Cornucopia?

2015-04-02 13:14

Sjöstedt & Fridolin: Endast borgerliga kommuner ska få ha friskolor

Jonas Sjöstedt (v) har fått igenom Vänsterpartiets friskolepolitik i regeringen, och kört över utbildningsminister Gustav Fridolin (mp). Kommuner ska nu få veto mot friskolor, vilket innebär att det endast kommer etableras nya friskolor i kommuner som styrs av borgerliga partier.

Alla former av vinstdrivande friskolor ska få stoppas av kommunalt veto (Public Service/SVT).

I praktiken innebär detta ett stopp för nya friskolor i kommuner styrda av de socialistiska vänsterpartierna. I borgerliga kommuner kan föräldrar fortfarande få ökade valmöjligheter att välja hur och var deras barn ska gå i skolan.

Till socialistiskt styrda kommuner hör Stockholms kommun, Göteborgs kommun och Malmö kommun. Vi gratulerar boende i dessa kommuner. Grattis!
Inte en gymnasieelev, utan
Gustav Fridolin (mp).
Foto: Riksdagen

Nu är det förstås inte så att en vinstdrivande friskola nödvändigtvis är bättre än något annat, men det är intressant hur etableringsrätten ska begränsas i kommuner med ett visst politiskt styre. Skillnaden mellan friheteligt styrda kommuner och socialistiskt styrda kommuner ökar därmed, men det kan också vara en strategi för att bli av med borgerliga väljare på orterna. 

Dock är det ett mindre problem. Man kan fortfarande sätta sina barn i en friskola i en borgerlig kommun, även om man bor i en socialistisk kommun. I själva verket verkar de friheteliga kommunerna omringa kommuner som just Stockholm, Göteborg och Malmö, vilket gör att friskolorna bara etablerar sig i grannkommunerna istället.

Ni kan även lyssna på debatten mellan Jan Björklund (fp) och utbildningsminister Gustav Fridolin (mp) från P1 Morgon i morse, där Fridolin tvingas låtsas att man är nöjda ("det har varit en resa för vårt parti") med att man körts över av Vänsterpartiet.

Man ska komma ihåg att även om moderater och folkpartister nu skriker som stuckna grisar, så har man via decembersveket gett sitt aktiva stöd till regeringen och omfamnar därmed rent av Vänsterpartiets politik. Så allliansen får skrika bäst de vill - som man bäddar får man ligga.

Jan Björklund förklarade att den tidigare friskoleuppgörelsen nu har brutits och inte längre gäller. Intressant är att Fridolin framställde det hela som att man har svenska folkets stöd, trots att regeringen bara har 37.9% av rösterna och inte ens med Vänsterpartiets 5.72% av rösterna når 50% eller "folkets stöd". Extra intressant är att ett parti med endast 5.72% får se sin politik genomförd i denna fråga.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

21 kommentarer:

 1. Du menar väl att moderaterna och folkpartisterna "omsluter" V's politik?

  SvaraRadera
 2. Det är väl bra att friskolorna gradvis kommer bort. Det var med den reformen vi började vår resa med Pisa resultat som liknar Framfabs aktiekurs efter internetkraschen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pisa-resultat menar du? Du kanske själv gått i friskola?

   Radera
 3. Inte fel på friskolor. Det är fel på liberaler som skänker bort skattemedel och offentlig egendom till sina polare i näringslivet för underpris.

  SvaraRadera
 4. Om lösningen är rätt vet jag inte, men att blunda för problemen i dagens korkade system är inte heller någon lösning.
  Idag kan vem som helst tvinga kommuner att bli tvångskunder genom att starta en skola. Och det påstår liberaler att de tycker är bra. Men om det är så bra, varför har ex inte jag samma rätt när det gäller fastighetsskötsel, snöplogning osv? Jag startar ett snöplogningsföretag och tvingar kommunen att bli kund. Helt idiotiskt tänkter ni, men just så är det med skolorna. Det kan aldrig vara en fungerande marknad när leverantören kan tvinga sina kunder att betala dem oavsett om de vill vara kunder eller inte.
  Jag har som sagt ingen lösning på problemet, men det borde tas fram en.
  Invändningen att det är föräldrarna som är kunden håller inte. I en marknadsekonomi är det alltid den som betalar som är kund, dvs kommunen och dess invånare oavsett om de har skolbarn eller inte. Just nu kan vem som helst tvinga mig att betala utan att de representanter jag utsett för att förvalta mina pengar kan göra ett vitten åt det.
  Och om det är föräldrarna som är kunderna är det bara bilisterna som är kunder när det gäller snöröjning, och jag har flera bilar och borde få frihet att välja vem som ska ploga gatorna jag kör på (eller verkar det korkat?, ni som är för fri etableringsrätt måste i konsekvensens namn hålla med om även detta)

  SvaraRadera
 5. Jag ångrar mig, det ska finnas fri etableringsrätt, men då ska den gälla alla. Själv vill jag starta en polisstation, kanske en domstol och varför inte lite KA?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Starta gärna en egen polismyndighet. Det lär ju inte vara sämre än den statliga iaf.

