Cornucopia?

2015-04-18 11:11

Sex miljoner i skulder per nybyggd bostad sedan år 2000

Sedan år 2000 har svenska folkets skulder till bankerna och bolåneinstituten ökat med 2 153 miljarder kronor. För detta har vi fått 340 755 färdigställda bostäder, till en i snitt ökad skuldsättning på 6 317 401:- SEK per lägenhet. Detta visar på det inneffektiva i att genom en bostads- och skuldbubbla försöka få fler bostäder byggda.

I gamla DDR-Sverige fick man räntebidrag vid nybyggnation av bostäder. Antingen till bostadsrättsföreningen i fallet bostadsrätt, eller till villaköparen ("byggherren") i fallet villa. 

Diverse socialistiska regler om hur stor en villa fick vara för att få bidrag (150 m2 om jag minns rätt) ledde till olika sätt att optimera detta. En icke försumbar del av min byggnadsingenjörsutbildning gick åt till just denna process. Exempel var att man byggde en carport, som därmed inte räknades till byggnadsytan. Så fort besiktningsmännen varit där och man fått godkända räntebidrag så slängde man upp ytterligare en vägg och en port, samt isolerade. Även sutteränghus var ett sätt att runda reglerna, då inte hela ytan på nedervåningen räknades mot 150 m2 och därmed har väldigt många sutteränghus inbyggt garage. Husmodellen tappade snabbt i popularitet när räntebidragen ströks.

Istället har vi dagens ränteavdrag. Detta leder inte till något nybyggande, eftersom ränteavdraget även finns om man tävlar om vem som kan skuldsätta sig som mest för en befintlig bostad. Tanken är förstås att höjda marknadspriser ska stimulera byggande.

Att bygga en villa idag kostar, oräknat tomtmarken (adressen - det som bostadsbubblan värderar), 1.5 MSEK - 2.5 MSEK för en normal villa med modern och hög standard. Sedan kan man bygga mer spektakulärt mot oändligheten.
Nybyggnation av bostäder vid
Backaplan i Göteborg. 

Sedan år 2000 har hushållens skulder till bank- och bolåneinstituten, vilket inkluderar blancotopplånen, ökat med otroliga 2 152 686 000 000:- SEK, eller om man så vill 2 153 miljarder kronor.

Samtidigt har det färdigställts 209 846 lägenheter i flerbostadshus, mestadels bostadsrätter, och 130 909 lägenheter i enbostadshus eller radhus ("villor"). Totalt 340 755 bostäder.

Då ränteavdrag är mycket ineffektivt för att stimulera nytt byggande har skulderna ökat i snitt 6 317 401:- SEK per färdigställd bostad. Detta eftersom de allra mesta skulderna går till tävlingen om vem som kan skuldsätta sig högst för något som redan finns.

Bostadsbubblan och skuldbubblan skapar alltså väldigt lite reala värden. Vi kunde lätt byggt tre gånger så många bostäder för samma skuldsättning. Vilket t ex kunde uppnåtts om vi hade haft ränteavdrag enbart vid köp av en nyproducerad bostad och inte som nu för vilken skit som helst.

Ska man leka med avdrag ("bidrag") för bostadsköp är det uppenbart att det enbart ska gälla nybyggda bostäder. Att bjuda över varandra för en befintlig bostad skapar inget av värde, annat än bubblor och skuldberg.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

51 kommentarer:

 1. Otroligt bra inlägg! Det visar på det absurda i utlåningen.

  Håller med om ditt förslag, ha ränteavdrag på nybyggda lägenheter t.ex. första 10 åren men ta bort det överallt annars.

  SvaraRadera
 2. Tack, bra sammanfattning av läget. Skicka gärna en kopia till Mehmet som han kan läsa på flyget till Turkiet.

  SvaraRadera
 3. Mycket bra jämförelse mellan bostadsskuld och faktiskt producerade bostäder! I en anarki där varje lånad krona är en krona som någon tidigare har skapat och sparat, och inte siffror som någon pamp bara hittar på för att han har straffimmunitet för falskmynteri, så kan skuldbubblor, (bostads)inflation eller konjunkturcykler inte förekomma. Allt det där skapas av staten.

