Cornucopia?

Aktuellt

Extra Revolut-kort som säkerhet på restaurang - få 200 kronor om du blir kund

Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Revolut. Om du som tecknar dig för ett Revolut-kort via denna länk får du som ny kund 200:- SEK i...

2015-04-09 11:47

Regeringen skickar specialförband mot IS - i Mali svälter svenska soldater

Hos "en tidning"1. skriver utrikesminister Wallström och försvarsminister Hultqvist att regeringen nu föreslår att man skickar väpnad trupp för att bekämpa IS. Samtidigt rapporteras det att FN inte klarar av att ordna mat åt de svenska soldaterna i Mali, som nu svälter.

Regeringen föreslår att 35 beväpnade militära rådgivare ska skickas till Irak för att bekämpa IS. Skillnaden mot förut är att man alltså inte enbart ska syssla med utbildning, utan också rådgivning, dvs delta i militära insatser. Styrkan ska om säkerhetsläget försämras kunna utökas till 120 personer, och man säger ospecificerat att det nu är upp till Försvarsmakten att sätta ihop denna styrka ändamålsenligt.

Sannolikt kommer alltså Särskilda operationsgruppen att sättas in i Irak för att delta i väpnade militära insatser mot IS.

Soldat från 42:a mekbat på
P 4 Skaraborgs regemente.
"En tidning" rapporterar också om svält och näringsbrist hos den svenska styrkan i Mali. De svenska soldaterna ska från FN få endast 1800 kalorier mat per dygn, mot de 2000 - 2500 som normalt behövs för ett stillasittande kontorsarbete. Soldaterna är inte stillasittande, utan bygger dels en camp eller patrullerar i tung utrustning med vapen och kroppsskydd. "En tidning" rapporterar om att redan vältränade soldater tappat flera kilo i vikt, sannolikt muskelmassa, och rapporterar att de är allt svagare och att humöret påverkas negativt. Chefen för styrkan kallar det hela för "ett lyxproblem".

Gissningvis bör en korrekt ranson för uppgiften ligga på 3000 - 4000 kalorier om dagen, och inte 1800 kalorier, vilket också bekräftas av en nutrionsexpert som föreslår dubbla mängden kalorier. 

Därtill saknar man viktiga näringsämnen, då kosten är mycket bristfällig.

Maten ska till frukost vara två brödskivor med smör och ett glas mjölk. Pålägg saknas oftast. Alternativt en skål gröt (=vatten och mjöl) och två glas mjölk. Lunchen består av en skopa ris och en bit kyckling. Ingen sås, inga grönsaker. Middagen består av en skopa ris och en bit paj, dvs mjöl och lite kyckling. Mellan klockan 18:00 och 06:00 serveras ingen mat oavsett om man är i nattjänst eller inte och personalen går alltså tolv timmar utan mat.

Försvarshögkvarteret i Stockholm rapporterar att de inte hört talas om några problem med livsmedelsförsörjningen i Mali.

Man får hoppas att de 35 - 120 soldater som ska skickas för att bekämpa IS åtminstone kan få mat.

1. "En tidning" kallar mig för "en försvarsbloggare" och citerar mig utan att nämna mig eller bloggen vid namn, och utan att länka. Jag utgår därför från att det är OK att citera tidningen som "en tidning".
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

39 kommentarer:

 1. Svenska soldater offras på säkerhetsrådsambitionens altare.
  Synd att fru margot och herr löfen och fru andersson inte går ner på några 1800 eller ännu bättre 1000 kcal per dygn. När de blir svagare och orkeslösare så kanske vi kan leva med status quo istället för rasera så snabbt det går styret...

