Cornucopia?

2015-04-28 12:34

Tackat nej till SVT Debatt

Blev uppringd av SVT Debatt igår, som ville ha mig i studion för att diskutera bostadsbubblan. Likt tidigare gånger tackade jag förstås nej, då programformatet inte passar mig och inte är värt min tid, utan passar andra debattörer bättre.

Nu ser jag inte på TV, och har aldrig sett SVT Debatt, men det jag hört om programmet gör det ganska tydligt att det inte är rätt format för att debattera eller diskutera komplexa förhållanden. Jag föredrar att ansikte mot ansikte vara artig, låta folk tala till punkt och vänta på att jag får ordet. Inte uppföra mig som en apa på ett apberg. Programmet passar helt enkelt inte mig, men jag har full respekt för de som tackar ja. Själv kan jag inte vara med på allt överallt, jämt, men tackar förstås för förfrågan.

Hisskyltarna i TV- och
 radiohuset i Göteborg.
Dessutom kan inte faktiska förhållanden debatteras. Att debattera bostadsbubblans existens är som att debattera vilken färg himlen har. Färgen beror förstås på vädret och var man befinner sig vid vilken tidpunkt, men är inte så mycket att debattera. Är det mulet är det mulet, även om solen kan skina på en annan plats.

Bättre former att nå ut är t ex intervjun i Rapport i höstas, även om man även där blir nedklippt, men åtminstone inte blir avbruten.

Finns det något riktigt debattprogram i SVT, dit inte endast makthavareliten bjuds in, som SVT Agenda? Jag är t ex mycket nöjd med formatet för Handelsbanken TV:s debattprogram (numera EFN), som jag deltog i för två år sedan. Sansat, lugnt och ingen som skriker och avbryter.

Jag är gärna med i SVT Debatt om de någon gång i framtiden gör om formatet till 4 - 5 gäster runt ett bord, ledda av en skicklig moderator, som lugnt diskuterar ett ämne i kanske 30 - 45 minuter. Vill man ha interaktion med tittarna eller icke-experter kan man avsätta de sista 15 - 30 minuterna till att diskutera utvalda tittarfrågor i ämnet live, kanske rent av ta in någon enskild tittare live i telefon för en saklig och lugn diskussion.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

28 kommentarer:

 1. Knappar alltid bort TV-debatter eftersom de debatterande hetsas till osmakligt uppträdande, ser inte heller på boxning eller andra våldsförhärligande aktiviteter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, "våldsförhärligande". Det har jag inte hört sen tonåren.

   Dels för att några polare som höll på med Drakar och Demoner och sånt blev nekade av sossarna att låna en skola för helgspel.

   Dels för att nån pingstkyrka hade issues med många kampsporters icke-kristna ursprung och försökte avskräcka folk genom diverse broschyrer.

   Helt ärligt, jag har aldrig tävlat på någon hög nivå i varken boxning eller nån annan kampsport, men träningen och amatörtävlingarna i Sverige präglas oftast av stor respekt, ödmjukhet och ganska mycket glädje. Man måste liksom respektera varandra om motparten kan nita dig lika hårt som du kan nita honom.

   Du borde prova nån gång. Det är bra träning, och man måste inte tävla eller ens sparras.

   Radera
  2. http://mmanytt.se/ufc/dana-white-hyllar-publiken-efter-ufc-sweden/

   Radera
 2. Tror inte vi har något sådant alls i etablerad media idag, utan det är ju alternativ media som oftast verkar erbjuda mer djupgående debatter, fast å andra sidan är ju tid alltid en faktor, och mer djuplodande debatt blir ofta då även väldigt smalt.

  Tycker iofs inte bobubblan är så mycket att diskutera, annat än vad som kan göras för att minimera skadorna. Tyvärr tycks de flesta som gapar om bobubblan mer intresserade av att det ska gå åt h-vete för folk, utan någon reflektion över den misär som vi riskerar, med åtföljande sociala problem, kriminalitet osv.

