Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2015-04-20 11:30

Höjda kortavgifter på gång för svenska bankkort

I sin allomfattande visdom har EU beslutat att bankernas avgifter för affärsidkare måste begränsas. Eftersom banker inte är välgörenhetsorganisationer ser det nu istället ut som att de direkta kortavgifterna för privatpersoner kommer höjas, och rent av beläggas med avgifter vid småköp.

Detta rapporterar Schibsted/SvD om i en artikel. Det handlar om den gamla goda regeln att någon måste betala. Begränsar EU vad affärsidkarna ska betala, så tar vinstdrivande banker naturligtvis ut pengarna från privatpersonerna istället.
"Småbeloppsavgifter betyder att konsumenten måste betala en avgift till banken för varje köp som understiger ett visst belopp. Högre årsavgifter betyder att den avgift bankkunderna betalar för sitt bankkort, ofta några hundra kronor per år, kan höjas kraftigt."
Kööööplada i Kållered. Tidigare gallerian
Eken Center, nu riven och ersatt med köplada.
Återstår att se vad kraftig årsavgiftshöjning innebär. Skulle du nicka och le om avgiften höjs från 250:- till 500:- SEK? 750:-? 1000:-?

EU kunde förstås lämnat detta åt marknadens aktörer att bestämma själva. Men alla byråkratiers existensberättigande går ut på att hitta allt mer saker att lägga sig i. Tydligen används betalkort för lite inom EU. Trots att Sverige sägs vara världens mest kontantfria samhälle så ska vi ändå drabbas av dessa pålagor.

Hur många av er tror exempelvis att butikerna därmed kommer sänka sina generella priser när deras kortavgifter minskar? Eller kommer de minskade kortavgifterna landa som ökade vinster för handeln?

Ironiskt nog är affärsidkarna förbjudna att lägga på kortavgifter vid småköp, även om de förstås kan neka kort under vissa belopp. Istället ser det nu ut som att bankerna ska lägga på kortavgifter vid småköp. Det kan förstås ses som ett positivt besked, då användandet av kontanter lär öka om man ska tvingas betala personligen för kortanvändning, vilket både är billigare för butikerna, ger mindre CO2-utsläpp än korthantering och höjer samhällets resiliens mot störningar i infrastrukturen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

26 kommentarer:

 1. Fast nu vill ju bankbranschen ta bort Jonny så de kan höja avgifterna. Kaka på kaka alltså.

  SvaraRadera
 2. Fast nu vill ju bankbranschen ta bort Jonny så de kan höja avgifterna. Kaka på kaka alltså.

  SvaraRadera
 3. Ånej..Jag är verkligen inte sugen på att byta ut min lilla kortlåda i metall mot en klumpig plånbok och mynt igen.
  Butikerna är väl knappast heller sugna på att behöva hantera en massa kontanter igen med ökad rånrisk och annat trassel. Det är tyvärr värt en del att behålla den bekvämligheten kortköp faktiskt innebär.

  SvaraRadera
 4. Jag har funderat över hur de gör för småinköp på säg 20kr. Men förmodligen lägger de bara priset på en lagom nivå för varor som statistiskt ofta köps singulärt, så att det kompenserar för eventuella avgifter. Principen borde fungera oavsett vad EU säger. Och då får alla konsumenter vara med att betala, även bakåtsträvare som använder kontanter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idiot! Hur har du mage att anklaga mig för bakåtsträvare? Vi har haft kontanter i nära nog tusen år. Det har fungerat bra. Har jag pengarna i min hand är de mina. Med kort kommer avgifter, risk att jag blir av med alla mina pengar istället för de jag har i handen vid ett rån och tekniska problem försvinner helt. Pengarna är ju verkliga. Jag hatar verkligen de som så negativt mobbar de som vill använda sina egna pengar.

   Radera
 5. Antagligen sväljer jag en hel del för att slippa ta använda kontanter...tyvärr. Att protestera till höger och vänster är jag för bekväm för.

  SvaraRadera
 6. Betalar 1900 SEK om året för mitt kort. Men fick 4 000 SEK förra året och i år redan 4 000 SEK i förseningsförsäkringen. Räknar iskallt med några 1 000 till innan året är slut.

  Går ganska jämt upp då jag fått ut hälften på mitt vanliga kort som har varit gratis tills förra året kostade nu mycket pengar då man bara drog avgiften utan att avisera när jag var på semester och fick en övertrass avgift.

  Har även fått fonder för 3020 SEK som idag är värda 3 862 SEK. Så totalt ligger jag plus på mina kort mot avgifterna.

  SvaraRadera
 7. jag hoppas personligen på nya uppstickare. Kanske Swish? Förhoppningsvis skippas åtminstone en mellanhand vilket lär göra inköp billigare... Å andra sidan blir det bara kartell av det med...

  SvaraRadera
 8. Bitcoin - välgörenhetsorganisation för samhället och räddare av den fria marknaden! 0 kr i årsavgift, transaktionsavgift ca 0,2 kr, troligen mycket billigare i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för dator, Internetuppkoppling och de grova växlingsavgifterna för att faktiskt sätta in din lön på bitcoinnätverket, och sedan alla uttag för att kunna betala räkningar och köpa saker, är ju alldeles gratis.

   Radera
  2. Coinbase och OKcoin har för tillfället inga växlingsavgifter? Sen har du möjlighet att sälja din bok för bitcoin så slipper du växlingsavgifter. Internetuppkoppling är inget måste för att sända eller motta bitcointransaktioner även om det är absolut vanligast.

