Cornucopia?

2015-04-14 08:42

Ingen gated community i Kungsbacka

I nyheterna (bla Public Service/SVT) cirkulerar det ett lyckat PR-stunt kring en planerad "gated community" bostadsrättsförening i vita Onsala. Men en grind framför en parkering är ingen "gated community" och den stora grinden till Onsala är kreditvärdigheten som krävs för att köpa en bostad i Sveriges vitaste större kommun.

Över 91% av Kungsbacka kommuns invånare har "svensk bakgrund" (enligt SCB:s definition). I de vitaste områdena som Onsala, Särö eller Kullavik är denna "svenska bakgrund" garanterat ännu högre, då de enda hyreskasernerna i kommunen hittas inne i centralorten. 

Kungsbacka är en utpräglad vit flykt-kommun och är Sveriges största kommun med över 90% svensk bakgrund. Antalet utländska medborgare är endast 3.01%, tionde lägsta i landet och det finns ingen kommun i närheten av Kungsbackas höga befolkning med så låga siffror. Kungsbacka är landets kanske vitaste kommun, justerat för storlek.

I det sammanhanget är en grind framför en parkering ingen "gated community". Särskilt inte som bostadsrättsföreningens övriga "skydd" mot de otäcka vita grannarna med sin goda kreditvärdighet endast är en en meter hög mur - ungefär som de fårstängsel jag dagligen kliver rätt över.

Det hela handlar istället om ett lyckat PR-stunt och unique selling point, som ska sälja upplevd inbillad trygghet, för de trygghetsnarkomaner som tror att Onsala svämmar över av kriminalitet eftersom alla RUT-städare råkar ha utländsk bakgrund.

För att köpa ett klubbmedlemskap i denna förening behöver man ordna krediter nog för att betala exploatören 4.1 MSEK för 118 m2 radhus i föreningen Poppel Park. Då får man en månadsavgift på nästan 5000:- SEK på köpet. Det väsentligaste, dvs hur dålig föreningens ekonomi är, hur stora skulder, hur obefintliga amorteringar och avskrivningar etc som finns i föreningen, finns förstås inte på hemsidan.
Onsala är känt för sin bilkö och enda väg. Här
rusningstrafik eftermiddag. Notera
all kollektivtrafik och den fulla
cykelvägen.

En villa i Onsala kostar 3 miljoner (liten villa/radhus) och uppåt mot oändligheten om man tar med Gottskär, med de flesta över fyra miljoner kronor. Då slipper man köpa sig en andel i en förenings amorteringsfria skulder.

Men det är klart, då följer inte någon inbillad trygghet med på köpet. Fast Onsala är väl en av de tryggaste platserna att bo på ändå? Enda nackdelen är ju att alla har jobb och därmed finns ingen hemma dagtid. Fast inbrottstjuvar parkerar ändå inte bilen utanför sitt mål och en fjärrkontrollerad grind eller en liten mur förändrar ingenting. Dessutom måste de där RUT-städarna få koden till grinden...

Naturligtvis spelar jag bara detta PR-stunt i händerna genom att uppmärksamma det hela. Att någon över huvud taget darrar på handen av att bo i Kungsbacka är skrattretande. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

31 kommentarer:

 1. Jag minns att J.H. Kunstler konstaterade att namnen på dessa förortsgetton som regel beskriver vad de förstört... "Poppel park" antyder att här en gång fanns popplar, men som nu sågats ned till förmån för PH-lamps- och Marimekko-gardinförsedda skokartonger, med perfekta stenläggningar och fasadbelysning... Soma för den höbelånade medlklassen... /Mats L/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Soma - det var inte igår man hörde det. Avdelningen för nischade religionshistoriska referenser.

   Nåväl, en inte helt oäven parallell - man kan tänka sig hur ett gäng medelklasspar förväntansfullt samlar sig kring en gemensam skål pantbrev som omsorgsfullt bryggts av deras överstepräster/heminredare.

   Radera
  2. Referensen "Soma" kommer antagligen från boken Brave New World. Där invånarna hölls i ett nerdrogat tillstånd för att inte ifrågasätta verkligheten med dagliga ransoner av drogen soma.

   Radera
  3. Jaså? Obildad som jag är tänkte jag så klart på original-soma som omnämns i hinduiska och zoroastriska skrifter.

   Radera
  4. Läser du ofta sådana skrifter? Trodde inte att du var religiös på det sättet.

   Radera
  5. Man behöver inte tro på nåt för att läsa det. Jag har läst Mein Kampf också.

   Radera
  6. Hur stod du ut? Soma?

   Radera
  7. Alag är rätt på det, jag tänkte på Huxley's bok...

   Radera
  8. Samma här. Brave new world

   Radera
 2. Jag blev bestulen på min farkost i Kungsbacka i fredags. Där dog drömmen om den orörda vita kranskommunen. Iofs kan väl vita människor vara kriminella också. Fan tänkte inte på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Citerar Cartman från spelet South Park: The Stick of Truth "A white thief? Never heard of one, but interesting."

   Radera
  2. "Jag är polis, eller nästan, vi gör samma sak, bara det att polisen sitter fram och jag sitter bak".

   Radera
 3. Finns en hel del brottslingar i Kba. Kanske mest ekonomiska men ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En och annan barntafsare brukar det finnas också.

   Radera
 4. Det skall väl i rättvisans namn inte finnas någonstans där det finns högre koncentration svenskar än någon annanstans. 90%!!!! det måste kvoteras, medlet i världen för (enligt riksdag ickeexisterande) etniska svenskar är 0,1 promille. All koncentration över detta är rasism! Speciellt när det sker på gamla patriarkala meriter som hemma hos moder Svea!

  Dessutom går det för långsamt, de borde åläggas blandäktenskap, det räcker inte att det är det land i världen med högst andel blandäktenskap i världen. Alternativt kunde man deportera dem alla till någon medelstor stad i det inre av Kina, där skulle de inte längre göra skillnad, utan bli en av alla turistintressanta minoriteter, dansande klädda i folkdräkter.

  Som tur är har svenska språket mindre rättigheter i Sverige än minoritetsspråken. Att det fortfarande används beror av gamla synder som fortfarande lever kvar. Men de så kallat högre utbildningarna sker numera som tur är på engelska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu när alla "gör skillnad" och till och med SvD talar om "uppsidor" är det väl bara "en fråga om tid".

   Radera
 5. Vaddå "alla har jobb".. det finns en hel del "lyxhustrur" i Kba vars arbetsuppgift är att hämta barnen från skolan, handla och överse de inhyrda hantverkarnas arbete.

  Dessutom är Kba ett piratnäste av guds nåde, och då talar jag inte bara om Lasse i Gatan, den ökände kaparkaptenen som är född i Onsala, utan de degenererade amöbor som stal min sons cykel i vintras. Må amorteringskravet kväva dem långsamt till döds.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är kanske som en Disneyfilm åtminstone? "Alla talar svenska" brukar det ju heta om dem.

   Radera
  2. Ja, de där 3% utrikesfödda behövs för det måste finnas några som driver pizzeriorna och thai-ställena. Färre utrikesfödda än så och vi Svennar få gå hungriga på fredagskvällarna.

   Radera
  3. Jovisst, men måste utlänningarna verkligen bo i kommunen? Kan de inte pendla in till sina serviceyrken från nån förort?

   Radera
  4. Jo, det har du rätt i. De skulle kunna åka tåg från förorterna Mölndal och Göteborg, sedan skulle vi kunna ha en passkontroll vid resecentrum så att bara folk med sunda ärenden i stan släpps in. Då skulle vi ju kunna bli helt rena, så att säga.
   Kan Göteborg sätta tullar på E6an kan väl Kba också, men vi skulle kunna komplettera med gränsskydd och passkontroll. Sen är ju Kba lite finare än Gbg, så vi kan nog ta lite mer än de 22:-/passage som såssarna norröver tar. 220:-/passage är rena fyndet om du frågar mig. Jag menar, det är ju inte ens i närheten av vad ett vettigt vin kostar. Det skulle dessutom visa hon den där Råmmsson att vi heterosexuella vita medelålders män också kan ta ansvar för miljön å sånt.

