Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2015-04-20 18:21

Verkliga transaktionskostnaden för bitcoin - 10%

Diverse bitcoiners, som saknar analytisk förmåga, hävdar att bitcoin är billigare än bankkort. Men då bortser de helt från hela affärstransaktionen för att faktiskt betala saker man måste betala här i Sverige, t ex hyra och räkningar.

Vi ignorerar här kostnaden för att hålla datorer, Internetuppkoppling och lagringsutrymme för blockchain, som ständigt måste uppdateras. Bitcoiners ignorerar alltid att dator och Internet kostar pengar och hävdar att de hade haft detta ändå - dvs de subventionerar den faktiska bitcoinkostnaden. Istället tittar vi här bara på växlingskostnaderna.

En person får t ex 20 000:- SEK i lön och växlar över denna till bitcoin (dvs köper till köpkurs). Energa erbjuder en köpkurs på 2079:31, och man får alltså 9:6185 bitcoins för detta.

Nu ska personen köpa något för dessa bitcoins, t ex betala sin elräkning. Då ska dessa bitcoins växlas tillbaka till kronor. Energa erbjuder en säljkurs på 1884:98. Spread här är alltså 2079.31/1884.98=1.103, eller 10.3%.

Faktisk transaktionskostnad för att "överföra bitcoin" är alltså i verkligheten otroliga 10.3% - elbolaget måste öka priset på elen med 10% om man betalar med bitcoin. Det går att köpa och sälja guld med mindre spread, en 100g guldtacka har 4.9% i spread hos Liberty Silver, och då behöver man inte ens en dator, fungerande elförsörjning och Internetkoppling.

Bitcoiners väljer förstås att helt bortse från att det är i den verkliga världen man får sin lön och som man behöver betala sina räkningar, eftersom deras användande av bitcoin är ideologiskt och inte rationellt.

Därtill är det nu bortom allt tvivel bevisat vad jag alltid hävdat - bitcoin är inte anonymt, utan fullt spårbart. Som bekant spårades de amerikanska federala agenter som stal beslagtagna bitcoins under utredning av knark- och vapenhandeln på en bitcoinsajt. Även bitcoins anonymitet är en ren skröna, tvärt om kan vem som helst i världen följa alla transaktioner i detalj och spåra vartenda bitcoin. Bitcoin är alltså kontanters direkta motsats på i princip alla punkter - spårbara, höga transaktionskostnader och går bara att använda om global infrastruktur fungerar. Eller ja, bitcoiners hävdar att man inte behöver Internet för att använda bitcoins - men då deponerar man dem hos en "bank", som inte regleras i någon lag eller omfattas av insättningsgaranti, och som helt sonika kan ta dina bitcoins. Vilket skett ett antal gånger. Hela motiveringen med bitcoin - att det ska vara banklöst - faller då och du kan lika gärna (eller ännu hellre) ha riktiga pengar på en riktig bank istället.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

51 kommentarer:

 1. Jag gick in med en tusenlapp efter krashen från toppen, kommer inte ihåg vilka kurserna var och for the record så har jag aldrig trott på konceptet i nuvarande form. Det jag inte fick med mig var att portalen jag handlade genom tog moms på köpet av "valutan". Jag vet inte om det bara var den portalen eller om det gäller samtliga men utskrattad av bitcoin-fantaster på ett forum blev jag iallafall då jag berättade min erfarenhet. Jagg köpte in mig för 1000:-, kursen steg med ca 60-70% och jag fick efter moms och spread ut ganska exakt samma summa. Kul äventyr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är defintiivt den portalen. Inte konstigt att du blev utskrattad. Vilken var det? Jag antar att den gått i KK nu.

   Radera
  2. Safello gick jag genom, vid det tillfället var den rekommenderad för svenskar då det fanns en rad hurdles för att köpa bitcoins och de kunde erbjuda direkta insättningar från bla SHB. De uppgav sin växlingskurs som i sig var ganska kass men jag missade helt att ta hänsyn till momsen då det inte slog mig att en valuta kunde vara momsbelagd. Oavsett var det mitt misstag såklart, när jag sedan gick ut i ett valt forum och satte en notis för att informera om detta så blev jag bemött med hån och nedlåtande ord. Bitcoin har en varm och inbjudande användarbas som onekligen är måna om att attrahera nya brukare.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. alag: Bitcoin har samma egenskaper som Fiat-valuta, dvs den bygger helt och hållet på förväntningen om framtida värde. Finns inga garantier på framtida värde då den inte är knuten till något som är värdefullt.

   Radera
  5. iblandekonomi: Finns dock väsentliga skillnader mellan Bitcoin och statligt utfärdade Fiat-valutor. De senare är legala betalningsmedel samt har en centralbank som kan påverka värdet på valutan, ex. genom att centralbanken stödköper valutan med guldreserven. Så länge det finns en fungerande stat så finns det alltså en efterfrågan på valutan, detsamma kan inte sägas om Bitcoin.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  7. @alag

   Njae, i praktiken ligger värdet på Fiat-pengar i förväntningar om framtida värde, precis som för Bitcoin. När en Fiat-valuta förlorar förväntningen om framtida värde tappar den sitt värde, oavsett vad den utfärdande institutionen säger. Det har hänt flera gånger i historien, och även nu, jfr tex Argentinas pesos.

