Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själva!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2015-05-03 14:54

Behövs verkligen mikrovågsugnen?

Jag har aldrig ägt en mikrovågsugn, och ser inte behovet. Två gånger har jag totalrenoverat kök (i gamla huset 1999 och nya gården 2006), men aldrig ens lämnat utrymme för denna totalt onödiga pryl.

I mitt strax 45-åriga liv har jag aldrig förstått vad man ska ha en mikrovågsugn till. Den tar bara utrymme, kostar pengar (samt  går säkert sönder) och innebär ytterligare moment för de som tvunget ska använda den till saker som att tina mat.

Idag tinar jag bröd, kött eller grönsaker från frysen genom att
 1. Ta ut ur frysen.
 2. Lägg någonstans
Med en mikrovågsugn blir tiningsprocessen istället
Ekologisk pumpasoppa tillagas ändå
inte i mikrovågsugn.
 1. Ta ut ur frysen
 2. Lägg på ett fat, som inte får vara i metall
 3. Öppna mikrovågsugnen
 4. Stoppa in fatet
 5. Knappa in rätt program och tid på mikrovågsugnen
 6. Starta mikrovågsugnen
 7. Vänta
 8. Ta ur mikrovågsugnen
 9. Konstatera att det inte blev bra
 10. Upprepa 4 - 9 ad nauseum
Världen är helt enkelt mycket enklare om man bara tar ut ur frysen, punkt slut. Det är inte så att det kommer som en överraskning att du/ni ska äta mat idag igen (eller i morgon).

Nej, mikrovågsugnar verkar helt meningslösa. Dessutom sägs de störa ut WiFi-signalerna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

65 kommentarer:

 1. delar din inställning till fullo;) undra också varför man ska brygga, pressa, perkla mm när man helt enkel kan koka kaffe (mindre disk, plock mm) mycket godare också.... nej ingen sump för det sjunker osett malning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svaret på din undran är att folk gör så för att visa sina fasanfjädrar för andra höns som bryr sig och har nånting att ge.

   Radera
 2. Om man har en micro som man inte behöver kan man alttid göra något roligt med den. T.ex. bygga en punktsvetsmaskin av transformatorn.

  SvaraRadera
 3. Man kan värma sin matlåda i den..

  Idag värmer jag lunchlådan genom att:
  1. stoppa lådan i micron
  2. knappa in önskad tid (normalt för kylskåpskall mat 2-3 minuter)
  4. Gör något annat i 2-3 minuter, som att läsa bloggen Cornucopia och skriva något drygt svar (hinner sällan klart på 2 minuter dock)
  3. PLINGGGGGG
  4. ät direkt ur lådan

  Utan micro:
  1. Ta fram matlådan.
  2. Häll innehållet i en kastrull
  3. sätt på spisen
  4. rör om innehållet medan du väntar på att det ska bli varmt
  5. rör lite till
  6. konstatera att du skulle rört om istället för att kolla Cornucopiabloggen på telefonen - ta bort det brända och rör om lite till.
  7. lägg upp det av maten som inte sitter fast i kastrullbotten på en talrik och ät.
  8. Lägg kastrullen i blöt så den går att diska om en vecka eller så.

  Så, kära ludditer, det finns allt användningsområden för moderna köksredskap också. Men jag förstår ju Lars, att du hellre använder teppanyakihällen för att värma upp din mat. :-P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använder mikron till rätt mycket.

   Matlådor
   Värma drycker
   Popcorn
   Sen kan man laga mat i mikron, vanlig havregrynsgröt går utmärkt att göra, och är faktiskt smidigare än att göra det i kastrull om man bara ska göra en-två portioner.

   Radera
  2. Instämmer i att en microvågsugn är fantastiskt praktisk för att laga just havregrynsgröt vilket jag äter varje morgon. Tar 4 minuter totalt och man slipper en slibbig grötgryta som är jobbig att diska och sätter igen avloppet.

   Fat av metall fungerar förövrigt alldeles utmärkt i en micro och ger ibland tom ett bättre resultat, typ stekyta, genom att reflektera microvågorna mot objektets botten. Däremot bör man undvika spretiga objekt typ aluminiumfolie och gafflar då den inducerade strömmen skapar ljusbågar mellan "hörnen" på metallföremålen.

