Cornucopia?

2015-05-30 14:03

Hemundervisning har ökat kraftigt i Sverige

Med start 2011 "förbjöds" sk hemundervisning i Sverige, vilket fortfarande får diverse haverister utan kunskaper att vifta med armarna om förtryck. Men tvärt om har hemundervisningen istället ökat kraftigt sedan "förbudet" infördes och man behövde tillstånd för detta.

2009 hemundervisades 126 barn enligt Skolverket. Under innevarande läsår hemundervisas 390 barn, ner något inom marginellt årskullbrus från 398 förra läsåret.

Hemundervisningen har alltså ökat, och de som viftar med armarna kring detta är antagligen så kallade offerkoftor, som inte anses lämpliga att undervisa sina barn, som ska erbjudas fullgod undervisning, eller helt enkelt inte själva har barn. Och förstås ideologiskt förblindade idioter, vars verklighetsuppfattning alltid skiljer sig från den faktiska verkligheten, där det är viktigare att skrika högt än att ta till sig fakta.

Sedan finns det förstås alltid enskilda hushåll och familjer som kommit i kläm, men det är inte dessa som skriker i kommentarsfält1. här på bloggen. Där hittar man istället ideologiskt förblindade idioter, som antagligen inte ens har barn själva (eller ens är vuxna - ideologiskt blinda brukar gå på gymnasiet) eller aldrig ansökt om hemundervisning i första hand, eftersom de måste jobba för att betala bostadslånen.

Hemundervisning efter skoltid behöver man inte tillstånd för alls - tillstånd behövs för att barnen inte ska vara i skolan, och då de flesta föräldrar som bekant jobbar dagtid kommer hemundervisning ändå att för de föräldrarna ske kvällstid eller på helger.

Alla varningstecken kring hemundervisning och att lagstiftningen skulle leda till ett totalstopp har alltså kommit på skam. I själva verket har lagen också gjorts om, så att polisen inte får användas för att hämta barn till skolan. Däremot kan socialen använda polis och med stöd av LVU beslagta barnen, men det är alltså för att ta dem från av socialen godtyckligt bestämt olämpliga föräldrar, inte för att köra dem till skolan.

Rätten till hemundervisning ingår i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, och tydligen hindrar inte Sverige kompetenta föräldrar från detta. Däremot ger man inte tillstånd, generellt, av religiösa skäl, även om undantag finns.
Hemundervisning i Sverige 2009 - 2015. Källa: Skolverket
Det är tydligt ovan att lagstiftningen och "förbudet", som infördes med start höstterminen 2011, innebär att fler hemundervisas än tidigare. Synnerliga skäl ovan avser antagligen de som hemundervisas av religiöst fanatiska eller politiskt fanatiska skäl. Dessa har som man ser minskat, vilket också var avsikten med lagen, speciellt som dessa flydde landet initialt. Seriösa kompetenta föräldrar har beviljats tillstånd till fortsatt hemundervisning redan från höstterminen 2011.

Att synnerliga skäl återkom från 2013 och framåt ska bero på domstolsutslag som förtydligat hur lagen ska tolkas.

Oavsett är hemundervisning inte en statlig fråga, eftersom skolan är kommunal. Istället är det i praktiken rektor på den skola eleven normalt skulle tillhöra som avgör i första hand, och vad staten tycker har alltså väldigt liten påverkan.

1. Bara för att man läst något om hemundervisning på en konspirationssajt på Internet, betyder det inte att det som stod där är korrekt. Däremot är ju konspirationssajterna utmärkta sk honeypots för att identifiera okritiska individer, som inte kontrollerar något själva innan de skriker på Internet. Väcker en del funderingar kring hur fel de antagligen har i det mesta de skriver.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

53 kommentarer:

 1. Jag återkommer angående din statistik. Jag är inte lika naiv och ytlig som du när det gäller de siffror som psykopatpamparna och deras PR-konsulter ljuger ihop.

  Hemskolade barn har alltid i alla länder presterat mycket bättre än barn som med statsvåld tvingas in i kaserner. Idag klarar som riksgenomsnitt 4 elever i varje grundskoleklass inte ens av att få godkända betyg i 9:an. Och de som börjar på universitetet saknar kännedom om matematik och är efter 12 år enligt statens läroplan och statens lärarcertifiering vana vid att fuska och smita undan. Förutom det snabbt tilltagande våldet på skolorna som lär alla unga att den starke har rätt och att ingen reaktion förekommer mot sånt beteende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. T.ex. amishbarnen lär sig mer och får större kunskaper med hjälp av 8 års hemskolning än de barn som gått 12 år i amerikanska skolor. Och då undervisas dessa av antingen föräldrar eller äldre syskon som också bara har 8 års hemundervisning i ryggen.

