Cornucopia?

2015-05-21 08:02

95 000:- SEK per m2 för lägenhet i Solna

En budgivning på en lägenhet i Solna stängde igår på ca 95 000:- SEK per m2. Förvisso är det en liten lägenhet, men likväl är vi nu inne på Östermalmspriser långt bort från centrum.

Priset blev 1 610 000:- SEK för en 17 m2 liten lägenhet komplett med äkta "Stockholmsdusch"1. och två kokplattor. Alltså seriöst, toaletten innehåller ett handfat extrautrustat med ett duschmynstycke, "WC handfat och dusch". Framgår inte ens om det finns någon golvbrunn i "badrummet". Inte på fotot iaf.

Det ger ett kvadratmeterpris på 94 705:- SEK. 

I Solna. Inte Östermalm. Notera att det var härom året priserna nådde 100 000:- SEK per m2 för smålägenheter på Östermalm och nu ligger priserna i snitt runt 100 000:- där enligt Bopriskartan.

Ordinarie priser på den bortre änden av Råsundavägen i Solna är enligt Bopriskartan runt 56 000:- SEK per m2.

Man får trösta sig med att det är samma kommun som Nya Karolinska när man får hjärnblödning. Fast det är längre dit från adressen på Råsundavägen än från Strandvägen.
Nya Karolinska i Solna.
Läsarservice. Jag vill passa på att påminna läsare som vill ur bostadsbubblan om att ni kan få era lägenheter eller villor länkade från bloggen om ni produktplacerar mina böcker på de homestylade fejkbilderna för bostaden. Kontakta mig när bilderna är ute. Vill se Midvintermörker, Midsommargryning, Stjärnklart och framöver Stjärnfall mfl böcker placerade överallt - tänkt citroner eller paprikor här. Kan dock inte garantera att det höjer värdet på lägenheten, bara en ironiskt kommenterad länk på bloggen och/eller Twitter som uppmärksammar objektet som "säljare med god litterär smak". Slut meddelande från läsarservicen.

1. Nu pratar vi om den minsta Stockholmsdusch jag sett. Duschhantaget är kopplat till handfatet och det finns knappt plats för ens en toaborste bredvid toaletten, än mindre att stå bredvid och duscha. Antagligen måste man stå framför toalett och handfat för att duscha. Tänk SJ:s förstaklass sovkupés privata "badrum".
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

32 kommentarer:

 1. En stockholmsdusch fungerar inte utan golvbrunn eftersom handfatets avloppsrör hänger fritt (för att man ska kunna "fälla bort" det när man duschar) och släpper ut slasket (förhoppningsvis) i golvbrunnen som sitter under.

  SvaraRadera
 2. Solna kan få direkt cykeltunnel till Söder-så var finns problemet.
  4 km sen är latten på bordet!
  Vore kul få en fundering i blogginlägg: Hur stor del av ekonomin i Stockholm understöds av dessa BR affärer?
  Typ 100 000 BR säljs för 2 miljoner vilket ger en frigöring av 200 miljarder av vilka 5% ger mäklarbrickor och 3% bankfester samt resten bara göder festen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller mer realistiskt, 40 000 BR för 2.5 miljoner/st. 100 miljarder som ska skummas. Var kommer "3% bankfester" från förresten?

   Radera
  2. Frigör? Det finns väl massa lån som skall betalas och ersättningsbostäder att köpa för de sålda? Mäklarbrickan är väl snarare 2,5% eller något sådan om man skall räkna procent och inte kronor.

   Radera
  3. Bubbelpriser skapar så klart inget välstånd. Det är bara en omfördelning från somliga till andra. Penningmängdens köpkraft minskar när kreditmängden ökar. Alla löner och pensioner sänks realt. Inte samtidigt, och inte lika mycket för alla varor och tjänster. Fördröjningen och förskjutningen skapar slumpmässigt kaos i all slags mänsklig verksamhet så att det som egentligen vore lönsmt blir en förlustaffär och vice versa. Ekonomisk planering blir omöjlig, istället för att investera återstår bara att betta. Det är av samma anledning som 100% socialistiska länder är så extremt fattiga och teknologiskt efterblivna, det går inte att skapa välstånd när det inte existerar någon sann information om människors verkliga utbud och efterfrågan. Man kan inte gissa sig till en framgångsrik ny produkt.

   Planekonomernas statistik över sånt som är lätt att mäta (vare sig det är relevant eller inte), t.ex. BNP, påverkas däremot direkt.

   Radera
  4. Bubbelpriser finansieras med banklån som skapas av banken med framtida ränteintäkter som intäkt och BR som säkerhet.
   Somliga är inte med och betalar!
   Karusellens deltagare är med ingen annan!
   In kliver en fattig student ut en rik arbetande medborgare.
   Kvar står en hel hoper förvånade medborgare-hur kunde det bli såhär!