  SvaraRadera
 2. Dags att ta till den beprövade klassiska metoden för att föda militära förband på expedition då. Plundring.
  Det funkade ju i 1600-talets Tyskland, så varför inte i Mali? På samma sätt kan vi ju lösa löneutbetalningarna. Låt varje soldat helt enkelt ansvara för sin kost och sold själv.
  Att flyga ner en Hercules med 20 ton konserver kan ju inte låta sig göras sådär bara. Då blir det ju tomt hos ICA!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. På sätt och vis ägnar de sig ju redan åt "plundring", även om jag använder ordet generöst. Köper man mat åt sig själv på den fria marknaden i ett område där de man skall beskydda redan delvis lider av svält så säger det ju sig självt att det blir ännu mindre över till de som svälter - vilket alltså på sätt och vis är ett slags plundring - och i förlängningen riskerar att nollställa den goodwill man tidigare (förhoppningsvis) hade uppnått hos lokalbefolkningen. Några av de lokala handelsmännen har fått mer pengar - och några av de allra fattigast har fått gå ännu hungrigare - Starkt Jobbat FM!

   Radera
  4. Peter, surfa över till "en tidning" och läs artikeln. Inte FM som ska ge dem mat utan FN, som skickar samma ranson till alla typer av förband.
   Någon plundring blir det inte eftersom de inte får köpa mat på lokala marknaden där enligt säkerhetsregler (jag gissar på smittorisk).
   Antar FN skickar mat utifrån annars skulle det väl inte vara så svårt.

   Radera
  5. Dom är väl förbjudna att köpa mat till sig själva "av säkerhetsskäl". Sen är nog en del av maten ganska ohygienisk.

   Men det har ju förekommit för att (del av) maten köpts in lokalt ja. Antingen direkt eller via mellanhänder som de där danskarna (glömt firmanamnet).

   Radera
 3. Svårt att plundra mat i mali skulle jag gissa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är svårt, man möts av motvåld. Däremot vem som helst när som helst köpa snabbmat i varje gatuhörn och i varje by. Jag förstår inte vartför dessa påstått hungrande soldater inte löser problemet genom att spendera fem spänn på en lunch. Det är ju inte precis som om de sitter isolerade i en skyttegrav under ihållande artillerield.

   Radera
  2. Precis, hur fan kan folk svälta när det finns restauranger precis överallt?

   Radera
  3. @Ben Dover
   Om du någon gång hade rest i regionen så hade du förstått att mat är den helt dominerande branschen där. Mat finns till salu överallt hela tiden. Det är bara de fattiga som svälter, aldrig de rika. Om den svenske soldaten har några kronor så kan denne köpa sig ett skrovmål var som helst när som helst i Mali.

   Radera
  4. Ja de tjänar ju så jävla bra att de kan väl köpa sin egna jävla mat där nere? Även om Försvarsmakten drar drygt 10 000kr av lönen för att mat och logi ingår... Soldater bara gnäller..

   Radera
  5. Soldaterna känar knappt nog till hyran

   Radera
  6. Soldaterna känar knappt nog till hyran

   Radera
  7. De känar knappt till hyran och mat

   Radera
 4. Förstår inte hur problemet kunnat uppstå. Var det inte här jag läste att militärens kantiner har avskaffats för att våra förband nu skall födas med just-in-time på den fria marknaden upphandlad mat? Ett sånt system kan väl aldrig fallera? Man måste väl kunna upphandla 35 kkcal/soldat/dag från IS:s eller Boku Harams rullande lager? väl..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. gick visst lite fort där, menade 3500 kilokalorier. 3.5 Mcal borde det väl heta då.

   Radera
 5. I Irak lär de få mat i vilket hem de vill. KRG är sett till omgivningen mycket civiliserat, älskar väst och hatar IS. Familjer där nere kommer nog anstränga sig mer för att de ska må bra än vad svenska försvarsmakten gör som deras arbetsgivare. Det är rätt roligt att följa kommentarsfälten på artiklar från Rudaw (mediaföretag från KRG), inslag är ännu bättre, vi snackar cgi-effekter med kulsprutor, stridsvagnar och bombplan på bästa sändningstid. Intressant att få en större inblick i en sådan avlägsen region också. Få stater i närheten som har yttrandefrihet i den grad bortsett från Israel.

  SvaraRadera
 6. Enligt artikeln får ju soldaterna över 1800kcal per dag. De är ju faktiskt i konflikt och kan inte räkna med samma kosthållning som de har hemma.

