Cornucopia?

2015-04-14 13:19

Så hur vit och svensk är Kungsbacka kommun?

Man ska inte klaga på Reinfeldts kommun Täbys ovilja att ta emot flyktingar och "utlänningar", då de ligger i lä bakom Sveriges största "vita helsvenska kommun" Kungsbacka. Men exakt hur "svensk" och "vit" är egentligen Kungsbacka kommun?

Till en början måste man definiera "svenskt ursprung", vilket kommer reta alla bittra rasister till vansinne. Begreppet "svensk" finns nämligen inte och går inte att definiera som rasisterna vill. Skulle de ens DNA-testa, så skulle nog många av dem upptäcka att de inte själva är speciellt svenska och oavsett saknas det en definition av vad som är "svenskt" DNA.

Istället har SCB en korrekt definition, nämligen svenskt ursprung. Alternativt svensk medborgare. Den som är svensk medborgare är juridiskt sett svensk. Så enkelt är det. Alternativet är svenskt ursprung, vilket retar rasister till förbannelse. Svenskt ursprung innebär att man är född i Sverige med minst en svenskfödd förälder. Detta finns det enkel och klart definierad statistik på. T ex är drottning Silvia med denna defintion inte av svenskt ursprung. Kronprinsessan Victoria är av svenskt ursprung, men om sessan Madelenes barn föds i USA är dessa inte av svenskt ursprung, då de är födda utanför landet.

Just för att rasister, som ofta utmärks av att vara mer klenbegåvade än normalt likt generellt alla med extrema åsikter, retar sig på definitionen svenskt ursprung och inte förstår att det inte finns någon bättre objektiv definition, så är definitionen den allra bästa möjliga.

Därmed kan vi titta på hur svenskt Kungsbacka är. Begreppen "svenskt", "svenska", "svenskar", "vit" etc avser nedan "svenskt ursprung" eller "svensk medborgare".
Svensk bakgrund och svenskt medborgarskap
i kommuner med fler än 50 000 invånare.
Medborgarskapssiffrorna är förskjutna ett steg,
men linjen är korrekt i fas, because Excel.

För rättvisa jämförelser sorterar vi först bort alla småkommuner och tittar bara på kommunerna med över 50 000 invånare. Det finns småkommuner med högre andel svenskt ursprung än Kungsbacka, men dessa är ofta isolerade småkommuner som ökommuner likt Tjörn och Öckerö eller småkommuner i glesbygden. Eller Gotland. 

Kungsbacka är Sveriges fjärde "svenskaste" kommun över 50 000 invånare, med 91.37% "svenskt ursprung", efter Gotlands 93.56%, Skellefteås 91.84% och Ö-viks 91.70%. Bland storstadsregionernas kommuner över 50 000 invånare är Kungsbacka avgjort "svenskast", och till och med Danderyd och Täby finner sig i lä. 
Svenskt ursprung i Sverige och
Kungsbacka 2014.

Nästa storkommun inom storstadsområdena är Mölndal med 80.50% "svenskar" och sedan Täby med 80.13%. En avsevärd skillnad i storleksklassen, där Kungsbacka håller en segregationsnivå i nivå med kommuner som endast har en färja till fastlandet, fast Kungsbacka har fyrfilig motorväg och dubbla järnvägsspår. Kan nog sägas vara en unik prestation i Sverige.

I Sverige i stort är förhållandena 78.53% "svenskt ursprung". 

Sett till svenska medborgare i kommuner över 50 000 invånare är det bara Gotland som har färre utländska medborgare med sina 2.23% mot Kungsbackas 3.01%.

Utländska medborgare är alltså andra nordbor, EU-medborgare, västerlänningar eller för den delen asylsökande, personer med uppehållstillstånd eller som väntar på medborgarskap.
Utländska medborgare i Sverige 2014,
olika kategorie samt i Kungsbacka.

För Sverige totalt är 7.59% utländska medborgare. 3.39% är EU-medborgare; 2.22% är västerlänningar från fd Västeuropa, USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland; 1.41% är Nordbor. I Kungsbacka är totalen (finns ingen kommunstatistik på nationalitet) alltså 3.01%, eller färre än andelen EU-medborgare boende i Sverige och något högre än den normala andelen västerlänningar.

Tittar man på alla kommuner i storstadsregionerna så kommer småkommunerna Öckerö och Tjörn med och klår Kungsbacka. Men Öckerö har inte ens en bro till kommunen.
Svensk bakgrund och svenska
medborgare i storstadsregionkommunerna.
Medborgarskapssiffrorna är förskjutna ett steg,
men linjen är korrekt i fas, because Excel.

Göteborgsområdet utmärker sig överlag med de vitaste storstadsregionkommunerna, trots att själva Göteborgs kommun har ungefär samma sammansättning som Stockholms kommun med ca en tredje del "utländskt ursprung".

Återigen landar Kungsbacka på andra plats i svenska medborgare bland storstadsregionkommunerna, där Öckerö (Sveriges vitaste kommun?) endast har 1.86% utländska medborgare, följt av Kungsbackas 3.01%

I Göteborgsområdet är Lerum, Stenungsund, Kungälv, Kungsbacka, Tjörn och Öckerö vitare än den vitaste Stockholmskommun, och i Malmöområdet är Vellinge, Lomma, Kävlinge och Svedala vitare än den vitaste Stockholmskommunen (Vaxholm).
Riksdagsvalet 2014 - Sverige och Kungsbacka

Så påverkar då Kungsbackas svenska vithet hur man röstar? Absolut - socialistpartierna fick under 30% av rösterna i riksdagsvalet. Men man är lika mycket rasister som i Sverige totalt sätt, då 11.99% röstade på Sverigedemokraterna, som är ett rasistiskt parti med rasistiska formuleringar i sitt principprogram. Kort sagt sitter man i sin kritvita kommun och skakar av rädsla för invandrare i samma utsträckning som i resten av Sverige. Fast med den lilla skillnaden att man inte släpper in några invandrare i kommunen.