  SvaraRadera
 3. Helt rätt, SVT debatt är inte i första hand ett samhällsprogram utan ett underhållningsprogram. Programformatet går ut på att få folk att gapa i munnen på varandra, ingen får prata till punkt och man kommer inte fram till något.

  Eventuellt hade du kunnat dra nytta av programmet i form av reklam för din blogg. Om du hade varit med och inte sjunkit till övriga deltagares låga nivå hade du eventuellt kunnat framstå som proffsig.

  SvaraRadera
 4. Håller med om att SVT:s debattprogram är en pina. Ett program som Babel är ju däremot trivsamt. Där pratar dom lugnt och artigt. Det borde gå att diskutera knepiga frågor på ett städat sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är möjligt att artiga, städade och konstruktiva diskussioner är möjliga efter en krasch/kris/tragedi. Innan det verkligen har hänt är det alldeles för få som bryr sig. Så länge det är party vill de flesta ha underhållning!

   Radera
 5. Ett program där diagram är bannlysta är bara underhållning.
  En bra bild säger mer än 1000 ord.

  Bostadsbubblan nu närmare- Migrationsverket aviserar färre bostadssökare!

  SvaraRadera
 6. Dumt av dig. Du borde ringa upp dem och tacka ja istället, duger inte att skicka dit någon annan. De har inte samma pondus i frågan. Debatt sänds från Göteborg så du slipper resa ända till Stockholm för att medverka några få minuter i TV.

  SvaraRadera
 7. Jag håller med dig. Jag blev kontaktad av TV4 förra året för att diskutera HFT men kände att formatet inte var rätt. Bättre med en panel på 4-6 kunniga personer som diskuterar ämnet som du nämner. Blev även kontaktad av Sveriges Radio men då var jag tyvärr bortrest. Det tror jag hade funkat bättre. Sedan är nog mina åsikter lite kontroversiella så frågan är om jag hade fått tala till punkt... ;)

  www.samuelssonsrapport.se

  SvaraRadera
 8. Bra beslut att välja bort SVT Devatt.. Även om jag allt som oftast är mycket intresserad av ämnena som diskuteras, har jag lärt mig programmet inte är värt de ökade hälsoriskerna som högt blodtryck och djup ångest medför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt i prick! Jag brukar hänvisa till hälsoriskerna när bekanta frågar varför jag inte tittar.

   Radera
 9. Ett klokt beslut! Och en stjärna i kanten för din omskrivning av ett gapigt skitprogram med idioter till "felaktigt programformat".

  SvaraRadera
 10. I SVT debatt skall många många olika åsikter få komma fram oavsett ifall det är rena lögner och/eller trams. Enligt publicistklubben är detta bra, vilket i och för sig går att förstå.

  SvaraRadera
 11. Bra! Debatt är ett stort skämt i dagens format. Det nya formatet som du föreslår har faktiskt funnits, på den tiden då Lennart Vadhannuhetteriefternamn ledde programmet. Ah, these glory days.

  SvaraRadera
 12. Det jag saknar i debattväg i svensk tv, är att låta en slumpvist utvald, seriös samling universitets/högskolestuderande eller varför inte en gymnasieklass, får förbereda frågor som de sedan får ställa till partiledarna. Detta borgar för att det kommer nya frågor, som journalisterna inte ställer. Det kan även komma frågor som politiker med åratals medieträning och frenetiskt knapptryckande i Riksdagen, inte har något intelligent svar på. En eller två moderatorer behövs för frågestunden.

  Jag såg en sådan frågestund i finländsk tv i samband med det senaste EU-parlamentsvalet. En svenskspråkig gymnasieklass frågade ut de finländska partiledarna på svenska. Frågestunden var intressant, eftersom det även blev säkerhetspolitiska djupdykningar där Nato och Ryssland berördes.

