Cornucopia?

2015-04-15 19:03

Riksrevisionen totalsågar DAB-radio

Nu har även Riksrevisionen sågat DAB-radio och den beställningsutredning som alliansen tog fram för att bränna pengar på föråldrad och onödig teknikutveckling. Samtidigt måste DAB vara en fantastisk möjlighet för socialistregeringen att knäppa alliansen på näsan och återigen köra ner DAB i papperstuggen, likt föregångsmannen Leif Pagrotsky (s) tidigare gjort med vansinnet under sin tid vid kulturskutan.

Hos "en tidning" skriver riksrevisor Margareta Åberg avslutningsvis:
"Riksrevisionens granskning visar att det finns betydande risker med den planerade övergången. Det är tveksamt om digital marksänd radio svarar mot både dagens och framtidens krav på radion. Enligt Riksrevisionen framstår det därför som rimligt att behålla FM-nätet där alla lyssnare, oavsett ekonomiska resurser, kan fortsätta att lyssna på radio."
Som undantag länkar jag till den välskrivna debattartikeln hos "en tidning". Det är ju åtminstone inte deras eget material, utan någon annan som skrivit det hela.

Dock innebär att riksrevisionen kritiserar något att staten därmed kommer genomföra det. Varför ha utredningar och remissvar där utredningen totalslaktas av i stort sett alla, inklusive Post- och Telestyrelsen, när man sedan skiter i remissvaren? Svaret är förstås att man redan bestämt sig och att utredningen bara är formalia.

I radions förlovade land, USA, med sitt massiva utbud av riktiga radiokanaler, som inte bara är Spotifylistor på shuffle med lite jinglar likt Sveriges Radios P3 Star, lyssnar fortfarande 84% på FM-radio i bilen, och inte DAB. Detta trots att USA har kvalitetsradiokanaler som exklusivt bara finns på DAB.

En DAB-radio.
Henrik Alexandersson har isolerat ner vad DAB egentligen handlar om. Nämligen att svenskarna bara ska lyssna på de politiskt godkända propagandasändningarna, att staten ska bestämma vad vi lyssnar på, inklusive vilken musik. Gammelmedias sista strid.

"I grunden handlar detta om makt. Makt över samhällsdebatten. Makt över agendan. Makt över verklighetsbilden. Makt över informationen. Makt över lyssnarna."
Men det klarar man av utmärkt med enbart FM-radion. Och det är inte så konstigt att radiolyssnandet fortsätter att minska - folket har upptäckt frihet och att det finns alternativ i överflöd.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

17 kommentarer:

 1. Man kan ju fråga sig varför SR inte tagit tillfället i akt de senaste åren och faktiskt kört ut _samtliga_ FM-kanaler också i DAB? Nu finns ju bara spotifylistorna P3 Star och Melodifest/Bjällerklang samt P1 om man faktiskt råkar ha en DAB-mottagare. För att alla ska få veta hur fantastiskt det är. Eller är det kanske så att det faktiskt inte är så fantastiskt om man faktiskt börjar lyssna? Att man faktiskt inte hör någon skillnad? Hmmm...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det är fullt i DAB-nätet så det går inte...   FM-nätet är långt ifrån utnyttjat till 100% vilket man märker när man besöker andra länder än Sverige. I Sverige kan man i princip bara få in ca 10 kanaler på varje plats för fler har inte fått sändningstillsånd eller inte haft råd att köpa ett. I andra länder går det få in 20 eller 30 kanaler. DAB är meningslöst, kostsamt och idiotiskt på samma gång.

   Radera
 2. Jag skulle vilja veta vad som händer med FM-nätet om DAB införs ? Blir det fritt fram att sända på gamla FM-nätet då ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt som inte uttryckligen är tillåtet är ju förbjudet i Sverige, så antagligen blir det inte 'fritt fram'.

   Radera
 3. Kommer man förbjuda sändningar på FM bandet eller är det bara SR som lämnar och går över till DAB? Kan ju bli svårt att nuttja det till annat pga risken för störningar, ärligt talat har jag inte läst utredningen om tramset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går väsentligen inte att nyttja till annat, Det finns inte ens en tanke hos ITU att börja släcka ner FM överallt och börja använda det till något annat. FM-radio är en världsstandard som inte kommer ändras de närmare 50 åren (förutom att man kan tillåta ett ännu större frekvensutrymme än det som används i Sverige, I Japan används 76-108 MHz och i Ryssland 64-108 MHz). På många moderna digitala apparater går det att ställa om från 87,5-108 till något av dessa frekvensområden så nya apparater behöver man inte nödvändigtvis behöva köpa.