Om de nu inte har en fet kreditlina till en bolånetorskcontainer.

En bidragande orsak kan vara att Kungsbacka kommun exempelvis inte äger någon exploaterbar mark på gräddhyllor som Särö och Kullavik, eller snabbt expanderande Åsa. Dessa orter har av den anledningen inte ens några motionsspår.

Tillägg: Telia stänger nu ner ADSL på fem orter i Kungsbacka. Utan att det finns något alternativ. Glesbygd, ni vet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

102 kommentarer:

 1. Nämen det här var väl något av ett lågvattenmärke? En debatt om påvens skägg angående om det bor 99,1 eller 99,2% svenskar i en av sveriges vitaste kommuner.

  Sen det där med SD, tja, man kan ju tänka sig att herr och fru Kungsbackabo faktiskt uppskattar SD i kommunalvalen för att de är drivande i någon lokal fråga typ frukt i skolan eller ny idrottsplan eller nåt. Eller tja, förmodligen inte, men den teoretiska möjligheten finns ju i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad nu riksdagsvalet har med frukt i skolan eller ny idrottsplan att göra?

   Radera
  2. Eh, läste fel men principen kvarstår, de kan ju t ex vara "försvarsvänner" och rösta SD pga det.

   Principiellt behöver man ju inte rösta på SD för att man är rädd för invandrare, menar jag.

   Radera
 2. Kan inte påstå att jag skakar av rädsla direkt. Men så röstade jag inte på SD heller.
  Däremot finns det en kvinna från Malmö som invandrat till kommunen just för att slippa invandrare. Hon är däremot föga förvånande SD'are.
  Hur ser det förresten ut i Marks kommun?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 85.98% "svenskt ursprung", 4.48% utländska medborgare.

   Radera
  2. Ah.. måste kännas konstigt att se alla utlänningar när du är på ICA..
   Antar att både Marks kommun och Kungsbacka har en bit kvar till Botkyrka och Alby som jag i en kort period av mitt liv.
   Dessutom, damn you för att du exponerar Kba på detta sättet. Nu kommer ännu fler vilja bosätta sig här och allt blir dyrare.
   Är inte alla Hallänningar "nysvenskar" förresten? Själv ser jag mig som en bosättare från det riktiga Sverige, en representant för den repressiva ockupationsmakten.

   Radera
  3. Ni kan behålla SD-tanten däruppe i Kungsbacka, vi har många såna tanter härnere så vi saknar henne inte!

   Svenljunga måste också vara rätt vitt.

   Radera
  4. Jag har närmast till ... Kungsbacka, ErikG.

   Radera
  5. Ben Dover, vad synd, annars hade jag kunna satt henne på öresundståget och skickat ner henne till dig.

   Cornu, då har du väl i alla fal lagt märke till att vi har den lagstadgade kvoten av romer, 1st per entré, även här. Det måste ju i alla fall vara ett positivt tecken.

   Radera
  6. Marks kommun...
   Som genetisk Markbo sedan före statistikens införande så vill jag påstå att Marks härad blivit "vitare" de senaste femtio åren...
   Då en stor immigration av extremt blonda finländare tillkommit under industrialismens härjningar i bygden....
   Innan dess var Markborna mestadels cendré...
   Att "vissa" förutsatt att den egentliga grunden till Markborna var blonda kan diskuteras.. Vissa ortsnamn har herulisk anknytning och därmed sydtysk/ romerskt påbrå...
   Så det "vita" kräver en förklaring.
   Under senare år har en immigration av folk från Balkan skett och de är tydligen till viss del ostrogoter, alltså "östgötar"....
   Så folkvandringar pågår och har så alltid gjort.

   Radera
  7. Vid ett tillfälle förra året skulle en bekant prata jordbrukspolitik på ett SD-möte i Kinna...
   Jag tog mig dit för att hjälpa till... ( jag är numera inte partimedlem och har inte heller röstat på tio år)
   Ett par fokuserade SD-medlemmar skötte alltihop.
   Publiken var mest några obekymrade pensionärer...
   De infödda Kinnaborna gick i en vid cirkel runt detta pestsmittade gäng..
   Intressant.
   Men det mest intressanta var att alla som kom fram och ville prata var immigranter - för just centralorten har gott om immigranter. Och deras åsikter var precis som SD.....
   Några glada immigranter hade även litet svårt för svenskan...
   Hur skall man tolka detta?
   Att de inget fattade? (Vem är då rasist?)
   Eller att de fattade och hade åsikter..?
   Men då just deras åsikter är de mest intressanta, så kan väl inte jag betraktas som rasist?
   Så fanns det några rasister?
   Var det måhända de som inte vågade sig fram, utan gick i en vid cirkel, för att inte avslöja sig....
   Frågorna blev bara fler efter det mötet...

   Radera
  8. Den lagstadgade kvoten har ändrats. Nu gäller en per entré samt en per återvinningsstation, den senare återfinns ibland precis innanför dörren. Det gäller att stå på sig om man exempelvis vill donera till barncancerfonden eller ännu värre köpa mat för pantpengarna.

   Radera
 3. Inlägget tar förtjänstfullt upp problemet med att definiera etnicitet och ras utifrån den nu rådande begreppsvärlden. Bara för att en plats befolkas av är svenska medborgare eller personer med svenskt ursprung behöver det inte betyda att man vill flytta in i grannskapet. Det intressanta är ju hur stor andel vita som bor i området. I de flesta länder som har en längre historia av etnisk diversitet sker indelning idag baserat på ras. I USAs motsvarighet till SCB delas befolkningen idag t ex upp i 6 olika raser. Det är bara en tidsfråga innan vi anammar ett dylikt rasindelningssystem. Hur ska man annars kunna avgöra om man törs skuldsätta sig upp över öronen för att köpa en bostad eller inte?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rasbegrepp sysslar som bekant bara rasister med och går inte heller att objektivt mäta, utan är alltid godtyckligt och subjektivt. Dessutom är det tack och lov olagligt att registrera sådana subjektiva åsikter som ras i Sverige.