   Radera
  2. Alla (numera fd) barn jag känner som åkt till USA har fått högsta betyg i alla ämnen, inklusive engelska språket och amerikansk historia. Uppenbarligen klarar en Sverigeutbildad i vanlig svensk skola sig bättre i amerikansk skola än den genomsnittlige amerikanen.

   Att Amish klarar sig bättre än amerikanen säger alltså ingenting om svensk skola och hemundervisning. Det säger däremot rejält mycket om amerikanska grundskolor.

   Man bör skilja på anekdoter och varför de är anekdoter. Är övertygad om att de som faktiskt hemundervisar i Sverige får barn med fantastiska kunskaper. Betyder inte att alla föräldrar klarar av det bättre än skolan. Bara att de som faktiskt hemundervisar är duktiga.

   Radera
  3. @Ronny: Vad är din källa till detta påstående? När jag besökte en amish-farm i Ohio i somras tillstod de som visade den lokala "skolan" direkt på gården att även om de upplevde att de hade bättre resultat än icke-home schooled, men att de faktiskt inte visste, då de finansierar skolan själva och därmed slipper standardiserade tester. Detta är dock anekdotiskt och gäller förstås bara den enskilda skolbyggnad som de hade.

   För övrigt fascinerande att se att deras historieundervisning mest verkade gå ut på att tillämpa bibelcitat på olika delar av historien, och att exempel på hur bra deras science-undervisning är var att barn hjälpte till med odlingen hemma -- så någon evolutionslära eller sådant behövs förstås inte.

   Radera
  4. @Cornu
   Nej hemskolning är inte tillåten, att du måste fråga någon socialist (som äger ditt barn) om lov för att få hemskola är bara sinnessjukt och i klass med statens könsstympningar, lobotomerar och rasbiologi . Sen förstår jag att det är svårt för er socialister att skilja på mina och era barn. Du är ju en helt förblindad socialist Cornu. Ty ingen är så blind som den som inte vill se. Sen kan du skicka dina socialistbarn till skola så mycket du vill. Dina barn kommer prestera sämre än mina, enligt forskning.

   Radera
  5. Alag, får man svälta sina barn till döds? Sälja dem till en pedofil?

   Radera
  6. Det är inget som hindrar dig idag, gör det och du får kost och logi betald av barnets moder.

   Tönt

   Radera
  7. Det var inget svar. Försök igen.

   Radera
  8. Det är inget som hindrar dig idag, gör det och du får kost och logi betald av barnets moder.

   Radera
  9. Definitionen på idioti är att upprepa samma felaktighet flera ggr.

   Radera
  10. Definitionen på idiot är att tro att Einstein sagt det.

   Radera
  11. Skulle inte drömma om att nämna Einstein i din närhet.

   Radera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Jag undrar jag, hur många föräldrar idag som pluggar extra ihop med sina barn. Cynikern i mig säger att de flesta rangordnar Candy crush saga, Facebook och Netflix före att lyfta upp sina ungars kunskapsförråd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De föräldrar som inte har kunskapen eller förmågan är nog de du talar om. Övriga försöker nog göra så gott de kan för sin avkomma. Och det i sig är väl ett nederlag för skolan, att föräldrarna måste täcka upp för den dysfunktionella skolans brister. Men nu iom PISA så har proppen gått ur och diskussionen kommit igång. Bra!

   Radera
 3. Som arbetande i skolan så gissar jag att en stor del handlar om barn som är extremt omotiverade och vid krav riskerar att bli våldsamt utåtagerande. Finns egentligen inte mycket hjälp för vissa fall och då slutar det ibland med hemundervisning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller ja, det som erbjuds är de försvinnande resursskolorna, men av arbetsmiljöskäl kan de egentligen inte heller hantera barn som är väldigt våldsamma.

   Radera
 4. Som arbetande i skolan så gissar jag att en stor del handlar om barn som är extremt omotiverade och vid krav riskerar att bli våldsamt utåtagerande. Finns egentligen inte mycket hjälp för vissa fall och då slutar det ibland med hemundervisning.