   Radera
 3. Jag har haft ett hotellrum som var så litet att första försöket komma in misslyckades. Jag måste backa ut och gå in före resväskan. Som en hytt på ålandsfärjan. Varför bygger man en lägenhet på 17 kvm? Jaja, för kvadratmeterpriset så klart, men det hedrar inte arkitekten. Solna är inte Tokyo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har inte funderat på att börja minska omfånget runt buken?

   Förövrigt börjar denna blogg att bli rätt tråkig/tjatig. Verkar vara lite torka på bra uppslag.

   Radera
  2. @Berra
   Det är du som är produkten här eftersom du inte betalar för att läsa hans blogg. Men när du ändå är här så kan du tillföra lite bra uppslag.

   @Cornu
   Vad tycker du om idén bakom Bitgoldhttps://youtu.be/Q58Rk_WmGnE?t=1m12s? Du har ju varit så avundsjuk på att bitcoinsamhället kunnat köpa knark och vapen. Nu går det ju att göra med guld också, så din dag borde vara räddad?

   Radera
  3. Tja, dagens hittills obemötta PK-skandal är ju att fler kvinnor dör på sjukhus av hjärtinfarkt än män och att män får dyrare vård.

   http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article20826299.ab

   Således helt utan de uppenbara påpekandena att män t.ex dör yngre (alltså dör oftare i hemmet än kvinnor) att kvinnor i genomsnitt är mindre och har mindre blodkärl även i hjärtat (större risk för propp som inte kan ballongsprängas oavsett sjukhus) och att det är ett stort jämställdhetsplus för svensk sjukvård att kvinnor numera oftare överlever bröst- och gyncancer (så att de kan dö lite senare i hjärtinfarkt istället).

   Statistikproffsen bland den här sajtens läsare kanske till att börja med kan ta fram siffror på hur många män respektive kvinnor av våra pensionärer i olika åldrar som är ensamstående änka/änkeman? Jag skulle bli oerhört förvånad om det inte är någonting i stil med dubbelt så många kvinnor i de högsta åldrarna som levt länge nog att bli ensamstående.

   Radera
  4. Journalister och politiker borde behöva ta körkort i statistik innan de får nyttja sådan. Uppkörning består av korrekt beskrivning av Bayes lag...

   Radera
  5. Jag bara konstaterar att det är värt att kolla upp sitt hotells referenser innan man bokar första närmaste billigaste online. Man lär sig. En lägehet på 17 kvm köpt för nästan 100 000 kr/kvm låter som ett trick av brf:en eller mäklaren för att höja priset på andra störrevärdefullare lägenheter. Men det kanske inte är så lätt att komma undan med p.g.a. konkurrenter och bloggare.

   Radera
 4. Det finns lägenheter 20 min. från city (buss) där kvm-priset ligger mellan 10-15 tkr. Förvisso stora lägenheter och förvisso relativt hög avgift, men åtminstone inga nyproducerade eller enstegstätade fuskbyggen med glädjekalkyler som riskerar att sätta brf-innehavaren i personlig konkurs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men man har ju en helt annan livsstil om man bor inom gångavstånd från sin arbetsplats eller i detta fall studieplats. 20 minuter är bara själva restiden ombord på tågvagnen. Du måste mer än dubbla det för att inkludera förseningar och diskreta tabelltider. Och ofta frysa timvis på tätbefolkade tågperronger i vintermörkret. Dessutom hela besväret med att behöva gå hela vägen till/från stationen mitt i vintern och höstregnet, samt sedan våldet man hotas av i statens tågtrafik när mörkret faller på, och de äckliga fyllona och påträngande tiggarna som man måste umgås med inuti statens tågvagn. Plus att det kostar över 11000 kr/år i kontanta biljettpriser, med hela haranget av biljett- och kontrollstationer.

   Kollektivtrafiken är ett katastrofalt misslyckande. Men de lurade slavarna fattar ju inte det, de zombierna har ju indoktrinerats att alltid tycka att mer pengar och makt till härskarna är den enda lösningen. Mer av samma som har misslyckats, anser så gott som alla. Jag ser i vart fall väldigt få här som tycker att det är fel att de är förslavade av sina politiska miljonärspampar. Lallande idioter som inte fattar att de är grundlurade, ens när man förklarar det utförlig för dem. De är födda slavar, har ingen användning av sina hjärnor, har ingen

   Radera
 5. Någon som vill sitta och tugga på en fin karamell och hjälpa mig? Cornu kanske kan göra ett inlägg där alla kan få dividera om vad som är rätt eller fel?

