Cornucopia?

2015-05-20 14:41

BBC: Ryska krigsfångar fortfarande i rysk tjänst

BBC Russia rapporterar att de ryska spetsnazoperatörer, som Ukraina tagit tillfånga fortfarande är i rysk tjänst. Detta enligt tidigare underställda till dessa, som intervjuats.

Artikeln från BBC Russia hittar ni här, och innehåller en lång rad detaljer kring krigsfångarna.

Spetsnazoperatörerna kommer från 3:e spetsnaz gardesbrigaden, underställd GRU, och var en del av en 220 man stark bataljon, som omgrupperades till Ukraina den 26:e mars. Brigaden har deltagit i operationer i Kosovo, Tadjikistan, Afghanistan och krigen i Tjetjenien.

En tidigare värnpliktig operatör vid brigaden, som hade den gripne officeren som befäl, säger följande till BBC Russia:
”Jag umgås ju med lumparkompisarna, det kommer ut nyheter från brigaden. Ingen i vår krets har hört att [officeren] skulle ha sagt upp sig.”
Han bekräftar även identiteten på den ryske officeren, baserat på ett ärr i ansiktet.

Kreml förnekar förstås allt och de 220 spetsnazoperatörerna får väl förmodas ha brister i orienteringsutbildningen, eller så är det den ryska geopositionerinstjänsten GLONASS som strular igen. Förmodligen är dåliga kartläsarkunskaper och GLONASS-strul ett resultat av det moraliska förfallet i Ryssland, åtminstone skulle den senaste misslyckade raketuppskjutningen bero på moraliskt förfall.

Krim tillhör oss av Kalle Kniivilä
Brittiska BBC har även en artikel med en lägeskarta, som visar hur den ryska offensiven fortsatt efter "vapenvilan" från i mars och hur Ryssland därmed ockuperar allt mer av Ukraina. Offensiven har än så länge främst erövrat territorium runt Debaltseve och norr om Mariupol, som sakta riskerar att bli inringat.

Ukrainas president fruktar nu att nästa fullskaliga offensiv innebär ett öppet krig med Ryssland. 83 ukrainska soldater har dödats sedan "vapenvilan" inträdde. Å andra sidan kan man ifrågasätta varför Ryssland skulle eskalera? Nuvarande taktik gör att man långsamt kan erövra allt mer av Ukraina. Å andra sidan, om man går in officiellt kan man sätta in stridsflyg en masse och därmed snabba upp offensiven avsevärt. Dock går det inte att hävda att stridsflyget tillhör "separatister" och Ryssland har mer att vinna på att fortsätta med en lugn offensiv. Lyckas man väl ringa in Mariupol kan man förmoda att det frontavsnittet snabbt kollapsar och sedan är man på god väg att sluta landvägen till Krim.

Man kan dock misstänka att rysk försvarslogistik inte klarar av en så här lång konflikt om den skulle ske med större intensivtet och skala än idag. Man har redan nu dränerat resurser från hela landet, inklusive östra militärdistriktet. Det kostar på att nu ha krigat i snart ett år.

Ni har väl inte missat Sydsvenskans journalist Kalle Kniiviläs fantastiska reportagebok Krim tillhör oss: Imperiets återkomst. Finns hos Adlibris för 177:- SEK på döda träd eller 164:- SEK digitalt. Obligatorisk läsning för alla som följer utvecklingen.


Medaljens baksida...
För övrigt har ni förstås inte missat att Kreml delade ut medaljer till de ryska specialförbandsoperatörer och reguljära trupper, som deltog i erövrandet av Krim (i sig ett bevis på att "gröna gubbar" var ryska soldater, vilket vem som helst med minsta kompetens redan såg när det skedde, t ex här via bloggen)? 

Dessa medaljer stämplades med att Krimkampanjen påbörjades den 20:e februari, två dagar före Ukrainas president deserterade till Ryssland, och sju dagar före de ryska specialförbanden intog Krims delstatsparlament och tvingade fram en "omröstning".

Inget sker från rysk sida, som inte är planerat i förväg. Olika omfall finns redan planerade, inklusive konflikter där Sverige dras in, eller rent av är målet.

MÖP:ar och försvarsproffs bör inte missa IHS Jane's detaljerade artikel om de nya ryska pansarfordonen, inklusive pansarbussen T-15 Armata, som pekar ut detaljer ner till var man sätter ett skott från en 12.7mm AG-90 för att slå ut närskyddssystemens radar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

24 kommentarer:

 1. Mer stöd till den korrupta ukraijnska regeringens pampar kanske hjälper?

  SvaraRadera
 2. Apropå datumen på medaljerna: Har ryssarna samma datum som vì? Är det inte något strul med att vi har olika kalendrar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Före den kommunistiska revolutionen? Ja. Efter den har vi haft samma kalendrar.

   Radera
  2. OK, då vet jag. Off topic: Men visst är det så att defirar nyår vid någon annan tidpunkt, vilket då alltså inte torde vara samma datum som vi?

   Radera
  3. Off topic: Dom firar nyår samtidigt som oss men Jul firas den 7e januari i enlighet med den Julianska kalendern som den ortodoxa kyrkan använder.

   Radera
  4. Ännu mer OT: nej, ryssarna har dubbel uppsättning av både jul och nyår. Detta eftersom de dels vill fira samtidigt som övriga världen, dels vill följa den ortodoxa kyrkans kalender. Nästa "gamla" juldag infaller den 7 jan 2016, och nästa "gamla" nyårsafton infaller den 14 jan 2016.
   mvh
   /Ulf

   Radera
  5. Den ortodoxa kyrkan har väl kvar den julianska kalendern, vilket förklarar att högtider som påsk och jul firas på andra datum.