  SvaraRadera
 7. Skicka hem dem igen annars kommer vi bara att få en massa problem av alla IS-anhängarna vi redan släppt in..
  Soldaterna behövs för att försvara vårt land istället för att blanda sig i andra länders (interna religiösa konsekvenser) problem.
  Och förresten så kan vi med fördel börja skicka dit alla dessa anhängare istället, nu genast.

  SvaraRadera
 8. Om förbandschefen blivit rätt citerad angående "lyxproblemet" så är den snålt tilltagna maten bara ett symtom på något annat.

  SvaraRadera
 9. När de amerikanska ISAF-soldaterna kommer hem efter sin tjänstgöring i Afghanistan, väger de i genomsnitt mer än när de ryckte in i krigszonen Afghanistan. På så sätt är USA:s krig i Afghanistan unikt i amerikansk krigshistoria, åtminstone sedan VK2. Det indikerar att de amerikanska soldaterna ägnar sig åt för litet fysisk aktivitet i kriget i Afghanistan.

  Möjligen, utan att veta det, är de hemvändande svenska ISAF-soldaterna i genomsnitt tyngre och fetare jämfört med genomsnittsvikten före det afghanska fälttåget. I så fall skulle man kunna kommendera svenska afghanistanveteraner till Mali, för att trimma bort deras sittfläsk*.

  *(Mikroskopiska spår av grov ironi och ohejdat skämtlynne kan förekomma i ovanstående ordmassa.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är nog rätt ojämnt fördelat.

   En del springer upp och ner för bergen och jagar talibaner, andra sitter och tjockar till sig genom att köra lastbil mellan baserna.

   Dessutom - om de nu gått upp i vikt kan det ju vara muskelmassa?

   Radera
  2. Så var det inte för de brittiska trupperna i alla fall. Inte de som tjänstgjorde och patrullerade utanför de stora baserna. Dom gick ner 10-20kg på en sex månader deployment.

   Jag har svårt att tro att amerikanarna var särskilt annorlunda - de som var ute i fält alltså.

   Radera
  3. Obs!
   Jag pratar om genomsnittsvikten. De stridande soldaterna ute på fältet använder nog sina muskler och håller nog sin vikt. Men sedan finns också icke-stridande soldater, som är relativt stationära på sina respektive militärbaser.

   Av de ca 500 personerna som ingick i den svenska ISAF, var de stridande i minoritet; kanske i ett skyttekompanis storlek, har jag förstått.

   Radera
 10. Soldatbyråkrater i huvudstaden som semesterkrigar och, efter sin frukost, tar jeepen från hotellet de bor på till hotellet de ska ha konferens i, klagar på maten. Oj, krig kan vara så brutalt....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Definitionen på "konferens" och "hotell" kan ju vara rätt vid. Men jag antar att du tillhör dem som ville beskatta soldaterna i Bosnien för förmånen att få boende (tält eller fuktiga ruiner) och mat (guldburk) beskattad.
   Laserpekarna på dessa "konferenser" är lite dyrare än de laserpennor man bekämpar PowerPoints med, dessutom riskerar den om får pricken på sig mer än bara bländning..

   Radera
  2. Det där handlade ju inte om skatt utan om traktamentet.

   Och så var det ju också länge, man fick bara ut 20-25% av traktamentet pga dessa förmåner (gratis mat, kläder, husrum).

   Skatt ovanpå det betalade du enligt skattesatsen i din hemkommun.

   Radera
  3. @ErikG
   Det viktiga är ju att resultatet uppnås. Och Jugoslavien blev ju etniskt rensat, precis som planerat. Libanon och Kongo som svensk trupp också lidit förnedrande nederlag i efter misslyckade insatser, har levt i evig fred ända sedan dess. Så mer av samma funkar bevisligen, eller hur? Nu åker svensk trupp till Mali för att besegras även där. Och regeringen förslår i dagspressen idag att svensk trupp bör skickas även till Irak för att lida nederlag där också. Varför nöja sig med misslyckandena hittills, när ännu fler militära nederlag kan ordnas så lätt? Om byråkratöverstens sjurätters middag, under hans tillfälliga resa till ett lyxhotell i en huvudstad ganska nära den aktuella regionen, inte håller måttet enligt Guide Michelin, så kan ju alltid bidragsparasiterande journalister skriva gråthistorier om ämnet.

