Cornucopia?

2015-05-27 13:37

Konjunkturbarometern åter på plus - detaljhandeln överhettad

Konjunkturinstitutets (KI) barometerindikator är åter på plus efter att ha gått ner i negativt läge under förra månaden. Att ligga marginellt positivt kallar KI för "pekar på stark ekonomisk tillväxt". Detaljhandeln är nu i överhettad högkonjunktur.

Man kan konstatera att indikatorn pekat på stark ekonomisk tillväxt ända sedan den blev positiv, dvs över 100, år 2013. Men den här gången är det minsann allvar.

Detaljhandeln är i överhettat läge på över 110, medan detaljhandelns kunder, konsumenterna, är negativa med 98.8. Tydligen shoppar man alltså loss ändå, som om det inte finns någon morgondag.

Övriga branscher är högst tveksamma, med svagt positiva siffror. Vilket alltså pekar på stark ekonomisk tillväxt.

För konjunkturbarometermodellen innebär dagens besked ingen förändring. Investeringsmodellen stipulerar fortfarande att man ska ligga inne i börsen då konjunkturen ännu inte nått överhettning (110, 11.00 i charten nedan).
OMXS30 i rött, barometerindikatorn i grönt. Historiska köp- och säljsignaler inritade.
Oavsett är högkonjunkturen fortfarande framför oss, någon gång i framtiden. Annat än för detaljhandeln. Man ska i sammanhanget komma ihåg hur politiker och makthavare ständigt upprepar att det är hushållens skuldfinansierade överkonsumtion av ändliga resurser som alls räddar svensk ekonomi. Barometerindikatorn stöder detta, och så fort kreditkranen och bostadsbankomaten stryps åker alltså ekonomin åt skogen.

En rimligt slutsats är att skärpningar på hushållens kreditfront inte kommer genomföras förrän hela konjunkturen är på topp, och inte enbart är beroende av hushållens konsumtion.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

6 kommentarer:

 1. Kan man läsa mer investeringar/placeringar rörande konjunkturbarometern nånstans?

  SvaraRadera
 2. Ja september/oktober passar bra in som topp före vändning?. Kanske börsen är på väg att diskontera en topp ca 6 månader i förväg? Men med dagen räntor kan börsen bara stiga(aktieåterköp) efter en initial större rekyl, säg 10%.

  SvaraRadera
 3. Räntehöjningar på gång?
  Eller fattar jag fel.....

  SvaraRadera
 4. Bankerna verkar gå bättre än OMX30 samtidigt som konjunkturen kommit av sig, så man kan väl anta att de blivit uppsamlingsplats för bobubblans överskott. En långsiktig strategisk kapitalöverföring från BLT-offren till de som vet vad man skall använda pengar till, bankernas ägare. Allt snyggt exekverat under våra folkvalda nyttiga idioters vakande hand.

  SvaraRadera
 5. Men Neo minusränta indikerar ju precis tvärtom, dvs. banken har ingen aning vad de skall använda pengarna till för att få dem att växa.. De litar mer på att "BLT-offren" får bättre avkastning än dem själva...

  SvaraRadera