   @Edis
   Ja, det stämmer. Jag var mer ute efter att det grundläggande värdet för Bitcoin är lika godtyckligt som för Fiat-valutor. Se mer om hur jag resonerar om pengar här:
   https://iblandekonomi.wordpress.com/2013/11/28/pengar/
   https://iblandekonomi.wordpress.com/category/pengar-2/

   Radera
 2. Du verkar nästan lite hatisk mot BTC - tar det lite personligt, så. Varför inte bara se det som ett kul och intressant experiment? Hela grejen är som tagen ur en roman av William Gibson. Någonting kommer att ersätta dagens valutasystem, men vi vet inte hur det ser ut ännu. Kanske har det nya systemet inslag som liknar BTC, kanske lyckas banksystemet invertera sig till att använda demurrage - ingen vet. Alla som idag känner trygghet i ett fett bankkonto gör nog bäst i att börja KBT-terapi för att vänja sig vid andra former av trygghet...

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du skriver om transaktionsavgiften men Cornu skriver om hela transaktionsKOSTNADEN. Det är inte samma sak. Transaktionskostnaden inbegriper även kostnaden för att växla Bitcoin till en valuta som ICA, elbolaget, teleoperatören mfl accepterar som betalningsmedel.

   Radera
  2. Tack.

   Med bitcoiners argumentation kan jag hävda att kontanter är gratis att skicka. För kostnaden för flyg Göteborg - Kiruna ska man bortse från, likt de bortser från datorer och Internet.

   Radera
  3. Dessutom anser de att man ska strunta i växlingskostnader. Kort sagt är det alltså gratis att skicka pengar inom EU, billigare än bitcoin alltså. EU-överföringar kostar ingenting, men det finns en växlingsspread, som enligt bitcoiners kan ignoreras.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 4. Tramsigt inlägg, det håller inte att räkna på detta sätt. Om jag växlar min lön till bananer som jag förvarar i kylskåpet och sen växlar tillbaks från bananer till kronor för att betala min elräkning så får jag en spread som är 50% eller mer.

  Appropå Don Quijote och väderkvarnen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du växlar den till tulpanlökar då?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Ser ingen orsak att förkasta kunskap för att den är gammal.

   Men visst, kan du backa upp den 13000%:iga ökningen med fundamenta så lägger jag mig platt. För allt som inte kan backas med fundamenta är felvärderat.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 5. Över genomsnittligt inlägg. Bitcoin är ju trots allt bara upp 13000% sedan du dödförklarade valutan, så det är bra att du varnar folk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 6. Här är en bra översikt om vad Bitcoin är som intresserade med fördel kan läsa istället för cornucopias mindre intelligenta inlägg på ämnet.
  https://pontusvarldsmedborgare.wordpress.com/2015/02/07/introduktion-till-bitcoin/

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Ajajaj Cornu, nu är vi tillbaka på det där att du tappar din intellektuella ärlighet så fort bitcoin kommer på tal.

  Du väljer här plötsligt att titta på en godtycklig status quo när du analyserar kostnaden för ett transaktionsmedel. Det är ingen hemlighet att vi har friktion mellan fiat och bitcoin - en friktion du märkligt nog väljer att bekosta bitcoin med, när det i själva verket är fiat som skapar friktionen. Det vill säga rimligare vore då att lägga dessa kostnader på fiat (även om jag personligen tycker även det är onödigt).

  Jag är fullständigt övertygad om att om du här haft en annan känslomässig anknytning hade det flödat diverse mindre smickrande ordval över den märkligt omvända analys du just genomfört.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Ad hominem.

   Försök med lite argument istället. "Matematiskt verifierbar distriburerade databas" tror jag inte ens du förstår vad det betyder, men det är bara en gissning från min sida.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Fast det är självklart, och ett slagsmål under bältet. Eftersom jag studerade avancerad Systemteknik istället för avancerad Bygg kan jag inte mäta mig när det kommer till sådan saker.

   Dock förstår jag inte varför jag ska argumentera för något när jag endast påpekat att din analys är galen. Då får du helt enkelt först specificera vad du vill ha argument för. Friktion mellan kryptovalutor? Hur vi kan (om vi nu vill) åstadkomma anonymitet via bitcoin? Det är ju inte den diskussionen jag öppnade, men visst, shoot.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Vad har Bygg med detta att göra? Jag har en masterexamen i datavetenskap om du vill vifta med meriter. Jag inte bara läste kurser avancerade algoritmer, distribuerade system, kryptoteknik, mm mm, jag tog examen också och jobbade sedan med det hela i 12 år. Jag installerade Linux första gången 92-93 osv osv.