   Radera
  3. Sen kan man göra roliga experiment med en micro och några chokladkakor vilket barnen brukar uppskatta. Typ mäta våglängder, ljusets hastighet mm

   Radera
  4. En annan maträtt (sen kan man diskutera om det är en komplett sådan) som faktiskt _tillagas_ med fördel i micron är bakad potatis.

   Radera
 4. Min micro har både fat och autoprogram... den är ändå säkert 10 år gammal om inte mer.

  SvaraRadera
 5. Har heller ingen mikro, jag använder alltid den vanliga ugnen när jag återuppvärmer mat. Blir mycket mycket bättre resultat, nästan som nylagat och man hinner samtidigt tillaga något annat så som lite grönsaker eller ägg samtidigt.

  SvaraRadera
 6. Värma rester och kaffe. Används flitigt, var billig i inköp och har hållit i 10 år. Men håller med om att upptining görs bäst i kyl eller rumstemp.

  SvaraRadera
 7. Använder micron varje dag, Väldigt smidigt när man bara är en person i hushållet.

  Tinar och värmer mat jag fryst i portioner efter storkok.
  Varma drycker
  Tinar en del bröd
  Gröt
  Smidigt att göra tex potatisklyftor med grillfunktionen, håller med att det blir bättre i ugn men efter jobbet en vardagskväll får det gärna gå lite fortare.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Det är inte mycket som behövs om man ska vara krass.

  SvaraRadera
 10. Välling
  Lattemjölk
  Gröna ärtor
  Rester

  SvaraRadera
 11. Man kan inte skapa plasma i en vanlig ugn.

  SvaraRadera
 12. Hade en micro förut. Den kom inte med i flytten till nytt boende. Blev aldrig att jag införskaffade en ny. Tinar mat gör jag enligt föreskrivet tillvägagångssätt i blogginlägget.

  Värma mat (resterna från igår) gör jag i ugnen. Kanske tar några minuter längre men å andra sidan får jag en jämn genomvarm mat och inte ojämnt kall-varm på olika ställen, behöver heller inte springa fram o tillbaka o trycka en minut till, en minut till.

  Har nu varit utan micro i flera år. Funkar utmärkt utan. Ska snart renovera om köket. Planerar inte för någon plats för micron.

  SvaraRadera
 13. Har ingen µvågsugn. Saknar den då jag inte vill åka upp till jonosfären för att studera plasma, utan vill kunna liva upp tillvaron en söndagsmorgon genom se plasma i köket.

  Plasmaexperiment:
  tänd tändsticka fastsatt i ett plastbägarlock som sockel och med ett uppochnedvänt glas över, skickas in i ugnen. Vrid på! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ej att rekommendera om man är rädd om µvågsugnen. Kan också utgöra brandrisk!

   Radera
 14. Använder den givetvis inte för att laga mat, förutom havregrynsgröt som andra nämnt. Spar disk. Oumbärlig på jobbet för att värma matlådan. Hemma är det inte lika vanligt med matlådor men det är helt klart Nesta användningsområdet efter gröt, utom möjligen att värma tortillas. 8 s istället för säkert 10 min i ugnen, om man räknar med uppvärmningstid.

  SvaraRadera
 15. Men Cornu! Mat ska ju tinas i kylen!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis min tanke där finns många kWh att spara per år.

   Radera
 16. Microvågsugn är perfekt att laga fryst matkorv i - när den exploderar är den färdig att äta.

  Plastlocket man lagt över är bara att skölja av.

  Att laga hel kycklingfilé är rätt så smidigt också, klart på 10-15 minuter beroende på styrka, minimalt med disk, behövs inte ens olja om man inte vill ha på det för smaken.

  SvaraRadera
 17. Bägge mina microvågsugnar är över tjugo år gamla och fådda samt fungerar utmärkt. Suveränt till att värma rester eller djupfrysta helfabrikat, för att inte tala om microvågspopcorn. Micron har en plats i det moderna köket lika väl som vattenkokaren.

  SvaraRadera
 18. Cornucopia? popcorn görs enklast i micro. Vid överraskande besök kan man tina djupfryst glass så den blir lagom mjuk eller snabbt bullar till kaffet. En ny micro behöver inte kosta mer än ett par hundralappar och det sparas snart in på elen jämfört med spis eller ugn.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det ja, mjukt bröd som börjar bli gammalt och smaka torrt återfår både lukt och smak efter några sekunder i micron - kan vara värt att tänka på om man vill bjuda någon på frukost på sängen om inte annat...

