Cornucopia?

2015-04-25 14:15

Omfattande referat från övningen Vintersol i Officerstidningen

"Man får nog gå tio år tillbaks för att hitta en sådan här övning, med den här ytan och med de här rena nationella uppgifterna" - Magnus Jonsson, stabschef 191:a mekbat till Officerstidningen 3/2015
Senaste numret av Officerstidningen (PDF), som damp ner i brevlådan igår, innehåller ett omfattande referat från den stora bataljonsövningen Vintersol. Mycket läsvärt om aktuell svensk försvarsförmåga i den speciella och kanaliserande terrängen i övre Norrland, där man nu återigen övar nationellt försvar.

Hela 65% av bataljonen var bemannad - i stort sett all kontinuerligt anställd personal förstärkt med en del kontinuerligt anställd personal från 192:a mekbat - och man övade på civil mark längs övre Norrlands vägar, inklusive upp till en vagnsbredd vid sidan om vägen. B-styrkan utgjordes av ett kompani danskt mekskytte med stridsfordon 90, samt en pluton från Wartofta stridsvagnskompani vid Skaraborgs regemente.

Det danska mekskyttet och Skövdes stridsvagnar simulerar ett större anfall in i Norrland, vilket fungerar väl då man på grund av kanaliserande terräng med skog, broar och kuperad mark främst slåss i duellsituationer på en tät.

Stridsfordon 90.
Främsta syftet var att öva bataljonsledning i fördröjningsstrid, där 191:a bataljonen fördröjer motståndaren ett antal dagar för att bereda tid för mobilisering och uppmarsch av förstärkningar. Då det inte är en kaderövning, utan faktiskt övning i terrängen med fullast möjliga bemanning så inkluderar det moment som att bataljonen får ledas från ledningsplats 1 eller 2 (L1 och L2), dvs bataljonens två strilpbv 90 under omgruppering av stabsplatsen och ledningsplats 3. Artilleribataljonen övades dock bara som kaderfunktion med en spelad bataljon att ropa in över radion. Även B-styrkans artilleri var spelad, men det förändrar inte mekbataljonens övning - att samöva både full artilleribataljon och mekbat är en fråga för en brigadövning, vilket vi inte sett på länge i Sverige.

Vid Vintersols senare skede, när man fallit tillbaka till Bodens skjutfält, inleds motanfall då man på militär mark får nyttja terrängen fullt ut. Vintersol är alltså en mycket realistisk övning, där man faktiskt försvarar Norrland med det som finns att gripa här och nu i Norrland, nämligen 65% av en mekbataljon, inklusive det enda stridsvagnskompaniet på I 19.
"P4:s pansar har övat mycket tajmning. Som att framrycka samtidigt över höjdkurvan med många eldrör. Det är utslagsgi­vande i deras terräng. Vi har fokuserat mer på att vara individuellt snabba i duellen. Här, i vår terräng, spelar det ingen roll om vi rullar över krönet samtidigt för du ser ändå ingenting för all skog. Men det gäller att vara snabb när du ser något." - stridsvagnsladdaren Erik Norberg till Officerstidningen 3/2015
Hela reportaget läser man på sidan 12 - 20 i Officerstidningen 3/2015 som ni alltså hittar som PDF här. Många fina bilder också.
Hel och ren reglementsenlig uniform.

I andra nyheter från Officerstidningen kan man på sidan åtta läsa att det råder brist på uniformsbyxor och kängor. Det har blivit vanligt att kängor tappar sulor och att uniformer numera är uttvättade och blekta av åratal utan byte. Det är alltså den så kallade basplattan som gör sig påmind, som ÖB behövde 18 miljarder kronor till under mandatperioden för att kunna fylla upp. Anslagen blev som bekant 10.2 miljarder, men från det ska höjda arbetsgivaravgifter dras, samt höjda hyror som ska interntransfereras till Fortifikationsverket, som ska visa högre vinst. Dessa 10.2  miljarder ska också räcka till en rad upprustningar och ökad övningsverksamhet, åtminstone på pappret.
"Det finns inte alltid fältbyxor. Det går ibland inte att byta för de har inte några på förrådet. Många av de som lyckats byta har fått ut väldigt slitna exemplar. Men det är brist på fältjackor också. Jag har själv varit nere och försökt byta fältjackan, men de fanns inte i min storlek, jag var tvungen att gå upp eller ned i storlek" - Emilio Bocangel, plutonchef på Livgardet till Officerstidningen 3/2015
På sina håll betalar enligt uppgift en del anställda privat för kängor och privat inköpta M90-kopior, även om det inte egentligen är tillåtet då civila ej "kronmärkta" kopior kan ha annan IR- och UV-signatur, eller inte vara lika eldfasta, vilket kan innebära risker både vid övning och i skarpt läge.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