  Men ännu en skattehöjning (slopat ränteavdrag) är inte lösningen. Det betyder bara ännu mer pengar rakt ned i pamparnas fickor. Skatt ödelägger inte samhället bara genom att det plundrar bort allting som skapar någonting av värde att ta, varje krona som staten stulit från folket investerar den sen i att förstöra samhället ännu. T.ex. genom att avlöna tulltjänstemän som med våld hindrar svensk exportindustri från att köpa världens bästa och billigaste produkter.

  Lösningen är att omgående avskaffa Riksbanken och finansdepartementet och alla myndigheter som lyder under det. Det är mycket enkelt, man bara upphör att betala ut några löner till någon anställd i de verksamheterna. Det tar noll dagar att genomföra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta och flytta till Antarktis istället. Där finns inga skatter och alla har det skitbra.

   Radera
  2. @Kuckeliku
   Staten förbjuder mig bokstavligen att flytta till Antarktis.
   Varför tycker du att det är så bra att Löfvén använder våld mot människor bara för att girigt berika sig själv helt utan något ansvar? Funkar det inte bättre i anarkistiska delarna av samhället där människor umgås ömsesidigt frivilligt med varandra, som i vänskapen, familjen, föreningarna, industrin?

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Det finns andra ställer om man inte gillar kylan: http://www.theblaze.com/stories/2015/04/17/taxes-are-optional-and-there-is-no-military-welcome-to-liberland-europes-brand-new-country/

   Det är antagligen bara en tidsfråga innan Svärige börja falla sönder i mindre bitar på grund av fångarnas dilemma. Då kan vi nog se nya fraktioner som lockar med frihet för invånarna.

   Radera
  5. Som ett lite varmare alternativ till Antarktis finns ju alltid Somalia. Där har man inga problem med en klåfingrig stat.

   Radera
  6. Som ett lite varmare alternativ till Antarktis finns ju alltid Somalia. Där har man inga problem med en klåfingrig stat.

   Radera
  7. @Jonas Lundqvist
   Så ditt argument för varför den politiska adeln tar det mesta av dina pengar och med våld tvingar dig dansa efter hans godtyckliga pipa, t.ex. genom att förbjuda dig att bygga ett hem åt dig själv, lyder alltså: "Om jag tilläts välja själv så skulle jag göra som somalierna gör"? Hur förklarar du den anarkistiska industrin är så välorganiserad och välståndsskapande?

   De lurade slavarna är verkligen väldigt lättlurade!

   Radera
  8. Äsch. Sluta hacka på Kapitalist nu när han för en gångs skull var lite uppåt i humöret :)

   Radera
  9. "Vissa djur är mer jämlika än andra"

   Radera
  10. Slopande av ränteavdrag är inte en skattehöjning, det är en symmetri- och beläggningskorrektion. Har alltså inget som helst att göra med skattetryck.

   Ge det till dagens tombollstrend - så kallade nyliberaler - att välja åsikter långt före förstånd.

   Radera
  11. @Linus Joensson

   Vem pratar du om? Kapitalist är en klassisk liberalist i min bok.

   Radera
  12. Jag är inte libertarian, men jag vill påstå att dessa har en viktig poäng. Men oelastisk penningmängd typ guld så måste räntan regleras på en fri marknad. I ett sådant läge drivs räntan upp om många vill låna i spekulation om för evigt stigande bostadspriser, vilket självfallet dämpar viljan att göra detta. I en sådan ekonomi blir det faktist möjligt bli rik genom sparsamhet. Idag straffas sparande, spekuklation för lånade pengar gynnas.

   Här är ett annat exempel på den viktiga poäng som libertarianer försöker få fram I Sverige går vi runt och är nöjda med det utbud av utbildning som pappa staten matar oss med. Får man utbildningen gratis så har man ingen rätt att klaga, man får nöja sig med det man får liksom. Annat vore det om dina föräldrar sparat i hela sina liv, för att du skall kunna gå på universitet. Skulle du festa bort studietiden då? Här är en tjej som, eftersom hon inte är svenska, inte nöjer sig med det som hon matas med, av snälla pappa staten.
   http://www.dn.se/debatt/vi-stammer-hogskola-for-dalig-utbildningskvalitet/

   Radera
 4. Törs jag fresta herr Bloggaren med stavningen souterrain ?
  Kom receptboken fram nu?

  SvaraRadera
 5. Jag måste också säga att det var en väldigt bra ide. Behåll endast ränteavdrag vi köp av nybyggt om man vill få det att byggas mer!

