Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2015-05-14 12:29

Låt oss aldrig glömma fackets lynchmobb i Ådalen 1931!

Idag är det tydligen 85 år sedan militären tvingades skjuta varningsskott i marken när en lynchmobb på 3000 - 4000 kommunister och fackaktiva var på väg för att lyncha fria arbetare. Det är en tid att minnas och tacksamt komma ihåg hur ett frö till en kommunistisk revolution, som skulle kastat in Sverige i femtio år av misär1., stoppades i sin linda.

Lynchmobben hissar upp en fri
arbetare ur lastrummet på fartyget Milos.
Bakgrunden, som förtigs av socialister och kommunister, och mörkas i svenska skolböcker, är att facket, uppviglade av kommunister (avlönade av Sovjetunionen), lynchade, misshandlade och kidnappade fria arbetare i Ådalen.
"Under de senaste dygnen ha på vissa ställen i Ådalen härskat ett veritabelt pöbelvälde, underblåst av kommunisternas uppviglingsarbete. Myndigheterna ha praktiskt taget stått maktlösa, och polisen har med korslagda armar sett hur de uppretade folkmassorna på det grymmaste misshandlat en del arbetsvilliga, huru de stormat deras fartyg och under de mest uppseendeväckande former förgått sig mot de arbetsvilliga, som sönderslagna och blodiga, med bakbundna händer, tvingades att marschera framför kommunisternas demonstrationståg - allt medan polisen maktlös stod och tittade på." - Svenska Dagbladet 1931-05-15
Polisen fick till slut förstärkning av militären, men tio soldater och 20 hästar skadades av lynchmobbens upprepade anfall.

När de ca 60 soldater som skyddade fria arbetare från ytterligare lynchningar sköt varningsskott, pressade lynchmobbens 3000 - 4000 starka pöbel de i främsta ledet vidare rakt in i militärens varningsskott.

Låt oss aldrig glömma fackets lynchmobb i Ådalen, och hur 60 man stod mot 4000 kommunister och kan ha stoppat en kommunistisk revolution i Sverige. Och ägna de dödade stackars personer som den Moskvafinansierade lynchmobben tryckte framför sig en tanke.

Tillägg: Här har vi en bra sammanställning som bland annat visar att både LO och socialdemokraterna hela tiden tog avstånd från det kommunistiska revolutionsförsöket i Ådalen.
"Partiledaren Per Albin Hansson tog avstånd från upploppen och var tydlig med att de kommunistiska provokatörerna delade skuld för tragedin med arbetsgivarna och statsmakten. [...]Varken Per Albin Hansson eller LO:s ordförande deltog på offrens begravning. [...] År 1934 vägrade LO att uppföra ett monument över de som dödats, med ordföranden Edvard Johanssons motivering ”att dessa avlidna fallit offer för en Sillén-kommunistisk konspiration.” [...] Det var inte förrän efter valförlusten 1976 som Socialdemokraterna började exploatera Ådalen 1931 i egna syften. Nu var det bortglömt att Socialdemokraterna inte entydigt stod på demonstranternas sida. För nu var de onda borgarna tillbaka, ni vet de som brukade skjuta oss innan vi lyckades kämpa till oss makten."
1. Eller ännu längre tids misär. Det är bara att titta på majoriteten av Ryssland eller Vitryssland, så ser man hur Sverige kunde sett ut idag om kommunisterna genomfört en revolution.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

65 kommentarer:

 1. Så det var så det gick till. Där ser man. Socialdemokraterna har mjölkat Ådalen mycket genom åren. Men nu vet jag. Tack!

  SvaraRadera
 2. Livdragonerna ska tackas för denna insats, utan vilka ingen som läser detta idag skulle ha varit vid liv.

  SvaraRadera
 3. Så SVD från 1931 är en tillförlitlig källa vad som hände? Pinsamt, SVD är ju part I själva händelsen. Om man vill beskriva vad som hände I Budapest 1956 så citerar man väl inte Pravda eller Izvestija.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan man citerar facket om Ådalen?

   Det SvD beskriver är inte kontroversiellt. Står i alla seriösa historieböcker (dvs inte skolböckerna).

   Radera
  2. Citatet finns även i en längre artikel på wikipedia som ger ungefär samma bild. Där finns även diverse referenser till relevant historik.

