Cornucopia?

2015-05-18 18:32

Energimyndigheten: Elnäten behöver inte byggas om för konsumentproducerad el

Läsaren Nanotec, som har en bakgrund från styrelsen hos en mindre elnätsägare, har varit i kontakt med Energimyndigheten. Beskedet är att det inte finns någon grund för Fortums elnätprishöjningar, som skylls på att man ska kunna hantera bland annat solel.

Vindkraftverk.
Beskedet är att stadselnäten klarar av att 100% skaffar solceller, och på landet klarar näten att 35% gör detta. Verkligheten är kanske någon promille producenter av egen el, och inget motiverar alltså Fortums avgiftshöjningar. Sveriges elnät är nämligen inte något U-landsnät, utan ett av världens modernaste, inklusive att stamnätet är säkrat för svåra solstormar av Carrington-nivå.

Nanotec, som jag träffat personligen flera gånger och kan gå i god för skriver:
"Har talat med Tobias på Energimyndigheten och han ska sända en del intressant material till mig. Kortfattat är alla svenska ägare av lokalnät skyldiga att ta emot det tillfälliga överskottet (max 60 A) på el från hustak med solceller. På extrema lokalnät på landet klaras bara att 35% skaffat solceller och vill mata ut samtidigt men i städer klaras över 100%.

Det finns över 1 miljon villor i Sverige så några hundratusen med solceller på taket kräver ingen ombyggnad av lokalnätet. Möjligen teoretiskt undantagsvis på landet där det bara bor månskensbönder inom ett lokalnät som dessutom reser in till stan under högsommaren och skaffat solceller på så många tak att de enskilt matar ut 60 A och det är osannolikt.
Alltså det matas idag ut el från villors solceller på många lokalnät utan problem och det klaras utan problem av flera hundratusen villor.
Vänliga hälsningar
Nanotec"
Fortum hävdar dock:
"Vi kan nu genomföra nödvändiga satsningar fullt ut [...] för att anpassa elnätet till framtidens elproduktion som i allt högre grad baseras på förnyelsebar energi från sol, vind och vatten."
Man höjer exempelvis av denna anledning elnätpriserna med 4-5% för lägenhetsägare i Stockholm, trots att det inte finns något som helst behov av att bygga om elnätet för att klara av att konsumenterna producerar egen el. Enligt Energimyndigheten ska det redan idag fungera om så 100% av alla kunder producerar egen el.

Fortums prishöjningar är, föga överraskande, ett utfall av lokalt monopol och saknar grund. Man använder förnyelsebar energi som ursäkt och utgår från att alla accepterar detta, trots att inga ytterligare investeringar är nödvändiga.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

14 kommentarer:

 1. Finnsdet juridisk grund att väcka talan mot Fortum pga detta? Jag tror att dekan säkert producera utredningar som stöd för sina påståenden men vad händer ifall det prövas rättsligt? Fortum vs kundstocken?

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Finns bara en sak som är värre än offentligt monpol och det är ett privat monopol...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, för det kan brytas av nya aktörer, farligt farligt...

   Radera
  2. Sällsynt irrelevant och ogenomtänkt svar när det handlar om infrastruktur...

   Radera
  3. Förhoppningsvis har våra politiker lärt sig att det är korkat att sälja naturliga monopol som t.ex. elnät, fjärrvärmenät och va-nät till privata aktörer som har vinstmaximering som mål.

   Radera
 4. Beror detta på att Fortum just har eller håller på att sälja sina nät?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sannolikt. Det kallas "Dressing the bride" men detta liknar en "uppgjord" affär där köparen, dvs bl.a våra pensionsfonder, inte själva ska stå med skammen och höja priserna efter köpet(som brukligt är!). Köpeskillingen kan därför värderas lägre vilket gynnar båda parterna i affären.

   Egentligen dåligt att p-bolagen är stor delägare i ett monopolbolag som elnäten. Den utländska huvudägaren tar 50,5% av bolaget vilket gör att vår p-fonder inte kan göra så mycket åt kommande prishöjningar. Istället kan de sitta och avnjuta hög avkastning och ge kanadensarna skuld för utsugning av de svenska elkonsumenterna. Jag är verkligen inte socialist men den här typen av affärer är inte bra för landet. Å andra sidan kan staten också vara en dålig ägare t.ex genom dåligt underhåll och tömning av kassakor till budgetunderskott etc.

   Glöm inte att p-bolagen mest gynnar dagens pensionärer. Framtida pensioner är annars ett stort frågetecken.

   Radera
 5. Är energimyndigheten trovärdig källa? Är inte Energimyndigheten en förklädd lobbyorganisation för förnybar energi? Sen kan jag ju hålla med Fortums prisökning är märklig, men står de inte under någon sorts inspektion? De kan väl inte bara höja priset hur som helst? I alla fall om jag hade monopol på nåt så skulle jag höja priset. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe - är energimyndigheten en trovärdig källa.
   Bra fråga men just i denna fråga tror jag de har rätt. Kommer inte ihåg vilken Riksdagskvinna det var som, med all rätt, ville tillsätta en haverikommision för energimyndigheten.
   Efter att Vinnova sponsrat genusräknaren med tre miljoner väntar jag bara på att energimyndigheten sponsrar ett projekt för genusneutral el men lika många miljoner.

   Radera
  2. Ja, idag har det s.k "aktieägarvärdet" slagit igenom överallt. Även inom offentliga bolag. Ett värderingsskifte.   Radera
  3. Apropå genusförslaget ovan. Jag tycker det är riktigt gubbigt trist att elen skall transporteras av negativa partiklar, som dessutom är uppkallad efter en kvinna Elektra- elektron. Speciellt när alla andra enheter är uppkallade efter gubbar. Jag föreslår därför att vi byter enhet till något som alltid är positivt och kallar den efter någon framgångsrik kvinna tex Wallström. Låter inte det bra? Vindkraftverket producerar miljoner Wallström.

   Att göra om formler och dylikt så det stämmer med filosofin kan vi med fördel låta någon kvinnlig teknolog göra som examensarbete.

   Radera
 6. Nja, en del utbyggnad kan faktiskt behövas. All solel genereras inte som trefas och om den släpps ut på nätet oblanserat kan det bli fel Pss om man har en anläggning som genererar trefas, men man förbrukar en fas i hemmet men släpper ut resten på nätet. Sen finns det vissa säkerhetsaspekter också. Sen är det inte säkert att den egenproducerade strömmen har sådan potential att den förmår producera de kortslutningsströmmar som krävs för att snabbt utlösa säkringarna snabbt nog.

  Detta till trots så är det ju omöjligt att säga att just de höjningar som görs av taxan motiveras av just elnätsuppgradering

  SvaraRadera
 7. De hade klarat sig om de inte försökt motivera sin prishöjning med lögner.
  Bättre bara höjt på grund av whatever, precis som alla andra gör "På grund av ökade kostnader/ Investeringar för framtiden/ kommande förändringar, så måste vi tyvärr höja priset.."

  SvaraRadera