  Detta i kombination med förenkling och minskad handläggnings tid av alla formare av tillstånd som krävs för att bygga nytt skulle nog kunna få en bra skjuts på bostads byggandet om det är det som är målet.

  Ta bort alla idiotiska krav på högsta tillåtna buller osv och låt "marknanden" sköta det genom att bygga sånt som går att sälja oavsett som det är 50, 60 eller 70 decibel inomhus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi vet ju alla att det inte kommer att hända. Trenden med ökade regleringar och höjda fastighetsskatter är inte en tillfällighet, det är så politikerna stjäl åt sina pengar och det är så byråkraterna får lön. För tillfället använder sig policyprofessionella av miljöpropaganda som förevändning i hopp om att det lurar åtminstone de dummaste att tro att det är bra för dem att de är förslavade, att pamparna tar deras pengar och säger till dem vad de måste och inte får göra. De lurade slavarna är lika väldresserade som en kennel, det har skolan och dummedia sett till. Här är förresten dagens nya fördyring och hinder för bostadsbyggande:
   http://www.dn.se/sthlm/har-ska-vaggarna-gronska/

   Radera
 6. Mycket bra skrivet!

  Dagens upplägg med ränteavdrag är ju helt sjukt. Men det är väl för mycket att hoppas på att även en nationalekonom skulle kunna förstå det...

  SvaraRadera
 7. Du är en stjärna. Snyggt!

  SvaraRadera
 8. Bra inlägg.

  Det gäller att hålla isär begreppen värde och pris. Priset på bostad har på många orter fördubblats senaste åren trots att värdet knappast har gjort det när man betänker byggår och underhållsbehov.

  SvaraRadera
 9. Mycket pengar, ja.
  Exempel på annat man göra med obegränsade resurser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt aftonbladet kan sköterskor i flera landsting få "flera tusenlappar" per flyttad semestervecka. Exemplen som ges i artikeln säger snarare 6000-24000 extra per flyttad vecka. Sjuksköterskefackets representant kritiserar starkt denna modell, då det krävs att personen ifråga ska arbeta den aktuella perioden. Är man frånvarande, genom vab eller annat, mer än fyra dagar under semesterperioden man skulle arbeta, börjar "bonusen" brinna inne.
   Man är rätt dum i huvudet som inte jobbar med skattefinansierad verksamhet.

   Radera
  2. @Kingedward. Enligt Aftonbladet ja.....

   Radera
  3. Man lockar de anställda sjuksköterskorna med ca en extra månadslön för att flytta sin semester utanför sommarperioden. Samtidigt betalar man bemanningsföretag det dubbla utan att blinka för att få sköterskor till sommaren. 24000 extra per flyttad vecka? Svammel säger jag.

   Radera
  4. Man lockar de anställda sjuksköterskorna med ca en extra månadslön för att flytta sin semester utanför sommarperioden. Samtidigt betalar man bemanningsföretag det dubbla utan att blinka för att få sköterskor till sommaren. 24000 extra per flyttad vecka? Svammel säger jag.

   Radera
  5. En relevant fråga är ju: Hur mycket skulle det kosta en arbetare i annat yrke med motsvarande ansvar och arbetstyngd att "flytta" sin semester?

   Radera
  6. Och för vidare information kan jag meddela att Norrbottens läns landsting erbjuder 6000:- per flyttad semestervecka utan större gensvar så man drar ner på och i flera fall halverar vårdplatserna under 2 månader till sommaren.

   Radera
  7. Så, välkommen till skattepengdiandet. Det är verkligen ett paradis! ;)

   Radera
  8. Som arbetande i privat sektor har jag aldrig ens sett något liknande. Men sjuksköterskor och vårdbiträden har framgångsrikt fortsatt sprida myten om den underbetalda sjuksköterskan. Det är kanske dags att inse att det handlar om en löntagargrupp som sett till sin utbildning och arbetsmängd är välbetald. Detta handlar ju om att landstinget sätter sig själva i en hopplös situation, där motparten egentligen kan begära hur mycket som helst.

   Radera
  9. Det må hända att sjuksköterskan är rättmätigt betald på vissa arbetsplatser. Jag vet ju inte vad du har för erfarenhet men jag får sällan ta rast och kan jobba många nätter i rad utan att eg. hinna på toan. Med 4,5 år på universitet inom medicin och 26700:- i grundlön som 41-åring.

