Aktuellt

Söndagsenkät: Vad tycker du om din lokala kollektivtrafik?

Dags för en söndagsenkät igen. Vad tycker du om din lokala kollektivtrafik? Svara nedan. Varning för spårvagn!

2015-05-25 10:16

Kommentarer bekräftar spekulationsköp av nya lägenheter

Det blev en del intressanta kommentarer kring inlägget om 60 - 70% spekulationsköp av JM:s nybyggnadsprojekt. Dessa bekräftar spekulationsköpen och menar att detta inte är något nytt.

Några läsarandekdoter eller insikter nedan.

Johan Andersson:
"[P]å Blocket ligger en hel del nyprod ute för uthyrning. Omöblerat, ett år eller längre."
Greenious:
"Pratade faktiskt igår med en bekant som är insatt i detta, om just detta, och detta har blivit ett större och större "problem" (inte för att JM egentligen bryr sig så länge lägnheten är såld)."
Mr Pengabloggen:
"Inte något jättescoop utan något som förekommit länge. Min fru jobbar i branschen och redan för 4 år sedan så såldes flerbostadshus till 50% av spekulanter. Merparten där var även utländska faktiskt. Så inte bara svenskar som försöker göra sig en hacka på Sthlm bomarknad.
Pratade med en mäklare häromdagen som säljer en nyproduktion här i Sthlm, han bekräftade att det var minst 50% i det projektet som kommer köpa på spekulation.
Men man kan nog absolut säga att det har eskalerat det senaste året.

Samma tendens som när börsen står högt och småspararna som stått utanför en längre tid inte längre kan hålla sig utan slänger sig in på höga nivåer.
Så är det nog nu inom bomarknaden och många som hört historier om kompisars kompisar som gjort fantastiska vinster ska nu ge sig in och tjäna storkovan "riskfritt"."
Glenn:
"Har en vän som specat i minst fyra lägenheter i gbg, en gång två i samma kåk. Är mest förvånad över att det skulle vara ett scoop samt att folk väljer lägenheter istället för likviditeten på börsen."
Så nu är det alltså helt etablerat att spekulationsköp är vanliga på den svenska bostadsmarknaden. Inte något scoop. Ändå väljer många att förneka och hävdar att folk köper för att bo.

Kungsholmen
En snabb kontroll hos Blocket ger 48 lägenheter för uthyrning i "Stockholm" matchande ordet nyproducerad. Några av dem  ligger i Arenastaden, som tidigare omnämnts specifikt när det gäller spekulationsköp. T ex en tvåa på 69 m2 för 12 500:- SEK i månaden. Finns även en lika stor tvåa för 11 000:- SEK i månaden. Andra exempel är t ex en trea på Kungsholmen för 23 000:- SEK i månaden, där man utlovas vara den första att bo i lägenheten.

Just de nyproducerade lägenheter som köps för att direkt hyras ut är en variant på spekulationsköp, buy-to-let, där man inväntar ytterligare prisökningar och låter en hyresgäst stå för kostnaden (med vinst) under tiden. Det som avsågs i min ursprungliga artikel om 60 - 70% spekulationsköp är främst de som säljer ganska omgående vid flytt, ofta rent av innan lägenheten ens är färdig. Utbudet av nyproducerade aldrig använda lägenheter för uthyrning stärker dock tesen att vi ser spekulationsköp i bostadsbubblan.

Därmed kan alla som hävdar att "vi har ingen bostadsbubbla för det finns ingen spekulation, utan alla köper för att bo" dra något gammalt över sig, eller fortsätta visa upp sin okunskap.

Tillägg: Till skillnad mot Stockholm ger sökning på "nyproducerad" under uthyres hos Blocket endast fyra träffar i Göteborg. Det talar för att spekulationen är betydligt mer hysterisk i Stockholm, där också bubblan inom bostadsrätter är gigantisk.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. Vid Lehman Brothers-kraschen som inledde finanskrisen var Stockholm och Sveriges bostadsmarknad omskriven i internationell media för dess "bubblighet", minns ett par artiklar i The Economist om bostadsmarknader världen över. Då låg kvadratmeterpriset för en etta i Stockholm innerstad på 44 000 kr/m^2. 2008. Nu ligger det på +100 000 kr/m^2.

  See no evil, hear no evil, speak no evil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att du inte försöker att säga The Economist och övriga baissare hade fel? De som har avvaktat istället för att köpa är de riktigt stora förlorarna, än så länge.

   Radera
 2. Nu tar folk ut vad de tror är pensioner baserat på sina "vinster" på medlemskapen via tredjepartsföretag. Det här blir fantastiskt.

  Löfven går till historien.

  SvaraRadera
 3. Hörde via en "bekants bekant" att en stor andel nyproducerade lägenheter i Täby kommun köpts av kinesiska spekulanter... kan inte bekräfta det personligen men kanske någon annan kan ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner till ett flertal Indier som har spekulerat i både Täby och Kista. Bara paxat radhus och lähenheter till fast pris för att genast sälja när de är inflyttningsklara.

   Radera
 4. Blev det ingen som helst effekt av förbudet mot progressiv avskrivning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt som inte är explicit kriminellt kan fortsätta?

   Radera
  2. Ja bondfångeriet fortsätter. 200 års avskrivning... progressivt.

   För bostäder som kommer att finnas kvar hur länge?