  Jag har en lägenhet söder om söder i Stockholm, den värderas till 2 500 MSEK. Total månadskostnad (lån och allt) är på 8500 SEK.

  Nu har jag träffat en piga och vi har bestämt oss att flytta ihop. Av en ren slump så visar det sig att en nära vän till den blivande partnern skall hyra ut sin lägenhet mitt på häftigaste stället i södermalm. Vi blir erbjudna att hyra den för en OK peng.

  Här komemr min fundering: Vad är vettigast att göra

  (1) Flytta in söder om söder, månadskostnad per person blir 4250 SEK. OK område med en hel del fyllisar och så. Man bor där, varken mer eller mindre.

  (2) Flytta in på södermalm, hyr ut egna BR i andrahand. En person är intresserad av att hyra min lägenhet för 12 000 SEK. Detta betyder att mellanskillnaden mellan vad jag betalar och han gör kommer läggas på amorteringen, således får jag ett "ofrivilligt" sparande på en redan lågt lån. Vi kommer få ca 1500 mindre i plånboken varje månad med den här snurran men samtidigt så "flyttar vi ihop till något som inte är mitt" och ja, tyck vad man vill om södermalm men där behöver man inte oroa sig över någon som knarkar i soprummet. :)

  (3) Sälj lägenheten söder om söder, få ut i hand lite över 1 MSEK. Placera relativt säkert, bo på södermalm (upp till 4 år). Jag är värdelös på att placera ås de blir väl indexfonder eller något.

  Hur bör jag tänka? Jag resonerar att ett prisfall (bobubbla spricker) vore tråkigt men det kommer inte på något sätt ta kål på mig, min ekonomi eller så.

  Alla genier, ber om eder hjälp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska jag lyfta detta t eget inlägg?

   Radera
  2. Intressant problem! Om ni värderar att bo i stan så verkar det enkelt. En elak fundering är varför du köpt en lägenhet i ett område du inte verkar trivas i.

   Alternativ 1: Månadskostnad 8 500/mån, ~1.5M lån.
   Alternativ 2: Månadskostnad 10 000/mån (?), ~1.5M lån. Här är det oklart om du räknar in "ofrivillig" amortering när du säger att du får 1500 mindre i plånboken. Man borde räkna bara på faktisk kostnad om man ska jämföra olika alternativ.
   Alternativ 3: Månadskostnad 10 000/mån (?), 0 lån.

   Vad är hyran på så man kan jämföra siffrorna mer direkt?

   Radera
  3. Cornu, om du vill så får du lyfta det - ifall du tror att det finns ett intresse av det. Jag är juh anonym så ser inga problem med det. Sen är jag beredd på att få massa glåpord mot mig då jag bor i Stockholm. :-)

   Radera
  4. Mer exakt

   Boende på söder om söder:
   Avgift 3771:-
   Räntor och amortering 3800 SEK
   Övriga boendekostnader 2000 SEK
   Lön (efter skatt) 39 000 SEK

   Lägenhet värderad till (håll i hatten) 2 750 000, däremot har jag svårt att se över 2 500 000 SEK men räknar med 2 300 000 SEK vid försäljning (Nuvarande låneskuld 1 MSEK).

   Hyra andra boende (på södermalm): 12 000 SEK.
   Hyr ut min egna BR för 12 000 SEK (har en som är intresserad, eller har flera men en som är mer intressant)

   Skälet till köp av boende söder om söder - Renoveringsprojekt. Hittade en billig skruttig sak i närheten av en eftertraktad T-bana, Stockholm stad har börjat bygga om området för att få in mer sport, kontor (1100 stycken) och nya t-banan komemr gå där etc.

   Det finns inget som gör att jag vill bo kvar, men det finns inget som får mig att känna "säljs". Jag är egentligen bara ute efter den ekonomiska delen, vad som är smartast.

   Radera
  5. Ska väl tilläggas att jag flyttar ihop med min partner nu så då tillkommer en härlig del på 9000 SEK till, dock är det CSN (2828 i bidrag, resterande lån, jag har lyft att vi kan nog skippa lånedelen ifall vi flyttar ihop. VIlket är rätt förståligt). Hon är klar efter nyår men har, som det ser ut just nu, redan jobb. Då blir lönen 28 0000 brutto.

   Radera
  6. Skulle säga alt 2. Eftersom ni flyttar ihop ser ni detta seriöst. Gissar att ni bägge är i fertil ålder utan barn.

   Därmed är det hög sannolikhet att ni inom fyra år försöker blanda gener (happy second btw!) och då kommer ni ändå vilja flytta. Så fyra år på söder räcker.