   Ska tillägga att jag trivs utmärkt på jobbet ändå. Fina kamrater och jag äter mig mätt på min lön utan problem.

   Intressant är att Zestcare nu lockar hem svenska sjuksköterskor från Norge med löften om Norsk lön och minimum 310:-/ h. Ska landstingen fortsätta tänka kortsiktigt eller ska de ordna en bra miljö för de på hemmaplan? Jo jag vet att bemanningssköterskor kan få flaxa rike runt men det är de yngre som ofta gör det och det är desamma som grunden måste byggas från.

   Radera
  10. Verkar rimligt. Med den grundlönen plus OB hamnar man nog på snittet 33000, plus minus lite grann beroende på antal nätter osv.
   Grundlönen för de civilingenjörer som börjar hos oss, efter 4,5 års obetalda studier, är cirka din grundlön. Men sedan inget mer. Obetald övertid, obetald restid, och skiter det sig med semestrar får avdelningen lösa det internt. Deras timlön hamnar på cirka 60-70% av din.
   Säger heller inte att sjuksköterskorna är överbetalda, men de har schyssta villkor sett till förutsättningarna.

   Radera
  11. Ok. Jag ska erkänna att jag inte har stor insikt i övriga yrkens löner. Det jag vet är att de som börjar som civilingengörer har en lönestegring som är bra brantare uppåt än inom sjuksköterskornas gebit. Varje krona är de också värda. Som jag alltid säger....man vet vad man ger sig in på. Därför menar jag att det är upp till mig och enbart till mig att välja yrke, arbetsgivare och lönen som följer.

   Radera
  12. Vården liksom skolan behöver en kick. Det håller på att gå åt skogen.

   Radera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  14. @medimixus 40% ökning under alliansregeringens första 6 år hjälpte ju inte. Från 700 till 1000 miljarder kronor per år till kommuner och landsting (alltså vård och skola). Men du kanske menar att mer av samma som har misslyckats kan vara lösningen?

   Radera
  15. Det är inte bra med generaliseringar av typen att skolan och vården går åt skogen. Då ser man inte skogen för alla träd.
   Skolan har rejäla problem. Resultaten internationellt dyker, lärarna håller för låg nivå, inträdet på högskolor och universitet blir mer och mer besvärligt. Där kan man objektivt säga att det inte går bra, både absolut och relativt andra länder.
   Sjukvården har en helt annan situation. Om man bortser från den kvällstidningskonstruerade vårdkrisen, som har varit ganska konstant sedan 1960-talet, är resultaten rätt bra. Både absolut och i en internationell jämförelse. Dessutom är patienterna nöjda, inte minst viktigt. Man måste få Aftonbladetbilden ur huvudet, den om konstant utarbetad, lågavlönad synd-om-personal som går på knäna, innan man kan förstå vad det handlar om.

   Radera
  16. @Kapitalist. Nej. Jag är starkt emot upprepningar av bevisligen dåliga lösningar. Att kommuner och landsting får mer pengar betyder inte att de anställda får mer pengar men det förstod du säkert?

   @Kingedward24: Jag håller med dig fullt ut där. Man får anta att de som söker sig till vården vet vad de ger sig in på (om de läst sitt aftonblad hehe). Sen ska man vara klar över att löneutvecklingen för en sjuksköterska och en civilingenjör är två olika världar. Skulle tro att ingenjören går i pension med dubbla sköterskans lön.

   Radera
  17. En kollega gick i pension härom året. Slutlön: 25500:-

   Radera
 10. Bästa idén på länge, får bara hoppas att ansvariga politiker inser detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Politiker är inte ansvariga. Det är inte alls som den anarkistiska spontana demokratin i en förening eller ett aktiebolag. Statliga politiker har inget ansvar för vad de gör med dina pengar och med ditt liv.

   Radera
  2. Den demokrati (majoritetsvälde) som människor spontant skapar i anarkin, är väsensskild från den statliga demokratin. I en anarkistisk demokrati, t.ex. din bostadsrättsförening, så har du en lång rad mänskliga rättigheter som staten nekar dig när den ljuger att den är "demokratisk". T.ex. har du rätt att lämna föreningen. Och det är möjligt att binda de förtroendevalda med avtal innan de väljs. Avtal som de är straffrättsligt bundna att följa. Och minoritetsskydd, som motsats till statens 4%-spärr med den uttalade effekten att förinta folkminoritetens möjlighet att påverka politiken. Alla dessa anarkistiska demokratiska spelregler raderar den politiska adeln så att de kan bara sitta av sina mandatperioder utan att göra annat än casha in miljonerna från skattebetalarna till dina egna bankkonton.

