Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2015-05-02 17:23

BLÖH - Barnens Lilla Överlevnadshandbok

Floran av svenska prepping- och survivalismböcker fortsätter växa. Efter tidigare recenserade Zombieöverlevnad är det nu dags för en riktigt överlevandsbibel - Jan-Erik Ullströms B.L.Ö.H Barnens Egen Överlevandshandbok (Adlibris 138:- SEK, Bokus 136:- SEK).

Medan Zombieöverlevnad mer ägnade sig åt allmänna funderingar och akademisk survivalismteori, så är BLÖH en konkret handbok för riktig överlevnad i naturen. En kondenserad lättläst variant av Försvarsmaktens och Lars Fälts Handbok Överlevnad (PDF). Även om titeln på BLÖH säger barnens, så skulle jag vilja påstå att denna bok är för familjen, eller den som bara vill ha en överlevnadsbok i kompakt format att ha med sig på fjällvandringen eller hajken.

Fokus på boken är helt och hållet överlevnad i skog och mark, och alltså inte det man idag kallar för prepping, vilket mer täcks in av Zombieöverlevnad. Gammal old-school hard core survivalism, alltså, inget sitta och krama konservburkarna i bunkern medan zombiesarna försöker gräva sig in.

Vill man introducera vildmarksliv och överlevnad till barn redan i tidig ålder är BLÖH utmärkt. En del överlapp med sådant man kan lära sig på dagis eller i skolan kan finnas, men här är detaljnivåerna på utvalda delar nere på Handbok Överlevnad-nivå. Jan-Erik Ullström skriver själv att hans mål med boken är att få ut barn och unga i skog och mark (igen), och tar man med sig den här boken ut i skogen kan nog promenaden bli både lärorik och mer spännande.

Jag har tagit in en konsult i det övre intervallet på den rekommenderade målgruppens ålderspann om 9 - 12 år, som lämnar följande utlåtande om boken.
"Liten och lätt bok med fina bilder. Den är full med bra överlevnadstips, som hur man vet åt vilket håll norr ligger, eller vilka växter man kan äta. Flera tips är något man inte lär sig i skolan. 
5/5"
Även om språket i boken kan fungera utmärkt även för yngre barn än nio år, så kräver det en viss mognad för att kunna ta till sig sådant som vad man kan äta i naturen. Det kan bli väldigt fel annars.

Obligatorisk bok i prepperns bibliotek oavsett ålder och ni hittar den på  Adlibris för 138:- SEK eller Bokus för 136:- SEK.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

3 kommentarer:

 1. Att rena vatten i en drickaburk fungerar inte och är till för att få bort radioaktivitet ur vattnet. I övrigt är boken bra, om man tänker lite och inte blint lyder texten och går nedströms för att hitta död ren :)

  SvaraRadera
 2. När jag var liten åt vi harsyra och stensöta när vi fick slut energi. En rätt rolig incident var när min kompis upptäckte att det satt en halv mask på ett blad som han just tagit en tugga av. Men visst är det sött. Lite Hans och Greta över det hela. Någonstans i ett parallellt universum finns det där huset byggt av pepparkakor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan nog plocka och tugga på stensöta tills man svälter ihjäl. Även om man har tur nog att leva i rätt årstid för att göra så. Panikköp i den lokala livsmedelsbutiken är ett mer roligt scenario.

   Radera