Cornucopia?

2015-05-19 08:15

Alla fritidspedagoger får lärarlegitimation och undervisningsbehörighet

För att se till att få fler "behöriga lärare", dvs lärare med det nya påfundet lärarlegitimation får nu alla fritidspedagoger lärarlegitimation för låg- och mellanstadiet. Individer som alltså tidigare inte var behöriga lärare, blir nu behöriga i detta skämt till "kvalitetssäkrande system".

Lärarnas Tidning rapporterade härom året att fritidspedagoger utbildade fram till 2001 blir behöriga och får lärarlegitimation i bild, biologi, musik, samhällskunskap, svenska, teknik samt idrott och hälsa, med lite variationer. Teknik- och biologilegitimationen gäller bara fritidspedagoger utbildade 1993 - 2001. De som utbildats senare får varierande grader av lärarlegitimation.
Vasa Real

Uppgifterna bekräftas av en läsare som rapporterar om att en vän fått lärarlegitimation i svenska, samhällskunskap, musik, idrott/hälsa, biologi och bild för årskurs 1-6 och engelska årskurs 1-3. Allt som krävdes var att fylla i en formulär och lägga på brevlådan, och vips har vederbörande nu behöriga och legitimerad lärare i dessa ämnen.

Tidigare har jag påtalat att lärarlegitimation inte förändrar något alls - samma lärare, bra som dåliga, är fortfarande samma lärare, bra som dåliga, med eller utan lärarlegitimation.

Men nu är alltså även fritidspedagoger behöriga legitimerade lärare i exempelvis svenska språket. Med all respekt för fritidspedagogernas yrke, men detta visar utmärkt att hela "kvalitetssäkringen" som lärarlegitimationen påstås vara är ett enda stort och dyrt byråkratiskt skämt.

Det dock finns ett större skämt än lärarlegitimationen, och det skämtet heter Jan Björklund.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

37 kommentarer:

 1. Avskaffade vi inte skråväsendet i Sverige 1860?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den gamla skråsocialismen har återinförts gradvis sedan Hitler tog makten i Tyskland och sossesvinet anade friskluft genom dynghögen den bor i. Skråväsende och socialism är identiska: En pamp bestämmer över ditt liv. På 1700:talet uppfanns på allvar idén om individualitet, denna enkla naturvetenskapliga observation som är uppenbar för var och en av oss. Libertarianism är den oundvikliga konsekvensen av denna kunskap om verkligheten. Och överallt, utan något undantag, där individens (hjärnans, den enda tänkande enhetens) frihet har tillåtits, har det alltid lett till oöverträffad triumf av välståndsskapande. Och överallt där skråsocialisterna (i modern scvensk tidf fräömst extremistsocialisten Fredrik Reinfeldt) tillämpat sina skattehöjingar, nya skatter och militäöra totalspionage mot alla oskyldiga människor, så har välståndet återkollapsat till den ursprungliga socialsitiska medeltidsnivån. Hela den gröna rörelsen bygger ju på insikten om att socialism (det där med att jag tar alla dina pengar och med våld tvingar dig lyda mina order) nödvändigtvis leder till död och misär för alla. Den gröna rörelsens psykotanter har därför gjort död och elände till en dygd och ett ideal! Och de kan framgångsrikt pricka av sin att-göra-lista i Sverige idag. Socialister är mycket effektiva när det gäller att uppnå sina samhällsmål. Försvaret är redan borta, rättsväsendet har blivit irrelevant, skolan rämnar kvickt, hundra nya hemlösa gatubarn på Stockholms gator, industrin jagas ut, jättebra betyg på socialisternas förmåga att nå sina mål! Nu kommer de att gå vidare och förstöra ännu mer i samhället.

   För precis som i kristendom så är "offer" nyckelordet som definierar hela ideologin och dess ideal och effekt.

   Radera
 2. Tack för ett gott skratt! Ska man tacka dig eller Björklund?? Eller Fridolin kanske?

  SvaraRadera
 3. Skriver det igen, förmodar det är endel nya läsare.
  Till denna skola, denna geografiska plats är ni tvugna att sända era barn hela deras uppväxt så de får lära sig tänka "rätt" och ha de "rätta" värderingarna. Detta under hot om att de kidnappar dina barn då det gäller andra lagar för dessa människor än för andra då dessa säger sig arbeta åt något de kallar staten. Förr sa de väl att de arbetade åt gud eller var utsedda av den samme för att rättfärdiga sina övergrepp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska barnen bestämma själva? Eller ska de göra som föräldrar säger tills en godtycklig ålder? Tänk om inte barnet vill vara ditt eller följa ditt våld när det är 14? Ska du verkligen kidnappa barnet då?

