Cornucopia?

2015-04-23 14:20

Slöseriombudsmannen sammanfattar och totalsågar DAB

Slöseriombudsmannen1. Rebecka Uwell sammanfattar mästerligt hela dabaclet DAB-radion. Till och med Bilbo himself har uppmärskammat och kommenterat artikeln, och konstaterar att slöseriombudsmannen nog tagit i för lite med kostnaderna.

Hej till publiken!
Bland annat konstateras att en övergång till DAB och nedsläckning av FM-nätet kommer kosta konsumenterna runt 15 miljarder kronor, utan att ge något som helst mervärde. Innehållet i radion kommer förbli det samma, då plats för ytterligare kanaler finns i FM-bandet. Inte heller tillfaller ju dessa pengar någon ökad tillväxtdrivande konsumtion i vår eviga tillväxt i en ändlig värld, då pengarna annars hade använts till annan konsumtion, som faktiskt gett skattebetalarna mervärden och bättre liv, inte bara en annan förkortning för samma tjänst.

2005 skrotade dåvarande kulturminister Leif "Bilbo" Pagrotsky DAB-satsningen, som då hade kostat 400 MSEK, utan att någon lyssnade, men alliansen, som uppenbarligen är lättpåverkad av lobbyism, drog så igång det hela igen.

Bilbo tror dock att Uwells siffror på kostnaderna är i underkant och kommenterar på Twitter.
Hos Talentum/Ny Teknik konstateras att DAB-frekvenserna blockerar Försvarsmaktens system. Bland annat gör det att vi inte kan samverka med NATO:s flyg, vare sig under övningar eller när NATO-medlemmar hos EU kommer till undsättning när Sverige anfalls. Istället måste all utrustning programmeras om ifall man ska flyga över Sverige.
"Vi kommer få störningar i kommunikationen mellan exempelvis Jas-Gripen-plan och stridsflygplan från Nato-länder när de flyger inom svenskt territorium, säger örlogskaptenen Per Nordlöf, på Försvarsmaktens Högkvarter till Ny Teknik."
Än så länge har man bränt 800 MSEK på dabaclet. I själva verket behövs inte ens DAB för att trycka in fler kanaler med slumpvisa Spotifylistor, blandade med reklam. Det finns nämligen 200 lediga FM-frekvenser i Sverige.
"Ett argument som framförts som skäl att bygga ut DAB är att det inte finns några FM-frekvenser kvar. Men det är helt fel. Det finns nämligen 200 frekvenser lediga."
Läs iaf Slöseriombudsmannens totala genomgång och sågning av dabaclet, om ni inte redan är övertygade.

Återstår att se om det finns någon Leif Pagrotsky i dagens regering, en man av integritet som trots att han är socialdemokrat faktiskt kunde säga nej till utgifter och säga att man slänger inte goda pengar efter dåliga. Å andra sidan sägs ju Pagtrotsky vara den rikaste ministern vi haft, och i att kunna förvalta pengar ligger kunskapen i vad stop-loss är för något.

1. Slöseriombudsmannen är en institution upprätthållen och finansierad av Skattebetalarnas förening, och löper gatlopp mellan olika individer som brinner för att hacka ner på statligt och kommunalt slöseri med skattepengar. Förra slöseriombudsmannen var filmaren Martin Borgs.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

18 kommentarer:

 1. Varför anser sig folk ha rätt och lägga sig i vad regeringen spenderar sina pengar på? Låt dem köpa dab-radio om de vill ha det! Det är ju deras pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är våra pengar.

   Radera
  2. Nej det är det inte. Du äger inte något som du inte kontrollerar. Pengarna som du fört över till regeringens bankkonto är regeringens pengar. Du kanske har illusionen av att det fortfarande är dina pengar men det är en annan sak.

   När du blir rånad på väg hem från puben en fredagskväll anser du dig då ha rätten att få bestämma vad tjuven ska lägga pengarna på? Antagligen inte!

   Radera
  3. Varje bortslösad skattekrona är en stöld från folket.

   Sen drabbar det även alla som måste köpa DAB-mottagare och kassera sina gamla apparater.

   Radera
  4. Fast i detta fall är det både pengar som regeringen redan rövat och pengar som enskilda skulle behöva lägga ut för att fortsätta kunna ta del av radiolyssnande. Så för att alag skall ha helt rätt i sin satir, så måste man betrakta även alla privatägda tillgångar som regeringens ännu inte utkrävda egendom.

   Radera
  5. "... betrakta även alla privatägda tillgångar som regeringens ännu inte utkrävda egendom."

   Helt riktigt.

   Radera
 2. Återstår att se om regeringen DABbar sig då. Klart det kan kännas svårt att stoppa ett projekt som redan kostat så mycket och säkert finns löften som måste brytas.

  För övrigt har Riksrevisionen kommit med en granskning av viss misskötsel av Vattenfall och intressant är att Vattenfall från i år bara planerar två år framåt. Tror detta är det enda större bolag som har blicken så kortsiktigt.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 3. Tekniskt sett är det "analoga" FM-bandet suveränt. Att hävda att allt digitalt är bättre än analogt, då har man dålig naturvetenskaplig/teknisk förståelse.

  Att lyssna på konserter i stereo i radio blir sämre med T-DAB+ jämfört med FM. Bandbredden eller cutoff-frekvensen på T-DAB+ blir tydligen 14 kHz. FM-bandet har 15 kHz. Lyssningstest har gjorts i UK till nackdel för DAB-systemet.

