Cornucopia?

2015-04-24 08:08

Magdalena Andersson: (s) vill ändra ränteavdraget - stoppas av (m)

Finansminister Magdalena Andersson medger nu att Socialdemokraterna och regeringen vill förändra eller rent av slopa ränteavdraget, men skyller sin brist på handling på Moderaterna. Man vågar helt enkelt inte genomföra en sådan reform på egen hand, då väljarnas dom skulle bli hård.

Schibsted/SvD skriver:
"Nu är [frågan om ränteavdraget] inte aktuell eftersom det största oppositionspartiet inte vill diskutera den. Men vi väntade oss den här åtgärden från FI och när den nu uteblir måste naturligtvis både vi och de borgerliga partierna fundera på om det behövs andra åtgärder för att motverka en ökad skuldsättning hos hushållen.
Att det inte är aktuellt beror alltså på Moderaterna, är det riktigt uppfattat?
– Om Moderaterna inte vill att man ska diskutera frågan så blir den inte aktuell."
Magdalena Andersson
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Så var det med den saken.

Väljaropinionen skulle slå stenhårt mot regeringen om man inte kan komma överens om slopat eller avtrappat ränteavdrag över blockgränserna, så därför får det vara. Samtidigt är det ett positivt besked - allt som krävs är att Moderaterna sansar sig, så åker ränteavdraget.

Beskedet både från finansmarknadsminister Bolund och Magdalena Andersson är alltså att regeringen tänker inte göra något åt skuldbubblan och bostadsbubblan om inte oppositionen är med och tar den politiska smällen. 

Hellre rätt in i kaklet än att ta något som helst ansvar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

23 kommentarer:

 1. Vadå "komma överens"? Svensk politik handlar inte om att komma överens, utan bara om att isolera Sverigedemokraterna. VPK vill höja kapitalinkomstskatten (slopa ränteavdraget) och alla borgerliga partier har ingått en överenskommelse att rösta för allting som VPK vill, eftersom S+MP+VPK har fler riksdagsmandat än de borgerliga partierna. Borgarna förbehåller sig rätten att rösta mot S+MP om de saknar VPK:s stöd. I vilket fall innebär decemberöerenskommelsen att alla borgerliga partier alltid röstar på det som VPK vill, med eller mot regeringen. Grattis alla lurade borgarslavar, du röstade på kommunisterna under borgerlig falskflagg, och kommunistpamparna i de borgerliga partiernas ledning kan tryggt lita på att du är dum i huvet nog att upprepa samma misstag i nästa val och fortsätta rösta på kommunisterna utan att fatta det. (Idiotborgaren grinar meningslöst: "Men de HETER ju...")

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här handlar om att ingen vågar rucka båten, för då spricker bubblan och vi får en djup depression, vilket iofs ger pamparna tillfälle till enorma konfiskationer och allmänt avskaffande av mänskliga rättigheter, eftersom de lurade slavarna tror att mer av samma som skapade krisen är lösningen på den. Men ingen vill få skulden för det. Så det kommer att delegeras till den anonyma byråkratdjungeln. Den här gången studsade det tillbaka p.g.a. det oförutsägbara kaoset i den statliga förvaltningen.

   Amorteringstvång kan införas av nästan vilken anonym byråkrat som helst, åtminstone efter att Riksdagen snart har tvingats förtydliga en av sina avsiktligen diffusa och motsägelsefulla lagparagrafer. Skattehöjning (slopat ränteavdrag) kan däremot bara beslutas av Riksdagen, och ingen politiker vill vara i närheten av någonting som kan utlösa bobubblekraschen så det blir amorteringstvång med ingen kapitalskattehöjning.

   Radera
  2. Suck... ränteavdraget är inte en skattesänkning, det är en skattestyrning. Vet inte hur mycket det självklara behöver upprepas. Som sådan är det alltså en riktad subvention - den har ingenting med skattetryck att göra. Jag misstänker att du inte egentligen vill sprida kommunistiska åsikter.