   Radera
  3. SVD är partiskt eftersom det är en statlig myndighet. Den statliga myndigheten Svenska Dagbladet har en skattefinansierad statlig budget på över 50 miljoner kr om året. Och de har alltid agiterat för mer kommunistiskt våld mot folket och mer penningkoncentration till miljonärspolitikerna och avskaffandet av dina grundläggande mänskliga rättigheter.

   Radera
  4. SVD:s beskrivning är ju helt felaktig. Den blandar ihop händelser från olika tidpunkter helt medvetet. På denna bild av täten på tåget https://www.google.se/search?q=%C3%A5dalen+1931&biw=1438&bih=685&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=wKVbVdbhEIqbsgGA04PIAg&ved=0CAYQ_AUoAQ&dpr=0.95#imgrc=XsdVYIvFahLrcM%253A%3BYaLTQf5TwgCPsM%3Bhttp%253A%252F%252Farbetetsmarknad.se%252Fwp-content%252Fuploads%252F2011%252F09%252FMaterial-%2525C3%252585dalen-3sp-Foto-Sten-S%2525C3%2525B6derberg-IBL.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Farbetetsmarknad.se%252Fmaterial%252Fmaterial-om-strejkbrytarna-i-adalen-1931%252F%3B717%3B280
   så frågar jag mig var finns de 60 strejkbrytarna? Historieförfalskning är ju en specialitet för den svenska högern, som tydligen fortfarande beklagar tredje rikets undergång. Sofia Arkelsten gjorde ju en fadäs och din blir inte bättre av ditt ynkliga tillägg.

   Radera
 4. Ådalen 31 glöms bort hos vissa.

  Som jag har uppfattat det, så blev följden av Ådalen 31 bland annat en skarp tudelning av våldsmonopolet. Rikets inre säkerhet skulle skötas av polisen. Riket yttre säkerhet skulle skötas av militären. Militär fick hädanefter inte sättas in mot den egna befolkningen.

  Denna ordning är nu skrotad då Alliansen har skotat värnplikten, och infört en yrkesarme som får sättas in mot den egna befolkningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "2006 stiftade riksdagen Lag (2006:343) om Försvarsmaktens stöd till polisen vid terrorismbekämpning ger polisen rätt att kalla in Försvarsmakten som stöd för att bekämpa terroristbrott. Dock måste detta ske under polisiärt befäl och förarbetena hindrar att militär sätts in mot demonstrationer." - wikipedia.

   Radera
  2. Jo, det var ju orsaken till varför försvarets helikoptrar inte fick landa frusna överlevnaden som bärgats från Estonia-förlisningen. Och idén att svensk polis inte skulle medverka till någon form av försvar, utan istället hoppas få bli ockupationsmaktens drängar. Mord är inte mord när fienden gör det, var (och är?) politikernas åsikt. Förstår inte varför någon som inte håller med dem, röstar på dem. Av samma anledning som icke-troende gick till kyrkan förr i tiden, antar jag.

   Radera
  3. "Förbudet att använda militär för polisiära uppgifter efter Ådalen" är till stora delar en myt. Det stämmer att man av praxis har visat återhållsamhet, men det har aldrig varit förbjudet. Det har t o m funnits ett reglemente - "FAVO" - inom Försvarsmakten som reglerar insättande av militär mot civila. Lagregleringen från 2006 är den första lagtext i svensk historia som beskriver förhållandet försvar-polis. Människor jag pratat med "som var med och minns" säger att praxisen av återhållsamhet blev till ett principiellt de facto-förbud efter Bo Widerbergs film "Ådalen -31" som släpptes 1969. Samma år som Landshövding Ragnar Lassinantti helt lagenligt förberedde insättande av värnpliktig militär från I22 mot strejkande gruvarbetare i Kiruna.

   Att "polisen inte skulle medverka till någon form av försvar" är också en myt. Svensk polis har - till skillnad från många andra länder - alltid varit kombattanter. Fram till kring millennieskiftet - då den eviga freden som bekant inträdde - hade samtliga poliser återkommande försvarsutbildning, där det gjordes eldöverfall med AK4 och kastades handgranat. Varje polisstation hade ett vapenförråd med AK4 tillräckligt för att beväpna åtminstone ett poliskompani. De s k "Kuppvapnen" drogs in kring millennieskiftet och är väl som allt annat försvarsrelaterat oåterkalleligen destruerade.