   Radera
 3. Lite nyheter om vad Ukrainska Kiev tar hjälp ifrån, som balans.
  http://www.dw.de/ukrainian-soldiers-learning-from-the-us-military/a-18399992

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra, det finns alltså hopp om att få ordning på Ukraina och för dem att få kontroll över situationen trots allt!

   Radera
  2. Borde de inte ha lärt sig detta redan? Inse att Ukraina redan har kollapsat.

   Radera
 4. Lite från verkligheten igen..
  http://jinge.se/mediekritik/putin-och-john-kerry-traffats-i-sochi-triump-for-putin-new-york-times.htm
  Men blir kanske lite för jobbigt för svensk media :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att en vänsterskribent på den länkade sidan förefaller hylla den ultranationalistiske och imperialistiske Putin...

   Radera
  2. Artikeln visar snarare på att USA insett att det har tagit sig vatten över huvudet och även det är intresserad av en nedtrappning men det måste ju finnas en viss diskretion så att inte all tokhöger blir helt förvillad. Även om risken för intellektuell verksamhet bland Cornu och hans kopior är låg så är den inte obefintlig. Någon hyllning till Putin och ultranationalism finns inte i artikeln, däremot ett konstaterande av att diplomati har tillämpats och att mötet nu ägde rum i Sotji och inte på neutral mark är en kraftig markering från USA att börja samtal för lösning. Men sånt förstår inte högertoken, som verkar mest besjälade av gammal skåpmat från Göbbels skafferi.

   Radera
 5. Ang moraliskt förfall, de var nog upptagna med att kolla in twerkande tonårstjejer på sina mobiler istf att läsa kartan.

  Ang strategi i Ukr. Ukraina är ju ungefär lika korrupt som Ryssland enl transparacy international. Kan RF se till att det fortsätter så, genom att ha ett varande sår i östra ukraina så kommer naturligtvis mycket energi gå åt till det problemet istället för att bekämpa korruptionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På tal om twerkande tonårstjejer ;)
   TWRK-BaDiNgA

   Radera
 6. Äntligen efter ett års strider har man lyckats tillfånga ta två ryssar. Magert resultat efter allt vi har hört om rysk invasion. Men alltid något. Den endaslutsatsen jag kan dra är att den ukrainska armén är under isen men pengar till ammunition och utrustning till soldaterna har försvunnit i fickorna på tjänstemän i Europas mest korrumperade land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej? Man har ju tillfångatagit en hel grupp tidigare t ex.

   Det är svårt att ta dig på allvar när du uppenbarligen har noll koll på fakta.

   Radera
  2. H Bylund är nu konfirmerad rysk psyops, då han/hon särskrev tillfångata!

   Skämt(?) åsido. Hade det varit två sälar som blivit tillfångatagna så hade du tjutit som en stucken gris. Detta betvivlar jag inte en sekund.

   Radera
  3. Mattias J: Jag r full av din beundran för din intelligens.. Men i sakfrågan är du tyst. Tvåryssar nu ch några andra tidigare är väl ett magert resultat med tanke på den invasion som påstås äga rum. OBS jag betvivlar inte ryskt finger med i spelet men. Stackars ukrainare och även den ungefär lika stora delen av invånarna, som inte är ukrainare. Kerrys besök med Putin i Sotji innebär att även USA kan vara villigt till diplomatisk lösning av krisen.

   Radera
 7. Stormakt röd, stormakt gul och stormakt blå är alla lika goda kålsupare och drar sig inte för köra över svagare parter om deras geopolitiska intressen hotas. För balansens skull rekapituleras stormakt blås inblandning i Ukrainas inre angelägenheter, enligt länk:

  http://www.voltairenet.org/article182064.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. För balansens skull påminns också om att vi endast är granne med en av stormakterna, olyckligtvis just den som regelbundet övar på att kärnvapenbomba oss.

   Radera
  2. De enda atombombomer som fallit föll över Hiroshima och Nagasaki. Sedan dess har storkriget undvikits just pga terrorbalansen. Detta har också Washington insett och valt lågskaliga krig under de sista sjuttioären. Tackom och lovoom.

   Radera
 8. Jag har försökt göra efterforskningar på medaljens autenticitet. Dvs. den medalj som finns i blogginlägget. Hittills har jag inte funnit något som gör den trovärdig. Det lutar åt, än så länge, att den kan vara en skapelse av Natos psyops eller något annat propagandaorgan. Är det någon som kan belägga medaljens äkthet?

  Sedan är jag övertygad om att Ryssland sedan lång tid tillbaka har haft planer på att återta Krim. Krim har sedan decennier varit platsen för en stadigvarande rysk militär trupp. Den ryska svarta havsflottan har haft och har sin bas där.

  En seriös nation gör krigsplanläggning utifall att. Det är en helt annan sak att sätta planerna i verket.

  SvaraRadera
 9. Från Amnesty International.
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/amnesty-ryska-erkannanden-kan-ha-skett-efter-tortyr/

  – De är uppenbarligen utsatta för olika former av tvång, och det går inte att utgå från att de blir väl behandlade. Båda sidor i konflikten har begått krigsbrott i form av tortyr och allvarliga övergrepp mot fångar. Så innan de här männen befinner sig i en mer skyddad situation skulle jag inte utgå från att det de säger är sant. Rädda fångar säger generellt sett ofta vad deras fångvaktare vill att de ska säga, säger Joanne Mariner till DN.

  – Vi har intervjuat 33 personer som varit fångar i konflikten, och bara en av dem hade inte blivit utsatt för tortyr. Grova övergrepp är med andra ord vanligt på båda sidor i konflikten, säger Joanne Mariner.

  SvaraRadera