Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2015-05-07 11:01

Fet minister föreslår fettskatt - men skatter löser inte allt

Svenska folket förväntas bli fetare framöver, vilket får den dubbelhakade socialdemokratiska folkhälsoministern Gabriel Wikström att föreslå socialisternas lösning på allt - höjda skatter. Men om höjda skatter löser alla problem, så skulle Sverige inte ha några problem. Dessutom blir man inte fet av att äta fett - man blir fet av att äta för mycket mat.


Man blir inte grön av att äta grönsaker. Man blir inte röd av att äta tomater. Man blir inte fet av att äta fett. Man blir fet av att äta mer kalorier än man gör av med, inte specifikt fett. Tvärt om är det vanligast att det är socker man äter för mycket av, då socker gör att man blir hungrig, medan fett gör att man blir mätt.

Att påstå att fett gör att man blir fet är som att säga att Gabriel Wikström är lika korkad som en åsna, för han har ätit åsnekött (den där pizzan med "oxfilé", Gabriel). Och Gabriel Wikström har helt klart ätit för mycket1.. Grabben är endast trettio år gammal, men man ser redan fläsket och dubbelhakan hängande från honom. En snabb viktuppgång kan skönjas sedan han blev minister (gör en bildsökning på "Gabriel Wikström" på Google, så ser ni hur dubbelhakan dyker upp jämfört med tidigare) och nu sitter vid köttgrytorna och skjutsas av SÄPO överallt. Mitt förslag är att vi sparar skattepengar genom att dra in allt taxiåkande för ministrarna, som får cykla, gå eller åka kollektivt istället. Det skulle minska Gabriels dubbelhaka.

Lösningen på allt är inte skatt. Då skulle det inte existera några problem alls i Sverige.

Om man nu absolut ska höja skatten, så vore det enklare att bara höja momsen på all mat till 25%, inklusive restaurangmomsen, så folk inte har råd att äta mat. Men inte ens det är en lösning, för då äter man istället billigare mat, som ofta innehåller ännu mer kalorier per krona.
Husmanskost från Leif Mannerströms
kök på Bokmässans lounge. Eller som
han själv kallade det: "riktig mat".

Istället för piska kan man använda morot. Stimulera och uppmuntra att folk rör på sig, speciellt i unga år så vanan att röra på sig sitter i som vuxen.

Blue Zones-konceptet är ett exempel. Jag har lagt några förslag relaterat till Blue Zones tidigare, t ex att alla hissar ska beläggas med passerkort (så endast handikappade, gravida, barnvagnar och leverantörer kan ta hissen). Bort med rulltrappor ur köpcenter. Flytta parkeringar långt bort från arbetsplatser, bostäder och affärer. Fordonsfria stadskärnor etc.

Det är folks vanor som är problemet. De vanorna förändrar man inte med skatter.

Det finns korrelationer mellan fetma, låg utbildning eller låglönejobb, medan medelklassen inte är fet lika ofta. Om höjd skatt är lösningen på allt så är en lösning i så fall att höja skatten för lågt utbildade och lågavlönade. Eller så ska Gabriel Wikström sluta äta pizza med åsnekött.

Läs nu åter gästinlägget om socker-, fett- och köttskatter.

Tillägg: Enligt Kostdoktorn ökar inte alls fetman i Sverige, som har en av Europas smalaste befolkningar. Prognosen om ökad fetma baserar sig på linjärprognos från utvecklingen 2010, men sedan dess har inte fetman ökat. Tvärt om påtalar Kostdoktorn att försäljningen av t ex smör tvärt om ökat, men fetman minskat. Förklaringen är rimligtvis LCHF och att fett gör att man känner sig mätt och äter mindre. En slutsats av det är förstås att socialistregeringen tar alla möjligheter de kan att höja skatter, oavsett om det är berättigat eller inte. Dessutom kan man då behålla skatten och hävda "vi införde fettskatt och WHO:s prognos inföll inte, vi hade rätt".

Övningsuppgift: Fetmaindexera socialistregeringen kontra den tidigare alliansregeringen. Fetmaindexera även LO:s styrelse och SACO:s styrelse, och se om det finns några slutsatser att dra.