  SvaraRadera
 5. Det är några år sedan jag satte mig in i hemundervisning och hur det såg ut i Sverige. Jag hade en väldig svensk inställning om alla barns rätt till skola när jag fick höra att svenska familjer fått politisk asyl (ja, ni läste rätt, inte uppehållstillstånd utan politisk asyl i danmark och england).
  Jag var helt enkelt tvungen att ta reda på vad det handlade om. Finns antagligen inget område där socialismen (som cornu omhuldar) i sverige begått fler övergrepp och det finns ett antal domar mot sverige för kränkande av de mänskliga rättigheterna.
  De drabbade har framför allt handlat om kristna människor som vill hemskola sina barn, Något som resten av världen anser att föräldrarna har rätt till (då det i resten av världen är föräldrarna och inte samhället som är huvudmän). Resten av världen anser också att det är en mänsklig rättighet att föräldrarna fritt kan välja vilken utbildning de skall få så länge det inte far illa.
  Ju mer jag lärde mig insåg jag att det var Sverige som har en extrem hållning och jag blev tvungen att byta åsikt.
  Detta är nog en 4-5 år sedan. Och det var då jag stötte på denna statistik om att amishbarn med 8 års kunskaper lärde sig mer än barn som gått 12 år. Jag vet inte vilka källa jag fick det från men det är bara att söka. Skolan debatteras lika friskt i USA som i Sverige och uppgiften om amishbarn änvännds titt som tätt i deras debatter. Jag har dock ingen koll på vad dom är bättre på mer exakt. Att dom är sämre på just historia och viss vetenskap förvånar ju inte.
  Annars tror jag inte hemskolundervisning är lösningen för Sverige där det är vanligt att båda föräldrar förvärvsarbetar. Men föräldrarkooperativ kan säkert vara det för en del barn. Men idag är det olagligt för föräldrar att driva skola.
  Jag förstår inte heller hur man kan tycka att myndigheterna är lämpliga att stå för kvalitetskontrollen av de som får undervisa, när man precis skrivit ett kritiskt blogginlägg om hur fritidspedagoger automatiskt blir auktoriserade.
  Det är helt fel ordning att jag skall behöva be skolmyndigheterna med mössan i hand att få utöva mina mänskliga rättigheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ingen koll på utvecklingen sedan....detta var kanske 5 år sedan

   Radera
 6. Och där kom den gravade hunden fram. "Som arbetande i skolan så gissar jag att en stor del handlar om barn som är extremt omotiverade och vid krav riskerar att bli våldsamt utåtagerande. Finns egentligen inte mycket hjälp för vissa fall och då slutar det ibland med hemundervisning.
  Men de skolflyktingar som finns på Åland och som kommer från Sverige och Tyskland har fina och väluppfostrade och arbetssamma barn. Och de har blivit bortkörda av samhället. Läs och lär. Jonas bor här nu. http://www.mireja.se/utvisningen.html

  Svara

  SvaraRadera
 7. Så dina grafer ovan visar egentligen hur antalet obehandlingsbara/omöljiga att undervisa, elever vi haft de senaste åren. Eftersom de ganska hemliga elevhemmen vi tidigare haft för denna kategori, minskar med budgetnedskärningarna, så lär antalet öka mycket kraftigt. Däremot ökar antalet hem med hemmavarande föräldrar ganska snabbt också. Så alla vinner. Du är nog rätt långt ute och slirar på verkligheten här.

  SvaraRadera
 8. Det är onekligen intressant om man skulle få fram siffror på om detta är elever som förr gick på elevhem och nu räknas som "hemundervisning"? Känner dessutom till fall där elev gjorts sig omöjlig alternativt kommit i en omöjlig situation (hot, hemlig identitet) och därför undervisas i hemmet av skolans personal. Undrar om dessa också räknas in som hemundervisade?

  SvaraRadera
 9. Ingen aning om hur många av min kommentarer skickats runt. Skit samma. Hemskolning à la USAmerika verkar mest gå ut på att lära barnen att jorden bara är 6000 år gammal, att utvecklingsläran är helt fel ute och att Bibeln skrönor har företräde före all etablerad och bevisad vetenskap.

  Hur många familjer i dagens Sverige har kompetens och resurser att undervisa barn i alla läroplanernas ämnen? Ta en exempelvis en docentkompetent mor i blandade naturvetenskaper och en polyglott far som talar kilovis med språk och doktorerat i lingvistik. Rätt duktigt så långt, va? Vad garanteras att deras nivåer beträffande teknik, samhällsvetenskap, konst och fan vet allt vad som i dag ingår, har minsta aning om vad förhoppningsvis utbildade lärare kan förmedla inom deras senares specialiteter?