   Radera
  2. Presis Nanotec, man tar ut glasspaketet ur frysen och skär upp en ungefär 5 cm stor bit som man lägger i en glasskål. Putta in skålen i micron och välj 900 w i 19 sekunder. Glassen blir exakt så härligt lite rinnig att den får den rätta koncistensen för perfekt njutning. Mmmmmmmmmm gud så gott men det skall förstås vara suklaa-nougat.

   Radera
 19. Jag fick en micro när jag flyttade hemifrån för 15 år sedan.. Den kostade då 299 kr. Använder den än idag.. dagligen.

  Tinar inget i den. Men värmer kaffe, vatten och kylskåpskalla rester.

  SvaraRadera
 20. Sedan några år har radioastronomer detekterat "fast radio bursts". FRB. Korta impulser på mikrovåglängd (ungefär samma där GSM, GPS, Wifi, Blåtand trängs) som varar bara en bråkdel av en sekund. En rätt så fantastisk hypotes har formulerats om att de kan orsakas av superkritiska magnetarer som plötsligt kollapsar till svarta hål när deras rotation saktar ned. Men nyligen genomfördes ett experiment intill det observatorium i Australien som detekterat nästan alla såna FRB, som visade att en mikrovågsugn kan avge precis den typen av radiostrålning. Om man öppnar luckan på en vanlig mikrovågsugn så tar det av praktiska mekaniska skäl en bråkdel av en sekund innan den mikrovågsgenererande cyklotronen stängs av. Under den tiden sänds mikrovågor ut genom glipan på luckan som håller på att öppnas. Vilket teleskopet detekterat. Så skiftesjobbande radioastronomer som tagit rast för att tänka över saker och värma upp nånting i mikron, har därmed bara skapat ytterligare oförklarliga fenomen och huvudvärk.

  Mikrovågsugnar är plötsligt ute bland radioastronomer. Liknande fenomen var de oförklarliga blixtrarna som syntes på somliga teleskopiska fotografier för ett halvt århundrade sedan. Förklaringen var till slut att de orsakades av att astronomer tände tändstickor när de rökte i mörkrummet där fotona framkallades. People don't smoke as they used to.

  SvaraRadera
 21. Micron är lika användbar som en Iphone.

  SvaraRadera
 22. Fördelen med en micro är väl att den är snabb och effektiv. Man värmer bara upp det som ska värmas, och verkningsgraden ligger på ca 65%. I en vanlig el-ugn går det förmodligen åt betydligt mer energi då en massa metall och luft skall värmas upp och hållas varmt under en lägre tid, energi som sedan i de flesta hem går förlorad. Har man eluppvärmt hus kanske det spelar mindre roll, åtminstone på vintern. Enligt en artikel Scientific American kan man spara upp till 80% energi med micro.

  Sen kan man ju fundera på livscykelanalys, hur mycket man måste använda micron innan den betalat sig energimässigt jämfört med el-spis. Om man går och köper en micro för att spara energi behöver man förmodligen köra så att man sparat i storleksordningen hundratal kWh (ansätter att 10% av priset på en micro avspeglar energikostnaden för att bygga fabriken, driva den, utvinna råvaror, tillverka och transportera micron). Kör man bara några minuter per dag så handlar det om storleksordningen 1000 dagar innan break even nås. Men osäkerheten är förstås betydande. Det kan vara lite kortare eller betydligt längre. Jag lutar åt det senare.

  SvaraRadera
 23. Det är väl inte så konstigt om man inte upptäckt fördelarna med en micra om man aldrig ägt någon. Det finns säkert de som inte testat internet än heller och klarar sig fint utan.

  SvaraRadera
 24. Man kan väl klara sig utan de flesta moderna hushållsmaskiner och utrustning. Mycket billigare utan tvätt o diskmaskin och dammsugare. Kaffebryggare, glass och popcornmaskin. Elvisp.
  Med muskelkraft får du träning och starka ben.

  SvaraRadera
 25. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 26. Gillar mat och har därför ingen micro! "Slow food is good food".

