Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2015-05-16

Miljöpartist i Skarpnäck bröt mot tryckfrihet och yttrandefrihet

Miljöpartiet visar åter sin syn på demokrati och tryckfrihet. En miljöpartistisk politiker i SDN Skarpnäck har brutit mot tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen, genom försök till att efterforska källor.

När journalisten Cristoffer Röstlund Jonsson på Tidningen Hammarby/Skarpnäck konfronterar Maria Bergström (mp), efter att hon kastat ut en kritisk lokalbo från ett möte, försöker hon få reda på journalistens källor.
"Hur har du fått reda på det här? Har han ringt dig?" - Maria Bergström (mp), SDN Skarpnäck till journalist
Stockholms stadshus
I tryckfrihetsförordningens och yttrandefrihetsgrundlagens källskydd ingår ett efterforskningsförbud.

Statliga och kommunala myndigheter eller andra allmänna organ, samt till minst 50% ägda kommunala bolag, får inte alls ens fråga efter journalisters källor, vilket alltså sker ovan, då Maria Bergström sitter i SDN Skarpnäck, som är en del den kommunala myndigheten Stockholms kommun.

Efterforskningsförbudet hittar man i yttrandefrihetsgrundlagen 2 § 4  och tryckfrihetsförordningen 3 § 4 där det står.
"4 § En myndighet eller ett annat allmänt organ får inte efterforska författaren till framställning som införts eller varit avsedd att införas i tryckt skrift, den som utgett eller avsett att utge framställning i sådan skrift eller den som lämnat meddelande enligt 1 kap. 1 § tredje stycket"
Brottet kan ge böter eller fängelse upp till ett år.

Att Bergström föste ut skattebetalaren från mötet ursäktar hon med att hon trodde att han var en knarkare.

Återstår nu att se om det blir några sanktioner mot Bergström från Miljöpartiets sida för detta, men det vet vi nog alla redan svaret på: Alla djur är jämlika, men miljöpartister är jämlikare än andra.

4 kommentarer:

 1. "Journalisten" Röstlund är dock inte Guds bästa barn vad gäller yttrandefrihet. Han har själv visat sitt förakt mot yttrandefriheten i fallet Dan Park, där han gärna använde guilt by association för att sätta dit sina meningsmotståndare.

  SvaraRadera
 2. Är knarkare mindre värda i "miljöpartiets" Sverige? Den här miljöpartisten verkar inte ha fattat principen om allas lika värde och bör därför uteslutas ur partiet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du missade det väsentliga. Personen var en man. Antagligen vit samt hetro också. Dom är ju enligt partiledningen inte människor och är definitivt inte värda lika mycket som andra.

   Radera
 3. Regler är väl till för att brytas, av surdegsrebellerna. Det är svårt att tänka sig att en regel som inte kan brytas måste följas. Men om man inte lämnar in sin surdeg på dagis, och dessutom inte bevistar utvecklingssamtalen för surdegen så bör socialen inkallas.

  SvaraRadera