1. Det är alltid rätt att skriva nedsättande kommentarer om manliga makthavares utseende. Jag kritiserar eller kommenterar aldrig kvinnliga makthavares utseende.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

58 kommentarer:

 1. Nå, logiken bakom att man blir fet av fett är väl att det är ett energitätt livsmedel? Dvs du blir fetare av samma volym/vikt smör än broccoli och det kanske är lättare att sätta i sig för mycket kalorier om man äter fettrikt.

  Sen, hur är det "morot" att förbjuda folk att åka hiss?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom man äter till man upplever mättnad så är inte energidensiteten relevant. Fett ger mättnadskänsla, så då äter man mindre än annars.

   Radera
  2. Det handlar väl inte om att förbjuda nån att åka hiss men att få latmaskarna att faktiskt röra lite på sig.

   Radera
  3. Hastigheten på intagandet av kalorierna är också avgörande. Att sakta ner och tugga klart innan man skyfflar in nästa skopa kan också göra att man äter mindre och mättnadskänslan kommer tidigare. Och det är okej att sluta äta om man är mätt, fastän det är mat kvar på tallriken.

   Radera
  4. Det är socker man blir fet av. Socker är lurigt sett till mättnad eftersom man överäter och blodsocker åker berg-och-dalbana
   Ät mycket fett och det är svårt att få i sig mer mat ett bra tag efteråt

   Radera
  5. Socker ökar insulinproduktionen. Insulin är även en signalsubstans som signalerar till cellerna att lagra upp fett för sämre tider. Således om man vill bli riktigt fet skall man äta mycket socker och inte en massa fett.

   Radera
 2. Man prövade fett-skatt i Danmark, det fungerade inte. Lyft blicken Gabriel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom blev det smörbrist på butikshyllorna i hela Skandinavien pga hamstring. TV-programmet med de populära danska matlagningsbröderna, som i varje sändning upprepade fem gånger. "... rigeligt med smör", bidrog också.

   Radera
 3. tror cornu behöver uppdatera sig lite;) och innan det kommer en spydig kommentar, bara så du vet tar jag skärmdump som bevis på din okunskap;)
  http://www.kostdoktorn.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var exakt är min okunskap menar du? Att "svenska folket förväntas bli fetare". Det är ett referat av vad andra påstår och handlar inte om min kunskap.

   Radera
  2. Det finns inga motsägelser mellan det Cornu skriver och det "kostdoktorn" skriver. Motsägelserna finns mellan ansvarig ministerns världsbild kontra Cornu+Kostdoktorn+Annan väl dokumenterad forskning.

   Så du menar väl ministerns okunskap?

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. Stockholms kommun och SL hade ju en bra folkhälsoplan på gång när de stängde av rulltrapporna i tuben. Den officiella orsaken var ju "underhåll" men alla vet ju att "Ni är allihopa för tjocka, rör på er" hade orsakat folkstorm.

  Nu när "staten" måste bygga ett nytt Göteborg inom tio år för att husera all flyktingar, finns många möjligheter.
  Om man väljer en stad "på längden" som någon föreslog, mellan Ödeshög och Linköping, utmed E4, kan man bygga pendeltågsstationer och gångbanor (både ute och inne) och skippa biltrafiken helt. Transporter till butiker osv. sköts av elbilar, häst eller cykelkärra. Då får folk röra på sig mer och får mer kontakt med "utomhuset" och får i sig ren och frisk luft hela dagen.

  Ett exempel på att folk rör sig mindre idag är att det är hälften så långt mellan stugorna i fjällen idag jämfört med strax efter kriget. Folk orkar inte längre göra dagsturer på 3-4 mil enkel väg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så har publiken i fjällen breddats? Fler 65+ som gör fjällturer kanske, istället för bara vältränade 25-åringar?

   Radera
  2. Gårdagens 65 åringar hade bättre kondis.än dagens 25åringar.

   Radera
  3. @Rickard Det där är en överdrift! Eller menar du när de var 25? För nästan alla 65-åringar igår är 65 idag med. Överdrivare!

   Radera
 5. Att det alltid ska vara den statliga piskan och aldrig moroten. Men visst, ska piskan vina tycker jag vi inför en tjockisskatt istället, för i slutändan är det antagligen i 99 fall av 100 fysisk passivitet som är orsaken till övervikt.