   Radera
  2. Jag har förvisso i vuxen ålder funnit ro i behagliga Täby, men har bott på allehanda skumma ställen innan dess. Och det finns fan i mig många etniska svenskar man vill slippa också.

   Radera
  3. Rasbegreppet är tyvärr inte mer godtyckliga än begreppen stol och pall. Trotts att det inte finns en skarp gräns mellan de olika begreppen så kan de fortfarande vara användbara.


   "New genetic data has enabled scientists to re-examine the relationship between human genetic variation and 'race'. We review the results of genetic analyses that show that human genetic variation is geographically structured, in accord with historical patterns of gene flow and genetic drift. Analysis of many loci now yields reasonably accurate estimates of genetic similarity among individuals, rather than populations. Clustering of individuals is correlated with geographic origin or ancestry. These clusters are also correlated with some traditional concepts of race, but the correlations are imperfect because genetic variation tends to be distributed in a continuous, overlapping fashion among populations. Therefore, ancestry, or even race, may in some cases prove useful in the biomedical setting, but direct assessment of disease-related genetic variation will ultimately yield more accurate and beneficial information."

   http://www.nature.com/ng/journal/v36/n11s/full/ng1435.html

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  5. Rasistisk kommentar och hets mot folkgrupp, skrivet av rasisten Kapitalist (fjärde gången jag raderar hens inlägg), raderat.

   Radera
  6. Håll dig till dina förvirrade inlägg om kapitalism och marknadens förträfflighet istället.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  8. Hets mot folkgrupp raderad.

   Se till att förnya dina recept.

   Radera
  9. "Rasbegrepp sysslar som bekant bara rasister med..." Menar bloggaren att US Census Bureau är en rasistisk organisation? Den sysslar på daglig basis med rasbegrepp genom att samla in data om rastillhöriget på order av staten i USA som då också borde vara en hop rasister. Eller?

   Från http://www.census.gov/topics/population/race.html . "The Census Bureau collects race data according to U.S. Office of Management and Budget guidelines...

   Håller dock med om att mätningen inte är helt enkel. I USA löser man det genom den sjätte kategorin "övrigt".

   Radera
  10. Jupp, absolut rasister som klassificerar och indexerar människor efter ett luddigt ras-begrepp. Saknas bara judestjärnor, så är man tillbaka på 30-talet.

   Radera
  11. Instämmer själv till viss del då rasism just är att indela människosläktet i ett antal distinkta raser. Skulle man fråga Obamas administration om de själv ansåg sig vara rasister tror jag inte att de instämmer utan förbehåll.

   Agerandet i USA visar dock på att någon form av uppdelning på etnicitet kommer att ske när mörkhyade medborgare enligt vedertagen definition också är av "svenskt ursprung" om en eller två generationer. Då blir vi alla rasister men jorden går nog inte under för det.

   Radera
  12. Dessutom:

   The racial categories included in the census questionnaire generally reflect a social definition of race recognized in this country and not an attempt to define race biologically, anthropologically, or genetically.

   Alltså, om du gillar golf och segling och lyssnar på the Bangles, så kvittar det om du ser ut som Kunta Kinte i ansiktet - du är vit.

   Radera
  13. Vet inte var du hitta ovanstående. Följande gäller i USA enligt direktiv från presidentens kansli:

   The U.S. Census Bureau must adhere to the 1997 Office of Management and Budget (OMB) standards on race and ethnicity which guide the Census Bureau in classifying written responses to the race question:

   White – A person having origins in any of the original peoples of Europe, the Middle East, or North Africa.

   Black or African American – A person having origins in any of the Black racial groups of Africa.

   American Indian or Alaska Native – A person having origins in any of the original peoples of North and South America (including Central America) and who maintains tribal affiliation or community attachment.

   Asian – A person having origins in any of the original peoples of the Far East, Southeast Asia, or the Indian subcontinent including, for example, Cambodia, China, India, Japan, Korea, Malaysia, Pakistan, the Philippine Islands, Thailand, and Vietnam.

   Native Hawaiian or Other Pacific Islander – A person having origins in any of the original peoples of Hawaii, Guam, Samoa, or other Pacific Islands.


   Man får dock fylla i enkäten själv och det finns inget svar som är "rätt".

   Radera
  14. Bra, Ocke, då anser du alltså att du är att likställa med en arab. Är det OK att vi kallar dig araben framöver?

   Radera
  15. Eller missuppfattar jag dig och du tycker inte att USA:s klassificering av raser är bra?

   Radera
  16. Dock lät det på dig som du hyllade USA:s rasistiska klassificering av medborgarna, men det kanske var ironi?

   Radera
  17. Min poäng med ursprungsinlägget var att i länder som sedan lång tid tillbaka har en befolkning med etnisk diversitet delar man in befolkningen i raser. I USA är man lika mycket medborgare i USA om man är av inhemskt ursprung (Indian), släkten tvångsimporterades från Afrika för 10 generationer sedan eller om farföräldrarna emigrerade från Irland i slutet av 1800-talet. Medborgarbegreppet säger därför ingenting om etnicitet vilket man bevisligen vill föra statistik över och därför delas befolkningen upp i raser. Jag menar att detta även sannolikt kommer att ske i Sverige om några generationer när svensk medborgare eller svenskt ursprung (enligt dagens definition) blir lika intetsägande. När man väl har man väl bestämt sig för att en indelning ska ske blir givetvis nästa frågeställning vilken upplösning man anser nödvändig. Jag redovisade ovan hur USA gör.

   Själv skulle jag inte identifiera mig som arab. Jag kommer mer att tänka på Usama Bin Laden som gick under smeknamnet "Araben" då han etniskt stod ut från den afghanska befolkningen under sin vistelse i landet. Bestämd form singular innebar att han var högst i rang och chef över alla andra araber på plats. Jag vet inte riktigt om den analogin stämmer in på mig..

