Cornucopia?

2015-05-26 10:55

Grekland har skärpt till sin ekonomi

Förhandlingsspelet mellan Eurozonen, EU, IMF och Grekland fortsätter. Samtidigt har faktiskt Greklands besparingsåtgärder och åtstramningar gett effekt under 2014. Det bör finnas hopp om att retoriken i media är just förhandlingar och att man kommer komma överens.

Tidigare har Greklands statsskuld skenat rejält, undantaget 2012, när man fick nedskrivningar av statsskulden. Men 2014 ökade skulden organiskt "bara" med 2.1% av BNP, vilket bör ses som ett enormt framsteg och att åtstramningar och reformer faktiskt fungerar. Detta kan jämföras med 16.8% år 2000, 18.6% 2010, 23% år 2011 och 18.1% år 2013. 

Samtidigt har grekisk BNP kraschat och det är i det sammanhanget helt fantastiskt att statsskulden bara ökade 2.1% av BNP. Om Greklands ekonomi bara tar fart igen finns det rent av hopp om att statsskulden kommer minska.

Graf över utvecklingen nedan.
Grekisk statsskuld som andel av BNP på den horisontella axeln och förändring mot föregående år på vertikal axel.
De färgade fälten anger de tidigare konvergenskriterierna för att få ha euro som valuta, något som Grekland aldrig uppfyllt.
Det är klart att EU och IMF alltid vill ha mer reformer. Men Grekland har faktiskt skärpt sig, rejält. Förhoppningsvis är hårda ord i media bara en del av förhandlingsspelet.

Kanske vore det djupt olyckligt att kasta landet in i en akut kris och statsbankrutt i det här läget? Å andra sidan skulle landets ekonomi kunna återhämta sig snabbt om man hade en egen valuta, samtidigt som man nollar sina skulder.

För övrigt är grekiska statens bruttoskulder nu ungefär lika stora som svenska folkets skulder med siffror runt 180% av BNP.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

30 kommentarer:

 1. Var inte själva ideen med Syritza att man skulle slippa alla tråkiga besparingar och gå tillbaka till den gamla goda tiden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har nog inte fattat vad, som hänt i Grekland. Om ett folk kastar av sig den gamla eliten, som vanstyrt landet även om rapporterna därom i bästa fall varit överdriven och sämsta fall helt felaktig så finns nu chansen att komma tillrätta med korruptionen. Men EU är inte intresserat. Någon militärkupp som för 50 år sedan kommer inte att ske men EU försöker så gott det går att skydda den inhemska eliten.

   Radera
 2. Ok då behöver vi inte vara kortsiktigt bekymrade över Grekland. Men de 180 % lån svenskar har hinner förmodligen växa lite ytterligare innan regering riksdag mfl vidtar åtgärder som biter lagom hårt. Aktiemarknaden kan också växa tills något händer. Troligen en lugn sommar om inte Putin ...

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om Grekland inte får låna så måste de hitta annan finansiering för sin existerande skuld varteftersom den löper ut. Deras löptid har kanske en median på två-tre-fyra år, att dividera 180% av BNP med. Kanske 40% av BNP måste tillbaka om året nu. Vilket naturligtvis inte kan hända, så frågan är HUR Grekland kommer att inte betala och hur andra reagerar på det.

   Radera
  2. Vet inte varifrån du får dina siffror, men enligt en för mig trovärdig källa , Financial Times , gårdagens nummer, är den genomsnittliga återstående återbetalningstiden på Greklands skuld 16,5 år. Greklands nominella räntebetalningar var 2014 4,3% av BNP, troligen en överskattning.

   Radera
  3. Fast gör Grekland en default slipper de betala räntor och amoteringar, löser de sina kassaflödesproblem då?

   Radera
  4. @Leny
   Jag tar siffrorna från grafen som ska diskuteras här. Hur menar du att Grekland kan ha 16.5 år genomsnittlig löptid när ingen stat, vad jag vet, ger ut obligationer med 16.5 års löptid? Än mindre mer än hälften av sin upplåning. Och nu har ju åren börjat ticka på för Grekland redan. Löptiden löper tick tock...

   Så här ser durationen, som är typ "genomsnittliga löptiden", ut för svenska statens skuld:
   https://www.riksgalden.se/sv/omriksgalden/statsskulden/Statistik/Statsskuldens-loptid/

   Har varierat mellan 2.7 och 3.5 år sedan 2007. Långt från 16.5 år. I och för sig med förbehållet för "instrument med löptid över 12 år", men hur ofta och hur mycket obligationer med över 10 års löptid har en stat som Grekland eller Sverige utestående på din räkning idag? Försumbart.