  SvaraRadera
 6. Det stora problemet är att vi rör på oss mindre än tidigare. Vi arbetade på fälten i 10-14 timmar för att sen gå hem och vila. Idag sitter vi 8 timmar på kontor, 2 timmar i bil och en går vi hem och vilar.
  Det är enkel matematik oavsett dieter och annat: Den energi du sätter i dig måste du göra dig av med.
  Man får prova lite olika innan man hittar det rätta. Det som funkar för mig (Allsidig kost och motion nästan varje dag) fungerar kanske inte för nån annan. Likaväl som LCHF inte funkade för mig.

  Man ska också tänka på att vikten säger inte ett skit om hur man mår, lika lite so BMI säger om hur överviktig man är. Det är allt sammantaget med blodvärden och midjemått som kan ge en bra bild.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad gäller vikten, så har jag tidigare påtalat att man inte kan döma någon som är fet, då man inte vet vare sig orsak eller riktning. Undantag är förstås makthavare likt Wikström, som alltid ska fördömas. Fast Wikström kanske bara har struma eller ngn annat ämnesomsättningsförändrande sjukdom.

   En fet person kan t ex genom rejält ansträngning gått ner 20 kg och vara fortsatt på väg nedåt. Personen kan alltså inte dömas ut pga fetma utan djupare analys. Sedan finns det som sagt en lång rad sjukdomar som kan orsaka fetma, inklusive fetilitetsbehandlingar (finns en viss kändis som innan paret offentliggjordes varandes gravida gick upp rejält i vikt).

   Radera
  2. Vem då? Jan Guilliou?

   Annars håller jag med dig (för en gångs skull): låt folk vara tjocka om de vill det. (Vill = inte orkar/kan. Själv "vill" jag ha en maserati men orkar inte jobba på det - men om någon kastar nycklarna på mig, så kommer jag inte att ducka. Det funkar rätt bra med cykel - snabbare dessutom om man som jag rör mig i Stockholm. Men det är koolt med måsvingar...)

   Radera
  3. ....Och vad mer är inte skadligt i så fall och också beskattas. Rökare, alkohol, extremsportare där träningen i sig medför risker och förtida utsliten kropp. Där själva sporten ökar skaderisk ex ishockey och utförsåkning. Nej, det är fel väg!

   Radera
  4. Rökning och alkohol beskattas redan hårt i Sverige, men extremsport skulle ju kunna vara en ny inkomstkälla för staten. Eller kampsport, fotboll och hockey. Motorsport! Man kan beskatta allt som verkar farligt i ett samhälle.

   Märkligt att man då vill ge barn gratis medicin när man samtidigt stoppar försäljningen av vissa värktabletter där man har ålderskontroll!

   Radera
  5. "Idag sitter vi 8 timmar på kontor, 2 timmar i bil och en går vi hem och vilar."

   Låter hemskt tråkigt. Varför gör ni så?

   Radera
  6. Sedan är ju en av dom skadligaste sakerna man kan göra är att sitta still under längre perioder. Därför bör givetvis alla som jobbar kontor beskattas extra.

   Och kostdoktorn är en skojare.

   Radera
 7. Som en sosseminister sa för någon månad sedan. "Det förstår du väl att vi inte kan ta ut all skatt som inkomstskatt. Då skulle ju folk inte få nått kvar i plånboken."

  Konsumtionskatter drabbar i princip alltid de mest utsatta mest. Momsen på tandkrämen är lika stor för fattigpensionären som för miljardären.

  Sossarna är inte ett dugg intresserade av befolkningens väl och ve. Det har de visat med sin politik i ett halvsekel nu. De har upplägg så att stora grupper skall känna sig utsatta för att få en bred väljarbas. Subventionera skuldsättnning, monopol på socialförsäkringssystemen och skatta alla stenhårt även de som knappt försörjer sig själva. Så får man makt, sätt tummen i ögat på befolkningen.
  Alternativet till denna regering sänker skatterna för de rikaste, underlättar inte för arbete utan kör med piska istället. Vilka jädrans ledare vi har i det här landet.

  SvaraRadera
 8. Men man kan höja skatten så att det blir LIKA dyrt att gå på mcdonald's som att gå på mattias dahlgren. Om skräpmaten är lika dyr som finmaten så väljer folk finmaten. (och det har de flesta inte råd med - ergo viktminskning!) Det roliga är att man måste inrätta en myndighet som ska klassificera fin och ful mat. Ungefär som gamla censurmyndigheten. Eftersom censur främjar satir, så kommer detta att leda till ett uppsving av kulturella färdigheter.