   Radera
 4. "Svensk" finns inte?

  Finns "tysk", "norsk", "engelsk", "kenyansk", "japan"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svensk finns. Det är "svensk medborgare".

   Radera
  2. Med svensk menar nog de flesta någon som åtminstone föds med svenska som modersmål. Är det bara för att vara PK och "antirasist" som man måste krångla till det mer än så? Med denna definition så finns för övrigt den svenskaste kommunen i Finland, vilket väl säger en del om det här landets utveckling... Om bloggaren inte samtycker så lämnas det som en övning för denne att förklara för kurdiska föräldrar i Turkiet att deras barn är turkar, för samer att alla barn födda i Lappland är samer eller för kineser att barn födda av somalier där är kineser osv osv osv...

   Radera
  3. @Observant: Du har fel i vad du tror att de flesta menar om du inte menar "de flesta rasister". Barn som föds i Sverige av en mamma som pratar annat språk än svenska och en pappa som pratar svenska anses av alla (utom möjligtvis några rasister) vara just svenskar. De kommer både vara av svenskt ursprung och svenska medborgare. Det är bara rasister som kommer tycka att de inte är svenskar.

   Radera
  4. Med Lars Wilderängs definition av "svensk" så är alltså Max von Sydow inte svensk.

   Medan en person född av en mor med svenskt medborgarskap varsom helst i världen, utan att tala svenska eller någonsin vistas i Sverige, är svensk. I alla fall fram till sin 22-årsdag.

   Men Wilderäng verkar inte tycka att det är något problem.

   Radera
  5. Nej, det är SCB:s definition. Och född utomlands så är man enligt definitionen inte svensk oavsett om bägge föräldrarna är det.

   Halmgubbe.

   Radera
  6. Faktafel, Lars.

   Ett barn fött av en kvinna med svenskt medborgarskap blir svenskt medborgare oavsett var i världen barnet föds: http://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Becoming-a-Swedish-citizen/Citizenship-for-children/Automatic-citizenship.html

   Sedan 2015-04-01 gäller det även om det är pappan som är svenskt medborgare.

   Radera
 5. Det går utmärkt att definiera genetiska Svenskar. Allelfrekvenser skiljer sig mellan individer och mellan olika befolkningsgrupper. För en enskild individ kan forskare med ett DNA-prov, med hög sannolikhet, placera in denne i en specifik befolkningsgrupp. För Svenskar kan det finnas problem att med full säkerhet skilja en individ från närstående grupper, som Norrmän och nordtyskar. Men för mer avlägsna grupper, Japaner etc. Kan det göras med närmast 100 % säkerhet.

  Att befolkningsgruppen definieras utifrån ett visst geografiskt område är däremot till viss del godtyckligt. Men det skiljer sig inte i princip från alla andra ord vi använder som är godtyckligt definierade. Tron på att det inte finns genetiska skillnader mellan grupper är tyvärr främst baserad på ideologi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså, någon sådan studie på svenskar finns inte. Bevisa ditt påstående, annars är du bara en rasist och en liten lort.

   Radera
  2. Svenskar och danskar är genetiskt olika

   "Djupt fascinerande är att den genetiska Europakartan liknar den geografiska. Det visar att människor som bor nära varandra är mer lika genetiskt än de som bor långt ifrån varandra. Avståndet har verkligen betydelse för hur olika vi är rent genetiskt, säger forskningschef Thomas Werge."

   http://www.sydsvenskan.se/danmark/svenskar-och-danskar-ar-genetiskt-olika/

   Den baseras på:

   Correlation between Genetic and Geographic Structure in Europe

   http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960982208009561

   Radera
  3. Men utöver ren medicinsk eller etnologisk forskning, vilken poäng finns det att klassa in människor efter genetisk historia? Den politiska och praktiska nyttan är noll. En medborgare i landet Sverige ska ha samma rättigheter och skyldigheter oavsett genetisk sammansättning.

   Radera
  4. Exakt. Om man nu inte råkar vara rasist, vilket i princip alla som försöker sig in på denna bruna stig råkar vara.

   Radera
  5. Rasisten ser ett mervärde i att kunna fastställa ras, så man kan behandlas olika, med olika rättigheter. Övriga ser bara individer.

   Radera
  6. Det kan väl möjligen finnas en marginell medicinsk betydelse, vissa ärftliga sjukdomar förekommer oftare hos personer med visst genetiskt ursprung. Men gissningsvis kan ju sjukvården hantera det utan ett nationellt register på judar, afrikaner etc.

   Radera
  7. @ErikG
   vilken poäng finns det att klassa in människor efter genetisk historia? Den politiska och praktiska nyttan är noll. Du har nog blivit lite för indoktrinerad av långa vistelser i PK Sverige. Du kanske inte ser någon nytta men betänk då att t ex USA, Brasilien, Australien mfl klassar sina medborgare efter genetisk historia. Någonting borde de anse sig få ut av sina ansträngningar.

   Radera
  8. Det gör vi ju i Sverige också - se den rasistiska samepolitiken.

   Radera
  9. Kan du påvisa nyttanför samhället och medborgaren av att klassa folk efter genetisk historia. Mina förfäder på farfars sida var vallonsläkt och min mormorsmor från tyskland. Får jag lägre jobskatteavdrag nu, eller hade jag kunnat slippa göra lumpen?
   Jag är uppenbarligen så indoktrinerad att jag inte kan se den självklara nyttan, så var så god, förklara.

   Radera
  10. Självklart har det betydelse, alla vet ju hur valloner är så nu när virett ut det kanske polisen kan komma direkt hem till dig och leta stöldgods när nåt försvunnit.

   Radera
  11. Valloner, är inte de smeder och gruvarbetare, som jobbar 24/7? Aldrig hemma, är på jobbet hela tiden.

   Radera
  12. Jo, och så känns det ibland. Men tvärr är mitt stolta vallonblod utspätt med latmaskinfekterat svenneblod. Men jag gillar kanoner å sånt, så lite finns nog kvar. Eller så kanske det är tysken i mig som vill ut o marschera..
   Men Ocke, förklara nu, jag är genuint nyfiken!