   Det ska ju inte vara som så att betalda soldater i krig ska ha lika dålig mat som skolbarn eller åldringar får! Vi tvingas ju inte skattebetala 50 000 000 000 kronor om året för "säkerhetspolitik" bara för att lida ständiga militära nederlag och förvärra terrorhotet mot Sverige. Försvarsbudgeten är ju först och främst en restaurangnota.

   Radera
 11. Att skicka 35 man är väl för att slå blå dunster framför etniska svenskars ögon och få dem att tro att staten gör något mot IS och islam samtidigt som staten och Mona belönar de som krigar för IS. Kom ihåg att Sverige skickat mängder med pengar till rebellerna i Syrien. Pengar som gynnat IS.
  Saudi och USA stöder IS i Jemen.
  Mycket kan vara tvärtom mot vad det ser ut.

  SvaraRadera
 12. Det är ju bara för försvarsmakten att ta några helikoptrar och flyga ned med mat. Nä, just det vi har inga helikoptrar heller. ;)

  Men vi har massor med politiker som är idioter.

  SvaraRadera
 13. Stridande Svenska soldater mot IS. Ren och skär populism mot FN och den jagade platsen i säkerhetsrådet.
  Vad gör inte S:trojkan för att ställa in sig.
  Tror dock att det ganska snart kan skifta när tillfångatagna Svenskar får halsen avskuren på internet.

  SvaraRadera
 14. Enligt chefen för Malistyrkan drygas ransonerna ut med pasta och ris så att dagsintaget är mycket högre än de 1800 kcal det pratas om. Ska man tro honom verkar problemet vara att en del soldater förväntar sig att utlandstjänstgöringen ska gå att kombinera med träningsläger. Om det handlat en så katastrofal svältsituation som artikeln vill påskina borde rimligen den svenska sjukvårdspersonalen på plats slagit larm.

  I vilket fall så uppger både Officersförbundet och Högkvarteret att problem med kosten inte kommit till deras kännedom. Även om matsituationen verkar långt ifrån idealisk låter det inte som uppgiftslämnarna gjort några större ansträngningar för att få gehör för sina synpynkter innan de gick till pressen och grät ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt underbart att chefen för insatsen faktiskt har stake nog att kalla ett lyxproblem för just ett lyxproblem.
   Har vi fitnessoldater i armén så får vi väl ersätta dem med riktiga soldater som inte fjantar runt framför spegeln.

   Radera
  2. Helt fel! Mat är viktigt för soldaten och har så alltid varit, det vet alla som haft med trupp att göra. Varför reta upp och skapa obehag hos sina anställda helt i onödan över ett ickeproblem när det bara är att lasta extra pallar med förplägnad vid ordinarie transporter? Det här är helt fel fight att ta och visar på dålig kontakt med verkligheten.

   Radera
  3. En arme marscherar på sin mage som det heter.
   En av de värsta övningarna jag var med om under värnplikten var en där våra officerskadetter som var chefer glömde bort att hämta middagsmaten i tid så de hämtade gammal mat som inte fick serveras.
   Med värsta övning menar jag inte hårdast eller något annat utan just det faktum att man blir så förbannad och arg och trött på grund av sådana skitsaker. Alla kan klara att vara utan mat när det känns nödvändigt, men när man sitter i en "camp" är inte ett sådant tillfälle.

   Radera
  4. Det är rätt många försvarsanställda som gillar att träna.

   I missionsområdet kan det, beroende på arbetsuppgift och rådande läge, bli en hel del dötid. Det är rätt många som försöker fördriva tiden med just träning då. Hellre det än datorspel och film kanske?

   Sen håller jag inte med om att en armé marscherar på sin mage, den svenska armén marscherar på sin överläpp. Kommer det inget snus då jävlar.

   Radera
  5. Officerare verkar leva i världen att soldaterna älskar att tjänstgöra för ingenting.
   Med tanke på hur svårt försvarsmakten har att fylla upp sina förband med "rätt" personal, även prioriterade sådana som ska på insats eller eventuellt på insats, och behålla dessa så kan man tycka att de borde lyssna lite mer på kritiken de får.

   Radera