  Titta bara på pajaserna i Riksdagen! Hederliga clowner har inte en chans att konkurrera med politikerna och DÖ. Humorshower, satiriker och stand-up-komiker lider i Sverige eftersom det är gratis att kolla riksdagsdebatter. Vad är väl rondellhundar i jämförelse med DÖ, fettskatt, det där lysande om chem trails...? You couldn't make it up!

  SvaraRadera
 9. Självklart ska vi ha en fettskatt. För enkelhets skull så kan den läggas direkt på det oönskade kroppsfettet. Det är ju det vi vill åt. Alla människor måste gå till vårdcentralen i samband med självdeklarationen. BMI mäts och registeras hos Skatteverket.

  Hård skatt på tjockisar!
  För samhällets bästa. Har de inte råsäd att betala så får de väl leva på kroppsfettet och fasta tills det är borta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det roligaste med detta är att mothugget brukar vara att man inte ska moralisera kring folks livsvanor, men vi har redan tung punktbeskattning på t.ex. tobak och alkohol för att det anses ohälsosamt. Ännu ohälsosammare saker t.ex. narkotika är t.o.m. illegaliserat.

   Varför ska tjockisar få komma undan?

   Radera
  2. Exakt! Skattmasen står med skjutmått och nyper folk i fläsket för att bestämma den individuella skattesatsen. Och tänk bara vilken fin statistik det skulle bli.

   Radera
  3. Fetma kan ju misstänkas vara skatteplanering inför en momshöjning på mat till 25%.

   Radera
 10. Om dessa antisvenska politruker ägnade lika mycket tid åt att komma på besparingar och effektiviseringar i syfte att sänka skatten och göra något positivt för svenskarna skulle mycket positivt kunna göras. Den politiska korruptionen och socialismen har förgiftat hela det politiska och mediala etablissemanget. Ve Sverige ve.

  SvaraRadera
 11. Enligt Kostdoktorn handlar det inte om kalori in, kalori ut oberoende av livsmedel som vi alla trott länge. Kroppen verkar istället behandla kalorier från t ex fett och socker olika. Dessutom anser han att träning inte har något med vikten att göra. Det är också en gammal myt.
  http://www.kostdoktorn.se/lchf#teori

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han undervisar oss alltså i denna nya kunskap av pur altruism och inte för att vi ska shoppa loss i hans e-butik som finns i menyn? Tillåt mig tvivla.

   Att vikt och träning inte hör ihop är definitivt nys. Det är ren termodynamik.

   Radera
  2. Vissa bloggare är klickhoror (Ursäkta uttrycket).

   Radera
  3. Det beror helt på hur man tränar. Att springa gör inte automatiskt att man går ner i vikt, däremot ger dig en bättre kondition och uthållighet. Vill man gå ner i vikt (om nu kilona är det viktigaste för en) så är en promenad på 30-40 min i raks takt, gärna varje dag. Man kan även kombinera (som jag har gjort och har inte gått ner speciellt mycket i vikt, kanske 2kg, men däremot har midjemåttet minskat och mina ryggmuskler stärkts)

   Radera
  4. Upp till var och en att ta till sig ny kunskap. Inte så lätt att tro på efter alla dessa år med falsk information från myndigheter och speciellt företag som gärna vill tjäna pengar på folks ohälsa.

   Radera
  5. Melmac: Huh? Så att promenera i 30-40min ger mer viktnedgång än att springa lika länge?

   Personligen skulle jag nog förespråka 15-20min intensiv styrketräning i veckan för de flesta, det ger väldigt goda resultat utan stor insats.

   Själv så klipper jag gräs och gräver och har mig. Får träningsvärk varje gång :)

   Radera
  6. Som sagt, det är termodynamik.

   Energin man gör av med måste hämtas nånstans. Kommer den inte in i kroppen via munnen lär den komma inifrån kroppen, genom förbränning av kroppens beståndsdelar. Evighetsmaskiner existerar inte.

   Radera
  7. @Thomas:

   Man kanske inte ska syssla med "ny kunskap" öht om man inte ens tillgodogjort sig gammal kunskap - typ grundskolefysiken.

   Radera
  8. Thomas: Nä, det är inte lätt. Kostdoktorn försöker göra det samma, så som DiLeva sjöng " Vem ska man tro på, tro på ...."