   Radera
  13. Det kan nog vara en nyttig övning att försöka tänka igenom det själv. Börja med följande frågeställning: Har jag verkligen rätt i mitt påstående rörande att "den politiska och praktiska nyttan är noll" att klassa sin befolkning efter genetisk historia om många av världens länder, de mest inflytelserika med stort monetärt välstånd inkluderade, gör motsatsen?

   Radera
  14. Det finns medicinska orsaker till att klassificera folk i olika etniska grupper. Två exempel:

   1) Somaliska kvinnor har ofta D-vitamin brist i Sverige, något som kan leda till symtom och ökar risken för bland annat autism hos barnen. En rekommendation kan helt enkelt gå ut att alla svarta kvinnor bör få högre dos med D-vitamin när de är gravida.

   http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=18401

   2) Diabetes visar sig på olika sätt bland asiater och europeer och optimal behandling är därför lite olika. Om jag kommer ihåg rätt, så skiljer sig idag behandlingspraxis mellan till exempel länderna Sverige och Japan. Men för Japaner som bor i Sverige finns ingen sådan skillnad, de får helt enkelt sämre behandling för att läkarna inte tar hänsyn till deras etnicitet när de bestämmer behandling.

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3708105/


   Om man av någon anledning vill tala om hur svenskt Kungsbacka kommun är så skulle man kunna använda en genetisk definition om man vill. Precis som man kan använda en kulturell eller juridisk definition. Beröringsskräcken med genetiskt definerade grupper är förstårlig med tanke på arvet från WW2, men blir ibland överdriven.

   Radera
  15. Det mest svenska är nog förmågan att ta skit utan att reagera...
   Enligt skrönan om Lenin, när han reste genom Sverige och såg alla bugande människor...
   "I det här landet går det inte att göra revolution..."

   Radera
  16. Och vilken praktisk nytta har DE av detta då?
   Förutom för forskningsändamål kan jag ärligt talat inte se någon nytta, hur jag än försöker. Inte i det samhälle jag föredrar. Men ska man ha "whites only-bussar" så är det naturligtvis viktigt att man kan påvisa att man har rätt att gå på bussen. Men det är väl inte det du menar antar jag?
   Vad ska man med det till? Jag är uppenbarligen "normalbegåvad" som Cornucopia så snällt brukar kalla de som är långt ifrån mensamedlemskap, så du får allt hjälpa mig. Annars kommer jag misstänka att du inte själv har en aning.

   Radera
  17. Det som kommer att vara utslagsgivande vid en samhällsförändring är förmågan att tåla den nytta miljön...
   Bleksiktiga britter får hudcancer i Australien...
   Svarta afrikaner får D- vitaminbrist ( utom somalier/ massajer som klarar att dricka mjölk) och får därmed rakitis och kvinnorna dör i barnsäng....
   Hårda vintrar ( om det blir några framöver) slår ut folk med sydligt mtDNA... Då de inte tål kyla....
   En anpassning till miljön sker och bleksiktiga nordbor blir det slutliga resultatet oavsett.
   Men många kommer att ha genetiskt påbrå från hela världen...
   So what?

   Radera
  18. Den praktiska nyttan är bättre medicinsk behandling. Nu är de flesta mediciner utvecklade av och för vita män så vi förlorar inte så mycket på att inte titta på etnicitet. Men för andra grupper, där det exempelvis är vanligare med andra leverenzym, fungerar antagligen inte våra mediciner lika bra.

   Radera
  19. Jo, att det finns en medicinsk nytta av att forska kring genetik är ju självklart. Men ett register typ det som Ocke föreslår är dels alldeles för trubbigt, dels onödigt för den typen av forskning. Enligt ovan klassas ju samer, götar, morer och kelter som samma, vilket är på tok för trubbigt om man vill använda informationen vetenskapligt.

   Om en Somalisk kvinna kommer in till MVC för att hon är gravid så kan ju hennes somaliska ursprung klaras upp där och då. Att japaner får fel vård i Sverige beror inte på att de inte är registrerade som japaner, utan det beror på att vården inte är bra nog. Ska man skräddarsy vården till vårdtagarens genetik så är det bästa att ta ett genprov där och då.

   Så vad gör USA med "rasinformationen", på vilket sätt hjälper det medborgaren?

   Radera
  20. Har inte pratat något om USA:s rasinformation och missförstod att du skrev till mig.

   För att en svart somalisk kvinna ska få en annan D-vitamin behandling, så måste läkarna vara medvetna om att just svarta ska ha en annan behandling. Det är därför rationellt för forskare/myndigheter/läkemedelsbolag att skriva om etniska grupper och raser i den information de ger till läkare.

   Angående USA:s rasinformation:

   I USA är det lättare för svarta att komma in på universitet än vita och asiater eftersom det finns kvoter. De är till för att minska klyftorna. Om det är bra eller inte vet jag inte, men jag kan tycka att det efter slaveriet var rimligt att främja svartas utbildning.

   Radera
  21. @ErikG
   Ett lite mer provocerande exempel hittar du här. En Harvardprofessor argumenterar i artikeln för att polisen kan ha nytta av rasinformation och rasprofilering vid brottsbekämpning. Exemplet är ett svar på kritik man fått på en tidigare artikel och syftar också till att visa hur man berör ämnet och hur debatten går i andra länder där man faktiskt kan använda ordet ras utan att varenda åhörare/läsare reflexmässigt förfasas och börjar rabbla mantran som man hört eka i åsiktskorridoren.

   Radera
  22. Ang somaliska kvinnor så beror väl D-vitaminbrist säkertganska mycket också på beklädnad som hudfärg

   Radera
  23. D-vitaminproblrmet är under uppväxtåren då skelettet utvecklas...
   Som vuxna är det inte lika viktigt.

