Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2015-04-05 13:24

Vit flykt - svenskar flyttar till de populäraste kommunerna

Vit flykt pågår i Sverige. De populäraste kommunerna för inhemsk flyttning är också "vita kommuner" dit personer med svensk bakgrund ("svenskar") flyttar, enligt SCB:s statistik för 2013 - 2014.

Vit flykt (eng white flight) är inget okänd fenomen, vare sig i Sverige eller i utlandet. När mängden invandrare ökar röstar helt enkelt rasistiska svenskar med fötterna och flyttar in i ekonomiska gated communities, sk bolånetorskghetton eller medelklassghetton, dit det krävs en ordentlig kreditlina för att skuldsätta sig för en bostad, och tillgången till billiga hyreskaserner är låg eller obefintlig.

Först lite generella siffror för Sverige. Antalet (ej andelen) personer med svensk bakgrund enligt SCB (nedan kallade svenskar) ökade med 0.1499% 2013 - 2014. Antalet personer med utländsk bakgrund enligt SCB ökade med 4.5481%. 2014 var andelen personer med utländsk bakgrund enligt SCB 21.4643% i landet.
Vit flykt. Trettio populäraste
kommunerna som svenskar flyttar till.

Bland landets trettio populäraste kommuner råkar 17 kommuner även vara med på topplistan över de kommuner som ökade antalet svenskar som mest. Faktum är att top-5 råkar vara exakt samma kommuner, om än med några platsskiften.

De kommuner som både är mest populära och har störst vit flykt är följande: Knivsta, Nykvarn, Tyresö, Lomma, Sundbyberg, Värmdö, Härryda, Nacka, Stenungsund, Trosa, Alingsås, Österåker, Ekerö, Täby, Norrtälje, Upplands Bro och Lilla Edet. Övriga på listan med störst vit flykt ligger generellt också högt i listan över populäraste kommuner, men inte inom top 30.

I toppen för vit flykt hittar vi Knivsta (#2 över populäraste kommuner), där antalet svenskar ökade med 2.5147%. På plats två hittar man populäraste kommunernas etta Nykvarn. Trea är populäraste kommunernas fyra Tyresö och fyra är populäraste kommmunernas trea Lomma. Femman Sundbyberg försvarar sin placering.

Bland kommunerna med störst vit flykt sticker några ut. Det är Sundbyberg, Nacka, Stockholm och Upplands Bro. Alla dessa har utländsk bakgrund över medel för riket. Alla övriga kommuner på listan över landets top-30 för vit flykt har mindre andel utländskt boende än riket. I Hammarö minskar rent av den utländska bakgrunden.

Landets populäraste kommuner för vit flykt hittar ni enligt nedan. Procentsiffran avser hur mycket befolkningen med svensk bakgrund ökade i respektive kommun 2013 - 2014. Kom ihåg att för riket är procentsiffran 0.1499%.
 1. Knivsta 2.5147%
 2. Nykvarn 2.1294%
 3. Tyresö 1.6964%
 4. Lomma 1.5428%
 5. Sundbyberg 1.4765%
 6. Värmdö 1.2333%
 7. Härryda 1.2262%
 8. Nacka 1.1724%
 9. Stenungsund 0.9970%
 10. Habo 0.9271%
 11. Vaxholm 0.9180%
 12. Hammarö 0.8587%
 13. Lerum 0.8272%
 14. Trosa 0.8176%
 15. Alingsås 0.8064%
 16. Österåker 0.7649%
 17. Kungsbacka 0.7568%
 18. Bollebygd 0.7282%
 19. Staffanstorp 0.7263%
 20. Ekerö 0.7192%
 21. Täby 0.7188%
 22. Vallentuna 0.6976%
 23. Svedala 0.6964%
 24. Höör 0.6848%
 25. Lekeberg 0.6791%
 26. Stockholm 0.6736%
 27. Norrtälje 0.6566%
 28. Upplands-Bro 0.6446%
 29. Lilla Edet 0.6293%
 30. Vellinge 0.6069%
Man ska komma ihåg att t ex Stockholm är stort nog för att det ska pågå vit flykt inom kommunen, vilket alla vet pågår, och det samma gäller antagligen många andra större kommuner. Därmed kan man gissa att det finns en övervikt för småkommuner i denna statistik, som inte går att få fram på bostadsområdenivå.

Det är också väldigt tydligt att det mest handlar om kommunerna i hästgårdsbältet runt Stockholm, Göteborg och Malmö, med några undantag. För Malmö är det t ex Vellinge, Lomma, Höör, Svedala och Lomma. 