   Formulerat som ett moraliskt problem så stannar det inte vid lagstadgad skola.   Radera
  2. Det är ju du som agiterar för våld mot barnen! Varför förnekar du att skolplikt är våld mot barn? Står du inte upp för din ideologi och ditt våldshetsande? Varför ljuger och smusslar du om det?

   Varför ljuger du om att 18:åringar och barnlösa har bättre kompetens för att fostra ungdomar (genom att vara väljare, politiker eller byråkrater), än vad en förälder har för sitt eget barn? Du kan ju inte varas så totalt dum i huvet att du tror på vad du själv skriver, så var vänlig och förklara varför du medvetet ljuger för oss här!

   Radera
  3. Får man svälta sina barn till döds?

   Radera
  4. Kapitalist: Hela ditt inlägg handlar alltså om att du ljuger ihop att jag ljuger om något? Lyckligtvis är det så dumt att vi kan bortfärda det som inkompetens istället för något värre.

   Förklara nu varför du har rätt att kidnappa och bestämma över en annan 17-årig människa, fullt kapabel att ta hand om sig själv. Om du tar något lugnande ska nog även du förstå den moraliska problematiken, och därmed problematiken av trivial argumentation på rent moraliska grunder. (samt möjligtvis insikt i varför så få lyssnar på dig, vilket kan vara bra information)

   Radera
  5. @Linus:

   Du ljuger om att han ljuger om att du ljuger.

   Radera
  6. Vid det här laget är jag faktiskt den enda som inte ljuger, även om din lögn var mindre fräck.

   Radera
  7. Nu ljuger du om att du inte ljuger, Linus, och det är ännu fräckare.

   Radera
  8. @Linus Joensson
   Idag kidnappas barnen! Din Gud Jesus Kristus, alltså den obildade och barnlöse Stefan Löfvén, som kidnappar ALLA barn och till den utbredda mobbning och frånvaro av utbildning som de 9 skoltvångsåren innebär. Du påstår att du trooor på att att din Gud Stefan Löfvén vet bäst för varje barn hur just det barnet måste gå i skola.

   Om du inte ljuger medvetet om att dagens statsvåld mot barn är så bra så bra, så är du helt dum i huvet. Detta har ingenting med åsikter att göra. Detta handlar uteslutande om att fatta, eller inte fatta eller att fatt och ljuga.

   Det som de statstroende idioterna inte fattar är att staten bara är ett gäng gubbar. De statstroende idioterna trooor att staten är deras allvetande och välvilliga Gud. Men propagandalögnen "Gud" uppfanns av en antik Goebbelds just som en propagandamyt fört att lura de allra mest korkade av alla korkade. "-Jag som tar alla dina pengar, jag är inte en individ, jag är GUUUD, kollektivet!" Och psykopaten fann att den därmed lurade slaven gav bort alla sina pengar och alla sina mänskliga rättigheter, slog ned sitt face i leran och tryckte upp sin röv mot Himmelen staten där hans Gud bor, i hopp om att bli hårt knullad igen. Om du röstade på ett parti i senaste valet, eller betalade någon skatt senaste året, då är du den slaven!

   Radera
  9. @Kapitalist
   Man skulle behöva Nürnberg linkande rättegångar mot nyckelindivider i alla led som gjort sig skyldiga till systematiska barnarov. Från Stefan Löfvén ner till någon lärare som bara "lydde order".

   Radera
  10. Kapitalist: Du fungerar i små doser, lite som Stefan och Krister.

   Vi kan hursomhelst i ett tidigt skede komma fram till att om du tror (med förvirrad övertygelse) att löfven med eller utan vänner är min gud så är du bevisat dum i huvudet.

   Det ska då inte ses som något slags personangrepp, utan en viktig och otvivelaktig personlighetskaraktäristik. Viktig för att det är det som gör att det går att förlåta vad som annars skulle vara fler fräcka lögner om andra - långt värre koncept än eventuella personangrepp.

   Radera
  11. @Linus Joensson
   Men hela din argumentation och världsbild utgår ju blint från antagandet att: "Om bara de politiska miljonärerna som ÄR staten tog även dessa pengar, så skulle allting bli bättre!"

   Och din slutsats är identisk med ditt antagande, du tillämpar alltså varken information eller logik, du tillämpar bara en trooo på ett antagande utan grund. Du antar, och förespråkar därmed som din slutsats, att skolan skulle bli bättre om fler pampar med våld tog mer pengar. Du påstår, och förespråkar därmed som din slutsats, att alla föräldrar plågar sina barn och därför bör berövas dem, just därför att din Gud Staten (för närvarande dsind Gud Stefan Löfvén) är mycket bättre lämpad att diktera hur varje barn måste och inte får uppfostras.