   Stefan: Det går åt samma mängd energi, men man använder fett och kolhydrater olika beroende på löpning och promenad. Lite dumt uttryckt av mig. Det är så klart bättre med 40 min löpning om man orkar hålla tempot uppe, men det gör inte de flesta så då är det bättre med 40 min promenade istället för t.ex.10 min löpning.

   Tror att styrketräning i kombination med promenad och lätt löpning är det bästa (Har inte kommit till styrketräning, det är det tråkigaste jag vet, men det kanske ändrar sig)

   Radera
  9. @Ben och @Thomas, det är inte så svart-vitt. Man kan utan problem säga "givetvis är det energi in, energi ut" och ändå fatta att det inte är så enkelt som att samma mängd kalorier ger samma effekt på kroppsvikten, oberoende av vad kalorikällan är.

   Trä innehåller jättemycket energi men vi kan inte tillgodose oss den. Till exempel.

   Radera
  10. Jag tvingar inte på någon denna "nya" kunskap. Den har hjälpt mig och många andra till viktnedgång utan träning. Man har längre trott att den gamla grundskolefysiken också gällde kroppens funktioner men så är inte fallet. Studera gärna nya rön från forskare och läkare som har konstaterat att detta är fallet.
   Vad som händer i kroppen när man tränar är att man tål "dåliga" kalorier bättre. En mer effektiv metod är att utesluta dom helt ur sin kost.

   Här en länk till Kostdoktorn. Helt gratis information bye the way.
   http://www.kostdoktorn.se/vad-hander-om-du-ater-5-800-kalorier-lchf-kost-varje-dag

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  12. Stefan: Tur då att kolhydrater, protein och fett är källor vi kan tillgodogöra oss ungefär likvärdigt. :)

   Thomas: Jag är ingen fettfobiker (tvärtom älskar jag fett), men fett är vare sig särskilt mättande eller nyttigt. Tvärtom sänker fett insulinkänsligheten, går rakt in i fettdepåerna och försämrar träningsförmågan - det är helt enkelt en reservenergikälla för snåla tider (som aldrig tycks komma i västvärlden av idag). Det man verkligen blir mätt på är protein- och fiberrik mat. Otaliga studier bekräftar detta varför kostrekommendationerna vanligtvis består av mycket frukt & grönt, fullkorn, fettsnåla proteinkällor osv. Det är helt enkelt den mat som ger all näring vi behöver, mättar utan onödigt många kalorier.

   Radera
  13. Anders: Visst är det så, jag ville bara exemplifiera att olika kalorikällor ger olika resultat i kroppen. Själv föredrar jag protein + grönsaker när jag ska äta nyttigt. Frukt undviker jag (fruktos är fan värst) isf.

   Just nu äter jag jätteslarvigt men gott och rör på mig mycket, är ganska nöjd så för tillfället :)

   Radera
  14. @Thomas: Alla som jag har hört tala om att kalorier in/ut inte skulle vara korrekt är personer som har sålt någon form av dietprogram och vill urskilja sig från den "officiella" kostvetenskapen genom att verka lite småradikala.

   Jag själv gick ner 10 kg på 10 veckor genom att väga varenda kalori jag stoppade i mig under den tiden, och varje dag hålla ett underskott på 1000 kcal under vad en genomsnittlig man i min storlek skulle äta för att gå plus minus noll i energi. Jag gick inte efter någon diet, utan kunde äta vad som helst så länge jag inte åt mer än jag planerat.

   Eftersom ett kg kroppsvikt "kostar" ca 7000 kcal så räknade jag med att vara färdig 10 veckor efter att ha börjat, och det visade sig stämma precis. Så jag tror helt och hållet på att kaloriräkning är och förblir det korrekta sättet att styra sin vikt. Det blir förstås svårare att planera så om man har en onormal ämnesomsättning, men innan man vet om det så är det rimligaste förstås att anta att man själv har en normal ämnesomsättning.

   Radera
  15. Stefan: Frukt motverkar också viktuppgång enligt studierna. Annars får du övertyga fruktarianerna om motsatsen! :)
   https://www.google.se/search?q=30+bananas+a+day&safe=off&biw=1426&bih=660&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=11pLVa_0LYGeUK2NgZAG&ved=0CAYQ_AUoAQ

   Radera
  16. Jag är övertygad om att de har fel men tänker inte försöka övertyga dem. Jag skiter väl i vad de tror :)

   Måste säga att raw-food-folket i din länk ser ut som missbrukare. Riktigt schletna!

