Cornucopia?

2015-04-09 09:41

Mardrömsscenariot

Igår grävde en granne (lantlig bemärkelse) av hela vägföreningens telekabel, på den lilla sträcka där det faktiskt inte är luftledning. Jag är alltså av med bredbandet. Nu är det inte säkert att Telia kommer  laga det hela, eftersom resten är luftledning vilket Telia plockar bort på landsbygden. I så fall är jag permanent av med riktigt bredband och får lägga ner bloggandet.

Det är inte möjligt för mig att välja trådlöst "bredband" på grund av de begränsade överföringsvolymerna. Jag har tidigare mätt och enbart min omvärldsbevakning och dagliga arbete drar ett antal Gb per dag, som gör att trådlöst "bredband" skulle bli extremt dyrt. För att inte tala om moderna tjänster som molnbackup, molntjänster och strömmande tjänster för musik och film/TV.

Avgrävd telekabel.
Jag vet inte heller vad som hänt med den tidigare goda 4G-täckningen, som numera endast ger svagaste styrkan, en av fem "pluppar" mot tidigare tre. Kanske har allt fler i byn skaffat sig 4G och de eventuellt riktade signalerna har riktats bort från min plats, då jag blott är en användare.

Oftast får jag numera bara Edge, vilket gör att det knappt går att använda Internet trådlöst. Ringer mobiltelefonen kan det ta upp till en halvtimme innan man får tillbaka 4G efter avslutat samtal.

Slutet 2013 var uppmätt fart över 4G 43.409 Mbit/s ner och 8.976 Mbit/s upp. Idag är "farten" nere på 10.34 Mbit/s ner och katastrofala 0.83 Mbit/s upp.

Aktuell prestanda vilket
kan jämföras med 4-10x
så fort i slutet av 2013.
En "plupp" mot tre 2013.
Den fallande hastigheten visar med all tydlighet varför trådlöst "bredband" inte kan jämföras med fast bredband. I takt med att fler använder tekniken faller överföringskapaciteten, och därtill måste man betala ohyggliga summor för vanligt professionella överföringsvolymer.

Så nu håller åtminstone jag tummarna att Telia faktiskt lagar trådförbindelsen. Man river nu fast telefoni för boende på landsbygden och hävdar att man inte har något ansvar eller att folk behöver telefoni (och bredband). Får se om det spelar någon roll att jag bara bor 2 km från telestationen.

Sedan ska man inte skylla på grannen. Telias kabel var nedgrävd 20 cm rätt över en villatomt, och då inte bara anslutningen till den villan, utan samtliga hushålls kabel. Den gick alltså inte längs en tomtgräns eller längs vägen, utan hade grävts ner extremt grunt. Kabeln var inte heller utmärkt med varnande gul plast. Någon har gjort ett extremt slarvigt arbete.

Inte heller handlar det om något rör, så man kan inte blåsa i en ny kabel, utan en helt ny kabel måste grävas ner. Vilket antagligen kommer ta ett antal dagar, plus att det nu är helg. Antagligen lägger man inget krut på att gräva upp den gamla kabeln, utan den blir nog liggande.

Tills vidare kommer bloggens kvalitet allvarligt påverkas. Det är inte någon slump att detta dagens första inlägg först publicerades efter 09:30. Det tar helt enkelt tid, speciellt som jag hela tiden tappar 4G-täckning.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

55 kommentarer:

 1. De flesta företag som har rör eller kablar i marken tillhandahåller information gratis och kommer också ut gratis och markerar ut sina ledningar på plats, s k utsättning.

  Just Telia tillhandahåller bara kartor och digital information gratis, dock. De kommer inte ut på plats.

  Det är också skitenkelt och gratis att via ledningskollen.se skicka förfrågan till nätägare. Det finns internaktiv karta och allting som man bara kan klicka runt i.

  Har din granne grävt utan att ta reda på sånt är han lite klantig. Det kunde ju ha varit en högspänningskabel.

  SvaraRadera
 2. Ute i min sommarstuga fungerar 3g surfen betydligt bättre än 4g, trots 3 pluppar på både 3g och 4g....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annars kan du glädja dig åt att alls våran EU kommissionen har beslutat att hela EU ska ha tillgång till minst 20Mbit och de som inte nås på annat sätt kommer att anslutas via satellit
   http://broadbandforall.eu/
   http://www.rbcom.se/tooway-prislista/
   795kr/månad för obegränsadt 20Mbit satelituppkoppling.
   Cornucopia- räddad av EU! ;)

   Radera
  2. Och flera sekunders ping. Nej, tack.

