Cornucopia?

2015-05-14 13:37

Lätt att bli utpekad som höginkomsttagare via Hitta.se

Hitta.se:s livsstilstjänst kan mycket lätt användas för att identifiera höginkomsttagare i villaområden och speciellt på landsbygden. Det är integritetskränkande, ökar risk för avundsjuka och kan därtill användas av kriminella.

Då man åtminstone på landet kan basera sina siffror på så lite som 2 - 7 individer (två verifierat för skuldsätttning, sju bekräftat för inkomst men det kan vara lägre) går det att med förflyttningar horisontellt och vertikalt identifiera var enskilda höginkomsttagare i tillhörande histogram kan hittas.

Extra tydligt blir det om höginkomsttagaren dessutom bor enskilt, vilket många dito gör just på landet.

Flera läsare har hört av sig och känner sig utpekade. En av dem skriver:
"Rätt avslöjande, bara hålla tummarna att grannarna inte går in och kollar, har inte lust att de ska veta vår inkomst, då jantelagen är stor i byn."
Höginkomstspik i histogrammet.
Genom rörelser i flera riktningar kan
man identifiera var den uppstår, i
detta fall i en av två möjliga villor.
En okulär besiktning utvändigt, t ex
via Google Streetview, bör ge slutligt svar.
Ja, inkomster går att kolla upp på annat vis, men kräver en större ansträngning än att surfa runt sitt bostadsområde på Hitta.se. Man åka till de allt färre skattekontoren, som numera inte ens finns i de flesta svenska kommuner, speciellt inte i landsbygdskommuner, och använda deras publika terminal. Eller så kan man köpa uppgifterna från leverantörer som Ratsit. Men nu finns de alltså relativt enkelt att få fram via Hitta.se.

På några minuter kan man isolera ner platser, åtminstone på landsbygden, men även vid test i några villaområden, var en höginkomsttagare kan bo någonstans.

Hitta.se måste ändra sin tjänst till betydligt större urval än som lägst 2 - 7 personer, och eventuellt även ta bort histogrammen som tydligt visar var höginkomsttagare bor.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

41 kommentarer:

 1. OT:

  Något för Cornu att titta på: http://www.bloomberg.com/graphics/2015-oil-rigs/

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att du inte förstår saker är inget du behöver upprepa för oss. Vi vet det redan.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 3. Jag har svårt att se detta som integritetskränkande. Som sagt informationen finns redan att tillgå för den som vill. Risk för avundsjuka? Dags att utrota den sjukdomen.
  Kriminella använder sig av andra metoder för att avgöra om det är värt att bryta sig in i ett hus. Se "Stoppa tjuven" på TV3.
  Dom kommer knappast åt lönekontot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Rasistiskt inlägg raderat.

   Din unkna rasism lyser igenom i allt fler av dina kommentarer. Kan du inte hålla dig, sluta kommentera här och håll dig till Avpixlat eller liknande ställen.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  5. Skärp dig, rasist. Eftersom du inte lär dig raderar jag samtliga dina kommentarer till detta blogginlägg.

   Radera
  6. Håll dig till kommentarsreglerna istället för att käfta emot. Du inte bara bryter mot kommentarsreglerna, utan begår också hets mot folkgrupp.

   Radera
  7. Jag citerar ju bara statsministern!

   Radera
 4. Hos mina föräldrar ute på landet kunde man mycket tydligt se vad alla körde för bil och vilken ålder de hade med upplösning på husnivå. Valresultat och inkomst verkar däremot ha något lägre upplösning. Intressen var helt off.

  SvaraRadera
 5. Bor själv i ett område med många höginkomsttagare där alla har larm. Hittills efter drygt 10 år har det bara varit några mindre inbrottsincidenter där man brutit sig in i olarmade garage och redskapsbodar. Läste någonstans att risken är 3 ggr större att få inbrott om man saknar larm. Nuförtiden har rörelsedetektorerna dessutom inbyggd kamera som tar bilder och skickar till larmcentralen när larmet löser ut. Kombo med brandlarm känns tryggt. Larmet till larmcentralen går via internet, med backup via GSM med batteri, så det är svårt för en normalpundartjuv att slå ut larmet. Förmodligen avskräcker de iögonfallande larmdekalerna på fönstren och skylten vid infarten de flesta tjuvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avspeglas i kraftigt sänkt hemförsäkring. Larm med åtgärd sänker 10% hos Länsförsäkringar. Larm med centralkopplat brandlarm ytterligare 10%. Eller något sådant.

   Sedan bör man ha flera lager av säkerhet. Fördröjande åtgärder inom bostaden i kombination med larm är exempel på sådant. Rottweiler eller doberman är också bra.

   Radera
  2. Väktare skall vara på plats inom 30 minuter, men iom att det finns kamera kan ju larmcentralen agera direkt och skicka polis eller brandkår om bilderna visar en person med kofot och säck på ryggen, rök eller eld.

   Och ja, hemförsäkringen är billigare. Hur mycket vet jag inte eftersom jag tycker att sånt är ointressant och den biten sköts av en sambo som är intresserad av sånt.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Återigen rasistiska formuleringar. Skärp dig.

   Nästa steg är att jag raderar dina kommentarer även från andra inlägg.

   Radera
  5. Om du vill höja nivån på pissrännan så är nog detta vägen att gå. Tyvärr är det nog som i skolan där lärarna som inte satte sig i respekt direkt gråtande fick springa till rektorn. Barn kan vara riktigt elaka, utan att verkligen mena det, eller förstå konsekvenserna. Hoppas dock att du fixar det... Det här är en riktigt bra blog, förmodligen en av de bästa någonsin i Sverige.