   Radera
  24. Polisen som inte ens utreder brott om man lägger gärningsmannen i knät på dem, så vi ska ha ett nationellt rasregister för att polisen ska icke-utreda brott lättare? Lite starkare argument än så måste du väl ha, Ocke. Särskilt som det skulle vara så uppenbart att det skulle vara till så stor nytta för oss.
   Jag är inte övertygad. Att du dessutom måste mumla om åsiktskorridorer och PK-indoktrinering får mig att tro att du faktiskt inte har några riktiga argument. Nä, jag är inte beredd att hosta upp miljontals kronor för att skapa och underhålla något rasregister. Det finns bättre saker att lägga skattepengarna på.

   Radera
  25. Jag trodde i min enfald att en Harvardprofessors åsikt kanske skulle väga lite tyngre än mina förklaringar. Men tydligen kan även den viftas bort som ingenting när den inte sammanfaller med vad som är PK här i Sverige. Jag kommer nog oavsett ha svårt att övertyga dig men du bör iaf inse att du redan hostar upp din beskärda del för statistik och register som är mycket snarlika rasregister. Eller var du av uppfattningen att SCB var en ideell organisation? Tror inte heller att poliserna i Skåne som upprättade register över kriminella romer och deras anknytningar gjorde det på gratis övertid..

   Radera
  26. Du har ETT argument som är en tes från EN professor, och du lanserar det som om det vore något som var så självklart att vilken femåring som helst skulle klura ut det.
   Jag vet att SCB har statistik på nästan allt. Dessutom har vi redan ett DNA-register, det så kallade PUK-registret, som kan användas för forskning. Så rådatan finns redan om man vill studera den genetiska sammansättningen av populationen. Men varför man aktivt ska klassa in medborgare efter genetiskt ursprung förstår jag fortfarande inte. Varför vill du att det på ditt körkort eller i ditt pass ska stå vad dina gener säger att du är?
   Rom-registret är ju intressant, intressant att du tar upp det som ett argument.
   Antingen var det ett register över kriminella och deras kriminella kontakter, och då finns det naturligtvis inget att anföra. När man gör en utredning måste man koppla ihop punkterna för att se vad man får. Kartlägger man en eller ett par kriminella romer kommer det givetvis visa sig att de har kontakt med andra romer, precis som en kartläggning av mig skulle visa att jag mestadels har kontakt med andra "vanliga" svenskar med mysko intressen. När utredningen är klar så är registret förbrukat. Det bör förstöras eller i alla fall rensas så att inte oskyldiga drabbas om det kommer ut. Risken är annars att registret läcker och så kommer oskyldiga människor associeras med banditgäng bara för att de råkade känna någon som känner någon.
   Eller så var registret ett register över alla romer, kriminella eller ej, och då kan man fråga sig vad polisen har för nytta av att registrera en rom bara för att man är en rom?

   PK eller ej, men jag har den utopiska drömmen om ett samhälle där individer ansvarar för sina gärningar. En man som slår sin flickvän ska ta ansvaret för sina handlingar, inte alla män. En rom som stjäl ska ta ansvaret för sitt handlande, inte andra romer etc.

   Det är klart att det blir mycket ENKLARE om man kan konstatera att gärningsmannen var en mörkhyad man i 30-års åldern, därför är det också helt ok att ta vilken man som passar beskrivningen som helst och bura in denne. Men är det ett samhälle vi vill ha?

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Kul grepp det där med raser och att begränsa det till en region-Sverige!
  Vi var väl inte med under raslärans utveckling men gjorde de inte lite mer precisa indelningar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jorå, sydeuropéer är ju inte riktiga germaner utan alpinider, t ex.

   Radera
 8. Det låter skrämmande att dela in människor i olika raser. Nästa steg blir väl då att tilldela de olika raserna egenskaper. Vilket inte bådar gott eftersom vi (människorna) inte lär av våra misstag. Och måste vi ha USA som förebild i just det här ämnet? (Om vi nu tvunget måste ha en förbild).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller Brazilien...
   Dumt bara.

   Radera
 9. En kommun som saknar motionsspår i tätorten bör snarare klassas som pro-amerikansk än svensk...

  SvaraRadera

 10. Jag kan följa min stamtavla mer än 400 år tillbaka, alla födda i Sverige utom 1, som är född i Finland. Farfars, farmors far. Jag anser på goda grunder att mina förfäder varit med och byggt upp det här landet med sitt svett och blod.
  Därför är detta mitt hemland och ger mig mer rätt till att bestämma något i det här landet än valfri nyhitkommen "Svensk medborgare"

  Men så funkar det tydligen inte längre, själva definitionen av vilka som är Svenskar har devalverats ordentligt. Det är på tok för lätt att bli Svensk och att bli klassad som Svensk med de rättigheter som egentligen bara borde få tillfalla de som har blodsband till landets upphovsmän, om man nu får säga så.. Eller ens får tänka så ..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, var går gränsen...
   Det är ganska viktigt för om det inte finns någon gräns upphör intresset för den enskilde medborgaren att hävda sitt medlemskap och då även skyldigheterna mot samhället.
   Det blir då ett ätt- och stamsamhälle...
   Ett nytt Somalia...

   Radera
  2. 1. Alla barn har inte alltid de fäder som står i kyrkoboken
   2. Hur vet du att alla dessa förfäder jobbade hårt? Kanske de gjorde det eller så kanske bara gled omkring och inte tog i mer än nödvändigt?
   3. Oavsett det, så kan en inställning att man ska ha mer att säga till om p.g.a. ens förfäder leda till lathet. Jämför att du vid nästa lönesamtal vid chefen får höra at "Du har inte gjort något speciellt, men din far och farfar jobbade bra, så du får högre löneförhöjning än dina kollegor" och vice versa "Varför ska jag anstränga mig och jobba hårt som invandrare, ursprung betyder ju ändå allt"

   Radera
  3. Precis, en god tumregel, som även visats numera när man kan ta DNA-prov är att ca 10% av alla barn har en annan far än den registrerade. Många "äkta svenskar" skulle nog få sig en tankeställare när de visar sig att deras linjer berikats genetiskt (minskat inaveln i byn) av gårdfarihandlaren, knallen, en ilandfluten sjöman, en godtycklig sjöman, en utländsk förbipasserande adelsman, någon soldat, eller oftast den lokale utkommenderade prästen från Uppsala eller under dansk ockupation Roskilde.

