Cornucopia?

2015-04-08 10:10

Uppföljning Nicole Foss och deflationen

Kanske är det dags för en liten uppföljning av Nicole Foss prognoser från 2011? Som alla prognoser är de mestadels fel, men på ett antal punkter har Foss fått rätt. Dit hör deflationstrycket och den tillhörande likviditetsfällan, samt fallande råvarupriser.

Ska man sammanfatta Nicole Foss, så ansåg hon att bland annat oljepriset skulle falla, före vi upplever global peak oil. Deflation skulle inträffa då alla stimulanser bara fastnar i en likviditetsfälla, och till slut får vi en finanskris som får 2008 - 2009 att framstå som en mild västanfläkt.

Den där finanskrisen är förvisso inte här än. Men nog har råvarupriserna fallit. Nog upplever vi en likviditetsfälla, där stimulanserna inte når den reala ekonomin. Vad Foss däremot hade fel i är att stimulanserna fastnar visserligen i en likviditetsfälla, men hela finansmarknaden utgör denna fälla. Därmed finns inget deflationstryck inom bostadspriser, eller för den delen aktier eller börsen.
Mystanten Nicole Foss vid
föreläsning i Göteborg.

Foss har haft rätt om USA än så länge. Följande skrev jag efter hennes föreläsning 2011:
"USA kommer vara bland de sista länderna som kraschar då landets valuta och statsobligationer till en början, likt under den milda (!) finanskrisen 2008 - 2009, kommer bli en tillflykt för kapital inledningsvis, men USA kommer även de drabbas av deflationskraschen."
Nu ska man komma ihåg att Foss pratade om monetär deflation, dvs en avbelåning (eng deleveraging). Vad vi istället har är KPI-deflation, med ett deflationstryck som pressar ner KPI-inflationen till mycket låga nivåer och då inte bara i Sverige.

Överlag kan man inte säga att hon varit helt fel ute, även om effekterna (som alltid) generellt blivit mildare och mindre dramatiska. Bidragande till detta är förstås att makthavare och marknader försöker parera utvecklingen, och inte helt saknar analytisk förmåga eller kollektiv intelligens. Samtidigt har åtgärderna handlat om att sopa problemen under mattan och hoppas på att det man inte ser inte finns och försvinner av sig självt.

Riktningen Foss pekade ut kan i stort sett sägas vara korrekt, men inte i omfattning. Rätt i sida, fel i längd. Och förstås fel i tid, med 2013 - 2016 som krisåren. Alla krisprognosläggare brukar vara tidsoptimister. Krisen kommer, men alltid senare än man tror. Det är krisprognosläggarens förbannelse. Man har rätt i sak och princip, men tidpunkten är alltid omöjlig att förutspå.

Samtidigt ska man komma ihåg att om man aldrig pratar om problemen och problemställningar, kan man inte heller göra något åt dem. Målet för alla krisprognosläggare är faktiskt att få fel.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

14 kommentarer:

 1. Oljepriserna har fallit p.g.a. enstaka individers beslut i Saudiarabien. Med mindre än att prognosmakaren har personlig insider information i Saudis kungafamilj, så har denne helt enkelt gissat sig till sin prognos. Det existerade nämligen ingen information om vad Kung Fahd skulle göra i framtiden, när denna prognos gjordes. Det finns ingen anledning att tro att samma prognosmakare kommer att ha tur nästa gång också.

  KPI är inte ett meningsfullt statistiskt mått, det innehåller ingen användbar information om ekonomin. Varor och tjänster utvecklas ju och går inte att jämföra med varandra från år till år. Det är bokstavligen att jämföra äpplen med päron. Men nationalekonomer är idioter och pysslar med vadsomhelst som är numrerat så att de felaktigt kan tillämpa sin felaktiga primitiva linjära regression på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla pratar om att det är Saudiarabiens fel att oljan fallit vilket är direkt felaktigt. Saudiarabiens har aldrig sagt sig vara oljeprisets garant även om många antagit att så är fallet. Varför skulle Saudi sänka sin egen produktion så att alla andra producenter kan tjäna mer pengar? Mer logiskt, och visa av 80-talets priskrash där dom gjorde tvärt om, har dom fortsatt producera i samma takt som förut och låtit marknaden hitta sitt eget pris.

   Om man vill peka ut något enskilt land som ansvarig för överproduktionen så är det USA.