  Undantag finns förstås. För en familj med ett extremt allergiskt barn, kan det vara rimligt för alla berörda att kommunen ställer upp med allergisanering av bostaden plus besökande utbildade lärare, som komplement till förhoppningsvis multikompetenta föräldrar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad du tycker är ok skäl eller ej är totalt oväsentligt. Det är inte dina barn!Att ha en lärarutbildad förälder ger inga signifikanta fördelar vid hemundervisning jämfört med hemundervisade barn med föräldrar utan lärarutbildning.
   Paradoxalt nog lyckas även lågutbildade föräldrar bättre genom hemundervisning än vad offentliga skolor gör med skolutbildning – hela 55% procent bättre i matematik och 49% bättre i språk enligt en studie. Artikelförfattarna skriver: ”...public schools seem to educate children of poorly educated parents worse than do the poorly educated parents themselves.”
   Hemundervisade barn får god social träning enligt en klar majoritet av forskningsrapporter. "The home schooled are happier, better adjusted, more thoughtful, competent and sociable children.”
   De långsiktiga amerikanska och kanadensiska studierna visar båda att hemundervisade barn har en högre nivå av livstillfredsställelse som vuxna. De är välkomna på alltfler amerikanska och kanadensiska universitet, inklusive de mest prestigeladdade som Harvard, Yale, MIT och Stanford. Enligt artikelförfattarna så motiverade en antagningschef på Stanford detta med att hemundervisade barn hade vissa styrkor som motivation, nyfikenhet och en förmåga att ta ansvar för sina studier, vilka gymnasieelever (high-school) inte hade i lika hög grad.

   Radera
  2. "vad du tycker bla bla är oväsentligt oväsentligt"
   Är det så du diskuterar alag, oavsett ämne?
   Å från morron å till kväll e de bara blablabla....

   Radera
  3. Det är så jag diskuterar tills ni kan bevisa att ni har normativ äganderätt över andras barn.

   Radera
  4. Nej, du diskuterar så pga din religiösa övertygelse.

   Radera
  5. Du dyrkar vad Nietzsche kallade de kallast av alla kalla monster.

   Radera
  6. Din mamma? Nej, det är inte nån religiös extas du hör när hon har herrbesök. Det är nåt helt annat.

   Radera
  7. Men visst är hon kall, man får dålig cirkulation av tre paket Gul Blend om dagen.

   Radera
 10. Hur kontrolleras idag hemskolade barns kunskaper och allmänbildning (jag vet inte)? Det är inte bara en fråga om föräldrars rätt att utbilda enligt egna önskemåll utan också om barnets rätt till omvärldsorientering och breda kunskaper. Jag betvivlar inte att många föräldrar vill ha hemundervisning av de bästa ambitioner, men i många fall liksom med friskolor - torde det röra sig om önskemål från föräldrar med starka religiösa eller ideologiska övertygelser att isolera barnet och hindra att det får kontakt med andra människor och andra idéer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "torde det röra sig om önskemål från föräldrar med starka religiösa eller ideologiska övertygelser att isolera barnet och hindra att det får kontakt med andra människor och andra idéer".
   Nej. Det handlar inte alls om det. De jag känner ganska väl har massvis med kontakter med "vanliga människor". Efter grundskolan går de vidare med sin utbildning som vanliga ungdomar. Och sommarjobbar och extrajobbar på ett sätt som uppskattas enormt. Av mig som arbetsgivare T.ex. De har pojk och flickvänner som de får lätt pga sitt mjuka intelligenta sätt, samt i alla fall jag känner till en extremt vältrimmad kropp.(Varför det är så vet jag inte. Man äter nog hälsosamt hemma. Samt går, springer, cyklar mycket mer än Svenssonungen.) Ingen skolflykting jag sett verkar ha curlats fram i livet. För valet att bli skolflykting innebär att man har dåligt med pengar. Ni skulle se dem!.

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Oavsett vad man tycker om hemskolning så oroar jag mig för den dagen när mina barn (1 och 4 år) ska börja svenska skolan. Jag räknar tyvärr med att behöva ägna kvällarna åt att lära dem saker som skolan borde ha lärt dem och rätta saker som skolan lär ut fel (värdegrundsdemokrati, keynesianism...). Kanske tvingas jag se dem lida med mobbning, ineffektivitet, kulturkrockar, stök och allt annat. Min vilja är inte att hemskola mina barn, men att ha rätten att välja vad de ska lära sig, hur de gör det och hur effektivt, så att de blir självständiga, tänkande individer, till skillnad från den armé av lydiga medborgare som skolan i dag tycks ha som syfte att producera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så ödmjuk du verkar, du blir säkert en utmärkt förälder.

