Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2015-05-18 13:14

Könsfördelningen styrelserna i OMXS30 - helt jämlikt för 70-talister

Tittar man på ålders- och könsfördelningen hos styrelserna i OMXS30 bekräftas min bild av att snedfördelning av kön enbart är en åldersfråga, som handlar om att gubbfläsket1. ska gå i pension. Därefter kommer Sverige vara helt jämställt.

Könsfördelning styrelser OMXS30
per generation.
Trenden är tydlig. Snedfördelningen i kön är konstant minskande, ju yngre styrelsemedlemmarna är, eftersom forna tiders Sverige med hemmafruar och icke jämställdhet inte längre finns. Men kan kan inte komma runt att de äldsta männen fortfarande har en erfarenhet och kompetens som yngre inte har. Detta gubbfläsk kommer tids nog gå i pension eller rent av dö på styrelseposten, och då kommer vi uppnå ännu större jämlikhet.

För 60-talisterna är andelen kvinnor uppe på 42%, eller högre än de 40% som kvoteringsivrarna yrar om. För 70-talisterna är andelen kvinnor exakt 50%. Dessutom är det de äldsta 60-talisterna som snedvrider fördelningen - för födda 1963 eller senare är fördelningen exakt 50% män och 50% kvinnor.

Åldersfördelningen för styrelser
i börsbolagen på OMXS30.
Rådatat kommer från Tomas Klingström, som skrivit en rapport i ämnet, där han konstaterar att framåt 2030 - 2035 kommer antalet kvinnor i styrelserna uppnå 50%, helt på egna meriter som kompetens, utbildning och erfarenhet. Då är också 30- och 40-talisterna borta  från styrelserna och hos de 80-talister som då börjat ta plats i styrelserna kommer sannolikt majoriteten vara kvinnor.

Totalt finns det än så länge fyra 70-talister i styrelserna hos OMXS30, varav minst en kvinna är där på grund av familjenamn, sk patriarkala strukturer som favoriserandet av ägarfamiljsläktingar kallas, så de 90-talister som nu lämnar Handels får kämpa på i åtminstone 20 år innan de ens kan börja bli aktuella.

Man hamnar inte i ett börsbolags styrelse direkt från Handels. Åtminstone inte i ett bolag som ska överleva. Skaffa erfarenhet från ett antal konjunkturcykler, bubblor, rationaliseringar, expansioner, förvärv, uppköp, internationella affärer och nedläggningar. Återkom runt år 2035.

1. Ett antal personer ur gubbfläsket har hört av sig och underrättat mig om att de på grund av detta kränkande ord slutar läsa bloggen. För gubbfläsket är det bara tillåtet att använda nedsättande uttryck om andra än dem själva. Då läser de gärna bloggen.

7 kommentarer:

 1. Mycket intressant om könsfördelningen i de stora bolagen. Sitter nu bara i en bolagsstyrelse och där är det helt jämn könsfördelning. Misstänker att det annars inte nått lika långt i jämn könsfördelning i bolag strax under de största eller i de små bolagen. Det borde undersökas av någon student.

  Tycker termen gubbfläsk är onödig men det är din blogg och ditt omdöme som gäller här.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hela grejen med bloggen är väl att provocera för att väcka debatt.
   Hoppas även att Lars får folk till att inte bli så förbannat lättkränkta, det är ju löjligt hur lättkränkta alla är nu för tiden.

   Radera
 2. Med tanke på att att fler män än kvinnor tar relevant examina så kan vi konstatera att männen är negativt särbehandlade av bolagen som vill visa upp jämlika siffror.

  Inte direkt förvånande för man har ju sett liknande tendenser på lägre nivåer.

  SvaraRadera
 3. Det man måste förstå är att det ingalunda handlar om kön i grund och botten utan socialisters envetna kamp för att ställa grupper mot varandra och sen profitera på den konflikten som uppstår.

  När det som Lars skriver inträffar och könsfördelningen är helt jämn kommer kampen bara att flyttas, tex till en generations- eller en etnicitetsfråga istället. Syftet är att profitera, vinna röster och skapa ett behov av den socialistiska politiken.

  SvaraRadera
 4. Alltså: Vi måste mycket snart kvotera in män i styrelserna.
  Vill minnas att man införde en könskvotering till veterinärutbildningen. När två flickor blev bortkvoterade så anmälde de SLU för könsdiskriminering. Jag tror att de fick rätt.

  Om staten har rätt att kvotera in kvinnor i privata bolags styrelser, har man då också rätt att kvotera in efter etnisk tillhörighet?
  En bekant till mig i Kalifornien var bekymrad över att asiaterna håller på att ta över alla attraktiva toppjobb. Kan man tänka sig att vi i Sverige den dag som vi styrs av SD inför kvoteringar som kräver att en viss andel av alla XXX ska vara rasmässiga svenskar?

  SvaraRadera
 5. Lysande.

  En vit fläck hos feministerna är att de inte kan se hur långt vi kommit i Sverige.

  När jag var liten, på 60-talet, var alla kvinnor, i princip utan undantag, hemmafruar. I början av 70-talet lovade Thorbjörn Fälldin (c) 300.000 nya jobb och trots att han blev häcklad för uttalandet så fick han rätt. Hemmafruarna kom nämligen ut på arbetsmarknaden.

  Idag jobbar i princip alla kvinnor och arbetslivet är relativt jämställt. Ungefär hälften av alla som yrkesarbetar är kvinnor (av 4,55 miljoner yrkesarbetande är 2,355 män och 2,154 kvinnor. Källa SCB 2007. )

  Det är en revolution som skett på bara lite mer än en generation.

  SvaraRadera
 6. Hej! Fin artikel o tack för provokationen. Får du ihop Tomas siffror m Allbrightrapporten f 2015 som visar på en negativ trend? http://allbright.se/wp-content/uploads/2015/03/AllBrightrapporten-mars2015.pdf

  SvaraRadera