   Radera
  4. Kvinnan var väldigt sexuellt fri innan 1800-talets historierevisionism och kvinnoförtryck. Så nog spädde man ut generna när chans gavs och männen var borta och uträttade sina "stordåd".

   Radera
  5. Cornu, hm, jag har annars hört de som menar att siffran kanske ska vara 5% (10% ska koma av vissa undersökningar har haft ett visst bias(undersökningen gjordes p.g.a. att där misstanke fanns).Men oavsett om det är 10% eller 5% så (1 av 10 eller 1 av 20) så till slut så kommer det sannolikt att finnas "fel" i kyrkoböckerna

   Radera
  6. Fair enough.

   Därtill finns det säkert förbrytare och annat löst folk i den där släktforskningen. Psykopatiska drag och förakt för medmänniskor sägs delvis vara ärftligt, så dessa århundranden av förfining av generna som lett fram till Kallle7 (tre l) talar ju inte direkt för några bra drag hos förfädrerna. Vet inte om man skrev in förbrytares illdåd i kyrkoböckerna?

   Radera
  7. Psykopater mördar ofta familjemedlemmar då deras empati är mer generell en präglad.
   Mycket tyder på att det är miljön i uppväxten som styr om du blir en allmänt trevlig prick som tycker
   om människor eller får en fixering vid sig själv om du har den ärftligheten (syns på hur hjärnan är uppbyggd)

   Rasbiologiska (rasister) är ju bara dumma i huvudet! Däremot finns hos mig förståelse för rädsla och fördomar mot en ökande takt i omvandlingen av ex. Sverige.
   Låt politikerna vara tydliga med hur den ekonomiska och sociala integrationen drabbar alt gynnar oss som bor här så vi kan vara med och ta informerade beslut om takten i förändringen/ invandringen.

   Radera
  8. Även att vara dum i huvudet (lägre IQ) är ju ärftligt. Och eftersom rasister har lägre IQ (jag har länkat till detta tidigare) generellt, så säger det ju en del. Sedan är väl utmärkande för de smartaste och mest fritänkande svenskarna att de utvandrade till USA under 1800-talet och 1900-talets början.

   Radera
  9. Man ska alltså inte slå sig speciellt för bröstet över att "min släkt har funnits länge i Sverige". Det betyder bara att de tackade nej till ett bättre liv i USA, dvs var lite klent begåvade.

   Finns ju fler svenskättlingar i USA än det finns svenska medborgare, vilket säger något om vilka som lyckades bäst.

   Radera
  10. Smeder, lärare, bönder, sjömän och andra arbetare är vad jag hittat i släkten.
   Att du Cornu försöker förlänga din släkts dåliga moral till att gälla även min släkt, är lite lågt.

   Likaså den om IQ och att vi SD anhängare skulle vara behäftade med en låg sådan, och att det i mitt fall skulle betyda att min släkt var för korkad för att förstå att de borde åka till Amerika.
   Vilket också är ett lågt påhopp som säger mycket mer om dig, än vad det säger om mig.
   Särskilt när du själv skrivit att man inte ska attackera personer för saker de inte kan göra något åt

   Hur vet du att de inte åkte till Amerika, men sedan kom tillbaka? (vilket de faktiskt gjorde)
   Och du skulle SÅ gärna vilja att det vore ett samband mellan IQ och rösta på SD, men jag vet helt säkert att du har fel när det handlar om mig..

   Sen är det är inte så att jag "slår mig för bröstet" när jag "påstår" att min släkt funnits länge i landet,
   det är ren jävla fakta och jag tycker det skulle ge mig MER rätt till rättigheter än någon som nyss dykt upp här, som inte har någon som helst jävla anknytning till landet öht, har du svårt att ta in det?

   Radera
  11. Fast nu säger du att din släkt lämnat landet. Så därmed har ni inte alls funnits här hela tiden, tvärt om var ni själva invandrare ett tag.

   Vad gäller IQ så pratar jag generellt. Om du varit normalbegåvad hade du förstått det, och att det alltid finns undantag.

   Forskningen är entydig - rasister har lägre IQ i snitt.

   Radera
  12. Övriga läsare kan notera att Kallle7 här medger att han är rasist, då han hävdar att lägre IQ inte gäller i hans fall.

   Annars borde han inte ha något problem med att rasister har lägre IQ. Eller så menar han att alla som röstar på SD är rasister. Eller så vet han inte vad han menar.

   Radera
  13. Att rasister skulle ha låg IQ är intressant. I artikeln Cornucopia? länkar till finns fäljande att läsa " The researchers turned to two studies of citizens in the United Kingdom, one that has followed babies since their births in March 1958, and another that did the same for babies born in April 1970. The children in the studies had their intelligence assessed at age 10 or 11; as adults ages 30 or 33, their levels of social conservatism and racism were measured. Och ja man kom fram till "As suspected, low intelligence in childhood corresponded with racism in adulthood."

   Studierna baseras alltså helt på urval ur populationen i Storbritannien. Kan utfallet egentligen ha något att göra med att intelligenta människor i större omfattning har förstått vad som är socialt accepterat och svarar därefter. Skulle man göra en liknande studie i valfritt asiatiskt land är jag helt övertygad om att resultatet skulle bli ett annat. Rasismen, eller för att vara extra tydlig, den utpräglat nedsättande syn på människor från Afrika söder om Sahara, som finns bland östasiatiska folk t ex koreaner och japaner kan de flesta svenskar inte föreställa sig. Men det kan ju vara så att de flesta östasiater i själva verket dumma i huvudet?