   Tänk en polismyndighet med automatiserad ärendeloggning (till 90% automatiserad), utan genderkrav och med synkade rikstäckande register över spaningsobjekt (personer och platser).

   Om jag inte är fel ute nu så hyr många företag polistjänster idag (som att abonnera på personer som kan gripa folk, personer som kan stoppa sabotage och skadegörelse samt gripa buset som utför handlingen osv). Tror att Hells Angels och Securitas är rätt populära.

   Radera
 6. Införandet av vinstdrivande friskolor sammanfaller med skolelevernas kraftigt sjunkande skolresultat. Jag ser en, ehuru indirekt, stark koppling där.

  Det vore bra om Sjöstedt kör över Gustav Krinolin och den misslyckade f.d. skolministern Björklund, och ger kommuner vetorätt även när det gäller friskoleetableringar. Kom ihåg, vinstdrivande företag har som högsta prioritet att maximera vinster, inte att ge elever kunskaper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De egoistiska friskolefanatikerna applåderar också den destruktiva massinvandringen. Det gäller för dessa att få ett så stort rekryteringsunderlag som möjligt till sina friskolor. Deras inkomst kommer ju från skolpeng gånger antalet elever.

   Radera
  2. Jämför läroplanerna från 90-talet med idag så kommer du nog att gråta.
   Flumskola: https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/31144
   Riktig skola: https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/31327

   Vad som har hänt är att man gått från kunskapsorienterad utbildning vilket innebär att man inte kan leverera kunskapsorienterade resultat. Istället har vi en hel generation (snart) som är jätteduktiga på att ha ämnesrelevanta diskussioner vilket vi ser i bl.a. Pisa. Våra elever är jätteduktiga på att diskutera problemen men betydligt sämre på att lösa dem.

   Radera
  3. Vad är det som är så egoistiskt som "friskolefanatikerna" håller på med? Är det egoistiska att, som du uttrycker dig, "applådera åt den destruktiva massinvandringen?!?" Är det egoistiskt? Eller menar du att friskolor är vinstdrivande företag? Det kan jag upplysa dig om att de INTE är. Besök till exempel en waldorfskola så att du har nån aning vad du pratar om.
   Invandringen, för övrigt är INTE destruktiv. Om någon är egoistisk så är det väl de som påstår det! Här lever vi i ett att världens rikaste länder, men så kan vi ju abbsolut inte unna någon med konstigt mörk hy eller med en annan tro att bo här i vårat överflöd. Nä, det är ju DESTRUKTIVT! Landet skulle rasa samman utan dessa invandrare. Har du någon gång ätit pizza eller kebab eller falafel? Glöm det! Har du någon gång besökt en allmän toalett? Lycka till med det utan invandrare! Det är nämligen dessa som tar på sig alla dessa skitjobb som Svensson är för fin för!

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  5. Rasistisk kommentar raderad. Skärp dig.

   Radera
  6. Cornu!
   Jag anser mig vara skärpt! Dock inte tillräckligt för att förstå rasismdefinitionen här på denna blogg. Men jag tror inte den är född som förstår den svenska rasismdefinitionen, som avviker starkt från övriga världens dito. Därför delar jag upp mitt svar till Li Lundgren, så att de rasistiska delarna kan raderas i för mig upplysande syfte.

   @Li Lundgren 18:23
   Två nyliberalt perverterade länder har tillåtit vinstdrivande skattefinansierade skolor, nämligen Chile och Sverige. Men 150121 röstade den chilenska senaten för att avskaffa detta. Nu är Sverige ensamt om att ha denna perversion!!
   http://www.ilovechile.cl/chile-daily-news-brief-end-profit-making-education/

   Då etniska svenskar har ett fruktsamhetstal som ligger under 2,0 per kvinna, så skulle Sveriges befolkning minska utan invandring. Följden skulle då bli ett minskande elevunderlag. De vinstdrivande friskoleföretagen skulle få stänga igen, om de inte kan visa på vinst, på grund av för få elever. Inga elever, inga intäkter (i form av skolpeng)!