   Eftersom du vägrtar använda dig av data och logik, så måste jag vädja till din religiösa övertygelse om att det vore bäst för slaven att förbli slav,m och bäst för pampadeln att förbli pampadel. Någonting (kanske skolan?) har en gång för alla indoktrinerat dig att bli psykopatpamparnas lilla slav. Framgångsrika människor revolterar tvärtom mot förtrycket och frigör sig själva. du däremot bara lyder överheten och agiterar för mer av samma som har skapat problemen, som nu är så bizarra att t.o.m. verklighetsförnekande socialister som du inte längre kan förneka dem.

   Radera
  12. Argumentation? Socialist? Staten ta mina pengar?!

   Jag vet inte hur jag ska förklara detta för dig, men du lever alltså i någon sagovärld du har fantiserat ihop saker. Jag är säker på att du och spöket laban har haft intressanta diskussioner, men förstår inte hur jag ska hänga med i dem såhär mitt i handlingen.

   Kids don't do drugs.

   Radera
 4. Självklart ät det så att lärarlegitimation inte gör en dålig lärare till en bra. Detta är över huvud taget inget som någon seriös debattör hävdat. Att fritidspedagoger får lärarlegitimation, som beskrivs ovan, är ju något som tunnar ut läraryrket, helt klart.
  Jag tycker att förslaget och genomförandet av lärarlegitimation är bra för skolan. Inom andra viktiga områden kräver vi legitimation/auktorisation; läkare, revisorer, advokater o s v. Varför inte även för lärare?
  Om man hävdar detta, dyker nästan alltid argumentet av typ "hundra-åringen som röker" upp. Alltså, "gamlingen XX är 100 år och har rökt hela sitt vuxna liv", alltså är rökning inte farligt utan kanske nyttigt. Vad gäller lärare så kommer alltså argumentet "jag vet en jättebra lärare som inte är utbildad och behörig". Visst, man kan vara en naturbegåvning, men i de allra flesta fall, nästan alla, är utbildning och praktik en stor fördel. Det finns ju säkert en och annan person som är en naturbegåvning vad gäller hjärnkirurgi, men de flesta av oss föredrar nog en väl utbildad läkare vid ett ingrepp.
  De allra bästa studenterna borde vara de som söker lärarutbildning och lärarlegitimation kan, rätt tillämpat, vara en liten del i att höja läraryrkets status. Den stora delen i detta är dock att allmänheten skaffar sig en annan attityd till skolan och lärarna., ävenså massmedia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man var behörig eller icke-behörig redan tidigare. Lärarlegitimation ändrar inget. Tvärt om har det visat sig att man nu får behörighet i ämnen man aldrig ens läst - exemplen i media på detta är många.

   Radera
  2. Man behöver ju bara studera lite platsannonser för lärare så inser man att kunskaper i pedagogik är viktigare än kunskaper i ämnet.

   Radera
 5. Iden med legitimation är väl att den kan dras in?
  En läkare är legitimerad men om han missköter sig så förlorar han sin legitimation,
  Är det inte samma sak med lärare? Jag hade i alla fall ett par lärare som borde fått sin legitimation indragen om det funnits då. Bland annat en biologilärare som aldrig kunde genomföra en hel lektion utan att göra ett litet avbrott då han gick ut till sitt skåp i lärarrummet och drack sprit. Alltid berusad på arbetsplatsen. Lämnade aldrig tillbaka några rättade prov (de hade försvunnit på okänt sätt men han sa att han kom ihåg resultaten).

  Hur fungerar det idag? Drar man in lärarlegitimationen för lärare som missköter sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Drar man in lärarlegitimationen för lärare som missköter sig?"
   Vad tror du själv? Har du t.ex. själv någon erfarenhet av någonting i offentlig förvaltning idag? Frågan behöver inte ens ställas, inkompetens är inget hinder så länge lönen är skattefinansierad. Det är ju bara ett problem för de maktlösa arbetarna och deras barn, så det är inget som berör staten.

   Radera
  2. Tror sammanlagt en legitimation dragits in sedan reformen infördes.

   Radera
  3. @Edvard Lundgren Det bevisar ju hur perfekt dagens skola är! Alla nationalidiotekonomer, som mentalt har cancerifierat något slags teoriliknande komplex baserat uteslutande på planekonomiskt insamlad statistik om det mätbara, kan bara instämma. Med samma precision som de förutspådde Sovjetunionens kollaps (alltså inte).