  Om man ska nå ungefär samma ljudkvalitet med T-DAB+ som FM, måste bithastigheten ökas, som gör att man måste minska antalet kanaler. Därmed förloras syftet med T-DAB+, som motiveras med den stora mängden talkanaler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så jävla mycket dravel i en enda kommentar :)

   Det enda som är lite rätt är att FM klarar av att sända ljud i 50~15kHz Vilken i digital världen skulle motsvara en samplings rate på 30kHz. CD skivor är samplade i 44.1 kHz.

   Nu är det så att DAB+ använder MPEG-4 HE AAC v2 som stödjer samplings frekvenser upp till 96kHz men i praktiken finns nog ingen utrustning för kommersiella nät som stödjer mer än 48KHz. Vilket är den normala samplingsfrekvensen man använder i professionella sammanhang.

   Om jag minns rätt kan man för de lägsta bitraten välja att använda 32kHz sampling frekvens för att minska datamängden. Men det är alltså fortfarande en större frekvens range än vad FM kan erbjuda över huvud taget.

   Sen ska du nog inte lyssna så mycket på UK som använder standard DAB med MPEG 1/2 layer II som ljudkodning. Där behöver man nog upp emot 384kbit/s för att få riktig superkvalitet vilket man inte behöver i närhet av på DAB+. Dessutom får man riktigt bra ljud redan på riktigt långa bitrates.

   Sen håller jag med om att radio inte är det man kopplar till hifi anläggningen för att lyssna på en koncert. Den köper man ju på blu-ray för att få lossless audio. Men radio har liksom lite andra användningsområden och krav ;)

   Dessutom så FM sprakar och har sig medans DAB(+) ger felfritt ljud eller inget ljud alls (cut off ligger normalt i den region av signalstyrka där FM brusar så mycket att man stängt av den för länge sen). Detta tack vara felrättande koder someffektivt återskapar signalen till orginalet även vid stora mottagningsförluster. I DAB+har man dessutom lagt på ett extra lager med Reed Solomon koder efter att det vanliga DAB felrättandet gjort sitt för att öka tillförlitligheten ytterligare.

   Jag skulle kunna skriva spaltmeter om andra funktioner som digitalradio kan tillföra men nöjer mig för tillfället att iaf bemöta de direkta felaktigheterna och lögnerna som din kommentar försöker sprida.

   Radera
  2. Arbetar Thomas på Teracom eller hos någon av radiobolagen, kanske rentav en radiohandlare?

   Argumentet att FM skulle spraka och brusa, samt att det är fullt på FM-bandet används flitigt även av förespråkarna i Kulturutskottet. Riksdagsledamoten Gustaf Hoffstedt (m) har i ett flertal riksdagsdebatter om bl.a public service hävdat att internetradion via mobilnätet hackar, det kanske stämmer nu men knappast 2022. Det finns bara två kommersiella kanaler på Gotland vilket är katastrof i Hoffstedts värld. Att samma kanaler som sänder över Stockholm inte sänder på Gotland är knappast skattebetalarnas uppgift att lösa.

   http://www.riksdagen.se/sv/Debatter--beslut/Debatter-och-beslut-om-forslag/Arendedebatter/?did=H001KrU8
   http://www.riksdagen.se/sv/Debatter--beslut/Debatter-och-beslut-om-forslag/Arendedebatter/?did=H101KrU3

   Radera
 4. Vad man inte uppmärksammar är att licensen är på gång att bli ett skatteuttag för alla. Samtidigt inför man en undermålig teknik, och att föra över licensen till skatt, säkrar man det faktum att de flesta skulle säga upp sina licenser den dagen DAB blir verklighet. Förutom det enorma teknikslöseri det innebär att alla behöver slänga sina gamla apparater (Jag har radioapparater över 30 år gamla som fungerar utmärkt). Dom gamla apparaterna klarar även AM.....Som är i princip störningsokänsligt. Och 2022 - vilken teknik finns då? Tänk tillbaka 7 år på vad som fanns då. Inga smartphones i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om det inte tar så mycket från din poäng så hade smartphones kommit för 7 år sen.

   Radera
 5. Annars kan man ju dra igång sändningarna på AM-bandet igen. Om det ändå ska vara pratradio så spelar ju inte ljudkvaliteten så stor roll. AM-sändningarna från Sveriges Radio lades ner för bara fem år sen så utrustningen finns kanske fortfarande kvar någonstans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det mesta totalförstördes på flit så att det aldrig kunde användas igen, något såldes till utlandet och något finns kvar (men vet inte om det som finns kvar är från den senaste kapitalförstöringen). Kvar som i att utrustningen finns i landet, men kvar hos SR är den förstås inte.

   Man sparade ju hela 16 miljoner på att inte längre sprida information till sjöfarten, till svenskar utomlands som inte hade tillgång till internet eller till andra som var intresserade av Sverige. Pengarna räckte säkert till en del av lönekostnaden till en ny mellanchef, en mediastrateg eller försvann antagligen i interdebitering eller liknande idioti.

   Radera
 6. Till och med sossarna var bättre förr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många duktiga politiker nu som då oavsett partitillhörighet. Dock hamnar en stor del i skymundan i media pga partikamrater som missbrukar sitt politiska förtroende.

   Radera
 7. Det är suveränt bra med DAB-radio. Det kommer slutgiltigt att transformera min bilstereo till den Springsteenspelare den alltid har velat vara. De otrogna som lånar bilen ibland och lämnar ljudanläggningen påslagen, återgivande idioter pratandes otroliga mängder skit, kommer hädanefter att gravt misslyckas i sitt uppsåt.
  Lite listigt, med betoning på lite, är det att det enda stället där radio kommer att spelas 2020, bilen, kommer att vara det stället där man inte kommer att kunna ta emot sändningen. Ironi kallas det väl?

  SvaraRadera