Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2015-04-01 17:22

Hemberg och Avanza tokhaussar aktier

Avanzas mediaplåster Claes Hemberg tokhaussar aktier och börsen i vad som har potential att bli ett klassiskt inlägg på Avanzas blogg. Något nämnande av ordet risk existerar inte, utan det är bara upp, UPP, UPP! och evigt låga räntor som gäller.

Börsen kan inte ens falla, eftersom låga räntor skyddar mot börsfall. Hemberg:
"Eftersom räntorna är så låga så har redan stora mängder räntepengar nått börsen. Och lär fortsätta strömma. Därför väntas inte börsen bli så mycket billigare. Dessa pengar fungerar även som ett skydd mot börsfall."
Så där har ni det. Helt idiotsäkert att sätta pengarna på börsen.

Hemberg lägger ut en spartrappa, men ignorerar helt de första tre stegen med sparkonto, obligationsfonder och bankkonton. Istället ska man hoppa rakt på globalfonder för hela slanten.

Månadschart OMXS30.
Kööööööp!
Dock missar han att upprepa sina tidigare varningar om att investera i olja, och att oljepriset minsann ska ner till 30 USD, då "oljepriset har gått ner permanent" enligt Handelsbankens råvaruexpert Torbjörn Iwarsson. Vi ska nu se "flera årtionden med oljepriser på 20-30 dollar".

Den sedvanliga rekommendationen från Avanza och Hemberg om att köpa när börsen stiger, köpa när börsen är på topp, köpa när börsen faller och köpa när börsen ligger i botten, gäller alltså inte olja. För när den ligger i botten ska man sälja. Enligt Hemberg. Fast jag gissar att man enligt Hemberg alltid ska sälja olja oavsett om den stiger, ligger i topp, faller eller ligger i botten.

Ingen form av ersättning har utgått till mig eller mig närstående för detta inlägg, som alltså inte är reklam. Men jag slänger in en äkta reklambanner från Avanza nedan för er som blir sugna på att köpa ännu mer aktier på Hembergs uppmaning att räntan kommer förbli konstlat låg. Där har han åtminstone rätt. Räntenivåerna är konstlade via centralbanksdiktat. Men att det är ett konstlat permanent tillstånd återstår att se. Liksom flera årtionden med oljepriser på 20-30 dollar...

Nog köper jag. Popcorn. Och plockar fram någon lämplig litteratur om risk.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Det är väl självklart att ha alla sparpengar man inte behöver de närmaste 1-3 åren eller så på börsen? Historiskt sett har börsen alltid överträffat alla andra sparformer. Visst förekommer börskrascher, men den aktuella prisnivån på börsen spelar bara roll om man ska sälja just då. Efter några år har börsen återhämtat sig igen och fortsätter stiga.

  Den enda risk man tar på börsen om man sparar långsiktigt, som de flesta nog gör, alltså på flera årtiondens sikt, är om samhället och hela ekonomin skulle kollapsa. Och om detta skulle inträffa kommer de som har pengarna på sparkonton knappast klara sig bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får väl tilläga att jag i mitt inlägg antog att man sparar i aktiefonder. Har man enskilda aktier så finns naturligtvis alltid risken att företaget går i konkurs, och då är så klart alla pengarna borta.

   Radera
  2. Om du tittar på gamla aktiefonder och deras utveckling märker du att långsiktighet och fonder inte hör ihop.
   Lägger man sedan till avgiften är man garanterat torsk. Om man inte administrerar fonden, givetvis.

   Radera
  3. Men även med fonder bör man ha de rörliga trapporna till lustiga huset på gröna lund som förebild. Det gäller att kliva på när trappsteget är på botten och sedan kliva över till nästa som just är på botten när det första når toppen, etc. Nu vet jag inte om dessa trappor finns kvar då det hände att folk ramlade och slog sig när de klev på i mottakt och hängde på räcket i spagat. Nåväl, en lärorik metaforisk upplevelse som man kan ta med sig i många av livets skeenden.

   Radera
  4. Dock, trapporna visste man när de var i botten eller på toppen.

   Radera
 2. På tal om Avanza och Hembergs smidiga uttalanden.
  Deras totalsågning av Diamyd på Hembergs blogg på första sidan på Avanza (samt i börspodden) borde vara rent olaglig... skandal iaf!

  SvaraRadera
 3. Själv har jag tagit hem en del pengar från börsen och placerat dessa i räntepapper och mindre riskfyllda placeringar. Jag håller inte med Unknown ovan att man skall ha alla sina sparpengar i börsen om man funderar på att ha dem 1-3 år. Då är det räntefonder och obligationsfonder som gäller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men nu var det inte det jag skrev. Tvärtom så skrev jag att börsen är för långsiktigt sparande, inte för pengar man tänkt använda inom 1-3 år.

   Radera