   Radera
  2. Hmm. Martin verkar ganska klar över vart hans ungar är på väg. Så var inte så där nu.

   Jag räknar tyvärr med att behöva ägna kvällarna åt att lära dem saker som skolan borde ha lärt dem och rätta saker som skolan lär ut fel (värdegrundsdemokrati, keynesianism...). Kanske tvingas jag se dem lida med mobbning, ineffektivitet, kulturkrockar, stök och allt annat.

   Radera
  3. Hur man nu kan vara säker på det med en ettåring.

   Radera
  4. Vad spelar barnets ålder för roll för skolans tillkortakommanden?

   Radera
  5. Klass 1-6 funkar rätt ok enligt min uppfattning. Det är sen du får börja engagera dig, fram tills de slutar gymnasiet. Kan du även bidra på universitets och högskolenivå så är det ett plus. Men där släppte åtminstone jag min aktiva inblandning, och det funkade det med. Någon måtta på utbildningscurling får det faktiskt vara.

   Radera
  6. Nu menar jag inte att man inte skall bry sig om sina barn på de lägre nivåerna i skolan, bara att det funkar bra utan att curla dem hela tiden. Har man "lekt" med dem så att de kan läsa och räkna hjälpligt innan de börjar skolan klarar de sig alldeles utmärkt de första sex åren i skolan.

   Radera
  7. Nej, Neo, om man "kan läsa och räkna hjälpligt" när man börjar, så har man dödsens tråkigt när resten av klassen tragglar med det man redan kunnat i ett par år. Man tar in problemlöst och flyter med, och får höga betyg utan nämnvärd ansträngning. Ingenting blir bättre av kamraternas epitet om en som "plugghäst" om man vet att man lägger en bråkdel av deras tid på läxor och ändå får bättre betyg. Men studieteknik behövs en vacker dag, senast på universitetet, där chocken blir desto större att kunskaperna inte bara absorberas utan kräver ansträngning och metod.

   Sen är det ett helt annat ämne att man på min tid enbart skulle ta till sig etablerad kunskap. Att använda och utveckla den basen fanns inte som begrepp. Jag kan bara hoppas att kreativitet och konstruktiv nyfikenhet tas om hand bättre i dagens skola.

   Radera
 13. Familjer flyttar till Åbo för att hemskola sina barn lagligt och slippa förtrycket i Sverige. Detta är år 2015.

  SvaraRadera
 14. http://www.onlinecollege.org/2011/09/13/15-key-facts-about-homeschooled-kids-in-college/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, å här kommer du med fakta. Jag tror verkligheten spelar liten roll för folks åsikter om vad som är bäst för skolan.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 15. Anekdotvarning:
  Mina barn har lärt sig läsa och räkna i förskoleklass.
  Detta i en kommunal skola i Göteborg år 2015.
  Allt är inte fel i dagens skola.

  SvaraRadera
 16. Lars, med tanke på vad du skrev 2010 om förbudet mot hemundervisning (http://cornucopia.cornubot.se/2010/07/varning-for-hemundervisning-om-ni-vill.html), identifierar du dig själv som en haverist, offerkofta, eller ideologiskt förblindad idiot? Du citerar och länkar till och med till en av de konspirationssajter som du säger är bra "för att identifiera okritiska individer". Lite självinsikt tack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså?

   Från sidan "Om bloggen", på tal om självinsikt.

   "Åsikter på den här bloggen behöver på inget sätt vara skribenternas egna åsikter och ska inte blandas ihop med skribenterna personligen. Här kommer ni få läsa inkonsekvent information och inkonsekventa och motsägelsefulla åsikter. Det finns rent av ett självaändamål i att säga emot sig själv och sina egna värderingar. Det som inte tål annorlunda infallsvinklar förtjänar inte att diskuteras alls och det finns inga åsikter som inte kan ändras snabbt, eller över tiden. Därför kommer ni garanterat hitta inlägg som är fel eller motsäger äldre inlägg."

   Radera
 17. Funderar på vilken "hemundervisning" vi pratar om här, då begreppet handlar om två skilda saker. Dels då föräldrar undervisar sina egna barn i hemmet, dels då skolan pga problem upprättar hemundervisning i t ex hemmet med en pedagog som lärare? Jag tror det är den sistnämnda varianten som höjt antalet hemundervisade barn.

  SvaraRadera
 18. Detta behöver sättas i direkt samband med hemmasitarna, inte homeschooling.

  SvaraRadera