   Radera
  6. Tycker dock att Kapitalist verkat vara ovanligt skärpt på sistone. Kanske han tagit sin medicin. Själv har jag bara alkohol att bråka med, vilket förklarar en del underliga kommentarer. Men i vilket fall så är det ditt beslut hur du vill att framtiden skall se ut, precis som alla vi andra måste välja. Och att välja är svårt, riktigt svårt.

   Radera
 6. Fast Aftonbladet och Expressen kör väl den typen av nyheter på löpet minst en gång i månaden. Paren som tjänar mest i Vasastan, Kvinnorna som tjänar mest i Söderort, Familjerna i Enskede vars barn det lönar sig mest att kidnappa, etc.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar bortsett från uppvisande av patologiska stalkingtendenser?

   Radera
  2. Peace! Jag tog faktiskt bort kommentaren innan du kommenterade den. Även om jag misstänker att bloggposten orsakades av just den punkten på kartan.

   Och "stalking" förresten, det där var minsann dagisnivå på stalking!

   Radera
  3. Nej, det gjorde den inte. Det kan komma som en överraskning, men den här bloggen handlar inte om mig. Därtill skrev jag just för att slippa sådant här ut uppgifterna som gällde för min plats i mitt första inlägg i ämnet här.

   http://cornucopia.cornubot.se/2015/05/livsstil-inkomster-och-skuldsattning.html

   "För egen del påstås snittinkomsten vara 29 248:- i månaden och snittbelåningen högre än på Strandvägen med 4 013 235:- SEK (väldigt lokalt maxima, går att flytta runt och räkna ut var skuldsättningen uppstår om man har lokal personkännedom, t ex kan det handla om företagare som tvingats låna privat), man är i åldern 35 - 49 år och gift utan barn, intresserad av fotboll, golf och vin, samt kör Honda och bilmodeller som släpper ut 2% mindre CO2 än riksgenomsnittet. 98% fler röster på (c) än riksgenomsnittet. Så nu behöver ni inte kolla upp det."

   Du kan också notera att skärmdumpen i detta blogginlägg är annat än den länk du klickade på.

   Antagligen tolkar jag ditt inlägg fel, men det var av typen "jag vet vad du bor". Normala människor kollar kanske upp sådant, men de gnuggar inte det i ansiktet på någon annan. När man gör det är det inte med goda avsikter, om inte annat är det för att etablera någon form av överläge.

   Ok, du har etablerat att du vet var min säng sover. Stolt nu? Känner du dig överlägsen?

   Radera
  4. Däremot gjorde du rätt som raderade inlägget. Dock är det fortfarande därmed en signal, till mig om "jag vet vad du bor". Vet inte om det är mer positivt att du bara vill förmedla det till mig personligen, och inte skryta för hela världen om denna unika kunskap.

   Radera
  5. Har för mig att den optimala inkomsten för egenföretagare ligger ungefär på 33k, sedan är det bättre att ta ut det som utdelning. Dock får man inga pensionspoäng på utdelning. Själv är jag en låg löneslav som inte har den möjligheten utan får skatta fullt ut. Förmodligen underhåller jag två pensionärer och en arbetslös enbart med mitt mediokra skattebidrag.

   Radera
  6. Nu är du faktiskt mer labil och stingslig än självaste Jan Guillou!

   -Bloggen diskuterar och länkar till hitta.se.
   -Bloggen gör reklam för 'vissa böcker' av 'en viss författare', som dessutom gärna jämför sin bloggargärning med riksmedia som DN.
   -När man gör copy/paste på författarnamnet från bloggen till hitta.se kommer det upp en kartbild.

   Att kalla det 'patologiska stalkintendenser' är speciellt verklighetsförankrat. Nåja, Jan Guillou ber aldrig om ursäkt, hur fel han än har, så det är väl för mycket begärt av 'vissa bloggare' också...

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 10. Det är en helvetes låg nivå på information att erbjuda folk att snoka upp saker om sina grannar. Jag förstår att det finns viss efterfrågan på det här, men det verkar för mig som totalt onödig information att göra lätttillgänglig. Vill man veta om man ligger bra till eller inte inkomstmässigt, relativt sett, finns betydligt mer adekvat information att få tag i. Om man nu inte vet om det redan, vilket antagligen oftast är fallet.
  Att man köper hus, eller tittar på hus, i ett visst område innebär ju inte heller att man har rätt till en komplett information om alla som bor där. Det här hemmaprivatspanarinternetknarkande beteendet har gått för långt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "... information want to be free..."

   Radera
  2. "... information want to be free..."

   Radera
 11. Hört talas om taxeringskalendern? allabolag.se? Nyfikna personer/grannar har känt till varandras officiella räkenskaper (ja, kapitalförsäkringar har de såklart inte insyn i, men är så relativt nya att rika människor har större delen av sina tillgångar utanför dessa) sedan lång tid tillbaks...

  SvaraRadera
  Svar
  1. På landet var det fordom vanligt att man beställde taxeringskalendern och studerade den intensivt. Beställde mitt villaområde från ratsit för något år sedan bara på skoj, vilket bekräftade vad jag redan visste. Jag är en veritabel medelmåtta när det gäller höginkomsttagare.

   Radera
 12. Alla dessa jävla "De tjänar mest i din kommun" som alla tidningar kör med då?

  SvaraRadera
 13. Vad baseras intressena på, googlesökningar? Hur vet (eller tror sig veta) hitta.se vad man är intresserad av?

  SvaraRadera
 14. Hur får man upp histogramen på inkomst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sök och välj en adress och klicka sen på livsstil.

   Radera