Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2015-05-15 14:44

Fredagsmys: Titta på amerikanska Netflix för drygt 40:- SEK i månaden

Dags för riktigt härligt fredagsmys igen. Via avblockningstjänster som Unblock-US är det både billigt och enkelt att se på det amerikanska utbudet hos Netflix. En veckas fri prövotid ingår i tjänsten, som fungerar på i princip alla plattformar utan något behov av att installera extra programvara, annat än ett svenskt Netflixabonnemang.

Som bekant blockerar inte Netflix att kunder utanför USA kan använda sådana här tjänster. Man behöver fortfarande betala för ett Netflixabonnemang här i Sverige, vilket kostar 79:- SEK i månaden. Därutöver kostar Unblock-US 4:99 USD per månad, eller drygt 40:- SEK.

Därmed får man tillgång till ett antal säsong till för de flesta amerikanska TV-serier, samt många nya (och gamla) filmer som inte finns på streaming i Sverige. Man får även tillgång till ett stort antal TV-serier som inte finns alls hos svenska Netflix.

Det tekniska tjänsteupplägget är lika enkelt som genialiskt. Det krävs inga externa programvaror, inga moddar, ingen jail-break. Allt man behöver göra är att manuellt ställa in DNS en gång på önskad pryl.

Genom att logga in på Unblock-US från en viss IP-adress, oftast via din bredbandsrouter, registreras ditt IP-nr som en specifik kund hos Unblock-US. Det gör att du får anpassade svar om du på valda enheter använder Unblock-US DNS-tjänst 208.122.23.23. Istället för att peka ut svenska Netflix pekar tjänsten ut en bryggtjänst eller kopplar dig direkt mot amerikanska Netflix. Om du inte ställer om DNS på t ex din dator påverkas den inte alls, utan fortsätter förslagsvis använda The Ulla Bella Solution 8.8.8.8, men du kan ändå använda din dator för att ställa in eller logga in på tjänsten.

En del enheter kan behöva startas om efter DNS-byte. Din webläsare kan också behöva startas om.

Tjänsten fungerar därmed på alla former av apparater man manuellt kan ange DNS på, exempelvis Apple TV, Boxee, Playstation, XBox, Wii, Smart-TV från Samsung, Sony, Panasonic och LG, iPhone, iPad och din Android-pryl. Samt förstås från Windows- och Macdatorer.

Tjänsten fungerar till och med via mobilnäten, men eventuellt varierande IP-nr kan göra att man behöver logga in på Unblock-US för att registrera IP-numret, vilket kan ändras när man flyttar på sig mellan olika basstationer. Även om du använder det amerikanska Netflixutbudet är till och med menyer och avsnittsbeskrivningar med svensk text, åtminstone på Apple TV.

Via Apple TV behöver man inte ens ställa om något annat än DNS (Unblock-US beskrivning där man även ändrar region är bara nödvändigt för andra tjänster), vilket gör att man behåller t ex SVT Play, TV4 Play eller sedan tidigare i veckan även Via Play som vanligt (HBO Nordic kan fortsätta skämmas nu när Via Play, SVT Play och TV4 Play finns på Apple TV, men inte den rena streamingtjänsten HBO Nordic). Ställer man om regionen får man dock alla amerikanska tjänster istället, som också hanteras via Unblock-US. Dessa kräver dock generellt att man har ett abonnemang, likt för svenska Netflix, som får lösas på annat sätt.

Amerikanska Netflix fungerar dock rakt av med ditt svenska abonnemang. Netflix kommer rent av ihåg vilka avsnitt du har sett, även om du byter fram och tillbaka mellan Sverige och USA.
Så här enkelt väljer man vilken
Netflixregion man vill titta på för
tillfället.

Exempel på TV-serier med fler säsonger i USA är Californication, vars två sista rätt kassa säsonger inte finns på svenska Netflix än. Sons of Anarchy:s sista säsonger finns på amerikanska Netflix. Andra exempel är Glee, Modern Family, Suits mflSerier som bara finns på amerikanska Netflix är t ex Grey's Anatomy, House, Agents of Shield och klassiker som Star Trek: TNG eller X-Files - alla säsonger.

MÖP:en hittar en lång rad amerikanska militära dokumentärserier.

Man kan även via hemsidan gå in på en dator med samma externa IP-nr som exempelvis din Apple TV eller Smart-TV (dvs bakom samma brandvägg) och byta land du vill titta på Netflix i. Exempelvis finns Big Bang Theory bara på tyska Netflix. En del brittiska serier kommer ut snabbare på Englands Netflix och svenska serier hittar man på svenska Netflix.

Ni hittar Unblock-US här, för obegränsat fredagmüs där i den icke-ironiska soffan. Prova gratis över helgen, så får ni tillgång till ett massivt utbud av filmer, serier och säsonger av serier som inte finns i Sverige. Tjänsten är helt laglig och Netflix VD har uttryckligen sagt att man inte kommer göra ett dugg för att stoppa denna möjlighet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

6 kommentarer:

 1. Bra tjänst om man inte orkar leta rätt på DNS gratis på nätet och byta någon gång per månad. Någon som har fungerande DNS för Netflix US nu förresten?

  SvaraRadera
 2. http://hola.org/ använder jag just nu, slöare eftersom den är gratis

  SvaraRadera
 3. Hola är ett gratis tillägg till Chrome. Kör man t.ex med Chromecast så måste man kasta flik, och får då nöja sig med 720 p HD. Chromecast är förinställd på Googles DNS. En lösning är HDMI kabel till TV för att se i 1080p HD. kastar man flik bör datorn vara relativt kraftfull för att koda om "in the fly". Datorn, tv samt Chromecast kan anslutas till en gemensam trådlös router.

  SvaraRadera
 4. tyckte tjänsten sög. typ 5 sec "netflix loading" mellan varje sidhämtning på apple tv

  SvaraRadera
 5. Själv har jag testat Viaplay igen, och tycker de har ryckt upp sig betydligt, tekniskt sett fortfarande inte i Netflix klass, men faktiskt klart användbar och värt pengarna pga deras fräschare utbud. (De har äntligen insett att det inte funkar att bara tillhandahålla senaste avsnitten av en serie, utan erbjuder nu samtliga avsnitt, iaf på de serier som intresserat mig.)

  SvaraRadera
 6. Missvisande rubrik. Har man redan ett abonnemang kan man helt gratis kolla i webbläsaren med tillägg som Zenmate och liknande. Finns mycket godsaker på den brittiska sidan också, som inte finns i Sverige.

  I och med Svenska kronans kollaps så är det numera nästan lika dyrt med amerikanskt medlemsskap som svenskt. Men ett amerikanskt medlemskap kostade så lite som 50 SEK när det väl begav sig. Och det var precis lika enkelt att skaffa som att kolla på amerikanst innehåll, med valfri metod som tagits upp här.

  SvaraRadera