Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2015-04-10 13:45

Umeå kommun förbjuder Försvarsmakten på nationaldagen

"Gud och soldaten vördar vi
när i tider av fara de står oss bi.
När faran är borta och fyllda är faten,
då glömma vi Gud och förakta soldaten."
- svensk tolkning av brittisk text från belägringen av Gibraltar 1779 - 1783, inristad i en mur
Rasistiska Umeå kommun förbjuder i ett fall av otvivelaktigt destruktiv rasism Försvarsmakten att deltaga vid nationaldagsfirandet på Gammlia i kommunen. Umeå kommun anser nämligen rasistiskt att flyktingar ("nya svenskar") har en viss åsikt i försvarsfrågan, vilket förstås är helt fel.

I själva verket är invandrare mer försvarspositiva än infödda svenskar. Man har ofta haft det högst tvivelaktiga nöjet att på första parkett se vad som händer om man inte kan försvara sig mot en inre eller yttre fiende, eller har anhöriga som upplevt detta. Det är också därför man hamnat i Sverige, dvs på flykt undan krig och förföljelse, på grund av för dålig förmåga att motstå en fiende.

Oavsett är det så kallad rasism, eller rasifiering och identitetspolitik att som Umeå kommun gör pådyvla en hel folkgrupp vissa åsikter. Ungefär lika fel som att påstå att alla som arbetar på Umeå kommun är dumma i huvudet och opålästa obildade idioter, vilket man annars lätt kan förledas att tro.
Skaraborgsregemente 42:a mekbat
Se även följande postning på Facebook.

Angående tidigare inlägg om priser på ettor för studenter, så faller rimligtvis Umeå i attraktivitet, då i konsekvensens namn kommunens räddningstjänst rimligtvis inte kommer begära hjälp från Försvarsmakten vid större katastrofer. För man är väl inga hycklare?

I morgon föreläser jag i Skövde om mina böcker hos Skaraborgs Regementes kamratförenings årsmöte, på officersmässen på regementet. Ingång från järnvägen, och årsmötet börjar 10:30. Själva föreläsningen sker 11:30 - 12:30, men för att bli insläppt bör man vara där 10:30.

Om ni inte är medlemmar i kamratföreningen, men vill köpa en signerad bok, eller få en befintlig signerad, kan ni kanske hitta mig bakom mässen någon gång efter 12:30. Visa bägge handflatorna, så mitt posse vet att ni inte är beväpnade.

Tillägg: Folkbladet i Umeå har tagit upp det hela. Att "nya svenskar" uppskattar och är intresserade av Försvarsmakten bekräftas där. "När vi varit nere på stan har reaktionerna varit precis tvärtom. Det är många med utomeuropeisk härkomst som kommer fram och är nyfikna och vill veta mer om vilka vi är och vad vi gör." Kommunen likställer Försvarsmakten med Svenska fåravelsförbundet och anser att det inte är något att diskutera.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

26 kommentarer:

 1. ...Umeå, första april har redan varit.

  SvaraRadera
 2. Nationaldagen har väl bara instrumentellt värde för nationalstaten. Nationalstaten är väl i grunden en rasistisk konstruktion?

  SvaraRadera
 3. Det är väl bara bra. Försvaret borde på eget initiativ ha vägrat delta i de farligt extremistiska kommunpamparnas propagandadag mot allting svenskt.

  SvaraRadera
 4. Militärkupp nästa, jag vill se svensk general i pilotbrillor hålla tal till nationen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr är generalerna könsjämlikt inkvoterade invandrade byråkrater utan någon egen vilja eller tankeförmåga. De flesta höga officerare är miljöpartister som förespråkar fortsatt nedrustning av försvarsförmågan, om bara försvarsbudgeten inte minskas. Det gör alla parasiterande byråkrater på alla myndigheter. Verksamheten har ingen av dem någonsin brytt sig om, det är uteslutande kontantutbetgalningarna av andras pengar som de bryr sig om.

   Radera
  2. Å andra sidan är landets totalförsvar så nedrustat att nationella insatsstyrkan i samarbete med ett par piketbussar kan över riksdagen och tevehuset beväpnade enbart med smörknivar...

   Radera
 5. Försökte maila presidiet i kultur och fritidsnämnden för att fråga om det var korrekt men adresserna fungerade inte.

  SvaraRadera
 6. Nu spekulerar du ju Cornu, men man skulle hemskt gärna vilja höra kommunen utveckla resonemanget om hur försvarsmaktens närvaro underminerar firandet etc.