   Vi borde skriva en "svensk politik for dummies".

   Radera
  3. @Linus Joensson Om man slopar ränteavdraget, betalas då högre skatt eller inte? Det är exakt samma sak som att slopa momsavdraget, att man får dra av s.k. ingående moms från utgående moms. Eller att slopa kostnadsavdraget och bolagsbeskatta den råa omsättningen istället för vinsten. Ett avdrag är en skattesänkning och ett slopat avdrag är en skattehöjning.

   Radera
  4. Kapitalist, Naturligtvis så ska ju ett slopat bidrag leda till en motsvarande skattesänkning.

   Radera
  5. Vad svarar du på det då, kamrat Kapitalist?

   Radera
 2. Precis, ingen vill bli den som får ansvaret för att ha försämrat Sveriges ekonomi = gjort konsumtionsutrymmet mindre, eftersom det är liktydigt med förlust i valet 2018. Typ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just därför är det viktigt att komma överens över blocken och då ffa moderater och sossar komma överens om slopat ränteavdrag. Men Batra som jag tycker är en helt inkompetent partiledare verkar fortfarande sitta i knä på Reinfeldt vågar inte göra någonting och stoppar något som måste och borde göras.
   Är det inte bättre att det går hål på bubblan tidigare än för sent. Smällen blir ju liksom inte mindre om ballongen pumpas upp mer. Men beslutet kanske är mest impopulärt bland moderatväljare med de största inkomsterna, lånen och det största avdragen. Kanske Batras egna vänkrets.

   Radera
  2. @Nils Nilsson Varför skulle någon politiker eller byråkrat bry sig om vad som är "bra för Sverige"? Alla såna resonemang är meningslösa och förklarar ingenting av vad som händer. Det viktiga är att inte kopplas ihop med Svarte Petter. I t.ex. Italien och Grekland har tidigare dominerande partier helt försvunnit efter att ha fått skulden för deras skuldbubblor. Och har man, som våra ministrar och partiledare, ingen utbildning eller arbetslivserfarenhet så står hela karriären på spel. Därför delegerar politikerna denna fråga till anonyma byråkrater, på ett sätt som är så indirekt och otydligt som möjligt, och eftersom skattelagstiftningen bara kan ändras av Riksdagen själv, så är den möjligheten utesluten. Staten är alltså internt organiserad på ett sätt som utesluter slopat ränteskatteavdrag, helt oavsett omständigheterna i samhället utanför staten.

   Radera
  3. @Kapitalist: Lite väl cyniskt men ändå. Ett guldkorn, får jag citera dig på bloggen?

   Radera
  4. @svealanding Så klart du får! Jag skriver här för att folk ska läsa (och för att avreagera min hjärna), så om jag sår ett frö, låt det gro.

   Radera
 3. Kommer dom ta bort kapitalinkomstskatten samtidigt tror ni? Knappast. Dom behöver snabba cash och struntar i vanlig ordning i ev konsekvenser det får på längre sikt.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Eh vadå, Allianspartierna har ju kommit överänns om att inte rösta emot det SVaMParna lägger upp rent ekonomiskt, så det är ju bara och ändra/ta bort ränteavdraget så får de ju indirekt stöd av Alliansen då de lägger ner sina röster.. geez.. ;)


  (och ja ja vet att det ovanstående inte är helt korrekt) ;)

  SvaraRadera
 6. Först tvingar socialistminoriteten alliansen att backa ifrån att rösta med DÖ så de har de facto majoritet att göra vad de vill men de är ändå inte nöjda utan kräver nu dessutom att allianspartierna ska rösta med.
  Vissa blir aldrig nöjda.

  För övrigt så tror jag att SD också röstar för att ta bort räntebidraget så då blir det ju ändå en ganska stor majoritet för även om alliansen lägger ner sina röster. Muahaha...