   Radera
 3. Förresten ser det där ju ut som en helt vanlig kopparkabel? Borde vara en smal sak för en elektriker att skarva ihop den utan att lägga ner ny kabel. Vägrar Telia kan ni ju sala ihop några tusen och beställa jobbet själva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ytterst tveksamt om en skarvning kan bibehålla xDSL-kvalitet.

   Radera
  2. Är inte teletekniker, men jag har ju varit med om att t ex skarva fiberkabel. Rent spontant känns ju det känsligare. Det kostade 12000 + moms och gav (enligt IT-teknikerna) ingen nedsatt prestanda.

   Du kan så klart ha rätt men i så fall vore det intressant att få veta varför. Koppar som koppar, liksom.

   Radera
  3. Rätt gjort är en skarvning inget problem, annat än att risken för framtida problem blir större där skarven är.

   F.ö. funkar xDSL förvånansvärt bra över bara en kabel.

   Radera
  4. @Ben Dover

   Ja, koppar som koppar, även om hr Svalander kan ha en avvikande uppfattning. Risken är ju att kvaliten på strömmande musik blir lidande. Men det är inget som inte en apparatkabel till datorn från Furutech kan kompensera för.

   Radera
  5. This one time at band camp när jag jobbade på ett kraftverk på indiska landsbygden, så fanns det ingen högspänningskabel så vi ledde fram strömmen med kopparrör för VA-installationer. True story. Så ja, koppar som koppar.

   Radera
  6. F.ö. är det i sådana här lägen som ett företagsabonnemang är överlägset, då telia har 24h avhjälpningstid för dessa.

   När vi hade problem med den privata telefonen och felanmälde var beskedet att det kanske skulle bli gjort om en vecka eller så. Då lyfte jag firmatelefonen och kunde konstatera att även den hade problem (visserligen inte alls lika allvarliga) och felanmälde den också. Då grävde de upp hela gatan, dagen efter, på en lördag.

   Radera
  7. @Ben, du måste läsa hr Svalander. www.svalanderaudio.se, skärskåda särskilt hans sida för ljudförbättringar. Apparatkablar för 5 siffriga belopp... Koppar är inte koppar, och är den koppar ska den riktningsbestämmas.... ;)

   F.ö. måste ju strömmande media funka mycket bättre över kopparrör... ;)

   Radera
  8. Har sätt en demo från Cisco tror jag det var, där dom demade sin utrustning genom att köra xDSL över rostig taggtråd. Var väl 10m stängsel ungefär. ;-)

   Radera
  9. Har själv för några år sedan fått telekabel som bara är nedgrävd så där rätt i marken utan rör och allt skarvad. Det var inte första gången enligt reparatören. Men jag hade ändå 30 Mbit VDSL utan problem efter det. Så man behöver nog inte vara så väldigt orolig över att en rätt utförd skarvning påverkar kvaliteten.

   Däremot var jag inte vidare imponerad av hur lång tid det tog. De hade enligt avtal tydligen en vecka på sig att laga. När jag ringde igen efter några dagar för att försöka snabba på det hela lite så hade anmälan "slarvats bort". Då blev det en ny anmälan, och då hade de ju sju nya fräscha dagar på sig igen...

   Radera
 4. Tillåter mig hålla tummarna at det ordnar sig till det bästa!

  SvaraRadera
 5. Men tråkigt för alla oss. Det finns inga planer på att starta upp en lokal fiber förening? Intresset borde finnas om alla i byn blir hänvisade till 4g!

  SvaraRadera
 6. Gå tillbaka, ta med lödkolv lite krympslang, vulkaniserande tape, rör o.s.v. och sätt ihop. Problemet löst på några timmar till minimal kostnad. Jag trodde folk på landsbygden kunde hantera denna typ av bagateller :-) ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... och så var det det där med bibehållen xDSL-signal och kvaliteten på denna.

   Radera
  2. Ovannämnda funkar. Har själv provat då jag "hittade" kabeln på tomten. ADSL:et funkade efteråt i väntan på fiber och telefonin fortfarande. Rekommenderar något som håller kabeln medan man löder, det är ~50V i kabeln så det pirrar i fingrarna.

   Radera
  3. Löder? Man ska väl använda såna där gepluttar i sådana fall, de ska man väl inte löda?

   Radera
  4. Fiskögon kallar vi dem. Och de finns för både inomhus och utomhusbruk. De för utomhusbruk är fyllda med en fuktavvisande gel.

