Cornucopia?

2015-04-14 20:00

Swedbank: All your högre inkomst are belongs to us!

Swedbank har släppt en boindexrapport, som visar på dyrare boende. Men man menar att stockholmarnas hela högre medelinkomster ska gå till Swedbank i form av räntor på dyrare boende. All your högre inkomst are belongs to us!1.

Man konstaterar att stockholmare nu behöver en disponibel inkomst (inkomst efter skatt) på 536 000:- SEK (ca 44 000:- SEK i månaden) för att följa normen för hur mycket boende i en villa får kosta, trots det låga ränteläget. Men Swedbank anser att hela marginalinkomsten för stockholmare ska läggas på boendet, dvs användas till att betala räntor till Swedbank. Någon nytta av högre lön för att man bor i Stockholm ska man inte ha, utan hela värdet av högre lön sak tillfalla banken.
Foto: Swedbank

"Invånarna i Stockholm har t ex 48 000 kr högre disponibelinkomst än de i Göteborg, pengar som stockholmarna kan lägga på boendet."
Eftersom hela marginalinkomsten tydligen ska läggas på räntor anser Swedbank att bostäder är som dyrast i Östersund, Uppsala, Gotland, Falun och Uddevalla. Billigast är bostäderna i Örnsköldsvik, Sandviken, Piteå, Västervik och Hässleholm.

48 000:- SEK i högre disponibel inkomst ger alltså enligt Swedbank, vid 1.98% i rörlig ränta före 30% räntesubvention ("ränteavdrag"), en möjlighet för stockholmarna att skuldsätta sig 48000/0.0198/0.7= 3 463 203:- SEK högre för en villa.

Eller så kan man flytta till Göteborg, och gå ner i lön, och kraftigt minska sin ekonomiska risk.

1.Rubriken är en popkulturell referens. Rent av meme-status på den popkulturella referensen. For great justice!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

26 kommentarer:

 1. Är det så jävla mycket billigare i Götet?

  SvaraRadera
 2. Ränteavdraget är ju egentligen en skattereduktion då du inte kan få något avdrag utan att betala in skatt. Samma sak med ROT och RUT. Jag ser då sällan att staten _ger_ mig något då den låter bli att _ta_ något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, det är inte en subvention av dig. Det är en subvention av bankerna, vars hela vinst på ditt bolån (efter kostnader) motsvaras av avdraget.

   Radera
  2. Förstår vad du menar, hur det ser ut i folks ögon. Dock kan man ju fråga sig om räntan hade varit lägre om ränteavdraget inte hade funnits, när det gäller ROT så har byggpriserna skenat för renoveringar, men detta är pga grymt ökad efterfrågan utan att byggbolagen hunnit växa ikapp efterfrågan, inte för att staten "subventionerar" byggbolagen som du uttrycker det. Tar man bort ränteavdraget så tror jag att räntan inte kommer ändras nånting. Tar man bort ROT så kollapsar hela marknaden och svartjobben blir standard igen. Med ditt synsätt så är alla ROT och RUT firmor subventionerade all sin vinst, och inte du som anlitar dom.

   Radera
  3. Ja, som jag ser det har ROT och RUT subventionerat de berörda firmorna, som har kunnat öka sina löneuttag och vinster, eftersom tillgången var anpassad till tidigare lägre efterfrågan. Socialism leder alltid till felallokeringar. Både från början och när man enskilt försöker avskaffa den för en viss bransch.

   Radera
  4. Följer man pengarna till deras slut är gynnar subventionen är väl främst av de utländska kapitalägare som inte behöver betala den kapitalinkomstskatt som räntebidraget i teorin neutraliserar.

   Det vill säga att jag som Amerikansk boende och medborgare får ett bidrag av svenska staten för att låta mina pengar användas av svenska bostadslånare.

   Radera
  5. Följer man pengarna till deras slut är gynnar subventionen är väl främst av de utländska kapitalägare som inte behöver betala den kapitalinkomstskatt som räntebidraget i teorin neutraliserar.

   Det vill säga att jag som Amerikansk boende och medborgare får ett bidrag av svenska staten för att låta mina pengar användas av svenska bostadslånare.

   Radera
 3. Men det är väl ändå belong, inte belongs?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klicka på länken i fotnoten, om du inte hänger med på den pop-kulturella referensen. "Are" hör ju inte dit heller.

   Radera
  2. Klicka på länken i fotnoten. Fast du trollar väl bara?

   Radera
  3. Störde mig också på stavfelet i den popkulturella referensen, annars var den kul!

   Radera
  4. Troll. Det är inget stavfel, det ska vara avsiktligt fel.

   Radera
  5. Cornu, lyssna nu till dina kloka läsare ovan!
   Dit du har länkat står det "belong", vilket också är ett större och roligare grammatiskt fel.

   Radera
  6. Eller trollar du ditt eget kommentarsfält :)

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Om man går ner i lön så ökar ju den ekonomiska risken också. Boindex visar detta tydligt genom att vara längre för Göteborg än Stockholm, trots prisskillnaden (4.0 mot 3.2 MSEK).

  SvaraRadera
 8. Lite offpic men måste vara bilderna, swedbank i det här fallet, vara så himla stor? Bilden är 3 ggr större än hela texten.
  Sitter på en 24" skärm nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maila mig en skärdump, tack. Märker inga problem själv.

   Radera
  2. Testat i Safari, Chrome och Firefox. Kör du Internet Explorer?

   Radera
  3. Kan inte skicka en skärmdump nu. Problemet uppstår med IE 10. Med Chrome funkar det fint.

   Radera
  4. Sitter du på skärmen, det låter obekvämt :)

   Radera