   Radera
  14. @Cornu

   1. Det var exakt samma personer som lämnade landet och sedan kom tillbaka.

   2. Det är ju du som hela tiden (ogrundat) gör kopplingen -->SD är rasister och rasister har lägre IQ
   Jag är SD, men ingen rasist, och har en IQ som är högre än genomsnittet alltså har du HELT FEL när du
   insinuerar att jag är ännu en lågbegåvad rasist med lågmoraliska förfäder...

   Svårt att ta in det också?

   Radera
  15. 1. De var alltså invandrare.

   2. Halmgubbe.

   Så vad är din IQ? Vilken IQ skala? Stanford-Binet? Wechsler? Catell?

   Radera
  16. 1. Nej de kom tillbaka från en tillfällig vistelse utomlands

   2. Du skriver:
   "Så (sd) är ett rasistiskt parti, och det går inte att hävda att man inte stöder rasism genom att lägga en röst på (sd). Hela grupper ska klumpas ihop på grund av individers gärningar."
   "Även att vara dum i huvudet (lägre IQ) är ju ärftligt. Och eftersom rasister har lägre IQ (jag har länkat till detta tidigare) generellt, så säger det ju en del. Sedan är väl utmärkande för de smartaste och mest fritänkande svenskarna att de utvandrade till USA under 1800-talet och 1900-talets början."
   Halmgubbe my ass..

   Jag fick så många poäng att jag blev både glad, förvånad och helt nöjd.

   Hur många fick du?

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hets mot folkgrupp raderat. Försökte hävda vetenskaplighet, men länkade inte till och citerade inte "vetenskapliga studier". Extraordinara påståenden kräver extraordinära bevis. Och oavsett hets mot folkgrupp.

   Det kan du ägna dig åt på Avpixlat. Här finns kvalitets- och hygienstandard.

   Radera
 12. det pågår ett internationellt projekt se länk; https://genographic.nationalgeographic.com/press/page/2/
  som via människors DNA kartlägger de migratoriska folkförflyttningarna världen över. Det är mycket intressant eftersom man via mutationer kan spåra ända tillbaka till Homo Sapiens uppkomst i Östafrika och till dags dato.
  Där man kan man se att det inte finns något som heter "ras", vi har alla samma genetiska ursprung. Det går däremot att se inom vilka geografiska områden vissa befolkningsgrupper har levt under långa tider och hur det givetsvis har påverkat pigmentation, sjukdomar osv. Svenskar eller skandinaver är i regel drygt 50% nordeuropeisk jägarfolk och ca 40% medelhavsfolk och ca 10 % från vad som numer är Turkiet. De mest typiska nordeuropéerna är faktiskt finländare! Att svenskar släktar med sydeuropéer beror på utvecklingen av jordbruket som skedde senare än jägarsamhället. Dessutom kom jordbruksfolken från Mellanöstern, nuv Irak, och spred sig över medelhavsområdet successivt och trängde undan de gamla jägarfolken. Jag skulle kunna berätta ännu mer om detta men det blir för långt. Vi har m a o inga raser bara olika kulturgenetisk bakgrund vilket är något helt annat.
  Om vi absolut ska prata ras är personer från Etiopien de mest "renrasiga" vi kan hitta. Européer har gener från Neanderthal m.fl. homonider.
  Jag har själv lämnat DNA till detta forskningsprojekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Poängen här är ju att det inte går att hitta något "svenskt" DNA-mässigt. Vilket rasisterna tror de kan göra. De kan möjligen hitta något löst europé-turkiskt.

   Radera
  2. För att översätta "homonider" till svenska, så rasisterna förstår - apmänniskor.

   Radera
  3. Via den filosofiska löjligheten är vi ju alla släkt, ja även religiösa dårar har ju ursprung gemensamt i sin fantasi.
   Vi får hoppas att stolta "Svenskar" hittar något annat att hänga upp sitt liv på än rasism.
   Själv är jag konservativ i meningen ta det lugnt och kolla om det funkar innan du hoppar.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 13. Det stämmer det finns inget specifikt svenskt DNA. Om man inte kan hävda att just gener från nordeuropeiska jägarfolk är värda att bevara och föra vidare av något etnografiskt skäl?
  Nej det är inte själva generna vi ska vara stolta över men däremot vårt kulturarv, språk, historia m.m.
  Det är det som skapar kontinuitet och sammanhållning. I andra länder har jag träffat på personer som hävdar att just detta är oerhört viktigt, viktigare än individualistiskt självförverkligande. Men svenskarna har tappat den förståelsen och blivit alienerade på många plan. Vem är jag och var kommer jag ifrån? Vad är det jag ska försvara och förvalta som medborgare i ett land eller som medlem av ett folk? De frågorna måste svenskarna börja ställa, annars finns bara rasismen kvar.

  SvaraRadera
 14. Om man hävdar att ras på en aggregerad nivå saknar betydelse för ett samhälles utvecklingsnivå och funktion så är man antingen infantil eller intellektuellt ohederlig. Möjligen lider man av ett patologiskt självhat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är "ras på aggregerad nivå"? Blandar du inte ihop vad som är kulturarv med gener?

   Radera
  2. Generna generar kulturarvet.

   Radera
  3. Knappast, om svenska barn bortadopteras till t ex Kurdistan eller Kina kommer de att växa upp och bete sig som de infödda. De kommer endast att se annorlunda ut och ev ha andra medfödda dispositioner för sjukdomar o dyl. De kommer inte per automatik att jaga älg,skotta snö eller betala skatt bättre än sin adoptivfamilj :-)

   Radera
  4. Det var därför jag skrev "på aggregerad nivå". Många individer med hög IQ ger ett välmående samhälle med högkultur. Många individer med låg IQ ger ett fattigt samhälle med primitiv kultur. Och ja IQ är synnerligen rasrelaterat.

   Radera
  5. I så fall borde det ju vara samma kultur som alltid står på topp, något som knappast bekräftas av historien.

   Radera