   Radera
  5. Löda är nog att föredra, om man vill komma över 20MB. Fiskögon ger ju sk stubbar som kan ge reflexioner med sämre överföring. Det är viktigt att man hittar trådparen så tvinningen fortsätter genom skarven. Om skarven blir ett moln av trådar är det risk för överhörning. Sen kan det vara lurigt om en kabel har dragits av av en grävmaskin. Då kan en del av kabeln vara sönder-sträckt och man måste skarva i en ny bit.
   Tips: Gå samman i en fiber-förening. Gräv ner svart vattenslang själva och begär sen offert från operatörer. Det är väl nån i byn som har en grävare?

   Radera
  6. DSL är byggt för att fungera över gammal skit. Iallafall så är det ungefär vad Telia skulle gjort, kan inte tänka mig att dom gräver hela kabeln..

   Radera
 7. Det seriösa svaret är: Vore verkligen katastrof.
  Det konspiratoriska svaret: Vem betalade grannen för att göra det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Penningsystemhaveristerna.

   Radera
  2. Använde du cui bono? Det verkar ju som att Ymnighetshornet valt sida med de som havererar penningsystemet. Så det är mer troligt att det är Penningsystemhaveristerna.

   Radera
  3. Nä, jag ville skriva ett långt och roligt ord bara.

   Radera
  4. Ecklesiastikministern - är ett ganska långt och roligt ord, kan det vara han? Gustav Fridolin har väl även motiv?

   Radera
 8. Klart ni kan laga kabeln själva, måste i alla fall testa.
  Tråkig nyhet men då blir det en liten produktivitetsökning på våra arbetsplatser nu att tag...

  SvaraRadera
 9. Du har mina sympatier. Har nyligen varit av med bredband i två omgångar, först på grund av att modemet lade av, sen på grund av flytt. När modemet gick sönder skulle det ta en vecka innan de hade en tekniker på plats (telia trodde inte modemet var trasigt utan att felet låg i kopplingsskåpet), men de var så snälla att de bjussade på ett 4g-modem och fri surf i en vecka. Problem 1 var att "fri surf" var 2gb data, vilken förbrukades på någon timme. Problem 2 var att modemet var en USB-dongel som enligt uppgift skulle gå att koppla på Teliamodemet (som var trasigt). Att koppla det direkt till PC´n hjälper ju inte alla Playstations, Apple TV´s, Xboxar och iPrylar som behöver nätåtkomst. Lösningen blev internetdelning på ifånen, och sedan ett antal hundralappar spenderade på extra GB.
  Så nej, 4G bredband är inget för den som verklign använder sin nätverksuppkoppling. Det känns mer som att gå tillbaka till tiden med uppringt internet där man betalade telefontaxa, fast dyrare..

  SvaraRadera
 10. Enligt uppgift var Televerket helt galna när det gällde att dra kabel. Troligtvis överträffas deras kreativitet avseende detta endast av förmågan att ducka allt ansvar när något gått åt fanders. Med andra ord är det säkert kabelägaren (telia) som dragit kabeln, men det hjälper överhuvudtaget inte den som vill ha telia till att laga den.

  Lösning: kabelplog

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, dom är helt vansinniga, men vill man ha en riktig Kafka-upplevelse ska man starta fejd med Skanova.

   Radera
  2. Telia är bara en tjänsteleverantör precis som typ tele2 eller liknande. Skanova äger infrastrukturen och de har inte ens TeliaSonera någon makt över, det är PTS som styr och ställer där.

   Radera
 11. Har lyckats gräva av min 400 V matning hemma på tomten. Fick hjälp av en rutinerad grävgubbe som kapade ledningen en bit åt varje håll från avbrottet och skarvade in en ny bit. Skarvarna göt han in i epoxy och sen var det bra med den saken. Om det kan funka på DSL = ? men det finns väl inga principiella hinder? Värt att testa inför hotet om ofungerande 4G kanske.

  SvaraRadera
 12. Om inte annat så är det väl en bra motivering till att skaffa det där kontoret med tillhörande söt sekreterare och övernattningsmöjligheter nere i byn....

  SvaraRadera
 13. Bor man på landet så är det nog bråttom att projektera för fiber innan staten inte längre har råd med sådana subventioner. Prata ihop dig med dina grannar och bilda en fiberförening, inget konstigare än en vägförening som du antingen har när du bor som du gör.
  http://www.nexans.se/landsortsnat/sa-far-du-bredband-till-landsbygden.html

  SvaraRadera
 14. Grannen körde förbi med traktorn en dag, satt och surfade, såg på över skärmen när han satte i skopan i backen, internet slocknade i exakt synk med skopan, så jag fattade vad som hände.