   Radera
  4. Ur FAVO (Föreskrifter för militär trupps användning av vapen för upprätthållande av allmän ordning med mera) kan man bl a finna denna formulering, som avhandlar hur man bör förhålla sig till folkmassor som riskerar urarta i upplopp. FAVO gällde 1942-1969.

   “Då civil polis icke är tillgänglig eller då den är otillräcklig får militär trupp användas för ordningens upprätthållande. Den militära truppen kan därvid bliva nödsakad att bruka våld och vid upplopp bruka vapen”. – – – “Stridsvagnar har stor materiell och framför allt moralisk verkan. Stå sådana medel till förfogande kan det därför vid fara för upplopp ofta vara lämpligt att insätta dem redan på ett tidigt stadium i förebyggande syfte. För samma ändamål kan flygplan användas”.

   Radera
  5. Tack, mycket intressant.

   Skriver du ett blogginlägg, eller ska jag lyfta detta till ett inlägg själv?

   Radera
  6. Intressant att FAVO upphörande hyfsat stämmer överens med instiftandet av statlig polis (1965). Det var först efter 1965 som Polisen kunde kraftsamla på ett helt annat sätt än tidigare då Poliser nu kan kommenderas över hela landet vid ex.upplopp. Innan dess mest kommun och länspoliser och efter Ådalen med vissa små små statliga inslag. Men efter 1965 övertar Polisen befogenheter som Försvarsmakten haft innan.

   Radera
 5. Så har vi återigen fått ett nytt tillskott till den nysvenska ordlistan: fria arbetare = strejkbrytare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte? Orkar du bemöda dig förklara varför någon inte ska vara fri att avbryta något som den inte samtycker till och återgå till något den samtycker till?

   Radera
  2. Ja, fria från statsvåld dikterat av någon miljonärspamp i en maffiafacktopp som varken arbetare eller arbetsskapare vill ha något att göra med.

   Radera
  3. Har alltid ansett det märkligt hur icke-fackanslutna kan tvingas delta i en strejk.

   Att ett företag inte får ta in ersättare är en sak, men att övriga anställda inte ska få jobba för att så lite som en av de anställda strejkar är mycket, mycket märkligt.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. @Greenious
   Så om din fru sexstrejkar så ska du inte få använda någon ersättare? Eller har du kanske någon slags pervers vision av vad en "företagare" är för någonting, som något annat än en vanlig människa som du som "företar" sig någonting? Och även vad "arbete" är, istället för allting som alla människor hela tiden gör, så kanske du tror att "arbete" är ett slags heligt definierat sakrament som bara utförs av somliga ibland?

   Radera
  6. Om du betraktar din fru som en anställd sexarbetare som du dessutom har rätt att ersätta med strejkbrytare vid behov så har du nog betydligt större personliga problem än vad vi kan diskutera i den här tråden.

   Radera
 6. Ja, annars kan man inte lura i fårket att liberalism är lika med frihet. Glöm inte att rikedomen sipprar neråt! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Normalt sett, om inte staten avleder för mycket pengar på vägen ned.

   Radera
  2. Ja, det skulle vara det. Fast de pengarna hamnar ju i ekonomin, det gör inte storbolagens vinster. Tänk om bankvinsterna konfiskerades och delades ut till Göteborgarna. det hade satt fart på ekonomin :)

   Radera
  3. Ja, det skulle vara det. Fast de pengarna hamnar ju i ekonomin, det gör inte storbolagens vinster. Tänk om bankvinsterna konfiskerades och delades ut till Göteborgarna. det hade satt fart på ekonomin :)

   Radera
 7. Jag är född och uppvuxen i ådalen, en sak jag inte visste vad det var, men som många äldre pratade om var den fruktade "ådalssjukan".

  Efter att ha flyttat runt i norden och arbetat ett tag och på senare dagar kommit hem igen så förstår jag nu vad de menar.

  Ådalssjukan som jag fått det förklarat för mig är en ovilja bland befolkningen att göra saker och lösa saker. Det är alltid "någon annan" som ska göra, det är alltid någon annans fel, det är alltid någon annan som ska lösa problemet.