   Radera
 6. http://www.skolverket.se/kompetens-och-fortbildning/lararlegitimation/handlaggning/lararnas-ansvarsnamnd-1.175022

  SvaraRadera
 7. Det sjuka är att lärare får betala 1500 kr föratt få äran att vänta i ett drygt år på att Skolverket tar ett belut om behörighet. Dyrare och sämre än i alla andra yrken. Skulle lärarnas status höjas eller sänkas?

  SvaraRadera
 8. Fantastiskt! Tack för dagens skratt! Du som är romanförfattare: är det inte svårt att hitta på dumheter som inte är ÄNNU dummare i verkligheten?

  SvaraRadera
 9. En majoritet av lärarna i grundskolan kan inte ens skriva en halv A4-sida med en enkel presentation av sig själv på någorlunda korrekt svenska. Om de är behöriga eller obehöriga att skriva fel, spelar faktiskt ingen roll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Doktor Syn. Detta var en mycket intressant information och dessutom väldigt överraskande; mer än 50 % av lärarna i grundskolan är alltså endast hjälpligt skrivkunniga, enligt dig. Efter 40 år som lärare i fyra kommuner, på 7 olika skolor och dessutom med lång erfarenhet som lärarutbildare, är detta ny information för mig och stämmer inte med min "ringa" erfarenhet. Men, jag antar att du har tillförlitliga källor för ditt påstående, så jag frågar; vilka källor har du för ditt påstående? Antar att det inte är endast tyckande utan baserat på seriös forskning. Väntar med spänning på din information om, för mig helt okända, forskningsresultat i ämnet "skrivkunnighet hos legitimerade grundskollärare".

   Radera
  2. Jag tror att Doktor Syn förväxlar lärare med journalister - minns fortfarande den gången en bekant visade mig en formulering i Sundsvalls Tidning (tror jag det var); "alltför många elever lämnar den svenska skolan med bristande läs- och skrivsvårigheter".

   Radera
  3. Jag förväxlar ingenting och har inte misstagit mig på någonting, men det är precis lika illa i journalistkåren. Jag har sett tillräckligt på de skolor där mina barn har gått, skolor i vita medelklassområden i Stockholm. Det är ju slumpvisa skolor i "bra?" områden med slumpvisa lärare, vilka alla också har varit etniska svenskar, bör påpekas. Det tog faktiskt ett bra tag för mig, att fatta hur illa ställt det är med de basala skrivkunskaperna hos lärarkåren, men när väl polletten trillade ner, så väcktes min nyfikenhet och kom sedermera att stegras till oanade höjder, vilket i sin tur ledde till att jag började intressera mig för saken på allvar.

   Nä, jag har ingen forskning att hänvisa till, och det behövs inte heller, då de anekdotiska bevisen ligger väl synliga i horder på det som kallas internet. För mig blev problemet synligt, när dottern för några år sedan började åk. 1, och det började trilla in smått obegripliga veckobrev skrivna på tafatt svenska med stavfel, hemmasnickrade märkliga ord som inte existerar i ordlistor, meningsbyggnadsfel samt syftningsfel, och dessutom i var och varannan mening. Jag reagerade först inte nämnvärt, utan tyckte bara att det var nå't underligt med veckobreven. Anledningen till att jag inte reagerade var nog att förtroendet för lärarkåren låg grundmurat i mitt sinne sedan tiden jag själv gick i skolan fram till en bit in på åttiotalet. Jag trodde helt enkelt att lärarkåren forfarande hade gedigna kunskaper och vet vad de håller på med. Så småningom började jag fundera över om det var jag själv som hade förlorat läsförståelsen.

   Efter en snabbutredning, ledd av mig själv, kom jag fram till att min förmåga att begripa texter som var begripligt skrivna, var helt intakt. Kunde det verkligen vara så, att så många lärare är totalkassa på att skriva strukturerat och begripligt på en nivå som förväntas av en vuxen utbildad person, som dessutom är lärare? Jo, så var det, och så är det. Jag började konsumera veckobrev i samtliga årskurser 0-9 och rektorsinformation en masse, först på barnens skola, och sedan på andra skolor, och kom fram till att majoriteten grundskolelärare och rektorer har häpnadsväckande dåliga kunskaper i svenska språket. På gymnasiet sker en markant förbättring, och där är andelen lärare med kassa svenskkunskaper i minoritet.