Det pågår alltså rent objektivt en vit flykt inom Sverige. Detta hotar förstås integration och assimiliation, när svenskar grupperar sig med svenskar. Frågan för regeringen blir hur man stoppar detta och vänder trenden hos den humanitära och moraliska stormaktens öppna hjärtans befolkning. Enligt mänskliga rättigheter får man inte hindra fri bosättning inom landet. Men däremot kan man ha olika beskattning i riket, vilket t ex alliansen föreslog med lägre skatter i en del bostadsområden. Eftersom regeringens svar på allt tvärt om är höjd skatt, så kan en integrationsskatt vara på tapeten. Exempelvis ju färre utländsk bakgrund i en ort, desto lägre jobbskatteavdrag. Återstår bara en snabbutredning, och då det hela handlar om statsbudgeten kan inte alliansen göra annat än hålla med och stödja det hela genom att lägga ner sina röster. 

En annan variant är att alla flyktingförläggningar och all Kaplanslum ska uppföras i dessa kommuner. Oavsett måste integrationen (=andra etniciteter, religioner etc blandas in som subkulturer i samhället, men bibehåller sin särart, kultur, språk och värderingar) eller assimilationen (=man för över svensk särart, kultur, språk och värderingar på de med utländsk bakgrund - jmf adoptivbarn) lösas. Det sker inte med vit flykt.

Det finns en motsatt konsekvens hos landets trettio minst populära kommuner där nio av kommunerna återfinns på listan över de kommuner som flest svenskar flyttar från, medan utländsk bakgrund flyttar dit, via främst flyktingmottagningar. Siffrorna kräver dock djupare analys över fler år än bara 2013 - 2014, då inflyttning märks direkt, men utflyttning antagligen tar några år innan den sker efter att man inser att läget permanentats eller förvärrats permanent.

Antagligen finns det störande faktorer i statistiken, t ex barnafödande. En fördjupad analys eliminerar alla därför barn under ett års ålder från statistiken. Dock erbjuder SCB bara åldersgruppen 0 - 4 år. Svensk bakgrund anses vara personer födda i Sverige med minst en svenskfödd förälder. SCB har även en finare definition med fler skalor, men den har inte använts här.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

31 kommentarer:

 1. Haha :-) Det har inget med rasism att göra för att man vill slippa kriminalitet och annat. Det har med ren självbevarelsedrift att göra. Är det verkligen så svårt för en del att fatta detta? Många försöker bara greppa de små bitarna av Sverige som fortfarande finns kvar. Ett helt naturligt beteende som inte går att ändra på med mindre man återställer situationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hittat en plätt ursprungs-Sverige precis där jag bor, men var tvungen att göra en vit flykt inom kommunen först då det bodde för många utlandsfödda runt mig.
   Nu när jag är helt omringad av dyra villor blir det däremot svårt för myndigheterna att få med mig i deras "integrations"planer.

   Integration = tvingas stå ut med att dela trappuppgång/tvättstuga/källare/gård/parkering med personer som verkligen inte delar dina grundläggande värderingar.

   Radera
  2. En ganska naturlig utveckling. Började min bostadskarriär i ett invandrartätt problemområde. Köpte snabbt tvättmaskin efter en kulturell(?) incident i tvättstugan, men hade i övrigt inga problem med de som bodde där. Jag var den enda med svenskt namn i trappen. Sedan har det genom en serie flyttar blivit alltmer välordnade, pursvenska och dyra områden (fortfarande inom samma invandrartäta kommun). Priset på boendet selekterar starkt ut vilka som kan flytta hit. Och att det är dyrt har inget att göra med att det nästan är pursvenskt. Tror inte heller att någon kollar upp vad alla grannar har för nationalitet innan de köper. Snarare är man ute efter ett trevligt lugnt barnvänligt område, strandnära, sjöutsikt eller strandtomt, vilket är svindyrt på lagom pendlingsavstånd till Stockholm.

   Radera
  3. Jag brukar faktiskt kollahär vilka som bor i samma område innan jag flyttar..

   Men som Neo säger, en naturlig utveckling som ger sig självt när man bott i lite olika områden och fått lite ..perspektiv.., hur vill man ha det liksom?

   Att bo bland missbrukare är inte heller livskvalité precis eller få sin cykel stulen och källarförråd uppbrutet oavsett ursprunget på vem som gjort vad.

   Ett typiskt dåligt tecken är när det står kundvagnar i cykelstället..

   Radera
 2. Gissar att det blir liknande resultat om man kikar på invandrare som får ekonomiska möjligheter att flytta.

  SvaraRadera
 3. Att placera ut ett litet antal flyktingar i en väälmående kpmmun är ren win win. Flyktingarna har inga problem att hitta svart-grått arbete och de välbärgade stressade bolånetorskarna får nödig hjälp hemma. Flyktingarna lär sig samtidigt nödig svenska på kuppen som hemhjälp och trädgårdsmästare , samt lär sig massor om den svenska kulturen och klimatet, det senare har naturligtvis format den svenska själen i grunden och måste ingå i ett integreringsprogram.