   Radera
  17. Stefan: jag skulle aldrig kunna leva så själv och man behöver åtminstone lägga till B12 för att överleva på sikt, men det går inte att förneka att många lyckas med raw-food och springer snabbare än vad jag kan drömma om. Min poäng var bara att socker utan fiber är dåligt medan socker med fiber är nyttigt och bra.

   Radera
 12. Helt rätt. Man blir inte fet av fett. Fett mättar bra och man vill inte äta för mycket av det. Fet blir man av snabba kolhydrater såsom socker och vitt mjöl. Snabb mättnadskänsla, blodsocker som åker jojo och man vill snabbt ha mer.
  Gröna nyckelhålsmärkningen är helt bedräglig och kontraproduktiv. Ofta bort med fett och tillsatt socker.
  Föräldrar skjutsar sina barn till skolan pga så mycket biltrafik runt skolan. Men det är ju alla dessa som skjutsar som är biltrafiken. Körförbud 500m från alla skolor och mycket annat som Cornu beskrev är kanonbra.
  Rulltrappor och hissar är exklusiva och på bästa plats. Trappor heter nödutgångar och används därefter.
  Det är ett stort tankefel i uppbyggandet av samhället

  SvaraRadera
 13. Varför skall majoriteten som inte är fet betala skatt för att minoriteten äter sig fet?
  Sätt skatt på BMI. Offentliga tvångsvägningar under folkets jubel och hån! Det vore väl någonting.
  Visst är det så att kalorierna finns lättillgängligare idag än för 50 år sedan. I tillägg trycker snabbmatrestaurangerna nästan in XL portioner i sina erbjudanden. Men det har också hänt någon som jag tror har stor betydelse - allt är numer ok - det är OK att vara fet, homo, antisvensk, störa i skolan, komma för sent - you name it!
  Antyds någon negativ synpunkt är mottagaren givetvis kränkt och både skadestånd och straff skall utdelas.
  Kroppidealen från förr är borta - allt är OK.
  Bra eller dåligt i stort? Den frågan är svår att besvara om man inte är PK.

  SvaraRadera
 14. Om man har föreställningen att politiker föreslår de förändringar som de ser som nödvändiga för att uppfylla statens åtagande gentemot folket, dvs att erbjuda skydd och service, verkar fettskatten väldigt konstig. Extra skatt på något som är nödvändigt för vår överlevnad? Varför inte skatt på salt och vatten också när man ändå är igång?
  Om man istället ser regeringen som den är; en samling medelmåttor i bästa fall, med en handfull undantag på uppsidan, som slumpmässigt kom till makten, som helt saknar agenda, åtgärdsprogram, ideologi och idéer för morgondagen, men gärna ger två motsatta svar på samma fråga under samma dag, blir det logiskt. De famlar i mörkret efter något som är åtminstone lite opportunt, och som inte alla omeldebart kommer att vara emot. Där kommer fettskatten in i bilden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dagens bästa kommentar, banne mej. Jag skrattar mej av stolen.

   Radera
 15. Fettskatt. Vilken idioti!!

  Jag lever efter läkarens Tore Perssons (med flera) enkla regler;

  - Undvik socker
  - Ät mat
  - Drick vatten
  - Rör på dig

  Jag mår utmärkt.

  SvaraRadera
 16. Det finns för få grisbönder i tjock/smal debatten. Dessa är experter på att föda upp däggdjur som i princip har ett identiskt energiomvandlingssystem som oss människor.
  Öka spannmålsandelen - ökad fettansättning. Det är som nån efterfrågade 'gammal kunskap'

  SvaraRadera
 17. Helt rätt. Blir alltid lite orolig när ministrar ska uttala sig om områden som de bevisligen saknar kunskap inom. Men det här är vår folkhälsominister!! Otroligt.... Ska de beskatta allt kan de lika gärna ta ort myndighetsåldern totalt och även beskatta att ha låg inkomst rakt av då det främst är de som kommer att lida av detta. Lite intressant att se vart majoriteten står på det här, jag har gjort en omröstning på plusett inom ämnet: http://www.plusett.nu/omrostning-4877/anser-du-att-man-ska-beskatta-fet-mat-for-att-fram

  SvaraRadera