  Känner man sig alltså mindre välkommen till Sverige om Försvarsmakten är med på ett hörn? Jag tycker väl snarare att det borde vara så att ju fler delar av samhället (både ideella, offentliga och privata) som är med, desto mer välkomnande torde det vara, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommunen/museumet har gått ut med ett svar där de säger att de inte är den bilden de vill förmedla när de firar nysvenskarna samt att de kan vara provocerande för de som kommer från andra länder (luwat)

   Radera
  2. Ja dom snackar ju ytterligare in sig i ett hörn, tydligen:

   Syftet med nationaldagsfirandet på Gammlia är enligt Berg att ha aktiviteter som ska förstärka kulturarvet och att Försvarsmakten helt enkelt inte skulle stärka arrangemanget.

   Vems kulturarv pratar vi om? Är det det svenska kulturarvet kan jag tänka mig ganska många sätt som FM skulle stärka det. De är ju traditionsbärare på många sätt.

   Radera
  3. http://blog.svd.se/ledarbloggen/2015/04/10/vart-att-forsvara/

   Jag har ingen aning om hur Umeå normalt brukar fira Nationaldagen, om Försvarsmakten brukar vara med eller inte. Det är förstås inte alls så att Försvarsmakten måste vara med när Nationaldagen firas, vill man inte ha den sortens pompa så behöver man givetvis inte ha det. Det är inte själva utformningen av firandet saken gäller. Problemet här är, förstås, motiveringen.

   Radera
  4. Kan tänka ledaren är värd att grubbla över.

   Annars kan man läsa http://www.svd.se/nyheter/utrikes/ryssland-svarar-med-manover_4474889.svd och fundera på över vad som kommer hända under kommande månader. Ska bli intressant och se vad för svar det blir. Betvivlar att man ser på Norden som man såg på t.ex. Krim.

   Radera
  5. https://twitter.com/stefanaberg

   http://www.vk.se/plus/1422620/oversten-man-ser-spoken?pak=oyPAhrKBSl79P8cJmkeHETiCgsbrA%2F2dS%2Fy3pkgu2VflI___PR3w%2F8kyBe6emexg%3D%3D

   http://www.vk.se/plus/1422567/agren-pinsamt-resonerat?pak=oyPAhrGFTV79P8cJmkeBHTCDgsbrA%2F2dS%2Fy3pkgu2VflI___PR3w%2F8kyBe6emexg%3D%3D

   http://www.vk.se/plus/1422493/stridsfordon-opassande-pa-nationaldagen?pak=oyPAhrCKSV79P8cJmkeCHTmDgsbrA%2F2dS%2Fy3pkgu2VflI___PR3w%2F8kyBe6emexg%3D%3D

   Lite läsning om situationen för den som är intresserad.

   Radera
  6. Kan inte låtabli att jämföra med hur självständighetsdagen firas i Finland. Nationell ( fult ord i Sverige ) militärparad samt lokala parader, de stupde hedras med hedersvakt på gravgårdarna, studenterna ( riktiga sådana som avlagt krävande examen för att bli studenter, inte studenter typ Sverige ) marscherar i fackeltåg i universitetsstäderna, det flaggas över hela landet, folk tänder ljus i sina fönster, det hålls en stor gudstjänst med president, regering osv i domkyrkan i Helsingfors osv osv 2 länder, totalt olika. Lika olika är de politiska systemen, se nu när det är riksdagsval i Finland, demokratiskt personval där ingen kan manipulera vem som blir invald eller inte, Se Sverige med sina pseudodemokratiska val med partilistor där partiledningarna kan manipulera vem som blir invald eller inte genom placeringen på listan ....

   Radera
  7. Bra illustration. Mellan länderna skiljer majoritetspråket samt geografisk plats på kartan. I övrigt är förutsättningarna väldigt lika för ekonomi,industri, religion, kultur etc.

   Vad som däremot skiljer markant är försvarspolitik, utrikespolitik, invandringspolitik.
   Slutsatser?

   Radera
 7. Umeå kommuns agerande har undertoner av separatism och sönderfall. När regioner inte vill ha med landets gemensamma väpnade styrkor att göra, vilket gäller speciellt vid nationaldagsfirande, brukar det inte båda gott. Men det kanske är annorlunda just denna gång här i Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om vi nu ska krossa Umeå-borna under larvbanden eller samla ihop dem i filtreringsläger så kräver jag att få vara med och leka. Referenser uppges vid anmodan. Är ok med att ta ut lönen i tandguld.

   Radera
 8. Helt klart ett fall av strukturell rasism. Jag utgår från att flaggor inte heller ska förekomma på detta firande. Flaggan är ju intimt associerad med nationalstaten, kungahuset (en förlegad partriarkal rest) samt militären. Det går ju inte.