   Radera
  5. @Rickard Ohlin
   Javisst slipper grekiska staten betala om de helt enkelt väljer att med statsvåldsdiktat strunta i den detaljen. Men då får de inte låna något igen (såvida inte lättlurade utländska politiker skänker bort sina förslavade undersåtars cash till dem). Och när ingen längre kan låna någonting, så blir ekonomin stel.

   Du vet, vi behöver behöver mer än vi skapar medan vi är unga, så vi lånar av våra föräldrar. Men om våra föräldrar inte längre får låna av betalningsanmärkta banken, så har ju de mycket mindre att låna ut åt dig i sin tur. Grekisk,liksom vår svenska, ekonomi är numera baserad på att hela tiden låna mer av andras pengar. Även om man stryker återbetalningen, så är redan stoppet på nyskuldsättningen ett så svårt slag att grekerna (och snart vi) tvingas anpassa mun efter matsäck.

   Radera
  6. @Kapitalist, Grekland har fått mycket lån till långa löptider som en del av skuldomstruktureringen.

   Se här, "Greece Debt Timeline".

   Radera
  7. @Joakim Persson
   Fantastiskt! Allt utom det orange i grafen överst i din länk, är utländska skattebetalare (som DU! och varje arbetare och företagare som ju är de enda som skapar något välstånd i vårt samhälle) som är "utlånare". Kommer dessa lurade bedrägerioffer någonsin att få tillbaka det som deras politiker stulit från dem, eller är de helt rättslösa och direkt plundrade under hot om statsvåld mot alla som inte lyder order von Oben? Med rika giriga grekiska profitörer i andra ändan av deklarationsblanketten?

   Radera
  8. Grekland kommer aldrig lyckas betala tillbaka detta, så det kommer att bli nedskrivningar, sannolikt lämnar Grekland också euron inom sex månader, åtminstone om nuvarande amatörregering får hållas.

   Så ja, det blir en smäll för alla (naiva) utlånare inklusive vi själva. Trist men sant.

   Radera
  9. "Hur menar du att Grekland kan ha 16.5 år genomsnittlig löptid när ingen stat, vad jag vet, ger ut obligationer med 16.5 års löptid.

   Ja, du, kapitalist. Jag tror man lär sig medelvärden i mellanstadiet. Återkom när du gått ut sexan.

   Radera
  10. @kapitalist
   Svaret har du fått av Joakim Persson, när inte fakta passar börjar det låta grinigt

   Radera
  11. Cornu: Kapitalist syftar såklart på att den längsta löptiden generellt ligger på 10 år.
   Hacka inte på en av de få på detta forum som kommer med vettiga kommentarer.

   Radera
  12. Enligt de graferade data som levererats här, så har Grekland inte alls några lån. De har bara fått gåvor av politiker som stulit pengar från sina lurade slavar för att ge bort dem till sina korrumperade kollegor politikerna i "Grekland".

   Att någon rånar dig på det mesta av dina pengar och sen ger bort det till sin kumpan, det saknar ju helt och hållet kontakt med någonting som har att göra med vad en fri ekonomi är för någonting.

   Det kan vara som så att dina politiker, som du själv har röstat på, med våld stulit det mesta va dina pengar och skänkt bort dem till sina pampkollegor i Grekland. Det kan mycket väl var så som du beskriver det. Men det har i så fall ingenting alls att göra med hur en ekonomi fungerar. Det du beskriver är ju bara vanligt brutalt rån (även om somliga rånade idioter förnekar att de utsatts för brott från sina älskade giriga miljonärspolitiker som de tanklöst lurat har överlåtit hela sina liv till).

   Sen kan jag ju bara konstatera att 180% av BNP dividerat med 16½ år ger 11% om året i genomsnittliga återbetalningar på gamla skulder. Plus räntor. Redan det skulle helt kollapsa grekiska staten. Så ni som attackerar mig bara för att ni själva vill dölja att ni inte kan räkna och inte har någon information om verkligheten, utan är totalt fångade i era "icke-principiell! ideologier som helt enkelt är vad någon journalist har lurat i er, var så god att förklara hur nu failar så totalt även på era egna villkor med era egna påhittade siffror? Är det inte intressant för alla kvarvarande läsare här, varför Cornu alltid failar så svårt i alla sina prognoser? Jag ger en ledtråd här, ni de sista som hänger kvar för att ni är nyfikna på fenomenet Cornu.

   Radera
  13. @Kapitalist: Nu får du nog ta fram miniräknaren. Om medelförfallotiden på skulden är 16,5 år, så innebär det såklart att _halva_ skulden ska vara omsatt på den tiden = 90%. Precis som alla andra stater så omfinansierar man skulden normalt sett om inte budgeten går med plus. Att Grekland skulle göra minska sin statsskuld inom överskådlig tid är dock väldigt osannolikt, så det som kommer hända är nog för eller senare att ännu mer av skulden skrivs av.