  När jag var ung och naiv hade jag skrattat, men efter jag gjort ett hundratal olika byggprojekt som mer eller mindre involverar befolkningen så kan jag hålla med att det märks fortfarande tydligt i regionen.

  Detta ska bero på att industrin alltid tagit hand om arbetarna, de har fått bostäder byggda, potatisskällare, de har alltid haft gott om sysselsättning, barnen har fått ärva jobb.

  Generationer av arbetsbortklemade människor har verkligen sänkt ådalen. Nu är det en av de sämsta kommunerna i landet, och jag ser fortfarande inte att det kommer vända under min livstid, mestadels för att den psykologin lever kvar.

  Varför gör ingen något åt "valfritt problem"
  Varför ska jag göra "valfritt åtagande"
  Det är regeringens fel
  Det är kommunens fel
  Det är deras fel

  Ifall jag hade..


  Ja men tänk ifall du provade och gjorde då..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ligger i en av de två illrödaste kommunerna i Sverige, förstås.

   Radera
  2. Sveriges lägsta fastighetspriser är väl i Å-dalen?

   Radera
  3. Sveriges bästa (imho) whisky görs i Ådalen.

   Radera
 8. Tja,
  1. Betr fria arbetare
  Dessa verkade inte vara så fria. Många fraktades direkt från liknande vht i Halmstad. Totalt c:a
  60, delvis studenter, delvis rent kriminella. I Halmstad var det strejkbrytarna själva som stod för
  Skottlossningen
  2. Betr att sossarna först på70-talet tagit "sig an" händelsen
  Sossarna engagerade sig ordentligt genom möten och demon

  SvaraRadera
  Svar
  1. forts.
   ...demonstrationer över hela landet.

   Fö - för att ge en tidsbild, så uppdagades den sk Munkska kåren senare under året. Detta fascistgarde hade varit i drift sedan andra hälften av 20-talet

   Radera
 9. Stabilt inlägg. Själv har jag aldrig efterforskat skotten i Ådalen så det här var ny information för mig.

  Merci.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåja, att läsa cornus inlägg om historia ger lika mycket information om historia som att läsa Pravda. Synd att han om o ch om igen gyttjebrottar och gör bort sig just i historieämnet.

   Radera
  2. Jepp, detta var ny information för mig också, inte något man fick höra i skolan direkt.

   Kudos till Cornu för att han vågar - den där teveserien baserad på hans bok lär vi ju nu aldrig få se i någon av de två SVT-kanalerna i alla fall. Frågan är om inte t.o.m kommer någon slags vänsterfatwa snart.

   Radera
  3. Henrik. Så grov verklighetsförfalskare som Cornu och hans kopior gör sig skyldiga till har nog inte ens Pravda gjort.

   Radera
  4. Nidnus. Detta är nog ny information för alla, beroende på att Cornus version är en fri sjuk fantasi.

   Radera
 10. Cornu bildar folket igen. Mkt bra. Tack!

  SvaraRadera
 11. Pfhhh... Sådär verkar det alltid låta när det är bråk om pengar. Ett jäkla väsen om ideologier och "rättvisa" och "solidaritet" och allt vad det kan vara. Det är som att det till varje pris skall kastas upp rökridåer och pratas om allt UTOM det som saken gäller: Pengar.

  I Ådalen var det konflikt mellan aktieägarna och lokal maffia, men det låter precis lika illa när det är konflikter mellan aktieägarna eller inom familjer av aktieägare.

  En gammal sanning lyder "... när det kommer till det där med 'pengar', då är folk inte speciellt snälla..." Grundregeln är att det alltid finns någon som är beredd att gå så långt de tror att de kan komma undan med. I Ådalen verkar naiva och lättledda personer ha fallit offer för en kombination av propaganda och sin egen dumhet. Tja, händer hela tiden...

  SvaraRadera
 12. Två frågor om ämnet dock:

  A) Om det nu var kommunisterna som kravallade i Ådalen 1931 hur kunde det då komma sig att det var sossarna som drog in röster på det och kom till makten 1932?