   Brasilien tittar på att utöka till samma områden som Japan och Kina tittar på att utöka till samma område som Ryssland. Förutom att båda dessa länder förstås har många radiostationer på mellanvåg och kortvåg också.

   Radera
 4. Kommer man förbjuda sändningar på FM bandet eller är det bara SR som lämnar och går över till DAB? Kan ju bli svårt att nuttja det till annat pga risken för störningar, ärligt talat har jag inte läst utredningen om tramset.

  SvaraRadera
 5. Det finns ingen allmän inställning hos SR att gå över till DAB och skrota FM-bandet. Det är väl bara Cilla Benkö som vill det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan om DAB har tidigare förts av SRs föregående vd:ar Mats Svegfors, Kerstin Brunnberg, Peter Örn mfl. Att Cilla Benkö skulle följa samma spår är närmast en regel än ett undantag. Är rentav ett krav för att få uppdraget som vd på SR.

   Radera
 6. Att riksrevisionen, såväl som lagrådet och diverse remissinstanser sågar förslag från regering och riksdag har väl aldrig hämmat någon lagändring. Ideologi och tyckande är mycket ädlare mål än att behöva bry sig om rättssäkerhet och medmänsklighet. Skulle aldrig lyssna på PK radio om det inte vore lätt att ratta in denna på FM bandet. Samtidigt komer det här landet upphöra som nation ifall majoriteten börjar lyssna på radio Punjab, radio Berlin el dyl. Via nätet och därmed inte ha en aning om vad som händer 500 meter från hemmet. Förlåt uttrycket?, jävla idioter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Majoriteten av iPhone-zombierna man ser på morgnarna på bussen eller tunnelbanan lyssnar bara på Spotify...

   Radera
 7. Du får det att låta som att i USA så lyssnar 84% på AM/FM, resten lyssnar på DAB. Tyckte det lät märkligt att 16% skulle lyssna på DAB då jag aldrig hört talas om DAB i USA. Däremot är "satelite radio" relativt vanligt.
  Men vad som står i artikeln är ju att 84% föredrar att lyssna på radio i bilen, istället för tex CD, dvs artikeln har inget med DAB att göra.

  SvaraRadera
 8. Och idag på morgonen så berättas det på FM radion i bilen att Norge släcker ner FM nätet om två år.
  Ett föregångsland....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ironi? Vissa beslut ska man inte följa efter.

   Radera
 9. Det gör inte så mycket för mig om FM-radion läggs ned och DAB avslutas. Jag kan fortfarande strömma musik och tal och annat via min mobiltelefon direkt till FM-mottagaren i bilstereon eller i köket. Finns inte svenska nyheter finns det alltid BBC....i do not se the problem (annat än ur ett beredskapsperspektiv - men eftersom vi inte har någon beredskap eller någon uthållighet vid blockad så är det ju inte heller ett problem. System av system fungerar inte, så varför inte lägga ned ännu ett system ? ) Eller tänker jag fel ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så dina argument är:

   1) Jag, jag, jag och mig

   2) Blir det en kris kan samhället helst gå åt helvete ändå för vi har ju inte någon uthållighet vid blockad?

   Radera
 10. Remissvaret från IVA tycker jag var informativt.

  Av ljudkvalitetskäl vill jag ha kvar FM-bandet. Att lyssna på en konsert i SR P2 är, där jag bor, väldigt njutbart.

  Min förklaring till varför Alliansregeringen har varit så pådrivande att släcka ned FM-nätet till förmån för DAB+ är för att tillgodose kommersiella radioföretags vinstintressen. För dessa är det av vikt att kunna visa på hur stor del av hushållen i Sverige man når. Fler hushåll ger större annonsintäkter.

  http://www.iva.se/globalassets/remissvar/remissvar-fran-analog-till-digital-marksand-radio-sou-2014377-scannat-original.pdf

  SvaraRadera