  SvaraRadera
 27. Matlådor, 1 portion med havegrynsgröt, värma på kvällsmaten om man kommer hem sent då den redan ligger upplagd på talriken, värma på maten till bebin. Det är väl det vi använder micron till, har haft samma micro i hmmm 8-10 år nu kostade väl en 400-500 när vi köpte den. Vattenkokaren används MYCKET mer än micron, till Te, bebisgröt, välling, mjölkersättning.  Skulle aldrig tina mat i micron, geez.. det gör man antingen i en kastrull eller så låter man det ligga framme eller i kylen.

  SvaraRadera
 28. Upptining sker energieffektivast i kylen, men kan kräva lite planering.

  Jag kokar gröt i mikron, inte lika gott men man slipper diska grötkastrullen, vilket är ett hästjobb.

  SvaraRadera
 29. Fundera lite mer på vad man skall ha en diskmaskin till? Vad är nyttan med att ha en maskin som står och brummar i en timme minst. Riktiga restaurantmaskiner blåser på i tre minuter, sen är 180 tallrikar rena. Men hemma skall man lyssna på eländet i en evighet och då handlar det om fyra tallrikar och lite kringjoks. Har en diskmaskin som är två år gammal. Satte igång den hallvfull förra månaden, mest för att den inte skulle torka sönder.. Är en obligatorisk del av ett kök numera. Så. Släng ut diskmaskinen och sätt in en riktigt användbar pryl istället. Mikron.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur, vad sysslar klåparna på Electrolux med egentligen? Hur svårt är det att spola av en tallrik. Varför ska det ta mer än en minut? Varför har prestandan inte förbättrats under det senaste kvartsseklet?

   Jag misstänker att det är statliga förbud som tvingar fram dåliga diskmaskiner. Alla lurade slavare hejar på pamparnas förstörelse av samhället. Staten tvingar fram många ineffektiva produkter, från gräsklippare till duschmunstycken. Här är en gratis bok i ämnet "Hack your showerhead" av Jeffrey Tucker:
   http://www.pdfdrive.net/hack-your-showerhead-laissez-faire-club-understanding-the-e16700.html

   Radera
  2. Gissar att skillnaden mellan proffs och konsument-maskiner har att göra med energiåtgång och ljudnivå...

   Radera
  3. Intressanta tankar - nu är det ju så att det "lobbats" fram en EU-standard kring hur konsumentdisk skall diskas - Eco kan ta flera timmar..... undrar hur det gynnar bolagen som bygger maskiner ?

   Radera
 30. Jag värmer välling i en nappflaska morgon och kväll 35 s i mikron ger bra temperatur, vidare värmes matrester ca 1-3 min på en porslinstallrik under lock, beroende på portionstorlek. Användes dagligen inköpt whirlpool 2002 för ca 2000 kr, fungerar bra. Jag tjänar nog ca 15 -30 min per dag på denna manick, tid som kan användas till att läsa bla denna blogg.

  SvaraRadera
 31. Har aldrig noterat att mikron har stört WiFi.

  Mikron tinar/värmer man bullar i så de blir som nybakade istället för att torka dem i ugnen.
  Värmer på kaffet när det har kallnat i koppen på grund av för mycket surfande....
  Värmer vatten till babyns gröt/välling etc, går på sekunder!
  Lagar mannagrynsgröt, havregrynsgröt, rågmjölsgröt, du fattar!
  Värmer snabbt pastan till sonen före träningen.
  Gör äggröra, knäck till jul, kola, värma mjölk till drickchokladen. Sonen kan värma en paj till sen lunch/mellanmål före träningen, inte lika riskabelt som ugnen... Har du barn som fixar mellis själva???
  Min första mikro höll "bara" i 16 år, den nuvarande har jag haft i tolv. Används minst tre min/dag, Ingen finess som grill etc, billiga ugnar!

  Slå inte ned på något du själv inte nyttjar! Vi som använder den dagligen istället för att koka vatten på spisen/värma ugnen sparar el åt Sverige!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mikron stör aldrig någon radiokommunikation, även om de trängs på nära samma våglängd. Däremot kan världens känsligaste radioteleskop inte undgå att registrera några få fotoner från en mikrovågsugn i fikarummet.

   Radera
 32. @Cornu,
  Jag är inte förvånad att du inte har haft ett behov av en Micro.
  Den bild du förmedlar som bloggare verkar du inte vara den typen som är villig att improvisera.