  SvaraRadera
 4. Ehm, du måste ju ta hänsyn till kommunernas storlek för att kunna dra någon slutsats. Topp-tre har 16, 10 och 23 tusen invånare vardera. Att etthundra fler svenskar flyttat till än från just dessa småkommuner under ett år, är normal variation och händer säkert tre kommuner vartenda år i statistiken. Det ger inget stöd alls till din hypotes om att "vita flyr till Knivsta". Du är anti-vetenskaplig och det förklarar varför du har fel. Men du kanske hoppas gissa rätt den här gången?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis är det så. Men det är ju inte lite kul/uppseendeväckande.

   Radera
  2. Att Sundbyberg, kommunen med högst invandrarandel, också har femte största inflyttning av svenskar inom riket? Förmodligen fler i absoluta tal än de fyra minikommunerna högst upp på listan. Det är inte första gången som Cornu visar en graf som illustrerar motsatsen till hans hypotes. Det är faktiskt detta komiska lyte som gör att jag återkommer hit!

   Radera
  3. Grafen visar faktiskt att Sundbyberg, kommunen i grafen som har störst andel invandrare, förra året hade högst inrikes inflyttning, med ytterst liten procentuell marginal överträffat av lilla Tyresö.

   Radera
 5. Det är naturligtvis inte rasism, det är det bara en (väldigt liten) grupp journalister som basunerar ut.

  I verkligheten är det en säkerhetsfråga där människor som blir oroliga av brinnande bilar, knivar på lekplatser, uppskärrade poliser som knackar dörr på kvällarna, rån, våldsbrott, inbrott, vandalism m.m. i en självförstärkande spiral.

  SvaraRadera
 6. Klargörande: definitionerna när det gäller att dela in befolkningen efter härkomst enligt SCB.

  Före år 2001 användes hos SCB definitionen svenskar = inrikesfödda med två inrikesfödda föräldrar. Resten hade invandrarbakgrund.

  Efter 2001 ändrades detta efter ett politiskt beslut. "Svensk", i statistiksammanhang, blev ett obsolett begrepp. Nu talar man om svensk bakgrund = inrikesfödda med åtminstone en inrikesfödd förälder. Resten har utländsk bakgrund.

  För att använda SCB:s definition på svenskar så fanns det 7 196 490 svenskar i Sverige 1970. 2008 fanns det 6 942 300 svenskar. Gruppen svenskar minskar. Min bedömning är att med nuvarande invandringspolitik så kommer gruppen svenskar före år 2050 vara ett minoritetsfolk i Sverige.

  http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Befolkning/Befolkningsframskrivningar/Demografisk-analys/55349/55356/Befolkningens-sammansattning/Fodda-i-Sverige--anda-olika/Fodda-i-Sverige-med-utrikes-fodda-foraldrar/

  (Varning! Ovanstående textmassa kan framkalla rasistiska allergier hos bloggägare. Kopiera snabbt!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Redan år 2031 kommer de med "svensk" bakgrund att vara i minoritet i Sverige för åldersgruppen 0-44 år.

   http://snaphanen.dk/

   Radera
  2. Det är faktiskt rätt tragisk fakta, men blir lite ledsen när man läser det.

   Radera
  3. Ett par behöver 3,4 barn för att en kultur skall överleva.

   Genom att slå in en kil av fiendskap mellan könen i form av feminism och exotisk i form av att de dansar bättre, de älskar bättre, omskurna är bättre i sängen, de är tråkiga, de glider på räkmackor och liknande som man kan läsa i tjej och damtidningar är utgången säkrad.

   Radera
  4. @kgb: "omskurna bättre"? Jag trodde att det var piercad kuk som gällde. Som damerna på Nya Guinea säger: sex med piercing är som ris med salt. Utan piercing är som ris UTAN salt. Tämligen fadd.

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. White-flight kartriktning. Flen-Hagsätra-Nacka-Saltsjö-Boo-Värmdö-Vindö-Mariehamn-Ut på Ålandska höglandet. Stopp. Idag kan man nog lugnt stanna i Nacka (Utom Fisksätra). Men det kommer ju fler generationer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hagsätra är det inte så speciellt svenskt.. Det är lite av ett "getto" med gäng kriminalitet osv.

   Radera
  2. Tanken var väl att att man skulle gå från vänster till höger. Hagsätra låg tvåa.

   Radera
 9. En annan variant är att bryta loss sin tätort med mestadels vit befolkning från övriga kommunen som tagit emot en stor andel flyktingar. Jfr Botkyrka kommun där Tullinge kämpar med näbbar och klor för att få bli en egen kommun. Motiveringen man framför är givetvis politiskt korrekt men den sanna anledningen är att den genomsnittlige invånaren är less på att Tullingebornas skattepengarna går till problemområdena och socialfallen i Botkyrka. Knivsta är ju också en rätt "ung" kommun. Anledningen till att man frigjorde sig från Uppsala kommun känner jag dock inte till.

