Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2015-04-13 18:08

Tältkö för att skuldsätta sig för ett BRF-klubbmedlemskap

På Hammarbyhöjden har det blivit en tältkö med än så länge 29 tält, som tältar i en vecka för att stå först i kön för att få skuldsätta sig för ett klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningen Hydrografen. Man kan misstänka att det är ett PR-stunt, men enligt uppgift är det legitimt.

Det är Direktpress/Tidningen Hammarby-Skarpnäck, som uppmärksammar kön, inklusive foton. Folk bor alltså inte i tält för ett förstahandskontrakt på en lägenhet, utan för att få skuldsätta sig för 85% av upp till 6 555 000:- SEK för ett klubbmedlemskap i en medelklasscontainer med (enstegstätad?) putsfasad, platt tak och ingen utskjutande takfot. Vågar man gissa på papptak också? Alla konstruktions- och designmässiga fel man kan tänka sig. Gissningsvis med tillhörande usel kortsiktig kvalitet med dyrt underhåll, som är sedvanligt i nybyggda bostadsrättsföreningar.

Uppgifter till mig gör gällande att kön alltså är legitim och inte är ett publicitetsstunt, och att detta inte är det enda projektet som upplevt tältköer. Byggherren hade dock inte väntat sig tältkö förrän dagen innan.

En av de anonyma köande säger till Tidningen Hammarby-Skarpnäck:
Har inget foto från Hammarby,
så surdegsbild från Söder får duga.
"Jag är inne på mitt fjärde dygn här. Hela familjen hjälps åt och turas om så att det alltid är någon på plats, säger en man i ett tält. [...] Det är bra med en fysisk kö så man slipper gå bakvägar. Det är bra stämning här bland människorna, och mäklarna kommer ner då och då, kollar läget och säger hej."
Mannen bor idag i en hyresrätt i området och är alltså på inget sätt bostadslös.

Man kan dock gissa att ett antal av de köande bara köar för att flippa en nybyggd bostadsrätt och omgående sälja den till högstbjudande, eftersom det är fasta priser och ingen budgivning på de nya bostadsrätterna, med priser satta för något år sedan. 

Men visst, det finns ingen bostadsbubbla, nejruseruatt...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

14 kommentarer:

 1. Det kan väl inte vara förenligt med allemansrätten att tälta hur som helst inom tätbebyggt område i flera dygn?

  "Tältplatsen får inte ligga nära boningshus" - Allemansrätten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant.
   -Men vad gör man inte för att få chans på en ljus och fräsch studiolägenhet i ett attraktivt Stockholmsområde (och bli skuldsatt för livet på köpet)?

   Bostadsläget i Sverige blir alltmer bisarrt...

   Radera
 2. Vad är det för fel på tjärpappstak? Jämfört med tunga tegeltak eller dylikt, eller plåtschabrak som blåser bort...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låglutande (="platta") tak med papp eller duk lider nästan alltid av exakt samma problem.

   Det läggs ovanpå en isolering som, över åren, pressas samman av snölast mm varvid man får lokala sättningar, lågpunkter, dålig avrinning och vatten stående på taket. Som bl a fryser/tinar åtskilliga gånger.

   Resultatet bli inte sällan läckage.

   Radera
  2. Jo, men det är inget nytt problem Specifikt för nybyggda BRFer. Pappen blir dessutom spröd, med tiden försvinner de mjukgörande ämnena i tjäran och kvar blir hårdare ämnen vilket ger en styvare ochbsprödare papp tex.Självmordsbarackerna på Kämnärsvägen led av detta tex. Och de byggdes på 70 talet. Snålhet vinner alltidböver girighet.

   Radera
  3. Jo, men det är inget nytt problem Specifikt för nybyggda BRFer. Pappen blir dessutom spröd, med tiden försvinner de mjukgörande ämnena i tjäran och kvar blir hårdare ämnen vilket ger en styvare ochbsprödare papp tex.Självmordsbarackerna på Kämnärsvägen led av detta tex. Och de byggdes på 70 talet. Snålhet vinner alltidböver girighet.

   Radera
  4. Underbart namn: Hydrografen. Eftersom mätning av vatteninträngning verkar bli ett framtidsyrke i Hammarby.

   Radera
 3. Snälla, snälla, snälla. Berätta för mig att detta är ett skämt. Det måste vara det... Och fula var husen också.

  SvaraRadera
 4. Verkar vara PR-stunt som nu avbrutits, enligt DN. Frågan är vad man ska med PR till, är man oroliga att det finns för lite köpare?

  SvaraRadera
 5. Nyttig idiot åt mäklarna

  SvaraRadera
 6. Om jag vore byggare skulle jag använda prefabricerade färdigisolerade väggelement i lättbetong eller liknande, inte trä.

  SvaraRadera
 7. Klart skumt med *mannen* reportaget "Han säger att han bor med familjen i en hyresrätt i området, men att han nu när han ska studera vill ha något eget.".
  Hmm, det är alltså en familjefar som tänker börja plugga och därför vill köpa en lägenhet i st.f. att hyra...? Eller tänker han flytta ifrån sin familj för att börja ett glatt studentliv skuldsatt i nybyggd br?.. fast det står ju att familjen hjälper till att turas om med köandet så då är de glada att bli av med honom i så fall.. Nä, "mannen" måste vara en ung kille som skall flytta hemifrån... eller? fast det är konstigt formulerat i så fall. Han har i alla fall ingen kömoral: "bra med en fysisk kö så man slipper gå bakvägar". Alltså, att faktist köa i en formell icke-fysisk kö är inget alternativ, bara om man kan "gå bakvägar". ..."Mannen" är talande för vår tid, ingen moral, ingen verklighetskontakt. Nåja, han gör säkert ett klipp och lever lycklig i alla sina dagar "med sin familj". Mein gott...

  SvaraRadera
  Svar
  1. .... så Ja, "figuranterna" är så knasiga så det måste vara ett fiktivt PR-jippo. Mest troligt har de städslat ett gäng förstaårselever från kalle flygares teaterskola eller liknande dramainstitution i utbyte mot lite kultursponsring. Fast man vet aldrig, i dessa tider i Stockholm verkar allt kunna hända.

   Radera
 8. OT men viktigt
  http://blueshift.nu/demonstration-till-skydd-for-kontanterna-den-16-april-2015/

  SvaraRadera