   Radera
 5. Så länge spekulerande förstaköpare lyckas sälja lägenheterna kan det mycket väl vara tecken på stark efterfrågan också. Det pågår en sista urbaniseringsvåg och det behövs helt enkelt bostäder till de som flyttar in i städerna.

  Jag tycker att det syns oerhört tydligt vid utflykter på landsbygden - alla små och mellanstora orter är under avveckling. Bensinstationer och affärer stänger, nybyggnationen har upphört sedan många år och det är knappt med underhållet av existerande bygnader - många gamla ekonomibyggnader har presseningar på taken. Kontrasten mot de växande städerna är enorm!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var hittar du den där "sista urbaniseringsvågen"? I Göteborg har en lantiseringsvåg redan påbörjats med nettoutflyttning. Sthlm är inte det inte heller något större tryck på inflyttningsmässigt.

   Radera
 6. Jag fick min lägenhet uthyrd på 1 år nu, 14 000 i månaden - har en månadskostnad på 8500 SEK (Allt inräknat).

  La medvetet ut den med högre för att se om de fanns något - dels för att tjäna några kronor men även för att täcka hyran på den lägenheten som jag och min partner flyttar in i. Jag fick runt 60 svar under 1 dag. Sorterar man bort de som inte kändes bra (ensamstående mamma med barn på dagis 500m bort och låginokmstjobb och liknande) så fanns det ändå runt 15 stycken som faktiskt var intresserade av att betala det.

  ... och vi pratar inte om någon lyxlägenheten eller så. Standard helt enkelt. Det intressanta var att de som hyr den var så ställda att de fick den "så billigt". Den var så fräsch jämfört med andra lägenheter (tittat på en 25kvm på södermalm skanstull för samma hyra, sunkig som en bordell) och andra liknande. Det känns som det finns många i stockholm som hyr ut sina boende och tjänar en hel del kronor på det med..

  SvaraRadera
 7. Självklart så har momentum"investerarna" (spelarna) hittat hit, men då det handlar om projekt som inte är klara förrens om något år eller längre så kan det nog bli ganska trångt i dörren om priserna skulle stanna av... ...men å andra sidan så har priserna i Göteborg stigit rejält utan inblandning av dessa spekulanter om vi ska gå efter andrahandsuthyrningen på blocket så bubblan ligger kanske inte där så att säga...


  Finns en större bostadsbubblatråd på Flashback, där finns en användare som blir avstängd mest hela tiden, men skapar nya konton och har prisstegringen i procent i sin signatur. Han sitter och haussar marknaden konstant, och förnekar att det skulle finnas någon spekulation i marknaden .- ironiskt nog så "äger" han själv ett flertal nyproduktionsprojekt...

  SvaraRadera
 8. På tal om bubbeltendenser, så följer jag som bilentusiast priserna på Porsche väldigt nära. Även här finns liknande tendenser för bilar som tillverkas i mer begränsade upplagor, som nya 991 RS. Kan inte minnas att jag sett den här typen av sjuka förhandsbokningar på den typen av bilar som bara ser ut att vara spekulativa tidigare, men det är väl så det ser ut idag, alla tillgångsslag som indikerar lyxkonsumtion och -investeringar såsom konst, sportbilar och de mest flådiga villorna går rakt upp i himlen rent prismässigt och det finns de som kallt räknar med att den trenden kommer bestå:


  http://www.blocket.se/stockholm/Porsche_911_991_GT3_RS_kontrakt_60702556.htm


  Tror inte att det är en tillfällighet att kontraktet till den här kärran säljs i just Sthlm förövrigt...

  SvaraRadera
 9. Här är däremot en vrålande bubbelvarnare:

  http://www.di.se/artiklar/2015/5/22/kop-en-lagenhet--fa-en-bmw/

  Exakt såna här grejor började synas i USA runt 2006-2007.

  SvaraRadera
 10. Normalt ska styrelsen ge sitt godkännande för att man ska få hyra ut sin bostadsrätt. Där jag bor är styrelsen hård och ger normalt max 1 års uthyrning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får söka 1 år, sedan får man göra en ny ansökan, sen en ny ansökan, sen en ny ansökan.

   Radera
 11. Så var det 2013. Reglerna har ändrats.

  SvaraRadera
 12. Detta är ett problem som genomsyrar marknaden för befintliga bostäder också. Bor i en liten förening med mycket god ekonomi på attraktiv adress i centrala Stockholm. Senaste 3-4 åren är det fler mindre lägenheter som vänts ett flertal gånger. Föreningens styrelse kör hårt på devisen att man ska bo i lägenheten man köper och det brukar heta att "barnen ska bo här när de är klara i skolan". Ändå säljs lägenheten vidare efter något år med en vinst på +10-20%. Fler okända personer har dessutom synts till i trappuppgången trots hårda bestämmelser kring uthyrning.

  Ett hushåll i föreningen ägnar sig dessutom åt aktiv spekulation på bostadsmarknaden (köp-"renovera"-sälj). Utifrån vad de två arbetande föräldrarnas (med tre barn) yrken är skulle jag gissa att gemensamma inkomsten ligger på 60-65K i månaden efter skatt. Det är HÖGT räknat. På gatan står det en ny Porsche och de bor i en våning i huset som kostade dom 8-9 miljoner att köpa.

  Jag skulle säga att spekulationen är utbredd och det är inte särskilt konstigt egentligen. Självklart kommer detta fenomen att elda på kraschen än värre när den slår till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget som säger att man inte får ha inneboende i sin lägenhet.

   Radera