Cornucopia?

2015-04-24 14:09

Polen: Beredda stödja Ukraina militärt vid eskalering

Polens utrikesminister Gregorz Schetyna sade igår till Reuters att man är beredda att ompröva sitt ställningstagande och stödja Ukraina militärt om Ryssland eskalerar kriget Ryssland - Ukraina ytterligare. I extremfallet är detta i linje med mitt scenario The Race for the Dnepr.

Polen har som bekant invaderats av Sovjetunionen och Ryssland när Tyskland och Sovjet startade andra världskriget genom invasionen av Polen 1939. Landet var det land som förlorade störst procentandel av sin befolkning under kriget, med cirka 20% av befolkningen dödade under det sex år långa kriget. Detta oräknat de som flydde, utan det handlar om befolkningen före kriget.

Därefter följde fyrtiofem år av kommunistisk ockupation, diktatur och en hopplös misär, som Polen nu gjort sitt bästa att komma ur.

Detta är man naturligtvis inte ett dugg intresserade av att upprepa och ej heller vill man återigen bli granne med Ryssland. Att Polen, med en omfattande och moderniserad krigsmakt, stillasittande skulle titta på när den ryska invasionen av grannlandet eskalerar är inte helt sannolikt.

The Race for the Dnepr
"We cannot exclude that in case of renewed escalation of military actions, we will be forced, along with other countries that assess the situation similarly to us, to take a decision on stronger support for the Ukrainian state, including its defense capacities."
I mitt tidigare scenario går Polen in med delar av sina arméförband för att upprätta och hålla en demarkationslinje längs floden Dnepr, efter att Ryssland gått in massivt och officiellt i Ukraina. Detta är tillräckligt för att kunna stoppa de ryska trupperna längs flodövergångarna, åtminstone så länge Ryssland håller sig borta från taktiska kärnvapen.

NATO:s artikel 5 gäller inte utanför NATO-länderna och Polen kan alltså strida mot Ryssland på ukrainsk mark, utan att ha rätt att åberopa NATO-hjälp. Om Ryssland som reaktion däremot anfaller Polen inom landets gränser gäller artikel 5.

Sådana här uttalanden är en bidragande orsak till att Ryssland inte vågar eskalera konflikten. Så länge man bara avancerar någon kilometer om dagen på enskilda frontavsnitt, och inte sätter in stridsflyg, tolererar bland annat Polen den ryska invasionen. Samtidigt finns det nu omfattande signaler om att Ryssland bygger upp stora styrkor längs ukrainska gränsen och inom ockuperade sydöstra Ukraina. En större våroffensiv kan vara på gång.

Aktuell lägesbild över den ryska invasionen nedan.
Källa: Ukraine under attack.
Pågående offensiver sker bland annat mot staden Maryinka och strider rasar även utanför den ansatta hamnstaden Mariupol. Sannolikt vill man skära av Mariupol från norr och på sikt inringa staden. Offensiven i frontavsnittet väster om den nu nedkämpade försvarsfickan i Debaltseve fortsätter också.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

27 kommentarer:

 1. Hjälp Ryssland med en alternativ väg till Krim-för det är väl syftet med kriget?
  Polen drabbades hårt av kriget. Warszawaupproret som kom när Ryssarna kunde hjälpa till var ett svårt Ryskt svek.
  De stannade upp och lät Nazisterna ta hand om upproret för att sen få en foglig befolkning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssland har lika mycket rätt till Krim, som Sverige har rätt till hela Finland, Estland och Litauen. Bara för att ett land HAR ägt ett territorium, betyder inte att man kan invadera det idag, tvärs emot aktuella avtal (Budapest avtalet), och hävda att man har rätt till det.

   Radera
  2. En alternativ väg är via rymden och då den yttre delen av solsystemet. Du och övriga ryssar kan med fördel ta den vägen...

   Radera
  3. Varför inte ta Åland som exempel-och ett hot om Finlandisering.
   På Krim fanns det väl aktiva Ryska flottbaser. Det har vi inte på Åland !
   Med er brist på förståelse så är Krig en naturlig del i konfliktlösning.

   Radera
  4. Men Oppti, det är märkligt att Åland aldrig blir ett verkligt exempel eftersom Sverige kommer väldigt väl överens med Finland och övriga grannländer. Det är av någon anledning bara Ryssland som är problematiska. Problematiska i östersjöområdet mot oss i Sverige, mot Finland och Baltikum. Polen såklart, nu även mot Ukraina. Georgien. Vad är det som gör att det alltid blir problematiskt kring Ryssland tror du?

   Radera
  5. En bro över Kerch är planerad sedan 2010. Nu är det en intern rysk angelägenhet. https://en.wikipedia.org/wiki/Kerch_Strait_Bridge

   Radera
 2. Skulle denna eskalering lika gärna kunna vara att man förser Ukraina med materiel som de efterfrågar (t.ex. PV-robot) eller donerar mer av sin gamla materialmed WP-standard? (Det skulle ju också kunna vara ett sätt att för USA att stödja Ukraina indirekt, om man sedan ersätter Polen för förlorad material med NATO-standardmaterial)

  SvaraRadera
 3. Verkar som det kan bli lite extra spänning på semestern!

