Cornucopia?

2015-04-28 20:02

Vad hittar Riksbanken på med styrräntan under onsdagen?

Onsdagen den 29:e april ska Riksbanken och Stefan Ingves lämna besked om ett nytt beslut kring sin styrränta reporäntan. De flesta sägs vänta sig ytterligare sänkningar i valutakriget mot botten, men vad väntar du dig som läsare. Svara i enkäten nedan, så får vi se om bloggläsarna gissar bättre än experterna.
Stefan Ingves
Foto: Sveriges Riksbank

Nästa fråga är då om bankerna kommer börja belägga bankkonton med formell negativ ränta, avgifter eller någon annan sanktion mot tryggt sparande?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

12 kommentarer:

 1. Eftersom Ingves är mån om att framstå som en idiot kommer han inte att "underraska". Det är på modet bland centralbankschefer att sänka sin nations ekonomi mer än någon förväntar sig.

  SvaraRadera
 2. Kanske ska köpa lite guld innan dollarn drar iväg uppåt imorgon?

  SvaraRadera
 3. Målstyrning!
  Alla som arbetat i en organisation med hård och tokig målstyrning vet att det kan leda till att medarbetarna struntar i organisationen bästa och sitt eget sunda förnuft. Istället gör man allt för att uppfylla de satta målen. Inte bara för att maximera sin ersättning utan också i den ofta fåfänga förhoppningen att ledningen ska ändra målen när de ser konsekvenserna. Ingves befinner sig nu i detta stadium och styr bara mot inflationsmålet.

  Hanlons lag (ungefär): Ta inte för ondska det som kan förklaras med dumhet.

  Rexx lag: Ta inte för dumhet det som kan förklaras med målstyrning.

  SvaraRadera
 4. Gissade på -0.35%. Skulle inte bli förvånad om målet blir att hålla sig ekonomiskt om båda sidorna av 0%. Med avgifter,som i praktiken är amortering men samtidigt så låg ränta (lim -> 0%) för att ytterligare stimulera till konsumtion.

  SvaraRadera
 5. Undrar led hela den här grejen med räntan om det inte gör att små grå svanar som finns kan pga de allt mindre marginalerna bli svarta svanar. Och då blir givetvis ordinarie svarta svanar ännu större.

  SvaraRadera
 6. Hans målsättning är väl att försvaga SEK gentemot EUR i första hand och USD i andra hand. Så det lär bli ytterligare en sänkning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det effektivaste sättet att sänka den svenska kronan på är att höja räntan några procentenheter och därmed sänka bankerna via bolånestocken. Då får vi se på lågt värderad krona.

   Radera
 7. Tror nog han kan komma med fler stödköp snarare än en sänkning. Något lär han dock göra, annars lär kronan sticka uppåt och motverka inflationen.

  SvaraRadera
 8. -0.35% så klart. Vad vinner jag?

  SvaraRadera
 9. Jag tror den ligger kvar, mest för att det bara är schweizarna som är värre, och syftet primärt i detta läge är att styra bort kapitalflöden misstänker jag. Kronan ligger rätt stabilt just nu gentemot euro/dollar, så jag tror inte det är ett skäl att sänka räntan mer. (om de inte fått förhandsbesked om sänkningar i omvärlden som gör att de känner ett behov av att vara ute på banan tidigt)

  Visst, inflationen är låg, men i jämförelse med de länder som är intressanta så är den inte låg, och som ett litet exportberoende land misstänker jag att det mer har att göra med omvärlden än räntenivån.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera