Cornucopia?

2015-04-16 15:47

Lundin Petroleum nu tillbaka uppe i 2013 års kurser

Det är inte bara fuloljeaktier i Kanada som gått starkt de senaste dagarna, och alla oljeaktier har inte tokslaktats med fallande oljepris. Lundin Petroleum (OMX:LUPE) är nu på sin högsta kurs sedan november 2013 och hela raset tillsammans med oljepriset är sedan en dryg vecka borta.
Veckochart Lundin Petroleum
I sammanhanget ska man komma ihåg Claes Hembergs totalsågning av oljeaktier, och att spararna gör fel som köper oljeaktier.

Lundin Petroleums främsta tillgång, sin andel av det relativt stora oljefyndet i fältet Johan Sverdrup i Nordsjön, kommer vara en av Europas och Nordsjöns sista oljeproducerande fält, som fortfarande kommer utvinna olja efter år 2030. Ett innehav i aktien ska förstås ses långsiktigt, vilket också kan vara en delförklaring till varför aktien nu helt utraderat alla nedgångar tillsammans med oljepriset. Skördetid i bolaget är inte idag, utan i framtiden, sannolikt tillsammans med ett avsevärt högre oljepris. 

Oavsett så är det bara att konstatera att aktiekursen idag är högre än när oljan låg runt 100 USD. Ett styrketecken om något. Aktieägare bör känna sig nöjda även kortsiktigt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

5 kommentarer:

 1. Jo-men visst är vi nöjda.
  2011 när Johan Sverdrup upptäcktes av LUPE så ökade kursen till rekordnivån 185 det är då alla besvikna LUPEägare köpte ;-)

  SvaraRadera
 2. Jag förstår inte riktigt hur oljebolag kan vara en bra investering i dagsläget. Den enorma skuldbubblan i världsekonomin är på väg att spricka och kommer få krisen 2009 att likna en söndagsutflykt. Hur går det ihop med stark efterfrågan på olja? Det kommer troligtvis att ta minst 5-10 år för världsekonomin att återhämta sig, eller kanske ännu längre.

  SvaraRadera
 3. Det var perfekt att kunna bottenfiska dem runt hundralappen. Hoppas Claes H öppnar munnen igen för bra köplägen.
  Han är en av börsens bästa kontra indikator. Tack Claes!

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Köpte Lundin på 102 kr, nöjd med den. Mindre nöjd att jag köpte Black Pearl på 12 kr...

  SvaraRadera