Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2015-04-13 10:01

SBAB: Var femte bostadrätt och var åttonde villa säljs innan visning

SBAB har publicerat uppgifter från sin kommande Mäklarbarometer. Där framgår det att mer än var femte bostadsrätt (21%) nu säljs innan visning. Det samma gäller mer än var åttonde villa (13%). Utfallet varierar över landet, där köparna är mest desperata i Stockholm.
Bostäder som säljs av mäklare innan visning

Resultatet är att allt färre bostäder verkar vara till salu, men det handlar dels om att bostäder säljs före visning och utan budgivning, och dels om att köparnas desperata hysteri gör att försäljningstiderna är mycket korta.

Den maniska fasen i bostadsbubblan är förstås värst i Stockholm, medan Göteborg mer är som riket i helhet och Malmös bostadsmarknad förblir sval.

SBAB ger dock inte något historiskt data, så hur stor förändring detta är mot tidigare, eller om vi ser ett vanligt normalläge framgår inte. SBAB:s pressrelease har förstås upplägget att bostadspriserna rusar och ska fortsätta rusa, så skynda er att skuldsätta er så mycket som möjligt. I morgon behöver ni ännu större skulder. Så det så!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

14 kommentarer:

 1. Kanske dags att sälja kåken då, och köpa tillbaka den av den stackarn som gått i personlig konkurs om något år när korthuset rasat...

  SvaraRadera
 2. Lite missvisande att påstå att de säljs innan visning.

  De kanske säljs innan publik visning. Precis så funkade det när jag sålde min bostadsrätt.

  Mäklaren hade privata visningar för 2-3 personer någon vecka innan den publika visningen. De som går på dessa visningar är personer som varit med på budgivningar för liknande bostäder innan och ligger kvar som intressenter hos mäklaren.

  Budet jag fick var så högt över vad jag ställt mig in på psykiskt att jag inte vågade tacka nej. :)

  Tror inte många bostäder säljs innan visning.

  SvaraRadera
 3. Utbudet bu verkar vara lågt, mäklare ringer och vill värdera trots att jag säger att jag inte har planer på att sälja.
  Bor då bara i helt ordinär BR.
  Större BR bredvid såldes för 8 månader sedan för 3,5, såldes igen för några dagar sedan för 4.
  Känns som det ligger nåt i luften.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 500.000 kr kan ju vara skillnaden mellan nytt kök/badrum och inte nytt kök badrum.

   Radera
  2. Helt nybyggt då det gick för 3,5.

   Radera
 4. Har Sverige blivit helt galet, är det någon som förstår hur många arbetstimmar det tar för att få ihop en miljon kontant?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är det nog många som förstår. Matematiken är inte direkt svår.

   Sen är det nog inte många som anser att de behöver få ihop en miljon i likvida medel, vilket är ett helt annat problem.

   Radera
 5. Det kan nog ta längre tid än många tror innan "bubblan" spricker. Folks vilja att skuldsätta sig verkar oändlig. Har dessutom många yngre anställda som vittnar om att alla nu bara ser till månadskostnad och ingen ställer frågor om föreningens ekonomi tex. Allt hänger nog på hur arbetsmarknaden utvecklas... Att man tex kan bli sjuk är det ingen som tänker på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fattar inte heller hur folk tänker när de säljer innan budgivning. Mäklaren tjänar förstås på att det tar kortare tid men priset skulle självklart bli högre om fler lägger bud. Personen som lägger förhandsbudet är förstås villig att lägga samma bud i en strid med andra... Förmodligen högre.

   Radera
  2. Exited: Det kan dyka upp andra, mer intressanta, objekt för förhandsbudgivaren. Men det är nog i undantagsfallet och i övrigt tror jag du har rätt :)

   Radera
  3. skulle aldrig våga sälja innan jag köper. då står man ju verkligen med skägget i brevlådan på denna kaotiska marknad och måste köpa första bästa (innan budgivning)

   Radera
 6. Kanske ska priserna upp än mer, de låga räntorna har antagligen inte slagit igenom i föreningens lån än.
  Amorteringskrav även på föreningens lån skulle förstås få saken i ett annat läge.

  SvaraRadera
 7. Kommentar till artikeln i DI idag om räntegolv? Kontanter kan bli en dyr historia att sitta på framtiden..

  http://www.di.se/artiklar/2015/4/13/rantor-nedre-gransen-for-styrrantor-kan-och-bor-elimineras/

  Med anledning av de kostnader som finns kopplade till att förvara kontanter ligger den nedre gränsen för styrräntorna under nollstrecket. Den senaste tidens erfarenheter från bland annat Riksbanken indikerar att gränsen visserligen kan ligga lägre än vad man tidigare har bedömt, enligt Citi. Styrräntorna kan dock troligen inte röra sig fritt ned till exempelvis minus 5 procent, noterar banken.

  "Att ta bort den nedre gränsen återställer helt enkelt symmetrin i centralbankens räntesättning", resoneras det.

  Citi presenterar tre sätt för penningpolitiken att komma runt nollgränsen. Det första alternativet vore att avskaffa kontanter helt och hållet. Alternativ nummer två vore att beskatta eller räntebelägga kontanter.

  Det tredje alternativet som anges är att i de situationer där styrräntan är negativ upphöra med den fasta växelkursen mellan reserver hos centralbanken och kontanter, så att det inte längre skulle vara rationellt att låna till den negativa styrräntan och investera i nollavkastande kontanter. Citi tror att detta skulle vara både praktiskt genomförbart och troligen effektivt, men ser samtidigt vissa utmaningar.

  SvaraRadera
 8. Har precis köpt nåt, tror de va 40 kvm i en förort till stockholm nånstans. Ska bli sjukt nice, äntligen kommer jag att få vara en av de som trängs i tunnelbanan på stockholms central, vilken dröm :)
  smart att passa på innan dedära amroteringkravet också, bara onödig utgift till banken.

  kostade bara 2,5 millar också, men jag räknar med att få 3 när jag säljer i höst, då får ja råd att köpa nåt större :))


  Så, tror jag fick med de flesta dumheterna.

  SvaraRadera