   Det har inte med saken att göra.

   Saken är att om man ska använda Bitcoin till något man faktiskt måste göra, så får man 10% växlingskostnader. Men vill du köpa knark och sälja barnporr så spelar det förstås ingen roll. Andra har dock andra behov och önskemål här i livet. T ex betala sin hyra.

   Radera
  7. Fick för mig att du hade byggexamen! Hursomhelst visar du ju inte varför din analys är relevant. Vad du har analyserat är då snarare 1) vad som är legal tender idag och 2) friktion mellan bitcoin och sek.

   Analysen gällande vad bitcointransaktioner kostar lyser med sin frånvaro.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  9. Jag har flera examina, Linus. Och jag har analyserat övriga kostnader. Ni ignorerar Internet och datorkostnader.

   Radera
  10. Som jag läser inlägget skriver du snarare att du ignorerar dessa kostnader. Intressant då att du gör en kostnadsanalys där du väljer ignorera kostnaderna - vidhåller att du tappar fotfästet när det kommer till bitcoin.

   Ur en antagligen normal bitcoiners perspektiv (åtminstone mitt eget) är vissa saker att betrakta som naturlig utveckling oberoende av protokollet - billigt internet; storage space och komprimering; etc. Vissa andra saker helt klart intressanta att resonera kring - exempelvis energiåtgång för mining. Analyser kring detta är inte minst viktigt för att förstå vad som behöver utvecklas, vart det krävs kompromisser, hur rimlig dagens lösning är att så att säga "gå live" med etc.
   Radera
 9. Inser att det inte var riktat mot mig - jag ber om ursäkt för den visserligen skämtsamma gliringen mot bygg men att kommentaren är kvar är ditt eget fel! (vart är redigeringsfunktionen?)

  SvaraRadera
 10. Och trots alla dessa nackdelar, så lever och frodas bitcoin fortfarande, och är nu inne på sitt sjunde år.

  Det är märkligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så villkoret för att något ska vara otvivelaktigt bra är att det inte självdött ännu?

   Radera
  2. Leta upp "otvivelaktigt bra" i mitt inlägg så ska du få lite godis.

   Radera
  3. Antalet transaktioner ökar https://blockchain.info/charts/n-transactions?timespan=all&showDataPoints=false&daysAverageString=1&show_header=true&scale=0&address=

   Radera
 11. sedan när är spread = transaktionskostnad?

  och vad är energa? du kan väl i alla fall ta med växelkontor som har lite volym och inte en spread på 10%?

  Det här är ju verkligen sorgligt, jag undrar om alla artiklar på den här sidan är lika dåligt skrivna..

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spontant känner jag att om man använder signaturen "Puckocopia", så är man nog inte speciellt objektiv, utan väldigt känslomässigt engagerad.

   Radera
  2. Jag var snäll som valde spreaden på guld. Jag kunde valt spreaden på internationella överföringar istället, den är mycket lägre när man överför från t ex SEK till AUD. Blir mkt billigare att skicka SEK-AUD än SEK-Bitcoin-AUD. Fast sådant förstår inte bitcoinare.

   Radera
  3. Det är bra gissningar på syftet med det här blogginlägget.

   Men sanningen är nog enklare än så, Lars Wilderäng skriver blogginlägg för att dra många läsare till sin blog eftersom han (delvis) lever av den.

   Sen måste han balansera sin tid mellan att svara på kommentarer och att skriva nästa blogginlägg, för att dra upp trafiken så mycket som möjligt per investerad tidsenhet.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  5. Nej, reklam och sponsrade inlägg är märkta med reklam som etikett och med "sponsrat inlägg" eller motsvarande.

   Du är en haverist, och jag tar och raderar alla dina kommentarer av pedagogiska skäl, så kanske du lär dig något. Exakt vad vet jag inte.

   Radera
  6. Vilket totalitärt övervåld! Jag kräver en ursäkt!

   "Pedagogiska skäl" - Nyspråk som kanske lurar dina mindre begåvade läsare!

   Sen är puckocopia inte alag.

   Radera
  7. Vilket totalitärt övervåld! Jag kräver en ursäkt!

   "Pedagogiska skäl" - Nyspråk som kanske lurar dina mindre begåvade läsare!

   Sen är puckocopia inte alag.

   Radera
 13. Blogginläggen håller normalt hög nivå, men det här var ju skräp.

  Transaktionskostnaden är ~1 kr, inget annat. Den kronan täcker upp vad det faktiskt kostar att göra överföringen i blockkedjan. Om man ska använda pengarna till fiat-betalningar så säger det ju sig självt att det är en dum idé att växla in det till BTC från början, förutsatt att man inte ser det som spekulation och tror på en uppgång.

  BTC är ganska anonymt, lite beroende på hur paranoid man är och hur stor maskin man har efter sig. Tvättar man dom med Helios och använder TOR på enheten som har plånboken så skulle det vara en ganska enorm ansträngning att slå hål på anonymiteten.

  SvaraRadera