Cornucopia?

2015-05-04 13:14

Hur många fler chanser får Grekland?

Den grekiska komedin fortsätter. Nu ska eurozonen återigen vara på väg att spela med på charaden eftersom den grekiska regeringen "visar reformvilja". Frågan är hur länge den här leken ska fortsätta?

"Förhandlare säger att det finns ”förhoppningsfulla tecken” på reformvilja från regeringen i Aten, ett krav från långivarna för att överlämna 7,2 miljarder euro. Även premiärminister Alexis Tsipras säger genom sin talesperson att ”stora framsteg har gjorts, vi närmar oss en uppgörelse”."
Samma gamla visa igen och igen. Eurozonen släpper igenom vad som helst, ända till man inte gör det.
Grekiska flaggan.

Än så länge envisas man alltså med att hålla kvar Grekland i både euron och EU. Något annat besked är förstås omöjligt. Man kan inte utannonsera Greklands utträde ur eurosamarbetet, förrän det väl sker, t ex samtidigt som man stänger landets alla banker under en vecka för att stoppa en uttagsanstormning (eng bank run). Ett utträde och införande av en egen valuta kommer förstås snabbt erodera grekernas privata besparingar, i den mån de inte under alla dessa år passat på att flytta dem utomlands. Med ECB:s möjligheter till att köpa upp vilka skitobligationer som helst kan man också effektivt begränsa skadorna på finansmarknaderna. ECB blir sittande med enorma förluster på uppköpta grekiska statspapper, men så länge man inte skriver ner värdena till mark-to-market, utan tillämpar mark-to-Hank (mark-to-fantasy) så kan man låtsas som ingenting. Och oavsett är det bara en bokföringsmässig fråga för ECB.

Man kan tolka utspelet precis hur som helst. Det kan vara för att lugna marknaderna innan Grekland lämnar euron, eller så får Grekland ännu ett frikort på att fortsätta skuldsättningsfesten på övriga euroländers bekostnad.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

16 kommentarer:

 1. Kräv tillbaka våra pengar. Sätt upp en mur emot landet. Sätt alla deras banker i konkurs.Utvisa samtliga Grekiska medborgare ut ur EU. De kan väl ha sina förb. drachmers.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har inga pengar att kräva tillbaka eftersom vi inte är med i Eurosamarbetet.

   Radera
  2. Stora delar av Greklands läkarkår är numera utspridd över övriga Europa, vi har rätt så många av dem här i Sverige faktiskt, inte bara äldre som ändå närmat sig pensionen och vill avrunda i bättre ekonomiskt klimat utan även många yngre i familjebildande ålder som lockats av det svenska föräldraledighetssystemet - vill du försämra den svenska läkarbristen ytterligare?

   Radera
 2. Det kommer att pratas hit och dit i flera år till, liksom under de senaste åren. Ingenting kommer att göras, varenda byråkrat har som sitt egenintresse att undvika göra någonting som kan få några konsekvenser. Det där med Biljonerna kommer att fortsätta betalas till de girigaste mäktigaste politiska särintressena, det påverkas inte av irrelevant trams som politik eller massmedia, det är andra som tar hand om det där med alla andras pengar, det är inget som du ska lägga dig i. Om 5 år kommer Grekland att ha samma slags politiker som idag, ingen förändring kommer att ske, annat än fortsatt gradvis förfall.

  SvaraRadera
 3. Det blir som i Japan, dvs att ECB/IMF tvingas se innehavet som en extremt långsiktig tillgång. Grekland betalar sina lån med drachma precis som Ungern valde att göra med sina utlandslån efter sin konkurs. Alla tvingades acceptera detta utan att det blev bråk. Varför ska det inte gå i detta fall? Nej det handlar om den politiska risken för ett sönderfall av inte bara EMU utan ockå EU som politiskt projekt. Det senare främst pga kommande dystra ekonomiska utsikter.

  PS! Vi får inte heller glömma bort Tysklands stora nettofordringar inom Target2. Man clearar handeln mellan EMU-länderna men saldona clearas inte som i de internationella clearing-systemen mellan länder och deras centralbank, dvs där att man med jämna mellanrum betalar nettoskulder(bokslut).

  Tyskland blir dock en stor förlorare inkl Frankrike. Faller hela EMU innebär det stora påfrestningar för de s.k nordliga medlemmarna som får betala kalaset. Frågan är om inte Tyskland går ur själva när de börjar ana villråd?

  Tillsvidare kan Grekland mycket väl "hitta en lösning" med Trojkan. Men den blir temporär. Grekland klarar sig inte ens på sikt om de hade "normala och balanserade skulder". De saknar konkurrenskraft helt enkelt. Valutavapnet har alltid varit deras utväg, dvs ständiga devalveringar som förr före EMU-medlemsskapet. Se på Turkiet som i dag är nummer 1 när det gäller turism sett till andel av ekonomin. De har sedan 1995-2010 devalverat liran med 99.1%(och de fortsätter). Något som tagit USA över hundra år.