  SvaraRadera
  Svar
  1. O nej! Tvärtom! Högskoolestudenter hör till de allra mest likriktade och indoktrinerade grupperna av alla, när det gäller sånt som har med svensk inrikespolitik att göra. Du skulle bara höra dottern til len partiledare upprepa samma gamla PK-mantran, följt av en son till en partisekreterare som säger exakt samma sak. Svenska partiledare och ministrar har ärvt sin politiska makt av sina pappor. Alla partier är samma parti, de försöker, med uruselt skådespel, i TV-rutan lura de naivasdte av alla idioter därute, att det skulle finnas någon form av partipolitisk skillnad i svensk politik. Så är det inte.

   Det första Alliansregeringen gjorde när de bildade regering 2006 var att höja bensinskatten och kärnkraftsskatten. Det första S+Mp gjorde när de bildade regering nu var att höja bensinskatten och kärnkraftsskatten. Men är man tillräckligt oinformerad och lättlurad så kan man ju gå på den här fräcka bluffen, och luras rösta på mer av samma, bara under ett annat partinamn i denna patetiska pajaskomedi som är svvensk politik.

   Radera
 13. Helt rätt beslut.
  SVT Debattleken hade varit ett bättre namn på programmet. Det finns inte mycket annat än underhållningsvärde i den typen av format. Jag förstår knappt hur det kognitiva är befattat hos de som menar ngt annat i den frågan.

  SvaraRadera
 14. Rätt beslut. De som ger sig in i gammelmedias dödskramper när de försöker överleva lite längre som skvallerblaska för femsekundersunderhållning för den ointresserade majoriteten, kan bara förlora på det ifall de har någon seriös ståndpunkt om någonting samhällsrelevant. Statens propaganda-TV får den typ av gäster som de har anpassat sitt ensidiga ytliga stressiga format för. Tänk om vi hade sluppit statens förtryck, då hade någon kunnat skapa en slags objektiv "public service", men nu har ju staten omöjliggjort den affärsidén.

  SvaraRadera
 15. Personligen skulle jag gärna se det. Det är som sagt underhållning, så är det ett intressant ämne och kända ansikten tycker jag det är just underhållande.

  Dock förståelse för att du inte vill spela idioten mot dukementerat framgångsrika idioter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en debatt mellan Cornu och en dokumenterat framgångsrik kulturgigant som Göran Greider som vet bäst om allting hade varit högst underhållande. En kamp mellan realism och önsketänkande - en osäker utgång tror jag.

   Radera
 16. Det var nog klokt även om de ibland har en debattordning där två debattanter i någorlunda ro kan debattera med varandra. De brukar då ställa upp ett runt bord mitt på scenen. Du kunde ju har krävt den formen av debatt.

  SvaraRadera
 17. Svårt beslut, visst är det apberg men man kan bygga upp sitt varumärke som kändis, all publicitet är bra , dock mycket undansatt tid för 10-20 sekunder i rutan, kanske någon reklamkunnig vet vad den tiden är värd i pengar ?

  SvaraRadera
 18. Och kvällen deltagare är Lars "Cornu" Wilderäng, ekonomibloggare och allmän tyckare, Maria Constance el Columbo, gräsrotstyckare och ordförande i Socialistisk Bostadsförening, Rossana Dinamarca som ännu har några kuponger kvar på sitt SVT-klippkort och sist men inte minst Bongo-Bongo från Eritrea som bor med sin fru och tolv barn i en två i Rinkeby. Jag hoppas att det ska bli en intressant debatt mellan dessa fyra personer som alla är högt kvalificerade inom svensk fastighetsekonomi och bankväsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rosseane är given men du glömde Greider, Paskalido och Suhonen.....

   Radera
 19. Tänkte skriva nåt liknande, men det är väl lite där problemet ligger, att alla med över 10 i IQ som kanske kan någonting tackar nej till programmet, men dessa mediakåta lallare dyker upp oavsett de är bjudna eller inte... Därav håller samtalsnivån lägre nivå än ett avsnitt av Paradise Hotel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I MITT HEMLAND, GREKLAND!!! osv...

   Radera