  B) Att en hop kommunister i Norrland, även om de "vunnit" i Ådalen 1931, skulle ha kunnat leda till kommunistisk diktatur i hela Sverige är väl lite väl långsökt tolkning? Sådant kräver väl normalt att man erövrar huvudstaden? Möjligen hade väl Sverige kunnat spricka i ett Norra Sverige norr om Dalälven och ett Södra Sverige av resten? (Vilket väl iofs hade ändrat spelplanen för hela norra delen av WW2).

  SvaraRadera
  Svar
  1. A) För att (s)ossarna är skickliga? Notera Per Albin Hanssons fördömande av händelserna.

   B) Någonstans ska en revolution börja. Nu stoppades den i sin linda.

   Radera
  2. Det var nog närmare i typ Seskarö. Till revolutionen alltså.

   Radera
  3. Men snälle Cornu om du menar vad du säger så är det dags att söka hjälp.

   Radera
 13. Tack för informationen om bakgrunden. Det här kände jag inte till som gått i den svenska skolan. I vuxen ålder lärde jag mig också att det var en holländsk kommunist som brände ner riksdagshuset i Berlin i sin besvikelse över att tyskarna röstat på NSAP...i direkt strid med vad jag lärt i svenska skolan.där det påstås att nazisterna brände ner riksdagshuset för att ta makten (det var något svenskt vetenskapsprogram i P1 som till min stora förvåning upplyste mig om att alla forskare är överens om att det var denna Holländare och att myten om att det var nazisterna är kommunsitisk propaganda som bitit sig fast i samhällsdebatten)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ändrar ju inte att nazisterna tog riksdagshusbranden och använde maximalt för sina egna syften. Är knappast någon tröst att det var en kommunist som tände på.

   Radera
  2. Nej, naturligtvis inte. Men det var ett exermpel på tvättad historieskrivning

   Radera
  3. Som socialdemokraterna och Ådalen...
   Kommer ni ihåg "hjälten " Anton Nilsson, amalthea mannen, ett terroristdåd om det hänt idag.

   Radera
 14. Intressant. Hade faktiskt ingen aning om att det var så mycket i gråzonen.
  Har däremot noterat för länge sedan att även adeln inom (s) ställde upp på mördarens sida angående Amaltheadådet. Mycket märkligt. Man kastar in en bomb i en båt där ett trettiotal "strejkbrytare" sover och, ganska förutsägbart, går det illa.
  Men inom partiet och facket blev han hjälte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, nu är jag inte sosse men det var en orättvis kommentar . Mig veterligt har ingen sosse någonsin hyllat Amalthea-mannens dåd. Har du någon källa?

   Radera
  2. Ett antal tusen personer tågade mot fängelset han sattes i för att försöka frita honom exempelvis. Han blev även tidigt medlem i (s) och blev besökt av några av (s)-topparna på sin ålders höst.

   Radera
  3. Han blev medlem efter att ha uttryckt ånger över attentatet. Att han sedan blev hyllad för attentatet i en (av många) förfärliga filmer av Maj Wechselmann (samtliga sponsrade av våra skattepengar) är en annan sak, SAP har aldrig tyckt att det är en bra idé att spränga politiska motståndare i luften, än mindre fattiga importerade strejkbrytare.

   Radera
 15. Historieförfalskningen når oanade höjder hos Cornu och hans kopior. Den händelse som ägde rum med en av strejkbrytarna upphissad ägde rum och avbröts efter ingripande av Axel Nordström, facklig ombudsman och senare riksdagsman för SKP. Skotten föll senare vid en demonstration, varav några av offren var åskådare. Kanske hade det blivit fler om inte trumpetaren i demonstrationståget hade blåst eld upphör. Han fick bara ett lindrigt fängelsestraff för olagligt övertagande av trupp. Tyvärr hade inte heller regeringen Ekmans beslut att landshövding Mestertons inkallande av militär skulle återkalas nått fram. Och källan SVD är en partsinlaga där man återger vissa delar av händelseförloppet. Men man hade ingen reporter på plats där till skillnad från1936 i Sachsenhausen där det beskrevs som ett hälsohem. Vi lever tydligen i en tid med historierevisionism, som får Sovjet att framstå som modest..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker Cornus beskrivning av förloppet är tendentiöst, men den är mycket närmare sanningen än din. Jag tror du ska börja med Wikipedia (vars redaktion troligen står dig närmare politiskt än dig). Lögner och propaganda är legio vid dessa händelser, och dåtidens stalinistiska kommunistparti var inte sena att nyttja tragedin. Då denna historieskrivning ha gynnat sossarna, så de har aldrig motsatt sig den (men har alltid varit medvetna om vad som verkligen skedde, nu innefattar jag inte obildade stolpskott som t.ex. Göran Greider)