  SvaraRadera
 33. Behövs så klart inte men underlättar enormt när man gillar gröt till frukost. Min micro har säkert levererat 2000 gröttallrikar plus en hel del matlådor. (fryser in och tinar i kylen) kostade ca 800 kr för 10 år sen

  SvaraRadera
 34. Gröt, välling, matlådor, alla sorters bröd (blir godare i mikro än tinat, mjukare och saftigare), använder mikron rätt mycket.

  Hur värmen bloggaren sina rester? I ugn? Sjukt ineffektivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv har jag aldrig några rester, jag lagar inte mer mat än vad jag och respektive äter upp som en måltid. Jag förstår inte varför folk har "matrester". Även om man har småbarn så är ju deras portion bara en munsbit om den blir över.

   Mikrovågsugnen värmer vattnet inuti maten, det är något annat än att värma själva maten från stekytan utifrån in. Det funkar kanske utmärkt för gröt, men är mindre lyckat för fast föda.

   Radera
  2. Varför man gör mer än det man äter upp? Ja du Kapitalisten, några förslag:
   - Man äter matlåda på jobbet i stället för att lägga 2000 kr/månaden på lunch-restaurang.
   - Man kanske vill göra nåt annat nån kväll än att laga middag, då tinar man något man lagat tidigare.
   - Man kan inte köpa exakt 650 g kött som behövs, utan man köper kanske 900g, onödigt att slänga eller hur?

   Skulle säga att i princip all föda innehåller vatten, så då funkar ju mikron helt ok.

   Radera
  3. Man ordnade middagsbjudning för 8 personer men 2 lämnade återbud i sista stund pga sjukdom.

   Radera
  4. Matrester har man därför att man med flit lagar stora kok, då kan man nästa dag som en lunch värma i mikron på 2-3 min och ha en färdig lunch ånyo :)

   Radera
  5. @Stringfellow
   Matlåda är inte så värst mycket billigare än 75 spänn för en lunch (1200 per månad, med hänsyn tagen till semester och helger), som förhoppningsvis har lite högre kvalitet än förgårdagens uppvärmda rester i en burk. Och varför inte helt enkelt skippa lunchen för att istället äta upp hela middagen man lagar? Måltider är som toalettvanor, de varierar individuellt. Men om jag köper 900 gram kött och bara vill äta 650 gram, så sparar jag ju övriga 250 gram olagade i kylskåpet, inte som rester. Att äta "rester" är en slags instinktiv kvarleva från dess urmänniskan var allätare och släpade runt på diverse upphittade kadaver som matsäck.

   Mat består i allmänhet av 50% eller 75% vatten. Men eftersom mikrovågorna hettar upp vattenmolekylerna, men inte det organiska material som utgör näringen, så förändras konsistensen och aromen. Våtare delar påverkas annorlunda än torrare delar i köttets/grönsakens vävnad. Ätligt förvisso, men bra matlagning är det inte.

   Radera
  6. Jag kan rekommendera Burger King's "nice price" hamburgare för 25 spänn. Det är en bred sammansättning av det mesta av kostcirkeln och utan meny så finns inget kalori-problem i form av söt läsk och feta pommes frites. Hämtas och äts upp på ett par minuter. "Lunchrast" behövs inte, och inget slöseri med tid på kokande av oäten mat som sen ska lagras och värmas som "rester".

   Radera
  7. 75 spänn är ovanligt billigt för en lunch, närmare 90 är standard för ordentligt lagad mat och inte ens den är egentligen särskilt nyttig. I min branch har man dessutom normalt bara 30min lunch.

   Med matback har man 100% koll på vad man stoppar i sig samt att man också väldigt enkelt kan reglera portionstorleken och framförallt slipper man stressa iväg som en tok för att hinna köra/parkera/köa/köra tillbaka på 30 eller 45min lunch som är rätt vanligt.

   Sen att rekommendera skräpmat...

   Radera
 35. Sen måste det ju sägas, att micrad matlåda är aldrig lika god som nylagat, men man spar tid och pengar på att micra lådan istället för att köpa mat på restaurang. (åka till restaurangen, stå i kö, vänta på att maten blir klar, åka tillbaka, käka halvvarm mat, alternativt så får man käka på restaurangen, men då missar man en del umgänge på jobbet beroende på vad man jobbar med.)