  Telia fixade ASAP, tog nån dag bara.
  Likadant när det var andra problem, Telia är bäst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De, telia, skall enligt uppgift koppla in min borttagna telefonkabel. Gratis på grund av flytt av abonnemang. Får se hur det blir med det i verkligheten.

   Angående gröna ner optiskfiber, vore det inte bättre, säkrare och billigare att starta förening för att bygga lite master med sändare i. Som ni medlemmar sedan kan koppla upp er mot. Ett privat modernt radiolänk. Ungefär som de lär göra i sådana däringa utvecklingländer. Gräva ner något känns lite sent nittonhundratal. Men det är väl olagligt.

   Radera
  2. Såna där system har funnits påtänkta, hade en kollega som var drivande i att försöka få in sånt i sin by. Vet inte hur det gick med det. Största bristen är väl att man mer eller mindre måste ha siktlinje till masten för att det ska bli nån sprutt på överföringen tror jag.

   Radera
 15. Tja, skall man sitta i en survivalistdröm uppe på skogen sådär, då är det väl lite mycket begärt att ha den moderna världens komfort på samma gång. Trenden är tydlig så du kan nog inte vänta dig BÄTTRE service längre fram.

  SvaraRadera
 16. @Cornucopia Har du provat 3G/4G med en bra riktantenn på t.ex. eget tak eller mast. I obygderna kring där jag bor är det flertalet som har fått stabila anslutningar på så sätt. Även den praktiska upp- och nerhastigheten är numera godtagbar för 3G/4G i mina trakter.

  Det enda jag personligen upplever är att 3G/4G-operatörerna emellanåt pysslar med "throttling" av viss typ av datatrafik. De brukar förneka detta men jag har tillräckliga bevis för att så sker. Själv så kör jag med två 4G-abonnemang kopplade till var sin 4G-router med riktantenn. Jag lastbalanserar hela hushållets datatrafik via en separat router över de två förbindelserna. Vi förbrukar ca 110-130GB i månaden och betalar 648 kr i månaden för de två abonnemangen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, om inte jag missminner mig så krävs det tillstånd för riktantenn för 3G så kolla upp det innan man sätter upp den kan ju vara en klok ide.

   Radera
 17. Varför skulle det vara Telias "ansvar" att du har fast telfoni och bredband ute i ödemarken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två kilometer från en telestation?

   Radera
  2. Med ingånget avtal om köp av tjänst?

   Radera
  3. Hur länge löper ditt avtal? Vad säger det finstilta?

   Radera
 18. https://www.ledningskollen.se/
  Har man inte koll på vad som finns i backen skall man ALLTID kolla ledningskollen INNAN man börjar gräva.

  SvaraRadera
 19. Skanova äger ledningarna, inte Telia.

  För övrigt, felanmäl så fixar telia en felanmälan till skanova som löser problemet om den är avgrävd, räkna dock med att det kan ta lite tid.

  Snacket runt kopparn är överdrivet, den finns i enorm mängd fortfarande oavsett om det är luft eller i mark och det är klart det repas om det går av för en kund eller som det här fallet, flera kunder, är inte bara telia som levererar över den där kopparn som gick av, alla andra operatörer går på samma koppar som skanova äger.

  Det som är och varit på gång ett tag nu är däremot att gamla basstationer som har väldigt gammal utrustning helt enkelt inte repas längre då det saknas nödvändiga reservdelar till rimlig kostnad vilket inte är så märkligt.. Är det ett tiotal kunder kopplad mot en station som kräver ett par hundratusen för att repa så.. är det inte värt det för ett AB som skanova tyvärr är.

  I mitt tycke borde skanova vara statligt ägt, inte av TeliaSonera AB, där ligger grundfelet då glesbygden blir så drabbad när tekniken inte hänger med (4G eller rakt av dålig täckning pga topgrafin). All infra bör ägas av stat, tjänsteutbud kan AB's utan problem ta hand om. Ponera att Comhems stamnät (koaxen) var ägd av stat och Comhem hade konkurrens på utbudet? Vore inte det bättre istället för Comhems monopol på kabelnätet?

  SvaraRadera
 20. Helt klart en rysk maskirovka! Det är nu invasionen börjar!

  SvaraRadera
 21. Danska tre har ett 4G abonnemang med 200GB och fri roaming i Sverige. Kostar samma som en tiondel av datamängden gör här.

  SvaraRadera