   Radera
  2. @Kristian
   Men nog har Saudi avsiktligen sett till att sänka oljepriserna för att pressa ärkefienden Iran. Jag tycker vi ser hur Saudi börjar agera på egen hand utan att hålla USA i handen. De dumpar oljepriset, invaderar Jemen och leder Arabförbundet som en ny militär allians, som dessutom uppkäftigt bestraffar västerländska utrikesministrar som kritiserar deras medeltida islamistiska tortyrmetoder. Oljepriset styrs i hög grad av enskilda mäktiga politikers personliga beslut och kan inte förutspås med någon ekonomisk teori och allmän statistik.

   Radera
  3. Självklart njuter Saudi åt att dess två största rivaler Iran och Ryssland drabbas hårt av oljeprisets fall - inget snack om det. Men att säga att dom avsiktligt skapat krashen är fel - det enda dom gjorde var att bibehålla sin produktion i en tid där efterfrågan sjönk och utbudet ökade. Att alla anser att det är Saudi som ska fungera som oljeprisets garant betyder inte att Saudi håller med.

   Radera
 2. "Det existerade nämligen ingen information om vad Kung Fahd skulle göra i framtiden"
  Ja eller så följer Saudi ett mönster som Nicole kunde se redan då? Eller du menar att Kung Fahds agerande är fullständigt slumpartat utan någon som helst logik?

  Prognoser är ALLTID gissningar, dessa gissningar kan däremot vara mer eller mindre kvalificerade.

  "Det är bokstavligen att jämföra äpplen med päron."
  Den ända som bokstavligen är "att jämföra äpplen med päron" är att jämföra äpplen med päron.

  SvaraRadera
 3. Fast Saudiernas åtgärder flyttar bara tidpunkten när oljan blir dyrare närmare intiden. Hushållar man inte med en ändlig produkt Så... Lutar väl åt att Energy Crunch, Peak Phosphor, Peak Labour och Valley Interest möts någonstans på 20-talet och sedan blir det att åka av...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm inte Peak Senior i västvärlden som kräver mer resurser också.

   Radera
  2. Orka försöka förklara liksom:
   https://www.youtube.com/watch?v=s6EaoPMANQM
   Kan du ge något exempel på någon resurs som har peakat någonstans någonsin? Och gärna någonting mer relevant än träd på en ö för tusen år sedan. Oroar det inte ditt hederliga intellekt att peak-fenomenet som du tror på inte existerar i verkligheten?

   Radera
  3. Peak ved har inträffat då och då i Kina, Europa och Sverige. Visst fanns träd men de var svåra att transportera "långt". En lokal peak kol blev följden av att det var svårt att med hästar pumpa upp nog med vatten ur kolgruvor i England. När en viss Watt förbättrade verkningsgraden på eldluftmaskinen till 2% brukar man säga att industrialismen började. Pumpar i gruvor blev lönsamma och de drevs med kol som därmed kunde brytas längre ner med mer inflöde av vatten. Kol fick en ny roll än bara för uppvärmning. Eldluftmaskinen förbättrades snabbt och fick med tiden namnet ångmaskin.

   Oljan verkar nära en peak oil nu. Det kan vara så att de 35% av världens energi som kommer från oljan är högsta som den når. Vi vet inte säkert förrän om ett antal år. Klart är att vind och sol växer mycket starkt i världen. I delar av Italien kommer över 10% av elen från sol och många vindkraftföretag växer starkt idag. Ja i Sverige är elen så billig nu att ny vindkraft skjuts fram i tiden.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Massvis med länder har upplevt peak oil, peak coal och peak gas. Det är bara kapitalist som trollar.

   Radera
  5. Det ligger i kapitalets antiintellektuella marknadsonani att förneka peak teorin eftersom den slår undan möjligheterna för kapitalet iom paradigmskiftet som uppstår.

   Det är inte orimligt att i samband med peak CO2 uppnås också peak Human någonstans runt mitten av detta seklet , beroende på hur stormigt det blir. Det vi kan säga är att det blir som det blir, och det blir inte som det varit.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. OT,

  Jag fick följande rekommendation förra veckan från alag:

  "Pelle Struts

  Om du är intresserad av hur det fungerar så rekommenderar jag denna serie på 6 klipp:

  https://youtu.be/bE8i-4HpKlM?list=PLyl80QTKi0gPBcb32paMvXxcq7UUeJskV"

  (Positive money)

  Tycker att klippen var mycket intressanta, men skulle gärna se intelligenta åsikter från instatta i området. Vad säger du Cornu? Stämmer det med din bild av bankväsende och krediter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kommer man i kontakt med folk i kommentarsfaltet utanfor blogger?

   Radera