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD:s väljargrupp är den mest missnöjda, givet globaliseringens effekter, peak oil, megatrender såsom urbanisering, metrosexualitet, feminism, pluralism, och annan kulturell ludd som smugit sin in från vänster.

   SD borde vinna på att bubblan spricker. Då kommer missnöjet och föraktet att öka ännu mer i samhället när ekonomin blir sämre på bred front... konsumtionen minskar, och det blir inte lika mycket bokningar med Thai air, osv.

   Det blir invandrarnas fel, vilket också ger SD bättre möjligheter att driva igenom sin politik.

   Så ja... SD borde driva på för slopat ränteavdrag och amorteringskrav. Det kommer till slut att ge dem rejäl skjuts i opinionen när det går att hitta syndabockar.

   Komiskt nog, gör ju alla andra partier då tvärtom... som Cornu brukar säga... "ingen kan hålla med någonting som SD säger eftersom man då är rasist".

   Det tragiska som sagt... att punktera bubblan borde ligga i även BLT:s intresse om det ska finnas någon form av värme och surdegskultur kvar i det här samhället några år framåt efter krisens utfall.

   Radera
  2. Vid närmare eftertanke. Eftersom Övriga partier motsätter sig allt SD vill, så borde SD argumentera för att ha kvar ränteavdrag och slopa amorteringskrav.

   Det blir ett Nash equilibrium för SD.

   Radera
 7. Anderssons bedömning vekar vara riktig. På måndag ska Moderaterna lansera en kampanj där man går hårt åt regeringen för "löftesbrott", osv osv. "Det nya arbetarpartiet" verkar ha gillrat en fälla åt sossarna: Blås upp en fastighetsbubbla mha avskaffad fastighetsskatt, dito förmögenhetsskatt, ROT, centrarplanerat låga räntor, bibehållet ränteavdrag. Bedriv därefter opinionsmässigt krypskytte mot alla försök att desarmera bubblan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara det där med detaljen att boprisbubblan startade 10 år tidigare. Alla riksdagspartier för exakt identisk penningpolitik. Inte ens SD eller VPK avviker en millimeter. Penningpolitik är alltså att staten planekonomiskt avskaffar räntan genom att skapa godtyckligt mycket pengar ur tomma intet. Det existerar inga partipolitiska alternativ i denna fråga..Det där med pengar är ingenting som folk kan rösta om demokratiskt, det är andra som bestämmer över det där med alla pengarna.

   Radera
 8. Ränteavdraget är en budgetfråga. Så S behöver inte Ms tillstånd iom DÖ.

  SvaraRadera
 9. Ränteavdraget är en budgetfråga. Så S behöver inte Ms tillstånd iom DÖ.

  SvaraRadera
 10. Hur stor är risken för en bubbla när det finns en betydande bostadsbrist och vi har en snabb inflyttning av ekonomiskt svaga grupper, vilket kommer skapa högre tryck på befintliga hyreslägenheter. Kanske är det en fastighetsbubbla, men ser väldigt lite som kommer kunna få den att spricka kommande 8-10 åren. Om något lär priserna fortsätta att stiga efterhand som vi ser fler fall av white flight/white avoidance. Möjligen kommer kraschen när vi nått Detroit 2.0, i.e. en situation när vita människor kommer lämna städerna i allt snabbare takt för att flytta ut i småbyar och förstäder.

  SvaraRadera
 11. En relevant & bra artikel i dagens Svd.
  "Lugnet före stormen i lala-landet Sverige"

  "De två största partierna tycks nu vara överens om att ränteavdraget inte ska röras – om man ska tro uttalanden från Stefan Löfvén (S) och Anna Kinberg-Batra (M). Huvudargumentet är att det kan ”störa konjunkturen”. Det vill säga: läget är så illa att om vi gör något nu riskerar det att gå precis så illa som det annars kommer att gå sen om inget görs."

  SvaraRadera