   Radera
 3. Knäpp graf som illustrerar samma data längs båda axlarna!
  Är den dessutom baserad på officiell grekisk statistik? Annars kan man ju inte lite på det (hahaha)!

  Jag tror f.ö. att de inte längre hittar så många som vill låna ut till dem. Att gå till val med löftet att lura sina långivare, och vinner valet, så är det ju inte så konstigt. Skulden lär minska i takt med att löptiderna på olika obligationsserier går ut, anting genom avbetalning eller restföring hos "Kronofogden" (motsvarande). Ingen vill låna ut någonting till grekiska staten, därför kommer DIN politiker att tvinga DIG att låna ut (nu = ge bort) DINA pengar till den grekiska statens maffiapoltiiker. De är ju vår regerings partikamrater. Och eftersom det ändå bara handlar om dina pengar så är det viktigt att "visa solidaritet".

  SvaraRadera
  Svar
  1. BNPårligt underskott vs BNPskuld
   Inte alls samma sak

   Men den är beroende av BNP utvecklingen vilket kan ställa till det.

   Radera
  2. En utmärkt graf som visar både den totala statsskulden i förhållande till BNP och dess utveckling år till år.

   Ursprunget vet jag dock inget om...

   Radera
  3. @Pelle Struts
   Vad ser du i denna typ av diagram-layout som du inte ser i ett vanligt histogram med samma datainnehåll? Kurvans krökningar genom datapunkterna i detta monsterdiagram innehåller ju ingen information. Det är mycket lättare att se en trend i ett histogram, än i den spegelkorsning av sin egen lutning som den här typen av diagram representerar.

   Radera
  4. Grafen följer det upplägg som gjorts känt via Gapminder.
   Det finns ett samband som följs upp via tidslinjen.
   Kunde göras elegantare med en cirkel för befolkningen-BNP menar jag!

   Radera
  5. Jag har sett samma skräpgraf på andra ställen, jo. Men vad är den till för? Ser du nånting i någon sådan graf? Kan du ge något exempel på hur detta 2D ur 1D har hjälpt dig, annat än med att bekräfta dina felaktiga förutfattade meningar?

   Radera
  6. Har du kollat Roslings föredrag om befolkningsutvecklingen i världen!
   Där greppas hela världens utveckling i ett diagram!

   Sen förstår jag inte varför du inte kan skilja på statsskuld och budget?
   BNP som bas men det ena är lagt i lador och det andra är skörden.
   Det ena är sjön och det andra ån.
   Det ena är kapitalet det andra inkomsten!

   Radera
  7. @Oppti
   All seriös landövervakningsdata visar tydligt att allt mindre mark odlas för att ge allt fler människor vardera allt mer mat. Förklaringen till detta är enkel: Industrialisering bygger delvis på ökade skalfördelar och därför ger allt fler munnar att det behövs mätta allt färre bönder för att mätta dem! (Ökade CO2-utsläpp, som notoriskt vägrar öka atmosfärens temperatur, bidrar ju också eftersom allt liv på Jorden kondenserats ur CO2-molekyler, och allt vilt liv, särskilt Amazonas, gör så i högre takt än på länge nu tack vara mänskliga CO2-utsläpp). Har DU kollat Rosling??

   Radera
 4. Sen kan man ju undra om det är den förra regeringen politik som nu ger ett visst utslag eller den sittande!

  SvaraRadera
 5. Undrar vad som händer ifall Grekland åker ur Euron. De direkta effekterna är inte de mest intressanta även om det blir spännande i sig. Det riktigt intressanta är vad som händer två år senare ifall Grekland reser sig tack vare en kraschad Draschma och ett motsvarande inflöde av turister och ökade exporter (oliver kanske...?). Kommer Spanien, Italien och Portugal fortfarande vara lika villiga att sitta kvar i Euron då när deras egen arbetslöshet ligger på depressionsnivåer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolla hur det gick för Argentina efter statsbankrutten. Ingen rolig historia.
   Blod, svett och tårar.
   Det bästa kanske är att göra en intern devalvering som i Baltikum.
   Men klarar man inte det så kanske man inte har något att välja på.

   Radera
  2. Men hur illa det än blev så blev det bättre än att vandra vidare på den tidigare vägen.

   Radera
 6. Det är lite problematiskt att prata om skulderna som enbart bra eller dåliga. Folk måste nångång få in i sina huven att skulderna samtidigt ÄR våra pengar med nuvarande system.. Så lägre skulder -> mindre pengar.. högre skulder -> mer pengar. Det man kan diskutera däremot är vad dessa skulder (pengar) har gått till. Som vanligt är det tyvärr till största delen till att inflatera upp bostadspriser. Däri ligger problemet precis som i väldigt många andra länder..

  SvaraRadera