  Kommunen kommer därför att lägga stor vikt att lära nya svenskar om våra seder och bruk.
  Exempelvis ska dom nya svenskarna bekanta sig med typisk svensk mat som pizza, tacos och kebab. naturligtvis halalslaktat med svenska regler. Vi ska fostra dom i dom rätta HBTQ värderingarna samt genusmedvetenhet. Vi ska lära dom allt om mello och midsommar, men inte nämna kristna högtider då det kan upplevas som kränkande eller provocerande.
  Det ska även vara en lokal föreläsning om hur muslimer i Västerbotten kan förhålla sig till Ramadans regler ifall denna infaller under högsommaren i sverige.

  Ni inser väl att

  SvaraRadera
 9. Om man ska generalisera kan man utgå från att många av de nyanlända har negativa erfarenheter av förtryckande och korrumperade politiker och andra makthavare som vållat lidande i deras hemländer.

  Att Umeås kommunalpolitiker och kommunala chefer rimligen är betydligt snällare spelar ingen roll, dessa två grupper bör i konsekvensens namn hålla sig borta från firandet, annars kommer det vara "provocerande" och "stötande", som Umeå kommuns informatör uttrycker det när gäller Försvarsmaktens närvaro.

  SvaraRadera
 10. Fast vem faen skulle vilja fira något i Umeå överhuvudtaget? Straight edge och veganrörelsens högborg i Sverige. Påminner om det gamla skämtet:

  -Jag har varit vegetarian i hela mitt liv, aldrig rökt, aldrig druckit, aldrig tagit droger, aldrig sprungit efter fruntimmer på krogen, alltid rösta på sossarna och gått i kyrkan varje söndag. I morgon fyller jag 100 år - det måste vi fira.
  -Hur då?

  SvaraRadera
 11. Kommunen samregeras av sossar och miljöpartister. Kommunens projektledare har otur när hon tänker - inget mer behöver sägas.

  SvaraRadera
 12. Kommunen samregeras av sossar och miljöpartister. Kommunens projektledare har otur när hon tänker - inget mer behöver sägas.

  SvaraRadera
 13. KavKas, krogen Krogen och MAX-hamburgerkök var något att fira på 79/80-talen. Nu är det nog andra vindar. Läste för något/ra år sedan om någon UME-politruk som mätte stadens framgång i folkökningen - den var tydligen stor då eftersom han var stolt över folkökningen. Man undrar när politruken är nöjd och anser att UME gått i mål som etta? 1 miljon invånare? 5 milj 10? Finns förstås inte gräns för dårskapen och i Sverige är det den som regerar på de flesta plan.

  SvaraRadera
 14. Jag känner ingen utlänning som tar illa upp av svensk flagga , militär eller annat statligt. Möjligtvis polis pga deras dryga korta attityd. Tro mig en utlänning tar mer illa upp av LGBT parader. Om Umeå kommun tänker på sina medborgare borde LGBT parader och dylikt ovälkomnas. Det finns två saker man inte får kritisera i världen , homosexuella och sionister.

  SvaraRadera
 15. Fritt efter känd historisk tysk präst:

  Först förbjöd de ordet negerboll, men jag protesterade inte för jag tyckte ändå att det var lite larvigt.

  Sedan förbjöd de skolavslutning i kyrkan, men jag protesterade inte för jag tyckte ändå att det var väl skit samma.

  Sedan gjorde de det skämmigt att hissa den svenska flaggan genom att kalla den för rasistisk och anklaga alla som hyllade den för rasism, men jag protesterade inte för jag hade ändå redan sålt sommarstugan till ett par rika tyskar.

  Sedan censurerade de Astrid Lindgrens böcker och lät någon kulturhistorisk skändare skriva om s.k olämpliga formuleringar, men jag protesterade inte för jag var upptagen med att se på nyheterna om hur extremisterna i ISIS sprängde bort statyer och annat som byggts för tusentals år sedan av deras egna förfäder.

  Sedan förbjöd de det svenska försvaret att deltaga i firandet av nationaldagen, men jag protesterade inte för jag hade allvarligt börjat fundera över om det egentligen verkligen fanns någon nation kvar värd att fira.

  Sedan förbjöd de dig och mig - och då fanns det inte längre någon kvar som kunde rapportera om sånt folk borde protestera mot.

  SvaraRadera
 16. Lille Peter
  Vad är straffet för negerboll?
  Sedan 1930, det året då skolan överfördes från kyrkan till den borgerliga kommunen, så skall avslutning ske utan inslag av andakt. Således är det förbjudet långt innan negerboll. Lokalen kan vara vilken som helst.
  Ja snälle Peter visst utsattes boken för den fruktansvärdaste tänkbara när hennes fars titel ändrades till kung Söderhavet. Men är invånarna där negrer? Om det är hennes bok att tro det så var det tiden att det ändrades.
  Heder åt Umeå kommun.

  SvaraRadera