  SvaraRadera
 4. Grekland kan omöjligt betalat tillbaka vad de är skyldiga. Hade man tagit tag i problemet redan 2008 så hade det varit dyrt, men ändå hanterligt.

  Nu är det så långt gånget att det kommer orsaka enorma problem när korthuset väl faller samman, jag tror inte det håller året ut.

  Hursomhelst så är det enda vi kan räkna med, är att politikerna och EU kommer förneka problemet intill dess det faktiskt händer, de måste hålla så många torskar kvar i spelet som möjligt, precis på samma sätt de blåste cyprioterna. (Och vi svenskar blåstes väl själva senast 1993 i samband med att kronan fick släppas fri)

  SvaraRadera
 5. Sen har vi de andra länderna med samma problem:
  http://www.sydsvenskan.se/opinion/gastskribenten/att-frankrike-ges-en-graddfil-ar-problematiskt/

  SvaraRadera
 6. I den anglo-amerikanska centralbankssfären skriver man inte ner till marknadsvärde(i vart fall inte FED). Däremot tror jag det sker i t.ex Riksbanken. Är rätt betydelslös iofs eftersom intressenter i from av ägare saknas. Staten förvisso men en centralbank tjänar alltid pengar pga monopolet. De kan t.ex skriva bort statens skulder som man själva innehar, i teorin.

  SvaraRadera
 7. Fast det stora problemet är väl kanske inte att hantera konsekvenserna av en sådan liten ekonomi som Grekland, utan kanske snarare följderna med dels förtroende för Euron som urholkas, räntor som ökar. Sekundära problem kan också följa i att de andra sydeuropeiska länderna också vill ha lättnader, nedskrivningar eller kanske tom önskar utträde dom med. För det går ju inte att förneka att en egen valuta skulle underlätta återgången till en mer konkurrenskraftig ekonomi för samtliga av dessa länder.

  SvaraRadera
 8. Greklands ess i rockärmen heter Ryssland och det är inte helt okänt för EU- topparna.

  SvaraRadera
 9. alla som skriver om detta ämne är märkligt tvärsäkra. Det verkar som om alla har doktorsexamen i ekonomi ? eller om det verkligen skulle vara så är det i stället ett hinder i att se helheten klart och tydligt ?

  Ser man på statistiken på totala skulder inkluderande även privata skulder så har faktiskt Sverige lika stora skulder som Grekland. Hur ställer sig detta expert forum till detta ? Vad blir slutsatsen ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som är relevant är inte skulderna utan förmågan att rulla över dom, och i förlängningen betala av dom. Grekland har mycket begränsad förmåga till det medan Sverige har inga problem.

   Radera
  2. Christer; Vill bara påpeka att när jag skriver " att det blir så och så" så ligger det en logik men även viss ironi bakom. Jag är naturligtvis inte (tvär)säker men Greklands-problematiken är så full av spekulativa teorier och åsikter av politisk natur(eftersom euron är felkonstruerad vilket experterna var överens om redan från start men som politikerna nonchalerade då och något de knappast vill ens diskutera/erkänna idag mht deras eftermälen) att jag bara finner det kul att att uttrycka en klart tänkbar och rationell utgång. Alternativet är att det skapas en ren federal transfererings- och skatteunion. Jag läser om Grekland nästan varje dag och har gjort det sedan 2010 och jag ser ingen framtid i en gemensam valuta(utan en gemensam skuld istället för 19) för en sådan blandning av länder med så helt olika förutsättningar. Finns inget valutasamarbete som överlevt utan en riktig union.

   Radera
  3. "Det verkar som om alla har doktorsexamen i ekonomi"

   Jag får snarare intrycket att de flesta inte har någon förståelse för ekonomi alls...

   Radera
  4. Du inbegriper då också de som har doktorsexamen i ekonomi?

   Radera
  5. Ja, verkligen ni kan inget om mitt land, och jag tror inte att ni vill veta heller, men jag kan bara saega detta!!! Flytta hit!!Det jobbas haart haer ni har ingen aning !Det ni hoer om aer sagor, flytta hit!! Men men tro mig med lite klarar vi oss haer och det goer inget vi har vant oss!! En gaang i Grekland foer alltid i Grekland!! Kom och se sjaelva ,,, Semester utomlands??? Varfoer vi har allt vi behoever haer och mycket mer...... Klar himme och vaerme de flesta dagarna om aaret.... Ande giasas paidia Men saa maanga aelskar Grekland och dom vet, det syns haer,

   Radera