   Radera
  4. Doktor Syn. Intressanta erfarenheter du beskriver. "majoriteten grundskollärare och rektorer har häpnadsväckande dåliga kunskaper i svenska språket". Detta grundar du på dels egna erfarenheter men även från andra skolor, så det är inte något man kan avfärda så där direkt. Det du beskriver liknar inte min erfarenhet, men jag ifrågasätter inte att du upplevt detta. Om vi då utgår från vad du beskriver, så blir väl min tes om att de bästa i ett land, även Sverige, bör rekryteras till läraryrket ännu mer aktuell. Det du beskriver är ju inte direkt ett resultat av att de bästa studenterna väljer läraryrket. Tror att vi är överens om detta. Till viss del handlar det ju om lön och andra villkor, men enligt mig, är omgivningens attityd till kunskap och färdigheter (och därmed skola och lärare) otroligt viktig.

   Radera
 10. Det är ju lösningen, man sätter in två lärare i varje klass. En duglig med 20 års erfarenhet men utan legitimation och sen en legitimerad fritidspedagog (typ en person som jobbar på fritids åk1-åk3). Sen kan den erfarne undervisa och den legitimerade sätter betygen, iallafall på papperet. Hepp, så hanterade kommunerna denna kris.

  SvaraRadera
 11. Jag tror att detta bara är det första steget på vägen mot en större skolreform inför valet 2018. Alliansen förlorade jättemycket röster 2014 på PISA-undersökningen som redovisades i december 2013. Nästa PISA har redan genomförts och även om resultatet inte är offenligt än så är det ju troligt att regeringen har begärt/fått något slags förhandsinformation om var det lutar.

  En utökning till tioårig grundskola med skolstart ett år tidigare har föreslagits förr. Det vore åtminstone i teorin en stor reform a la socialdemokraternas glansdagar - skulle i vilket fall som helst gå att marknadsföra som en sådan.

  Dock så har vi ju redan lärarbrist i Sverige och utökas grundskoletiden med 11% så behöver antalet lärare också öka med 11%. Detta låter sig inte göras den vanliga högskolevägen, i alla fall inte så att det blir klart i tid till valet 2018!

  Men genom att "konvertera" alla fritidspedagoger på ett bräde så kan det göras. Plötsligt har man då en hel massa extra lärare - som kan sättas in för att leka "titta-peka-läsa-räkna" med sexåringarna i den nya klass 1 - medan de gamla lärarna fortsätter som vanligt med exakt samma åldersgrupper som de haft tidigare.

  Sossarnas kongress börjar nu 29/5 - förspelet är redan igång har jag en känsla av...

  SvaraRadera
 12. Peter A, du är något på spåret. Socialisterna talar ju oftast inte om "lärare" utan "vuxna i skolan". Det säger allt. Under min tid inom skolans värld har "utvecklingen" (eller "förfallet", som jag säger) varit från en del i en nationell kunskapsskola till en del i den kommunala omsorgen. Vilka genomdrev kommunaliseringen? Svaret ger oss information om de mest skyldiga! Men, "nyliberaler" och högern är inte oskyldiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pedda Gog - Tack för kompletteringen - det där med "lärare" vs "vuxna i skolan" hade jag någonstans i bakhuvudet men fick inte med i inlägget. Tack också för "en del i den kommunala omsorgen" - så har jag aldrig tänkt på det förut, men jag tror att jag förstår direkt vad du menar - att grundskola har blivit som en ren förlängning av systemet med dagis/förskola?

   Radera
  2. Delvis är det så, men du skulle bara veta hur mycket tid som en lärare i grundskolan idag måste ägna åt "omsorg". Möten med kuratorer, socialtjänsten, BUP, polisen (faktiskt!), skolhälsovården mm. Samma sak för skolledare. Läraryrket har gått från ett pedagogiskt yrke till en kombination av psykolog, terapeut, polis, kurator, förälder (!), socialarbetare, arkivansvarig (=dokumenterare), fritidsledare och annat samt om tid finnes, pedagog! Som läget är nu, är skolans uppdrag väldigt socialt "alla ska med och alla ska trivas utan ansträngning (då är man ju kränkt) och skolan ansvarar för att alla når målen". Under resans gång ska man jamsa med alla men när det blir dags för nationella prov samt betyg, är det skarpt läge och plötsligt handlar det om fasta kunskaper som man föraktat tidigare. Min lösning är enkel; antingen ska skolan vara en dålig variant av fritidsgård eller ska det vara en pedagogisk verksamhet som garanterar att Sverige fortsätter som en kunskapsnation med konkurrenskraftiga produkter och företag i spetsen.

   Radera
 13. Påminner lite om Ronald reagan när han klacifierade ketchup som grönsak för Amerikanerna åt för lite grönt.

  SvaraRadera