  SvaraRadera
 10. Den allra säkraste statistiken över etniska boendeströmmar torde man kunna få från ICA/Konsum (de två kedjor som finns i alla kommuner) om de var beredda att sammanställa och lämna ut den.

  Ökar den procentuella påläggsförsäljningen av Kalles Kaviar så står siffran antagligen i proportion till vit flykt. Minskar den procentuella köttförsäljningen av fläskkotletter så står antagligen siffran i omvänd proportion till inflyttningen av muslimer.

  Den som har tillgång till sådana siffror (försäljningsstatistik ner på antalsnivå är väl standard i livsmedelsbranschen i dag) uppmanas att kontakta, tja... förslagsvis vår käre bloggare Cornu här, så kan han ställa dem i proportion till de siffror han redan har också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Här i Finland finns den statistiken på personnivå om du använder Keskos (Ica) plussakort vid kassan. Troligen på S-Gruppen(Coop) också. En riktig man använder kontanter, har läderjacka och kedja på motorcykeln. https://www.google.se/?gws_rd=ssl#q=kenneth+and+the+knutters&tbm=vid

   Radera
 11. Efter ett antal "incidenter" de senaste 10 åren har mitt barn m familj lämnat Malmö och bosatt sig på sydkusten i en mndre ort som f.n. saknar flyktingförläggning, men där också förutsättningarna för att existerande byggnation / nybyggnation, blir flyktingförläggning är dåliga. Alternativet hade varit att flytta till Köpenhamn, med omnejd/kuststräckan. Men Riksdagen och svensk media får gärna fortsätta med sin retorik. Vi, som historiskt sett egentligen är danskar, bryr oss inte - vi anpassar oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Historiskt sett är ni skåningar, ockuperat av Danmark. Grevefejden var väl spiken i kistan för fria Skåne. Östskåne förlorade, om jag anar rätt vid slaget vid Foteviken 1134. Ockupationsmakten kan sedan anas i ett antal nybyggdakyrkor och Åhus slott, som effektivt satte lås på den delen av landet. Jämför städer och borgar vid de halländska åarna. Trots att det skrivs så mycket historia om Skåne är historien ändå höjd i dunkel.

   Skåne väl varit svenskt ungefär lika länge som danskt, sedan förra årtusendeskiftet.

   Radera
  2. Enligt Wiki erövrades Skåne i slutet av 970-talet av den danske kungen Harald Blåtand; innan dess finns Skåne omnämnt i ett fredsfördrag 811 mellan Karl den Store och Danerna - de senare utgjorde en skandinavisk blandning; vi är inne i vikingatid. Men från 1300-talet och fram till freden i Roskilde 1658 var Skåne danskt och Wiki ägnar ett särskilt kapitel åt "Försvenskningen av Skåne", vilken således påbörjades efter 1658. Man kan naturligtvis alltid föra en historisk diskussion om urinvånarna i Skåne. Det verkar dock stå ganska klart att en större andel av invånarna i Skåne - dvs större andel än i övriga svenska landskap - i dag har en uppfattning om flyktinginvandring som mer överenstämmer med den uppfattning som råder i Danmark. Om jag inte minns helt fel ojade sig dåvarande statsminister Fredrik R specifikt över Skåne, och dess befolknings uppfattning om flyktinginvandring. Det är inte orimligt att anta att det danska arvet spelar en roll när det gäller skåningars uppfattning i denna sakfråga. Man ska också betänka att denna uppfattning spridits trots Skånes största befintliga papperstidning; Sydsvenska Dagbladet.

   Radera
 12. Jäpp det är skönt att bo i ett område med övervägande etniska svenskar / svensk urbefolkning / svensk-svenskar. Bor själv i ett: lugnt, fridfullt, tyst. Cyklarna, bobbycaren och trehjulingen får stå kvar på gatan. Trädgårdsredskapen och -möblerna behöver inte låsas in. Är jag cynisk? Oh nej...

  SvaraRadera
 13. Malmö har, som jag antydde; dansk urbefolkning.

  SvaraRadera
 14. Kan man påvisa att SD ökar % i samma takt som inflyttningen i de här kommunerna ? Funderar på om de som"flyr" har insikt om orsaken eller om förnekelsen fortsätter trots valet att flytta togs?

  SvaraRadera
 15. Märkligt att folk hellre flyttar och accepterar dessa grundläggande förändringar, än att sparka de idioter till politiker som orsakar vägen till helvetet. Det behövs en gula-västar-rörelse!

  SvaraRadera