   Radera
 6. Vad gäller skydd
  Gills vattengrav?
  Har till ena sommarboendet en naturlig dylik.
  Har fungerat utmärkt mot både vita och färgade.
  Bara som ett litet tips.

  SvaraRadera
 7. "Antalet utländska medborgare är endast 3.01%, tionde lägsta i landet"

  Var hittar man denna intressanta statistik?

  SvaraRadera
 8. Vad är den principiella skillnaden mot att ha en innergård i stan med låsta grindar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att försöka gena genom ett bostadsområde, alltså kasernhus i förortsliknande bebyggelse, är hopplöst p.g.a. alla staket och låsta grindar. Folk pusslar flera gånger om dagen med nyckeln till dörren, nyckeln till porten, nyckeln till cykelstället, nyckeln till cykeln, nyckeln till grinden. Gaten community är nödvändigt för överlevnad och införs i stor skala gradvis överallt. Sverige förvandlas ju till ett Mellanösternland under bara en enda generation, och där skjuter man utan tvekan ihjäl barn som kommer för nära det elektrifierade taggtrådsstängslet. Vi håller på att lära oss varför de gör så.

   Jag bor förresten i Malmö sen ett par år, men såg inte min första bilbrand live förrän härom dagen, värre än så är det inte. Den rapporterades inte ens i lokaltidningen, det är ju ingen nyhet. Den bogserades faktiskt bort redan efter några timmar, fast det hände mitt i natten. Nån firma kanske specialiserar sig på att forsla bort utbrända bilar i Malmö. Det är ju dåligt för fastighetspriserna och butikernas kundunderlag att ha de utbrända vraken ståendes kvar.

   Radera
 9. Det är inte bara RUT-städarna som har koden, det torde även bli posten, lite hantverkare, ett och annat varubud och förmodligen även räddningstjänst och ambulans.

  Men inbrottstjuvar brukar vara måna om att ha flyktvägen fri så det kan väl hända att de väljer bort det här stället pga en mur och en grind.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Malmö hade vi extremt påträngande försäljare från Bertmarks förlag bl a, de brukade ringa på alla porttelefoner samtidigt, alltid var det nån dumjävel som släppte in dem i trapphuset. Föreslår att man skickar dit ett gäng försäljare från Bertmarks, tar de sig in är stället inte tjuvsäkert.

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rasistisk kommentar och hets mot folkgrupp, skrivet av rasisten Kapitalist (han har skrivit rasistiska kommentarer och hets mot folkgrupp förr), raderad.

   Radera
 11. När folk börjar surra om gated communities i Sverige kommer jag alltid att tänka på den gamle filuren/artisten Bengt Sändh och hans kamp mot vägbommen in till området där han bodde. Som jag minns historien så gick det till ungefär så här. En dag fick den lokala hyresgästföreningen för sig att sätta upp en vägbom av enklare modell för att "skydda barnen" från bilism inne mellan hyreshusen. Eftersom man inte heller ville ha bilism där nattetid (eller bara för att jäklas med Bengt i största allmänhet) så drog man in hans egen nyckel till hänglåset. Kom han hem efter midnatt (och det gjorde han ju ofta eftersom han var uppträdande artist) så fick han bära alla instrument från bilen flera hundra meter (inte så jävla kul kl 04 på morgonen när man bara vill sova).

  Då gick Bengt och köpte en låda med begagnade hänglås, satte dit ett precis bredvid föreningens - och slängde bort nyckeln! Detta enligt logiken "kan de sätta upp hänglås utan att ge mig nyckel så kan jag sätta upp hänglås utan att ge dem nyckel". Sålunda kom INGEN in på området utan att låta klippa upp det andra hänglåset - och varje gång det hänt smög sedan Bengt ut och satte dit ett nytt (det var därför han hade köpt en hel kartong).

  Efter några veckor försvann sedan bommen helt och hållet!

  SvaraRadera