   Radera
  3. Från Wikipedias artikel om Nozick:

   "Under 1980-talet tog Nozick avstånd ifrån okränkbara rättigheter "i den mycket starka libertarianska formen" som han förespråkat i Anarki, stat och utopi. Han kallade sig emellertid fortfarande för libertarian och var anhängare av rättigheter "som skulle förbjuda nästan allt som välfärdsstaten gör och som dess anhängare vill hitta på". Han ansåg nu att medborgarna måste kunna använda staten för att uttrycka gemensamma värden, och rörde sig därmed mot kommunitarismen."

   Radera
  4. Det är ett gäng gangsters som använder staten. Övriga äga ej tillträde till statens makt. Ministrar och partiledare har i regel ärvt sin makt av sina pappor som också var livstidspolitiker. Statlighet är per definition att om du inte lyder gangstrarnas order (som alltid lyder: "Hit med pengarna!", så åker du på stryk. Varför avgudar du Reinfeldt och Löfvén och ser som ditt livs mening att de stjäl det mesta av dina pengar? Tycker du att det funkar bra?

   Radera
 11. Våra politiker struntar i praktiken i att IMF återigen varnar för en svensk bostadsbubbla. Magdalena Andersson tror att lösningen heter ökat bostadsbyggande och struntar fullständigt i att svenskarna inte har ekonomi för ett massivt bostadsbyggande med rådande bostadspriser.

  "Det är klart att man ska aldrig blunda för att det kan finnas den typen av risker och det är också en av orsakerna till att regeringen vill få upp bostadsbyggandet, säger Magdalena Andersson till Ekots USA-korrespondent."

  Politikerna begriper inte att arbetena försvinner till Kina eller automatiseras bort och att svenskarna därför inte kan finansiera en väldig massa nya bostäder med jättelån baserade på framtida arbetsinkomster. Våra politiker lever i en fabelvärld. Hur i all världen skall man få dem att vakna upp till verkligheten? De är förstockade som Farao.

  Kuckelikuu, Kuckelikuuuu, det är dags att vakna nu!

  SvaraRadera
 12. Är det bara jag som inget förstår?
  Att skulderna ökar kan ju ha en koppling till det befintliga beståndet också.
  Det är ingen vits bygga nytt för 4 miljoner om man kan köpa ett gammalt intill för 2 miljoner.
  Hur skall Cornucopia få sålt sitt nybygge om inte det tar slut med de billiga gamla husen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. När arbetsinkomsterna inte räcker till så får man inte fler nybyggen för att man skapar skyhöga bostadspriser. Inte ens om man skapar massiv bostadsbrist för att försöka tvinga folk att belåna sig över öronen för en bostads skull. Än mindre när skattebetalarna fortfarande måste betala för alla de där som gav upphov till bostadsbristen.

   Radera
  2. Våra politiker påminner om en tysk andrepilot som maxar farten strax innan planet far in i bergväggen. Det kommer förvisso inte rädda några liv. Bättre vore om han öppnade dörren och släppte in en vettigare pilot. Dessvärre är det mest bara idioter som står utanför och bankar på dörren också.

   Radera
 13. Bra idé, kanske! Ränteavdraget borde fasats ut long time ago.

  Men jag tror inte socialisterna (S+V+MP+DÖ) kommer allokera de 30-40 miljarder som skulle frigöras särskilt effektivt. Frågan blir då av rent akademiskt intresse. Smulor kommer kastas åt strategiskt viktiga väljare men de reformer som diskuteras här ser jag inte kommer genomföras. Tror ni verkligen på det själva???

  Tror mer på amorteringskrav och avregleringar, men det är väl lika naivt att tro på avregleringar som att socialisterna skulle subventionera "rikingar" som har råd att buda på nyproducerade bostäder!

  Folket kommer att få vänja sig vid att bo enklare och mindre. Kanske i motsvarande standard som på 80-talet. Enda sättet att producera hyreslägenheter...

  SvaraRadera
 14. Och i dagens G-P kan vi läsa att svenska ungdomar flyttar hemifrån tidigast i Europa...
  I snitt vid 19,6 års ålder... Bostadsbristen är total.....

  SvaraRadera