   Radera
  2. ..än mig.. ska det förstås stå

   Radera
  3. Jag påpekade bara att dödsskjutningarna inte skedde i samband med den mobb, som faktiskt existerade men som avbröts av deras egna fackliga företrädare. Dödsskjutningarna ägde rum mot en demonstration från Frånö till Lunde senare kan väl inte kallas tendensiöst. SVD målar, som partsinlaga en desinformativ bild, som inte äger verklighetsbakgrund men utgör "källan" Jag tycker att det är viktigt att man inte blandar ihop fakta. Cornus inlägg är inte bara tendensiöst. Det är ren historieförfalskning men det finns en rad kopior som gärna sväljer detta. Tack för att du inte använde invektiv mot mej utan riktade mot en annan, som mig veterligt inte deltagit i denna diskussion.

   Radera
  4. Jag kan inte låta bli att påpeka at efter än ska nominativformen av pronomina användas. Således än jag inte än mig.

   Radera
  5. Nu var inte Sverige på trettiotalet en fascistisk diktatur (även om nutida och dåtida stalinister gärna vill utmåla landet som det). De tillkallade militärerna var således inga SA-trupper, utan svenska militärer med den tidens (icke-nazistiska) värdegrund. Att de blev svårt provocerade av demonstranterna och att deras befäl inte förmådde hålla sig kalla råder det ingen tvekan om. Hela historien var en onödig tragedi, men att de aggressiva demonstranterna (med företrädesvis kommunistisk partifärg) var de som provocerade fram den är svårt att förklara bort om man inte bär politiskt missfärgade glasögon. Resultatet blev att militär inte var att lita på i denna typ av konflikter (vilket nog var en korrekt slutsats på trettiotalet), tyvärr har det lett till att den nutida försvarsmaktens resurser inte har nyttjats när det har behövts (vilket förstås är genomkorkat). Att det skulle ha hindrat en kommunistisk revolution är förstås rent trams från Cornu.

   Radera
  6. Du har förstås rätt ang. grammatiken, dock är "mig" istället för "jag" numera ett accepterat skrivsätt enligt våra språkvårdare, oberoende av vad du och jag tycker om saken..
   För övrigt fanns det värre språkfel att anmärka på den text jag skrev (på min smartphone), men jag lovar att hålla svenska akademiens flagga högt hädanefter.

   Radera
  7. ".i den text.." ska det förstås stå ;-)

   Radera
  8. Men Kalle nu börjar du flyta ut. Sverige under Ådalenhändelserna hade en minoriotetsregering under liberalen Ekman. Konungens befallningshavare som f.d. militär hade inkallat militär eftersom det låg honom närmast som problemlösning. Regeringen hade en annan åsikt men beslutet hann inte fram i tid. Trots detta inträffade dödsskjutningarna. Vad som upprör mig är Cornus försök till historierevisionism. Vilka provokationer blev militären utsatt för? Inga förutom att de inte inställde demonstrationen och en av militärerna föll av sin häst. Det är det som framställs i monumentet i Lunde. Jag kan möjligen tycka synd om de stackars 60 svartfötterna från tekniska hjälpen men å andra sidan; den som sig i leken ger fårleken tåla .De kom i alla fall oskadda hem. Men Cornus inlägg är supersjukt; Men jag ryser över hans människosyn.

   Radera
  9. Angående grammatiken så är ditt skrivsätt accepterat men inte på 50-60-talet när jag gick i skola.

   Radera
  10. H Bylund har fel angående åtminstone grammatiken. Om subjekts- eller objektsform ska användas på pronomenet i elliptiska komparativa bisatser inledda med "än", beror på vilket ord i huvudsatsen det korrelerar med och specifikt om detta ord där står i subjekts- eller objektsform.

