Cornucopia?

2015-04-23 13:44

Vart tog kartorna vägen i OSX Photos?

Church of S:t Jobs (NASDAQ:AAPL) har skrotat sin gamla iPhoto-applikation, samt köpprogramvaran Aperture, och ersatt med nya appen Photos. Dock verkar vid första anblick tidigare kartor med geoplacering av foton försvunnit, men de finns i själva verket kvar, fast är inte uppenbara att hitta.

Dels kan man numera fritextsöka på länder, landsdelar, kommuner, orter, rent av adresser, och få upp foton som matchar detta, vilket eliminerar en del av behovet av kartor. Apple har helt enkelt indexerat upp GPS-koordinaterna mot adresser och orter.

Dock är det ibland bra att söka efter foton på en karta. Det är t ex inte alltid man vet vilken ort eller kommun ett foto är taget på, t ex utomlands eller under resor mellan A och B. Man kan förstås söka på land, och sedan se resultaten sorterade på tid. Tidigare sökte jag generellt via kartan för att hitta bilder att använda som illustration på bloggen, men fritextsökning är faktiskt rätt smidigt, och snabbare.

Kartfunktionen finns dock kvar, om än något förändrad. Den är inte heller tydligt markerad någonstans, inte Map som i gamla iPhoto.

Man når den helt enkelt genom att klicka på en plats vid visning av album, tidpunkter eller sökträffar. Vill man ha så brett som möjligt backar man ut till årtal, och klickar på den platsbeskrivning som följer årtalet. Då får man upp något liknande nedan, här mina egna träffar för 2015.
Yes, living the dream. Besökt både Stockholm, Skövde, Lesjöfors och Vansbro i tjänsten.
Sedan zoomar man in och högarna med foton expanderas ut på kartan successivt. Eller så klickar man bara på en hög och får direkt upp de berörda fotona. Ganska praktiskt, men som sagt inte uppenbart. 

Därtill kan man under menyvalet View-Metdata slå på Location, så kommer en kartvy visas för enskilda bilder om man tar upp informationen om bilden.
Sökträffar på Gamla stan. Här 2012 - 2013.
Läsare av min andra roman Midsommargryning kan alltid finna nedanstående foton underhållande. 
Vakernberget i Midsommargryning, fotograferat från väg 26. 
Avfarten från väg 26 mot Vakernberget. Kan ställa vissa krav på hög markfrigång att ta sig hela vägen fram till själva berget, och om inte annat en plan för var man faktiskt ska ge upp och lyckas vända fordonet...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar