Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2015-04-22 14:42

Mer än halva skolpengen går till internhyra på Karl Johans(s)kolan i Göteborg

Ganska exakt 53% av skolpengen går till internhyra på den omskrivna skolan Karl Johan i Göteborgs stadsdel Majorna. Detta enligt ett möte Karl Johansskolans rektor och stadsdelsnämndens områdeschef hade med föräldrarna på katastrofskolan förra året, i samband med att den protesterande rektorn sparkades.

Till föräldrarna uppgavs det att Göteborgs kommun och stadsdelsnämnden tar en internhyra från skolan på 19 MSEK om året. Det innebär alltså att man för över 19 MSEK från skuldbudgeten tillbaka in i kommunens "fastighetsbolag" och sedan använder pengarna till annat.

Till saken hör att skolpengen i Majorna-Linné dessutom är den lägsta i Göteborgs kommun, varav nu alltså 53% tas i internhyra.

Utsikt från Medicinarberget mot Linné.
Karl Johansskolan har 550 elever i klasserna F-6. "Skolpengen"1. per elev och år för SDN Majorna-Linné (PDF) är 43 489:- SEK för förskoleklass och 69 025:- SEK för klass 1 - 6. Antar man att F-klassen är en sjundedel av skolan blir snittskolpengen alltså (1*43489 + 69025*6)/7=65 377:-

550 elever ger därmed en skolpeng på 65477*550=36 012 350:- SEK. Av detta försvinner alltså 19 MSEK, eller 19/36=53% i internhyra in i evigt socialdemokratiska Göteborg kommuns skattkista, för bruk till annat än elevernas skolgång.

Karl Johansskolan är hundra år gammal, men baserat på hyresnivåerna tydligen en av de mest attraktiva fastigheterna i Göteborgs kommun.

I det surdegsjäsande och kirskålsätande Majorna röstade hipstrarna till 74.57% på (s), (v), (mp) och (fi) i riksdagsvalet, varav 19.1 procentenheter på (fi). I kommunalvalet röstade 70.6% på dessa socialistpartier, i tron av att något på något vis skulle bli bättre om man röstar på den sittande regimen i Sveriges korruptionshuvudstad Muteborg. Definitionen på idioti är som bekant att upprepa något och förvänta sig ett annat resultat. Trots allt är problemen på Karl Johansskolan inte nya och socialisterna i kommunen tog ut 29% i vinst på Karl Johansskolan, som bland annat fördes över till äldreomsorgen.

Man får väl se 53% i internhyra som solidaritet. Föräldrarna i Majorna kan ju alltid flytta till Östra Göteborg, där skolpengen är 35% högre. Och kanske är internhyrorna också lägre?

Jag har sökt SDN Majorna-Linnés presstjänst för en kommentar kring de angivna hyresnivåerna, men förstås inte fått något svar.

I andra lokalnyheter vill inte Göteborgs kommun ta avstånd från terroristerna, folkmördarna, massvåldtäktsmännen, de etniska rensarna och slavhandlarna i Islamiska staten rapporterar Public Service/SVT:s Uppdrag Granskning. Man jämförde istället jihadisterna med spanska inbördeskrigets frivilliga (t ex Ernst Hemmingway) eller de svenska soldater, officerare och den officiella svenska militära utrustningen som skickades som stöd till Finland under finska vinterkriget.
"Vi har ju haft svenska medborgare som har rest både till det spanska inbördeskriget och finska vinterkriget. [...] Folk har rest av olika anledningar, så det är viktigt att se på frågan brett."
Man kan och bör fråga sig hur någon tänkande varelse alls kan bo kvar i Göteborgs kommun.

1. Det finns inget formaliserat eller juridiskt begrepp som heter skolpeng, men det är detta som används i dagligt tal.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

24 kommentarer:

 1. Det blir 100% om antalet elever sjunker till 225!
  Har du koll på hur många kvm det blir per elev eller hur tätt man kan packa dem?

  Pengar som satsas på undervisningen skall inte gå in i andras fickor-oavsett färg på dessa!

  SvaraRadera
 2. Att lämna stan är att betraktas som defaitism. En redboren svensk tar striden mot de utopiska förtryckarna.

  SvaraRadera
 3. Det kanske är dags att helt privatisera den svenska grundskolan då? Om man kan bortse från "cherry-picking" så tycks utlandsskrivna riskkapitalister sköta kunskapsförmedlandet till eleverna i högstadiet bättre än kommunala skolor, enligt PISA 2012:

  SWEDEN:
  Government or public schools performance:
  Mathematics 476
  Reading 480
  Science 482

  Government-dependent private schools performance:
  Mathematics 491
  Reading 505
  Science 501

  Government-independent private schools performance:
  Mathematics -
  Reading -
  Science -

  OECD:
  Government or public schools performance:
  Mathematics 489
  Reading 491
  Science 496

  Government-dependent private schools performance:
  Mathematics 517
  Reading 518
  Science 521

  Government-independent schools performance:
  Mathematics 542
  Reading 543
  Science 547

  http://gpseducation.oecd.org/IndicatorExplorer?

  Kan verkligen nyliberalerna ha rätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att skillnaden i Sverige mellan Statligt/kommunal skola och friskolor beror till största del på demografin.

   Inte för att friskolor är så mycket bättre på att lära ut.

   Radera
  2. Om alla data (anonymiserad) skulle släppas från PISA-testen i Sverige så tror jag att man skulle kunna lägga ihop 1 och 1 ganska snabbt och se vad problemen är men det vill inte politikerna.

   Radera
  3. Det där kallar jag folkhemsfundamentalistisk antydningsretorik. Spell it out! Vad skulle vi se om vi la ihop 1 och 1 menar du?

   Radera
  4. Kopplade rasist-hjärnan lite för snabbt där?

   Jag menar att elever från utanförskaps-områden producerar lägre resultat än elever från icke utanförskaps-områden.

   Jag sticker också ut hakan och gissar att elever med invandrarbakgrund från icke utanförskaps-områden producerar bättre resultat än elever utan invandrarbakgrund i utanförskaps-områden.

   Vad säger din lilla rasist-hjärna om det?

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  6. Hets mot folkgrupp raderat. Inkluderar osakliga påståenden utan referenser.

   Försvinn till Avpixlat med dig.

   Radera
  7. Wofser har en poäng.
   Men är det ok att peka ut klasskillnader men inte invandringsskillnader?
   Vi är alla lika och finner vår plats så småningom.
   Klassresor har ersatts av migration.

   Radera
 4. Just cherry-picking är det stora problemet med det nuvarande systemet! Ingen vågar göra något åt det, alla partier är fixerade av den så kallade "medelklassen"!

  SvaraRadera
 5. Oj, wow. Jag som tyckte det var mycket med typ 30% internhyra när den debatten pågick i Stockholm för sådär 10 år sedan.
  Hm.... det vore intressant med mer data och en sammanställning över Sverige för att se vart det är. Det förklarar kanske (obs!) varför vissa skolor behöver verkligen anställa, men de säger sig inte ha råd fortfarande.

  SvaraRadera
 6. Inte så svårt för en friskola att hyra lokaler till lägre hyror och göra vinst på verksamheten. Har själv sett friskolor i Borås med 500kr/m2 mot det tredubbla i vissa kommunala skolor i fastigheter som man ägt i minst 50år. Det är så vi tjänar våra pengar sa ägaren till friskolan, det och lägre bemanning + plus att vi ser till att få de bästa och minst resurskrävande eleverna. Dessutom kan vi alltid se till att sätta betygen så att vi framstår som bäst, tillade han.
  Något måste göras åt kommunernas sätt att sätta internhyror, har påtalat det för kommunalråd men fått svaret att det inte går att ändra på något som görs i hela landet.
  Ändring måste ske.

  SvaraRadera
 7. Om det varit "Uppdrag Granskning" från något annat land hade tjänstemannen fått en hel bombmatta med frågor varför han tycker att IS-terrorister och Finlandsfrivilliga är samma sak. Reportern hade ställt frågor till pappersvändaren så ahan till slut i desperation skrikit "- Naturligtvis är det en jävla skillnad, men vi har fått order uppifrån att inte säga det för då får SD rätt". Nästa steg hade varit att ta till Muteborgsknep två, gå till högre chef med mikrofonen på och försöka ljuga för reportern. Steg tre är att kalla in väktare för att hålla Uppdrag Granskning borta från offentliga lokaler. Tyvärr drabbas inte aktuella chefer av samma uthängning i media som om de tyckt något negativt om tiggare eller liknande.

  SvaraRadera
 8. Internhyra verkar vara ett praktiskt sett att omfördela från de rika snorungarna i skolorna till andra viktigare verksamheter. Man undrar vad det finns mer för möjligheter för en kreativ kommun att sno sig på andras bekostnad.

  SvaraRadera
 9. Ett korrfel i andra stycket
  Det innebär alltså att man för över 19 MSEK från SKOLBUDGETEN tillbaka in i kommunens "fastighetsbolag" och sedan använder pengarna till annat.

  SvaraRadera
 10. Det känns som att Göteborgarna fått de politiker de förtjänar!

  SvaraRadera
 11. Kan någon Göteborgare förklara mig vad som är grejen?

  Vi har också dessa typer av områden i Stockholm, t.ex. Södermalm med omnejd söderut där vi har 15-20% FI och över 25-30% på S resp Mp. Men samtidigt så har vi i alla fall några kontraområden i Vasastan och Östermalm där alliansen får siffror över 80%. Har varit lite inne på ett flytta till Göteborg om något år mest för att få lite växling i miljö och att jag tycker att det är en vacker och trevlig stad.

  Var kan man bo egentligen? Man vill ogärna bo ända ute i Kungsbacka, hade spanat in Mölndal men det verkar inte vara mycket bättre där. Partille har ryktet att det ska vara höger men valresultaten imponerar inte.

  Även kranskommuner som är att anse som arbetarförorter har i Stockholmsområdet sällan under 35% M.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Örgryte/Härlanda, alternativt Billdal/Askim rekommenderas i ditt fall. Det första nära skog och fina sjöar (har själv bott i Björkekärr och naturen runt Delsjöarna är mycket fin. Det senare vid havet, med allt vad kusten erbjuder.

   Radera
  2. En snabb sökning på hemnet avslöjade mycket rimliga prisnivåer i Mölnlycke. Nästan samma prisnivåer som jag såg på stadsdelar i Göteborgs kommun som får mycket uppmärksamhet i rikspressen. Tackar för informationen.

   Finns det någon anekdot kring varför Mölnlycke östra ligger väster om Mölnlycke norra/södra?

   Radera
  3. Kungsbacka är bra. Låg skatt, hyfsat städat beteende på invånarna. Tåg till Göteborg. Motorväg för de som föredrar bil.

   Radera
 12. Två relevanta frågor:
  1. Vad kostar egentligen en skolbyggnad i drift idag? Utgår från drift som gör att allt funkar, inget är fallfärdigt och så.
  2. Om de pengarna användes till undervisning, tex fler lärare, eller administratörer som skulle ta hand om administration etc så lärare slapp göra det, vad skulle det ha för effekt?

  SvaraRadera
 13. Frågan ovan är relevant. Som kommunernas siffror ser ut så känns det som att man borde starta en föräldrakooperativt driven skola som faktaiskt har fokus på bra undervisning och inte ska göra någon vinst.

  SvaraRadera
 14. Känt fenomen även på andra ställen. Satsning i budgeten på skolan med ena handen tas tillbaka till kommunen som hyra med den andra. Inget nytt.

  SvaraRadera