   I den diskuterade meningen är båda varianterna innehållsmässigt möjliga och rent grammatiskt inte omedelbart felaktiga, men de ger olika innebörd.
   – Med "än mig" blir innebörden som med en icke elliptisk bisats "…än redaktionen står mig".
   – Med "än jag" blir innebörden som med en icke elliptisk bisats "…än jag står dig".
   Rent innehållsmässigt kan Kalle ha avsett vilken som av dessa, eftersom en politisk poäng uttrycks med båda.

   Den yngre fåvitske säger alltid "än mig" (osv.). Den äldre fåvitske (besserwissern) säger alltid "än jag" (osv.).

   Radera
 16. Den långa heta sommaren 1959 arrangerades i juli månad en internationell motorcykeltävling i Kristianstad. Till en camping kom raggare och knuttar från när och fjärran. Spriten flödade och slagsmålen om de fagra kvinnorna blev många och blodiga. De som inte lyckades ragga upp en tjej kunde söka förströelse genom att spöa folk i största allmänhet eller utöva vandalism på döda föremål. Det som kom att kallas “Raggarupploppet i Kristianstad” var i full gång.

  Så stod läget då Kristianstadspolisen anlände och fick omedelbart spö. Förstärkning rekvirerades från polisen i Malmö, men förgäves. Länsstyrelsen ingrep. I Norra skånska infanteriregementets (I 6) kasern ringde telefonen hos den unge dagofficeren (vakthavande befäl). Han begärde tid och kontaktade sin regementschef, som bemyndigade den unge officeren att handla efter eget omdöme.

  Det slumpade sig så att ett militärpoliskompani var inkallat till repetitionsövning. Kompaniet fick i uppgift att rensa campingplatsen. Svärandes eder över störd nattsömn marscherade de medelålders repgubbarna de två kilometrarna till campingen och skred till verket utan föregående dialogpolisbeteende. Upprensningen gick snabbt.

  Militärpolisen återvände till sin förläggning och civilpolisen burade in några orosstiftare. Bland raggare och bikers spreds ryktena om “massakern” i Kristianstad så vida att motorburen ungdom campade lugnt de närmast följande tio åren.

  SvaraRadera
 17. På 30 talet var Sverige så nära en militärdiktatur man någonsin kan komma. Beundran för Adolf och gossarna var ohöljd. Utan större tveksamheter satte man kommunister, syndikalister och andra radikala i arbetsläger vid krigsutbrottet. Judarnas pass stämplades med en stjärna. Detta en klar förberedelse för framtida arkebuseringar. Som tur var fick nassarna stryk vid Kursk sommaren 1943 av röda armén Annars hade aldrig de allierades landstigningen i Normandie 1944 blivit av. Det andra scenariot, att röda armén skulle ha besegrats, ger vid handen en ny medeltid av förtryck och stagnation.
  De Svenska medlöparna började även de vela efter Kursk och arbetslägren upplöstes när det stod klart att ett tyskt övertagande av Sverige inte skulle bli av.

  SvaraRadera
 18. Tack för ditt inlägg men på Cornu och hqns kopior biter inga argument. En paranoiker är en paranoiker.

  SvaraRadera
 19. Det kan vara bra att hålla sig till fakta:
  1) De som bröt strejken misshandlades av övriga arbetare. Inte någon nyhet.
  2) Ingen av strejkbrytarna dödades.
  3) Flera personer dödades av militären.
  4) Det fanns en tydlig rivalitet mellan kommunister och socialdemokrater vid tiden. Detta tog sig bla uttryck i mördande och fängslande av kommunister i Tyskland med dåtidens sossars goda minne. Inga kommunister dödades av sossar i Sverige vad jag vet men samma rivalitet fanns här också.

  Sen kommer lite åsikter också:
  1) Med tanke på den minimala utbildning som värnpliktiga fått i civila förhållanden är jag glad att militär inte sätts in för att göra polisens jobb. Hade vid min tid en värnpliktig stridis som hotade en stackars turist med AK5 utanför slottet för att han krånglade med låset till SIN EGEN CYKEL.
  2) Om polisen behöver mer resurser ska dessa tillföras polisen, inte militären.
  3) Militären vill gärna ha möjlighet att skaffa sig lite "good will" i samhället så att man glömmer bort att dess utbildning främst går ut på skjuta, bomba eller spränga andra människor. Helst utan att den som bekämpas upptäcker den som skjuter.

  SvaraRadera