  SvaraRadera
 4. Ok, inte Gotland på sommarsemester alltså, lägg till jodtabletter till reseapoteket samt fodra källaren med parafinblock, Något annat jag missat?.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska man sälja eller köpa oljeaktier

   Radera
  2. Vaselin i reseapoteket?

   Radera
  3. Vaselin i reseapoteket?

   Radera
 5. Polens och Rysslands rivalitet om Ukrajna är en konflikt med långa anor. Plötsligt fann sig Karl XII intrasslad i den, långt från Sveriges intressen runt Östersjön.

  SvaraRadera
 6. Ukraina är ett problembarn. Galloperande korruption. Nedgånga industrier. Fattigdom.
  Putin skulle kunna annektera Donbass mm men vill inte ha dessa områden. Han vill bara straffa Ukraina för att de gjorde sig av med en korrumperad regim.

  ENVAR SOM KÄMPAR FÖR PUTIN KÄMPAR FÖR KORRUPTION OCH MAKTMISSBRUK

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den NATO/EU-vänliga marionettregeringen i Kiev är lika mycket korrumperad som den föregående ryssvänliga. Ditt argument är helt enkelt ogiltigt.

   Radera
  2. Vad är skillnaden mellan maktbruk och maktmissbruk?
   Vilken "makt" tycker du att jag har rätt att använda mot dig?

   Radera
 7. Tog inte Ryssland Krim därför att dom var rädda för ett ev Ukrainskt nato/eu medlemskap? Väst skulle gjort samma sak om en stor flottbas stod på spel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssarna hade avtal på papperet att basen skulle vara åtkomlig i ett gäng år till. Jag kan trots allt förstå att de vill äga sin egen flottbas, men det de ägnat sig åt sedan den är säkrad är helt oförsvarbart.

   Radera
 8. Svar
  1. "Det faktum att Ukrainas parlament erkände Ukrainska nationalistorganisationen OUN och Ukrainas upprorsarmé UPA som frihetskämpar skapar allvarliga hinder för fortsättningen av den polsk-ukrainska dialogen, sade Komorowski., Polens president.. OUN-UPA gjorde sig skyldig till massmord på judar och polacker (över 1 miljon offer). Allmänheten uppmanas bland annat att aldrig glömma bort Volynmassakern mot polacker år 1943".

   Radera
  2. Det händer mycket tråkigt när man är klämd mellan två militärsocialistiska imperier mitt i brinnande världskrig. Den här gången har man "tursamt" en gemensam fiende vilken man tydligen vill göra gemensam sak med vilket bådar gott för Europa.
   Så dessa historisak hinder ska nog överbyggas , de kan ju inte ältas i all evighet.

   Radera
  3. Polen liksom Ukraina lär upprepa samma misstag som tidigare; att lita på Väst. Deras allierade lyfte inte ett finger. England ville inte tillsammans med Frankrike och Sovjet mot 3:dje riket. Vems är skulden för Molotov- Ribbentroppakten? Tyvärr verkar tiden likna tiden före första världskriget med många martyraspirantet.

   Radera
 9. Våroffensiven kommer att bli ett svar på ett attentat i samband med Segerdagens firande. Attentatet kommer att kräva livet av flera högt stående dignitärer, inklusive någon som betraktas som "duva".

  SvaraRadera
 10. Hur är stridsmoralen bland ukrainarna i den ukrainska armén?

  SvaraRadera
 11. En annan analys, mer relaterad till verkligheten:
  http://thesaker.is/what-does-putin-want-a-major-analysis-by-rostislav-ishchenko-must-read/

  Kriget kommer antagligen och fruktansvärt nog.
  Begränsat till Ukraina eller troligen utvidgat till fler europeiska länder.
  Denna analys i länken visar varför Ryssland tjänar mest på freden och varför USA behöver kriget.
  Kriget handlar om dessa två stormakter, inga andra egentligen.
  Fast givetvis, många andra länder kommer förstöras eller försvinna i ett kommande storkrig.
  Läs analysen i länken och få ett annat perspektiv.
  Även cornucopia? kan väl ha glädje av att fatta vad som pågår och inte bara fastna i självskriven bok.

  Även från amerikanskt håll kan man höra uttalanden som att
  "det behövs ett större krig i Europa för att europeerna ska återfå sina värderingar och principer"
  dvs man ska på riktigt inse att Ryssland är den "eviga fienden".
  dvs inga närmare kontakter, inga handelsavtal, sidenvägar eller andra dumheter.
  Det största priset vore givetvis Ryssland självt. Krossat och i småbitar.
  Ett nytt världskrig är i kommande alltså, något som Ryssland försöker förhala/förhindra.
  Tycker det här borde gå att förstås även av dem som inte precis gillar Ryssland.

  http://thesaker.is/what-does-putin-want-a-major-analysis-by-rostislav-ishchenko-must-read/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken. Churchill sade en gång att det kunde vara bra t förstå hur den andra parten tänker. Klokt men otänkbart i Sverige idag. Det innebär ju ett vist mått av självanalys.

   Radera