Cornucopia?

2015-05-24 14:30

Grekland tar förhandlingarna till media

Grekland känner nu att de gett allt de kan i förhandlingarna kring sina skulder och lyfter nu frågan genom mediautspel. Man meddelar att man i juni ställer in betalningarna om man inte får eftergifter från sina fordringsägare eller nya lån att betala de gamla med.

Utspelet ska ses som en del i förhandlingarna mellan EU, IMF och Grekland. I potten ligger nästa kvartalsvisa återbetalning på lånet till IMF, vilket inkluderar miljarder svenska staten lånat ut till IMF för ändamålet.
Grekiska flaggan.

Hotet är att en grekisk betalningsinställelse (eng default) kommer utlösa diverse currency default swaps, vilket är tänkt att orsaka ett helvete och krasch på marknaderna. Frågan landar därmed i slutändan på om dessa nu sitter i ECB:s händer i tillräcklig utsträckning, för att på så vis inte drabba europeiska banker och andra privata finansiella aktörer.

Sista ordet är inte sagt och Grekland får ständigt nya chanser och det mesta är ett spel för galleriet.

Samtidigt fortsätter olika "läckor" om att man planerar för en egen valuta, eller kanske en parallellvaluta till euron, så Grekland både kan vara kvar i EMU och eurozonen, men hantera sin egen interna ekonomi via en skuggvaluta som man kan trycka fritt för att betala inhemska utgifter.

Cirkusen fortsätter iaf och Grekland ställer inte in betalningarna förrän de faktiskt ställer in betalningarna. Aktuella uttalanden och hot ska ses som en del i förhandlingarna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

7 kommentarer:

 1. Det är dags att bankparasiterna får känna på verkligheten. Jag hörde något om att grekerna sneglar på Island och deras idé om att det ska bli slut för storbankerna att skapa stålar av luft. Ska bli jäkligt intressant att se hur det går..

  SvaraRadera
 2. Allting handlar om att trojkan vill att demokrativalda Syriza ska överge sin politik de gick till val med och återinföra trojkans åtstramningspolitik. Finansministern Varoufakis är ingen duvunge som faller för trojkans kostymnissar utan ser till en trovärdig överlevande europeisk ekonomi för alla länders. Att påstå att Grekland inte är seriösa är att inte grävt i denna historia. Som Berra skriver så har hela detta spelet handlat om en enda sak ...att rädda europeiska banker från krasch...då har man tagit de ..tyvärr fega ..avsatta grekiska politikerna och " hotat " med lån för att grekerna sedan ska återbetala till europeiska bankerna med ränta, vilket innebär åtstramningar och åter åtstramningar för Grekland..... har man denna bild klart för sig så förstår man att trojkan kommer att återkapitalisera Grekland senast 5 juni . Tack för ordet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det hänger ju på om ECB är färdig med att köpa alla grekiska skräppapper av bankerna. När det är klart kan man klippa livlinan för Grekland utan att några banker drabbas.

   Vi får se den 5:e juni.

   Radera
  2. Ska ECB än en gång lyckas välta över kostnaderna på Europas skattebetalare. De nya pengarna, som Grekland främst vill ha handlar om ett beviljat lån, som ej utbetalats då grekerna vann. Tala om respekt för demokratin. Att man nu går ut i media med information om vad, som händer i förhandlingarna är bara normalt i en demokrati. Människor ska kunna ta ställning med öppen information. Men demokrati i nuvarande europeisk tappning är att vi röstar, helst så sällan som möjligt och däremellan har politikerna fria händer att mygla. Det blir spännande och se om EU kan stoppa en demokratisk omvälvning.

   Radera
 3. Det är en enda stor charad. Dom europeiska bankerna som äger skulderna gör miljardvinster varje år och kan gott ta en avskrivning av Greklands skulder om
  dom vill.

  Samtidigt är Grekland inte så genomruttet som vi via media luras att tro. Dom går plusminus noll bugetmässigt och har stora olje och gastillgångar i havet utanför som Grekiska staten kan exploatera när dom så önskar för att få in hårdvaluta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grekland går knappt plus ja -- om man undantar _räntan_ på de där lånen...

   Att betala tillbaka lånen är en ren fantasi. Så nej, man kan inte säga att en stat som byggt hela sin verksamhet på skulder är särskilt sund. Jämför gärna utvecklingen med Sverige och med vår egen kris i början på 90-talet.

   Greklands skuldsituation
   Sveriges skuldsituation

   Radera
  2. Allt lånande hade varit omöjligt utan att någon lånade ut pengarna. Det känns inte seriöst att finansiera ekonomiska utsvävningar och sedan klaga på konsekvenserna av eget val. Grekerna skulle varit bättre framförallt på att betala sina skatter och att driva statens verksamhet mer ansvarsfullt. Men att man inte gjorde det var inte någon större hemlighet, vilket borde sänt varningssignaler till fordringsägarna.
   Det stora problemet inom EZ är de interna obalanserna som ligger till grund för krisen och fastlåsningen med en gemensam valuta.
   Till grekernas försvar idagsläget kan sägas att de kraftigt sänkt bla sina lönekostnader , med upp till 25% och till om med fått budgeten i balans (innan räntor) detta i en mycket svag ekonomisk period för hela västvärlden. Kom ihåg att vi under 90-talet devalverade oss ur krisen ( under en period med stark tillväxt) och den vägen var som bekant stängd för grekerna.

   Radera