Cornucopia?

2015-04-07 11:40

Västervik - Sveriges äckligaste "dricksvatten"?

De kommunala VA-näten har som bekant omfattande problem, på grund av bristande underhåll. Västervik kommun har en ny innovativ strategi för att hantera problemen. Man struntar helt enkelt i dem och hoppas det går över.

De senaste veckorna har "dricksvattnet" i Västervik smakat och luktat illa. Men strategin att strunta i problemet fungerar tydligen, enligt indikationer.
"Vi tycker att det går bättre och bättre. Vi har indikationer på att det håller på och klingar av." - VA Chefen i Västervik till Västerviks-Tidningen
Vattentank vid Fängelsetorget i Västervik.
Foto: En läsare
Enligt uppgift förde gubbarna på reningsverket redan för femton år sedan en hopplös kamp om att Västervik skulle börja byta ut VA-systemet, som grävdes ner på 30-talet. Historien är inte ovanlig, snarare är det mer regel än undantag att de rör som ursprungligen grävdes ner i början av 1900-talet, rent av på 1800-talet, fortfarande utgör basen i kommunal vattenförsörjning riket runt. Ersättningstakten kan idag vara upp till 300 år i många kommuner, samtidigt som systemen alltså belastas allt mer och mer i takt med ökad befolkning.

Västervik står förstås inte helt handfallna inför Sveriges kanske äckligaste dricksvatten. Man har de senaste veckorna haft tankar stående dit folk kan gå för att hämta vatten som inte ska vara äckligare än vanligt.

Huruvida VA-kunderna fått avdrag på sina fakturor för att vattnet inte går att dricka och istället måste gå att hämtas vid en "brunn", likt för 100 år sedan, är okänt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

14 kommentarer:

 1. När man fixar detta kan man passa på att klimatförändringssäkra och dimensionera upp dagvattendräneringen för skyfall. Passa på att låna och lägga ränta och amortering på VA taxan nu när det är billigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dräneringen bör frikopplas från Dagvattnet!
   Dagvattnet skall avledas oavsett hur stort flödet är.
   Till en del i rör dim för 2 års flöden.
   Till en del på ytan för skyfall.
   Klimatsäkring krävs så ledningarna inte fryser.

   Radera
 2. Undrar om kommunen blir skadeståndsansvarig Om folk blir sjuka och det har påtalats brister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man inte renat vattnet enligt de metoder som anges av tillsynsmyndighet (Livsmedelsverket) så ja, definitivt.

   Har man däremot gjort det och folk blir sjuka ändå så blir det nog inga skadestånd.

   Radera
 3. Anar en begreppsförvirring här.

  Ett "reningsverk" är en anläggning där man omhändertar avloppsvatten. Inte där man producerar dricksvatten.

  Sen finns det (oftast) ett dricksvattennät och ett dagvattennät också.

  Dagvattnet lider ofta av underkapacitet när det gäller klimatsäkring mm.

  Att belastning ökar på dricksvattennätet är däremot inte alltid av ondo då dessa även utgör brandvattenförsörjning för civilförsvaret och således ibland lider av att vattnet står stilla i ledningarna och blir äckligt.

  När det gäller rabatter tror jag man kan kamma sig ty den kommunala avgiften behandlar ofta omhändertagandet av dag - och avloppsvatten från den egna fastigheten. Även om du hämtar vatten från en brunn hamnar det ju i avloppet om man inte har egen trekammarbrunn och så där.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Västervik - Sveriges äckligaste "dricksvatten"?.... Det kan jag bekräfta. Riktigt vidrig smak, som tur var fanns det påskmust.

   Radera
  2. Kom den ur den andra kranen?

   Radera
 5. Ytvatten som råvatten?

  SvaraRadera
 6. Var där i början av mars och i helgen.

  Problemet är insjön man tar vattnet från - "Hjorten". Tydligen några alger som inget rår på. Enligt VA-verket konstaterat inte farligt, då blir det inget avdrag på fakturan. Tydligen jobbar experter på att lösa frågan, men det var betydligt bättre i helgen än i mars. Man letar även ny täkt, grundvatten denna gång.

  Man är sjukt beroende av rent och gott vatten märker man, kaffet smakade skit, det luktade om vattnet när man duschade och jag tyckte även potatisen tog smak.

  SvaraRadera
 7. Vilka personer är ansvariga för bevattningen av Västerviks befolkning? Det är här vi har hela Sveriges undergångsproblematik - de ansvariga politrukerna ställs sällan till ansvar. Om de mot förmodan ställs till ansvar får de en belöning istället för evig förbannelse och fattigdom. Nu väntar vi bara på att kulturmarxistisk politiker skall ställas till ansvar för att försöka förinta den svenska kulturen och ersätta den med mångkultur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska kulturen har väl alltid varit mångkultur. Vi har fått folkdräkterna från Sydeuropa. Mycket språk och influenser från Tyskland och Frankrike. Nu blandas svenskan upp mer och mer med engelska ord. Och musik och film tar vi från USA. Inte lätt att hitta det som är svenskt i vår kultur.

   Radera
 8. Hemma i Falun har kommunen faktiskt satsat på ett nytt vattenverk tillsammans med Borlänge, vilket gör att man går över från ytvattwn till grundvatten. Jättebra tycker jag.

  Lokalmedia har dock betett sig som pajasar och gjort smaktester på vattnet istället för att förklara fördelarna med grundvatten.

  SvaraRadera
 9. Det klagades i Oslo på att rören las efter kriget. Stackars västerviksborna.
  Tur att man har hyfsat nybombat VA-system där man bor.

  SvaraRadera