Cornucopia?

2015-04-06 15:02

SVT: Sverige och Finland går vidare med gemensam krigsplanering

Public Service/SVT rapporterar nu att Sverige går vidare med det fredstida försvarssamarbetet och börjar nu även titta på gemensam krigsplanering, dvs planering för att även kunna bistå varandra vid krig.

Försvarsminister Peter Hultqvist (s), den första riktiga försvarsministern Sverige haft sedan 90-talet, säger till SVT:
"Det är ett steg att ta för två militärt alliansfria länder. Här ingår att försvarsmakterna ska börja titta på den här typen av scenarion. Det är inga förhandsförpliktelser. Men skulle det falla ut så är det något som respektive regering får fatta beslut om i det givna läget."
Inslag från SVT nedan:

Sverige har förstås minimalt att tillföra när det gäller markstrid eller logistik, i förhållande till Finlands upp till 10x så starka armé. Det skulle oavsett ändå inte vara en fråga om att skicka hela den anorektiska svenska armén, utan kanske någon expeditionär lättrörlig bataljon, som 71:a motoriserade bataljonen, 7:e lätta bataljonen eller kanske den tilltänkta nya livgardesbataljonen från Kungsängen.

Annars är antagligen amfibiebataljonen lämplig för försvar av södra Finland kustband. Svensk ubåtar kan också tillföra en förmåga Finland saknar.

För Sveriges del kan Finland erbjuda t ex sina robotbåtar av Hamina-klassen, som till skillnad mot svenska ytstridsfartyg har luftvärnsrobotar, och alltså kan fungera som eskort vid t ex en överskeppning av trupp till Gotland. Finlands amfibiebrigad kan också fylla en funktion, men i övrigt befinner man sig annars för långt bort för att kunna bistå vid försvar av södra Sverige, även om en omgruppering av det omfattande finska artilleriet skulle kunna vara helt avgörande för Sveriges fältförband.
Pansarlera känner inga nationsgränser.

Men mest bör det handla om flyg, vilket också nämns som första prioritet. Både möjligheten att basera i varandras länder, såväl som använda varandras stridsledning, och naturligtvis stärka upp med varandras stridsflyg, ökar förmågan och speciellt osäkerheten och tröskeleffekten för fienden (=Ryssland). Såväl Uppsalas som Luleås flygbaser kan fungera för flyg som opererar in över Finland från svensk mark.

Det är dock inte ännu dags för några förpliktelser, bara att planera och öva för att hjälpa varandra.

Sverige försvaras som alltid till sista finnen. Då är det inte mer än rätt att vi gemensamt planerar för att bistå finländarna med åtminstone flygstridsledning, flygbaser och stridsflyg.

Ett positivt besked, och kanske ett första steg mot skapandet av en formell bindande allians. Oavsett innebär samplanering och samövning av krigstida försvar ökad handlingsfrihet för Finland och Sverige, och ökad osäkerhet och höjda trösklar för Ryssland. Själva planerna åker förstås som vanligt ut genom fönstret så fort kulorna börjar flyga, men planering fyller ett självändamål i sig, även om planerna inte används. Utan förkastad planering kan man inte samordna alls.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

8 kommentarer:

 1. Om Sverige kan besätta Åland och genomföra luftuppdrag från Uppsala och Luleå borde det avsevärt begränsa ryssarnas möjlighet att agera enskilt i Finland

  SvaraRadera
 2. En väldigt intressant idé! och BRA! men finnarna lär inte gilla det allt för mycket om inte sverige höjer sin förmåga avsevärt, speciellt när det gäller AA

  SvaraRadera
  Svar
  1. AA? Anonyma Alkoholister eller vad? Ett tag sedan jag gjorde lumpen.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 3. Tror tyvärr att detta bara leder till att svenska politiker, sin vana trogen, gräver ned huvudet i sanden och hoppas på att "någon annan" sköter sveriges försvar och säkerhetspolitik.
  Här kan man peka på "någon annan" som förväntas sköta det hela så man kan lägga pengar på viktigare utgifter samt vår ambition att bli världens moraliska supermakt .

  SvaraRadera
 4. Gillar skarpt all form av nordiskt samarbete. När EU kollapsar skulle vi ha en reservplan färdig för ett fullt nordiskt samarbete på alla område. Vilket läge att från början utforma regler som passar alla i Norden. Inga EU avgifter , jordbruksbidrag och andra dumheter.

  SvaraRadera
 5. Mycket vettig försvarsminister, ja. Han går säkert jättebra ihop med (mp)-stadsråden.

  SvaraRadera
 6. Odenberg var det inget fel på! Han hade integitet nog att avgå när han insåg att han var satt som marionett åt Borg och Reinfeldts spariver.

  SvaraRadera