Cornucopia?

2015-04-01 15:15

Svensk science-fiction och fantasy lever och frodas

Det går bra för svensk science-fiction och fantasy. Science Fiction-bokhandeln har släppt sin lista över 2014 års försäljning på svenska, och Ola Hultin på SF-bokhandeln har gjort en kompletterande lista med mest säljande svenska författare i genren under 2014. Min senaste roman Stjärnklart landar där på andra plats.

SF-bokhandelns offentliga svenska boktopplista för 2014, som även inkluderar böcker utgivna tidigare år och utländska översatta författare, hittar man här. På den listan landar Stjärnklart på femte plats då Veronica Roths då bioaktuella Insurgent och Nick Perumovs Den svarta lansen kommer före, liksom branschledande fantasyförfattaren Erik Granströms pocketutgåva av Svavelvinter.

Ola Hultin, med ansvar för svenska titlar på SF-bokhandlen, har dock satt ihop en annan lista, med svenska författare med nyutgivna böcker 2014. Den hittar ni nedan.
SF-bokhandelns toppsäljare
Vredesverk av Erik Granström

1. Vredesverk av Erik Granström: fantasy
2. Stjärnklart av Lars Wilderäng: science fiction
3. Himmelstrand av John Ajvide Lindqvist: skräck
4. Första monsterboken av Johan Egerkrans: skräck
5. Kristallstaden av Maths Claesson: science fiction
6. En man av stil och smak av Andes Fager: skräck
7. Alkemistens dotter av Carl-Michael Edenborg: fantasy
8. Ninja Timmy del 2 av Henrik Tamm: fantasy
9. Frostskymning av Anders Björkelid: fantasy
10. Nidstången av Åsa Larsson & Ingela Korsell: fantasy
11. Eldhäxan av Peter Bergting: fantasy
12. Kleptomania av Kristina Hård: science fiction
13. Mördarens apa av Jakob Wegelius
14. Sigrid av Johanne Hildebrandt: fantasy
15. Demonologi för nybörjare av Caroline Jensen: skräckfantasy
16. Den eviga nattens riddare av Mattias Johnsson: fantasy
17. Den elaka vikarien av Anders Fager: skräck
18. Freudland av Mattias Leivinger: fantasy
19. Skuggor över Svavelköping av Johan Sjöberg & Johan Egerkrans
20. Uppdrag Stjärnväktarna av Peter Ekberg: science fiction

Namnkunnig lista, med många stora namn som Erik Granströms välförtjänta förstaplats med senaste boken i hans mycket ambitiösa fantasyserie, eller John Ajvide Lindqvist senaste roman, som kom ut någon vecka innan Stjärnklart. Granströms senaste inbundna sålde alltså mer än vad George R R Martin gör på pocket, vilket säger en hel del. Nu gillar genreläsare att läsa på originalspråk, men det är ändå en prestation av nåde.

Andra kända branschnamn är förstås tecknarna Johan Egerkrans, med två titlar på listan, och Peter Bergting. Även Caroline Jensen, Johanne Hildebrandt eller Anders Fager (två titlar), är knappast okända. Bland debutanterna hittar man exempelvis Mattias Leivingers fantasydrama Freudland med Freud, Jung mfl i fantasymiljö.

Genren lever och frodas i Sverige. SF-bokhandeln är alltid värd ett besök, om ni har vägarna förbi Stockholm, Göteborg eller Malmö, om inte annat så bara för atmosfären och den pålästa och engagerade personalen.

Ni hittar SF-bokhandeln här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

3 kommentarer:

  1. Ojdå, har missat Granströms senaste släpp, får la kuta till bokhandeln och införskaffa påsklektyr.

    SvaraRadera
  2. Alkemistens dotter av Edenborg har jag läst och kan definitivt rekommendera! Väldigt välskriven och väldigt annorlunda.

    SvaraRadera
  3. Väntar på att Granström skall komma till Storytel... Även om jag ibland köper böckerna i efterhand, så föredrar jag talböcker.

    SvaraRadera