  Jag kommer ihåg när farsan hade stål-lådor med matlådan i som de sedan ställde i värmeskåp, snacka om energi slukare.

  SvaraRadera
 36. Använder inte ens elspis. Vem behöver det när finns så gott om ved i Sverige?

  1. Lägger i ordning vedträn i eldstaden.
  2. Tänder med flintasten (ibland eldstål)
  2. Styckar djuret som hängt och mörat i ladugården (varför köpa små bitar färdigförpackat kött, när det finns gratis djur i skogen?)
  3. Grillar det över elden
  4. Klart

  Ibland gräver jag ner maten och tillagar den under jord. Och nästa år ska jag prova att leva på fallfrukt.

  Mina metoder är klart mycket bättre än den onödiga elspisen; dessutom håller jag igång mina överlevnadsfärdigheter inför apokalypsen.

  Förstår inte varför någon använder sig av några moderna uppfinningar överhuvudtaget. Människan har funnits (beroende på vem man frågar) i 250-100k år, och har under dessa årtusenden klarat sig helt utan vad det syntetiska industrisamhället skapat. Det enda syftet med vår existens är att fortplanta sig, och det hinner man gott och väl göra i 14-15-års åldern. En medellivslängd på 30 år utgör därför inget hot mot vår arts överlevnad. Tillbaka till naturen, nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Teknologi är en grej som det naturliga livet gör, för att hålla sig levande. Om du tar en titt på mikroberna inuti dig så upptäcker du att de är extremt avancerade apparater och datorer. Människor har bara börjat återskapa detta på en högre makronivå. Industrialisering är den direkta naturliga fortsättningen på evolutionärt liv.

   Radera
 37. Skall någon modern hushållsapparat ifrågasättas så är det väl bakmaskinen. Var den inte årets julklapp något gång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bakmaskinen blev årets julklapp bara därför att perversa svenskar hade helt felaktiga förväntningar på den.

   Radera
 38. Apropå köksmaskiner. Techmoans recension av The Rollei Eggmaster Vertical Grill är sevärd :-)

  https://m.youtube.com/watch?v=hRGZMg4GWtg

  SvaraRadera
 39. Finns fördelar med micro.

  -Micropopcorn är i mitt tycke goda och svinenkelt att göra med minimal disk som följd.
  -Kidsen (även yngsta på 9 år) fixar att värma upp egen mat sålänge man bara förberett färdiga matbackar så det finns i kylen. Jag är inte helt sugen på att låta de mindre kidsen använda ugn/spis på egen hand utan närvarande förälder.
  -Havregröt blir bra i micron.
  -Knäckebröd med ost som körs 20-30s i micron är svingott :D (testa!, det är klart när all ost bubblar lite, akta tungan bara i början då det blir varmt som attans.)
  -Frugan kör varmchoklad i micron till sina moccalatte, det fastnar inget som ju lätt händer när man värmer på spisen i en liten kastrull.
  -Micron piper när den är klar, man går och hämtar det man ska ha. Spisen kan glömmas bort (ja, jag har bränt sönder ett gäng kastruller på det sättet, ingen brand orsakad dock.)

  Ska dock säga att jag föredrar uppvärmd mat i kastrull/ugn, det blir genomvarmare men micron är många ggr oslagbar som flerbarnsförälder när man har 100 saker att göra och hålla rätt på.

  SvaraRadera
 40. Enda och bästa anledningen att ha micro : värma välling (Ibland mitt i natten). Jag tror alla småbarnsföräldrar håller med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte enda men en väldigt bra anledning, har haft stor nytta på det viset du beskriver med alla 3 barnen under deras år som småttingar.

   Radera
 41. Jammen vill man ha Findus djupfrysta china för 40-spänn så står det 7-min i micro juu, så bara att gå in i köksavdelningen o köpa en micro för 3-99 då.
  Har börjat fundera på att prova återvinna microna, dom tar sån plats i soptunnan.

  SvaraRadera
 42. Klart användbar!
  Har man småttingar i vällingåldern så finns inga vettiga alternativ ens.
  Mikron förenklar i livet och effektiviserar din tid.
  Man kan gnälla om det mesta, köp inte hel, elda, hämta vatten i egen brunn osv osv... Men varför?

  SvaraRadera