Cornucopia?

2015-04-15 06:59

Rusning i nordamerikanska oljeaktier

Oljeaktierna på de nordamerikanska börserna rusade kraftigt på förnyade budrykten efter Shells bud på BG, kombinerat med en rek från Citigroup på brittiska Tullow Oil (LSE:TLW). Mindre oljebolag steg mer eller mindre kraftigt under gårdagen och uppgången kan komma att kompletteras i Europa idag.

Vid europeisk stängning hade det dubbelnoterade kanadensiska fuloljebolaget Black Pearl Resources (TSX:PXX, OMX:PXX SDB) stigit +5.11%. I Kanada fortsatte uppgången och man stängde nära dagshögsta med +8.25%. Bolaget är en budkandidat, alternativt att man tar in en partner som köper in sig i delar av bolagets premiumtillgång i Blackrodfältet. Inte orimligt att, justerat för valutautvecklingen, aktien fortsätter upp även här i Sverige.
Dagschart COS. Över ett motstånd,
men man kan anta att vi har ett nytt motstånd
på denna nivån, ej inritat ovan. Återstår
att se om aktien återigen vänder runt aktuell
nivå, eller om trendvändningen håller i sig.

Även det stora fuloljebolaget Canadian Oil Sands (TSX:COS) rusade och stängde på +6.16%. Även COS kan vara en budkandidat, där någon av de större delägarna, som Imperial Oil, kan köpa bort aktien från börsen. Budrykten fanns så sent som i februari, vilket också vände den fallande trenden i aktien.

Andra nordamerikanska oljebolag i min bevakningslista stängde runt +3%, på en slapp börs där S&P-500 gick +0.16%.

Utvecklingen för själva oljepriset var tämligen odramatisk, utan det handlar här om en uppvärdering av en slaktad sektor. Och förstås som vanligt dålig timing av Claes Hemberg, som toksågade oljeaktier nyss.

Citigroups Alistair Syme gick ut med att oljepriset är för lågt för att upprätthålla investeringar och produktion över investeringscykeln och att oljepriset kommer återhämta sig till 60 - 70 USD. Shells förvärv av BG sägs vara en påminnelse om att kvalitetsoljebolag ska handlas med en premie i dagsläget. Hela analysen och den specifika reken av Tullow Oil förmodas ligga bakom rusningarna i sektorn under dagen.

Naturligtvis kan det komma en motreaktion och allt var bara en dead cat bounce.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

4 kommentarer:

 1. Oljan återvänder över 60 USD/fat och Ryska aktier får nytt bränsle. Detta syns även i RUB/USD som indikerar inflöde av kapital.
  Ryssland satsar på försvarets uppbyggnad-vilket skrämmer oss.
  Kanske den sammanställning som SVD gjorde över försvarssatsningar runt om i världen kan skrämma någon. Fortfarande finns det en nation som satsar ca 10 ggr mer än tvåan.
  Håll den nationen vänligt sinnad så slipper vi Ryssen!

  SvaraRadera
 2. Det blir spännande att se vad som händer med oljepriset, när lagrena runt om i världen blir helt fulla, någon gång i början av sommaren. Det kan bli en billig bilsemester i år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lagren ska vara fulla inför sommarens "driving season". Inget konstigt med det.

   Radera
  2. Det som har fått oljepriset att krascha är en utebliven förväntad efterfrågan. Det är också det som gör att lagrena fylls upp ovanligt snabbt. Det som kan bli lite konstigt är effekten av att fulla lager inte töms i den takten de brukar kommande månader, vilket ligger i linje med generellt minskad konsumtion den senaste tiden. Som vanligt är det i stort sätt omöjligt att förutspå framtiden, men en kraschande ekonomi borde inte vara bra för oljepriset. Samma sak hände på 30-talet, dvs nästan gratis olja.

   Radera