   Därför vill egoistiska friskolefanatiker att elevunderlaget allmänt sett blir så stort som möjligt i Sverige, så att de får goda förutsättningar för att maximera vinsten. Enda sättet är med massinvandring, speciellt då bland annat PISA-undersökningarna indikerar en verklighetshetsfrämmande betygsinflation inom friskolevärlden.

   Radera
  7. Därför marknadsförs Sverige som de facto arabvärldens socialkontor.
   Således hade enligt Eurostat Sverige 2013 flest positiva beslut på asylansökningar i EU, med 26395 av totalt 135275, dvs 10 gånger fler än EU-genomsnittet.

   Radera
  8. @Victor 15:34
   Ja, de olika läroplanerna var en talande jämförelse. Tack!

   De som vill höja skolelevernas matematikkunskaper måste föra ett flerfrontskrig, där normalbegåvade skolpolitiker/ansvariga, nyliberala friskolefanatiker samt massinvandringen ingår i fiendelägret.

   Numera, efter att Chile har gett upp, finns det bara ett land i världen som har ett skolsystem med vinstdrivande skattefinansierade skolor. Detta land råkar också uppvisa det största matematikkunskapstappet bland alla OECD-länder mellan PISA 2003 och PISA 2012 - det nyliberalt vanstyrda Sverige.

   Jag tror inte t.ex. f.d. skolminister Björklund inser vidden av problemet. Han bara flinar vidare i riksdagskorridorerna! Jag undrar om han som floskelrapande nyliberal friskolefanatiker kan göra reflektioner eller dra slutsaster.

   Det här med att Sveriges skolelever har så dåliga kunskaper är ett kraftfullt gift som nu finns inne i samhällskroppen. Detta gift sprids vidare. Följaktligen har man vid CTH (Chalmers tekniska högskola) sänkt examinationskraven i matematiska kurser, för att få tillräckligt med elevgenomströmning i utbildningen. Sänkta examinationskrav är mycket allvarligt, och visar på att det inte går att kompensera för grundskoleelevernas bristande kunskaper på gymnasiet. Som en direkt följd av detta tappar CTH i ranking i internationella högskolejämförelser.

   Sverige, som kunskapsintensiv exportberoende nation, kommer snart vara ett minne blott. Istället kommer det bara att finnas ett sönderhärjat, globalistiskt, råvaruproducerande EU-protektorat; Reinfeldts våta dröm.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  10. Du är en rasist, gruelse. Det är syftet med dina skriverier som är rasistiskt, och då raderar jag. Håll dig till ämnet och sök hjälp för din invandringstourettes.

   Radera
 7. Spelar väl i praktiken ingen roll. -Svensk skola är väl i fritt fall oavsett.

  Vad som måste till är en ny läroplan med relevanta mål, avpolitiserad lärarutbildning, hyfsat betald lärarkår och förändrad skolplikt i lagens mening. Skolplikten skall även innehålla krav på produktivitet, orderlydnad och vite vid vägran/störning. Dock är den stora gratängen att placera naturvetenskapliga ämnen först, och i fallande ordning humanistiska/konstnärliga ämnen i mån av plats. Sedan om skolan är kommunal eller privat gör i princip detsamma (möjligen se över regleringen av hur mycket man som ägare får tömma bolaget som har skolan ifråga).

  Åter igen, som svensk politik ofta håller på med, är diskussionen felriktad. Man gräver ner sig i detaljer (i det här fallet, organisationsformen, eller mössors vara eller icke vara i klassrummet) istället för att ta tag i det stora problemet, som är systemet i sin helhet; svensk skola producerar inte efterfrågad arbetskraft.

  SvaraRadera
 8. Riksdagens och regeringens demografiska politik producerar i allt mindre utsträckning efterfrågad arbetskraft. Problemet går djupare än vad du tror.

  SvaraRadera
 9. Borde inte en mer adekvat rubrik vara: Endast i borgerliga kommuner måste inte pengarna till skolan enbart gå till skolan. Annars bara bravo för oss som bor i icke-borgerliga kommuner. Ett steg i rätt riktning men det krävs mycket att städa upp i det aguriastall, som 35 års borgerliga läroplaner har gjort med den svenska skolan.

  SvaraRadera