   Radera
  7. Håller med Cornu här. Alternativ 2 är attraktivt:

   Intäkt: 12000/mån.
   Kostnad BR: 9500/mån.
   Kostnad HR: 12000/mån.
   Total boendekostnad: 9500/mån, dessutom någorlunda känd kostnad/intäkt över 4 år.

   9500/mån för att bo hyggligt i Stockholm är väldigt bra. Det är dessutom en rätt liten del av er inkomst (mindre än 25% vilket jag tycker är ett bra riktmärke). Du har ju kvar låneskulden på 1 miljon, men det är så pass lite att risken är låg. Även en 50%-krasch inom 4 år gör ju att du ligger på "plus" på lägenheten, och ett framtida boende (ex hus i kranskommun) blir ju då också motsvarande 50% billigare.

   Jag skulle säga alternativ 2, behåll lägenhet, men se till att du har ungefär 50% "eget kapital" i lägenheten för att ha ingångsläge vid eventuell krasch.

   Radera
  8. Tack för er input, Ni har väl kanske bekräftat mina tankar.

   Men om man nu kör på alternativ 2, vad är det man bör vara uppmärksammad över? Det är väl egentligen det vanliga, ränteavdrag/amorteringskrav påverkan på prisbild. Eller finns det andra indikatorer som man bör kika på (långa räntor etc.)

   Radera
  9. Ett bra sätt är att stresstesta ekonomin. Vad händer vid ett års arbetslöshet, ränta på 7% och snabbare amortering? Man kan också lägga till 50% boprisnedgång och 50% börsnedgång för att få ett än mer pessimistiskt scenario.

   Det är ett osannolikt scenario eftersom man kan binda sina lån på 5 år till 2-2,5% ränta, eller på 10 år till 3-3,5% ränta, men visar ändå ungefär vad som händer vid en kris. Tyvärr kommer ju en ränteuppgång att följas av prisnedgångar på tillgångar, men om man klarar sig vid detta stresstest så känns det som en ganska trygg affär.

   Om man vill minska risken för svängningar kan man då binda delar av lånet för att få en mer förutsägbar månadskostnad.

   Radera
 6. OT: När kommer Stjärnklart som pocket?

  SvaraRadera
 7. En snabb titt på Hemnet över bostadsrätter i Solna visar att de allra flesta objekt ligger omkring 45 tkr/kvm-55 tkr/kvm. Just när det handlar om mindre bostäder tycker jag kvadratmeterpriser säger väldigt lite. För visst spelar det väl roll vad totalsumman blir när man slutför affären och vad månadsavgiften till BRF-en är på. En ungdom/student med begränsade inkomster som får hjälp av sina föräldrar så är det väl perfekt om man kan hitta en liten 1-a på 17 kvm med en månadsavgift på kanske 1 000 kr/månad. Så skulle nog jag också resonera som förälder eller om jag vore ung och ska köpa mitt första boende själv för egna pengar.

  SvaraRadera
 8. Som du har tagit upp i ett annat blogginlägg så kan man hamna väldigt långt ut i Stockholms län om man ska hitta en bostad för mindre än 1,5 miljoner. Nog hellre betalar jag 95 tkr/kvm i Solna för en liten etta än att sätta mig i en bostadsrätt ute i Vallentuna för 50 tkr/kvm om båda bostäderna har slutsumman 1,5 miljoner kr. Bostaden som är dyrast har säkert lägre månadsavgift till föreningen dessutom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast 17 kvadrat (i Sverige) är ju bisarrt lite för en vuxen person. Skulle du resonera likadant om lägenheten var tex 10 kvadratmeter stor, är det fortfarande mer attraktivt då?

   Radera
  2. Kan man sova, laga (och äta) mat och tvätta sig är det väl fullt tillräckligt för en ensam vuxen? Köp inte så mycket skit så behöver du inte en massa plats för att stoppa undan allt du aldrig använder...

   Radera
  3. Absolut är det fullt tillräckligt, men det ger ju en viss trångbodd känsla att bo i en lägenhet där man inte riktigt kan vända sig i duschen. Lägenheten i Solna är dock perfekt för en student eller för den som inte är hemma annat än för att sova. Den har en planlösning som är nästan precis som mitt studentrum, men det var 15 år sen och jag är inte riktigt sugen på att ha samma utrymme idag.

   Även i andra smålägenheter kryper kvm-priserna upp till höga nivåer, samma sak i tex Lund och Uppsala. Förklaringen stavas snälla föräldrar med mycket pengar.

   Radera
 9. Några som på allvar är intresserade av att bilda en organisation under devisen: "Vi som inte tänker betala notan efter BoLåneTorskarna".

  Jag menar allvar i att vägra acceptera alla de dåligt dolda skattehöjningar vi kommer att få ta i kölvattnen av den här galenskapen.

  SvaraRadera