   Hörde du att presidentkandidaten Rand Paul tar emot bitcoin-donationer inte illa för den fria marknaden att nå sådant genomslag på 6 år?

   Radera
  3. ettor och nollor som lön aldrig i livet. Jag vill ha mina tusenlappar i handen. Spela spel kan man göra i spelhallar men inte med mina pengar.

   Radera
 9. Kalle Neo o Aron:
  Sannolikt förtjänar ni allt som kommer till er i framtiden.

  SvaraRadera
 10. Kontanthantering är definitivt inte billigt för butikerna.

  Avgift för att växla till sig mynt och småsedlar.

  Avgift för uppräkning av dagskassa. Banken tyckte att en insättning på fröretagskontot av 12 tusenlappar var en dagskassa! (Avgiften återbetaldes efter gnäll till kontaktpersonen)

  Kostnader för förvaring och transport av kontanter.

  Kortbetalningar är billigt så länge det är bankkort, inte kreditkort det rör sig om. Kostar max 2:-/transaktion.

  SvaraRadera
 11. Korten kommer ju att inom några år att försvinna (till viss del) och ersättas av mobila betaltjänster, här kommer nya aktörer in som konkurrerar med bankerna. ApplePay är ett exempel. ICA och andra lär säkert införa en egen tjänst så att pengarna går direkt till dom utan att passera bankens serverhall.

  För övrigt är väl intäkten från kortavgifter ungefär i samma storleksordning som bankernas vinster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall man vara lite lagom paranoid så handlar det väl om att USA:s och EU:s övervakningsindustri vill få bort kortbetalningar som betalas i efterhand och ersätta dem med mobila betalttjänster som signeras/betalas i realtid - då får man ju s.a.s (ännu) bättre övervakningsdata på folk. Swish måste ju vara som en våt dröm för säkerhetstjänsterna när det gäller att kartlägga vilka medborgare som regelbundet har småtransaktioner med varandra. Förr om man skickade ned någon till den lokala pizzerian för att hämta och betala för hela gänget så fick man bara data på den som stod där med kortet, inte på de som sedan slantade upp kontanter i lägenheten när gruppen satte sig vid köksbordet. Det kommer man att få nu om man styr folks betalvanor i riktning mot direkta elektroniska tjänster.

   Radera
  2. Tror jag inte ett ögonblick på, de flesta normalbegåvade kommer vilja kunna betala även när mobilen är urladdad eller har buggat ur. Sen är säkerheten mycket sämre i en mobil.

   Radera
 12. Antagligen är svinnet via bedrägerier ändå billigare för bankerna än kontanthanteringen men inte känns det speciellt
  tryggt med nya trådlösa sätt att betala.

  Att helt avskaffa kontanter signalera också slutet den fysiska kontrollen som du ändå har med sedlar och mynt.
  Vill hävda att mycket frihet försvinner också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pull-betalning över trådlöst, typ NFC (Near Field Communication) är helt galet. Nätet väller över med information om hur lätt det är att kopiera någons kort. Typ: https://www.youtube.com/watch?v=jRW_72uwHgw

   Radera
 13. Jag har inte satt mig in i detalj men det verkar vara bra om någon med makt sätter lite press på oligopolet för kortbetalning (i praktiken VISA och Mastercard, om de inte är samma...)

  Det bästa vore om vi fick transparens i systemet så att vi ser vad vi faktiskt betalar och till vem. Det är helt klart så att finanssektorn utnyttjar sin dominerande ställning idag. Jag hade tidigare ett kort som gav mig 2% tillbaka på allt jag handlade, givetvis gick inte banken back då heller, så bank och betalkortbolag måste göra enorma vinster idag.

  Inget fel i vinster, problemet är bara att de har lagstiftarna med sig och en för dominerande ställning. Hur kunde de till exempel få igenom ett förbud på kortavgift på småbelop? Det måste stå affärsidkaren fritt att ta betalt som den vill.

  SvaraRadera
 14. Angående övervakningssamhället och mobilbetalningar, så har (åtminstone Android-versionen) full åtkomst till mobilens filer (samt internet förstås). På beskrivningen skriver de enbart
  "För att kunna använda appen behövs följande:
  · Åtkomst till internet – För att du ska kunna genomföra betalningar och för att du ska kunna få mer information om Swish.
  · Åtkomst till dina kontakter – För att du ska kunna hämta mottagares mobiltelefonnummer."

  Dvs inget om filer, som man ändå måste godkänna. Jag mailade Swish och frågade varför appen även vill ha åtkomst till mina filer nu, men har inte fått något svar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. (jag menar att jag mailade för några veckor sen och inte har fått något svar)

   Radera
 15. Cach is king. Betalar kontant så mycket det går. Har alltid minst 15 papp i reserv. Litar inte på kortsystemet. Om kontanter försvinner kan man lätt bli rånad av bankerna vid en kris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt sant. Bankerna kommer att råna dig oftare och med större belopp medan du bara i efterhand kan se på hur dina egna pengar försvinner. Vem kan komma åt detta, ingen! Alla skyller bara på varandra och där står jag med en tom ekonomi. Tillbaka till fattigSverige.

   Radera
 16. Jag kringgår detta lätt - använder kontanter....eeeh.

  SvaraRadera