16 kommentarer:

 1. Det låter nästan som gamla goda tider, då man som jägarsoldat campade i skogen mellan Kalix älv och gränsen, -30 i februari. Förberedde eldöverfalls-platser, observations-platser, att spränga vägtrummor, och att skida runt i skogen och skjuta chauffören i den första lastbilen i konvojen för att få stopp på underhållet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första och sista fordonet i konvojen fick vi öva på att slå ut först, sen brassa på allt man hade på resten innan man smet via en väl rekad och preppad flyktväg. Jag minns det som den gamla onda tiden.

   Radera
  2. Annat matnyttigt som man lärde sig var hur man dödar fienden ljudlöst med kniv.

   Radera
  3. Jo, men skillnaden var väl att storövningar förr kunde dra samman 20000-30000 man. Snöstorm och Nordanvind i Norr på 90-talet gav bra övning. Jag gick i många befattningar då "läget" ändrades hela tiden. Man lärde sig mycket om manöverkrigsföring och samverkan med andra förband.

   Radera
 2. Appropå utrustning, då fick jag ut ett par Läder-filt-Kängor från förrådet som sades vara från 1940-talet, dom bästa och varmaste & skönaste & mjuka goa skor som jag någonsin haft ! Tog hand om dom i 1 år, undrar vad dom tog vägen sen -- ??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såldes väl för en spottstyver, då de var för varma att ha i Afghanistan.

   Radera
  2. De gavs bort till Balt-länderna. Det som inte gavs bort brändes. Så nu måste vi köpa nytt.

   Radera
 3. Artikeln på sidan 22 kanske också är värd att nämna (rysk stridsvagnsutveckling)

  SvaraRadera
 4. Förr i tiden så anskaffade man ett eget svärd och övrig utrustning, för att kunna tjänstgöra i armén. Är det dags att i desperation gå tillbaka till den tiden lite grann? Sälja regelrätta uniformer osv till soldaterna för självkostnadspris? Bättre än att de köper kopior... *suck*

  SvaraRadera
 5. Om man är intresserad finns det ett intressant program på svt play: Vad hände med försvaret?

  SvaraRadera
 6. Rulla Fredrik Reinfeldt i tjära och fjädrar och visa honom vägen ut ur landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se programmet på svt play. Allt började mycket tidigare, och alla partier var överens.

   Radera
 7. Bra de börjar öva på att öva igen så inte den förmågan också går upp i rök.

  SvaraRadera
 8. För övrigt, finnarna skickar i vår ut uppgifter om krigsplacering mm åt HELA reserven ( alla årsklasser, totalt ca 900.000 man ), därtill ordnas i sommar en manöver med ca 10.000 man i finska Karelen. Intressanta tider.

  SvaraRadera
 9. Vilket löjligt skådespel. Fördröjningsstrid med en..en..en bataljon...som bara har 65% av personalen. Är det ingen som ser begränsningen med ett ensamt litet stackars förband i skogen. Ingen brigad, ingen sidobrigad, Inga pansarbrigader eller artilleribataljoner, inga fristående bataljoner, inga ingenjörsbataljoner eller underhållskompanier. Vem anfaller ? 2 Bataljoner (med hel besättning). Kom igen nu och bli professionella igen, tänk om och tänk rätt. Se till att det finns kritisk massa i försvaret.

  SvaraRadera