Cornucopia?

2015-04-02 16:17

Gustav Fridolin gick själv på vinstdrivande friskolegymnasium

Utbildningsminister Gustav Fridolin (mp) gick själv på ett vinstdrivande friskolegymnasium. Alltså samma konstruktion som han nu vill ge kommuner vetorätt mot. 2011 - 2013 delade Fridolins gamla gymnasium ut 4 700 000:- SEK av vinsterna till sina ägare.

Det handlar om Mediegymnasiet Nacka Strand AB (källa: Public Service/SVT och bekräftat enligt uppgift), enligt dem själva en av Sveriges äldsta friskolor1.

Fridolin gick på detta gymnasium 1999 - 2002 (ja, han är så ung).

Bolaget är vinstdrivande och gjorde åren 2007 - 2012 en vinst på mellan ca 1 - 3 MSEK om året. Vinsten för 2013 var dock bara 57 000:- SEK. 2011 delade man ut 1 200 000:- SEK till aktieägarna, 2012 delade man ut 1 500 000:- SEK till aktieägarna och 2013 delade man ut 2 000 000:- SEK till aktieägarna.

Det är möjligt att Gustav Fridolins inställning till vinstdrivande friskolor är kopplat till hans egen erfarenhet av att gå i en sådan, och handlar om ungdomligt uppror mot sitt eget eller sina föräldrars val.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (mp).
Foto: Från Riksdagen, inte från gymnasiet.
Enligt säkra uppgifter från lärare på dessa utbildningar fyller medieutbildningar ungefär en likartad funktion som social linje gjorde förr i tiden, dvs ingen alls. Dock kan man alltid bli politiker ändå och många ledande socialistiska politiker har gått social linje, eller rent av skippat eller hoppat av gymnasiet på sin tid. För den nya, unga generationen politruker kan vi förvänta oss en överrepresentation av de som gått mediegymnasium, då de som gått gymnasieutbildningar med marginellt högre krav har lite större chans att bli något som inte tär på samhällskroppen och inte improduktivt diar skattepengar, likt Fridolin.

Alternativt är Gustav Fridolin en sk hycklare, som säger en sak och själv gör en annan. 

Man kan också tänka sig att både en och annan miljöpartistisk, såväl som vänsterpartistisk ledande politiker sätter sina egna barn i just friskolor, rent av vinstdrivande friskolor. Men för den politiska nomenklaturan gäller andra regler. "Ni ska inte leva som jag själv lever, ni ska leva som jag predikar." Dock anser jag inte att man ska dra in politikers barn i den allmänna debatten, så gör inte det tack - det är inte barnens fel att deras föräldrar är politruker, och de är oskyldiga i sammanhanget.

1. Låt oss nu bortse från Göteborgs Samskola, Rudebecksgymnasiet mfl bara för att nämna ännu äldre friskolor enbart i Göteborg. Jag är rätt övertygad om att det finns gott om äldre friskolor även i Stockholm.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

21 kommentarer:

 1. Just medialinjen är lite intressant eftersom den åtminstone till för några år sedan var så undermålig (gav inte särskild behörighet) att man inte kunde söka in på journalisthögskolan.

  SvaraRadera
 2. Jag har sett några av de Youtube-klipp som Fridolin gjort och jag tror att han lätt skulle vinna en rättstvist mot Mediegymnasiet Nacka Strand AB. Han verkar ju inte ha lärt sig någonting alls om media.

  Jag kan ställa upp som vittne att hans Youtube filmer är helt usla.

  SvaraRadera
 3. Ohlys barn gick på privatskolor. Men somliga är ju jämlikare än andra. http://www.expressen.se/nyheter/ohly-satte-sin-son-i-friskola/

  SvaraRadera
 4. Ja, men det är ju en helt annan sak.
  Lille Gustav förväntas uträtta stordåd i svenska folkets namn. Då kan man inte göra som alla andra när ödet har givit honom denna uppgift för framtiden och sveriges väl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Andra människor måste däremot ledas och instrueras. Annars blir det orättvisor i samhället...

   Radera
 5. Ja tänk vad bra gustavs utbildning skulle varit om pengarna gått till undervisning istället för vinst...
  För övrigt gick väl även Palmes barn på åtminstone förskola som inte var kommunal, friskolor har alltid funnits i Sverige, fast förr fick de inte svindla skattebetalarna på pengar. Den sk "friskolereformen" är sålunda rent båg, den införde inte friskolorna, den såg bara till att vi skattebetalarare inte fick veta eller bestämma hur våra pengar används eller av vem.

  SvaraRadera
 6. Nu är ni nog lite väl hårda mot unge Fridolin. Tänk hur hans videoklipp-meddelanden till omvärlden och lärarna i synnerhet hade sett ut om han inte hade gått den utbildningen. Ja, klippen kanske hade varit helt urusla och nedvärderande mot en hel yrkesgrupp.

  SvaraRadera
 7. Improduktiv? Det var en snäll omskrivning av destruktiv...

  SvaraRadera
 8. Är det inte dags att sätta på https på bloggen snart?

  SvaraRadera
 9. http://www.dn.se/debatt/konkurrens-om-elever-ger-orattvisa-gymnasiebetyg/

  28x fler MVG på 10 år. Och ändå tvärdyker pisa!

  SvaraRadera
 10. Endast Chile och Sverige har tillåtit vinstdrivande skattefinansierade skolor. 150121 röstade den chilenska senaten för att avskaffa detta system. Nu är Sverige ensamt om att ha denna nyliberala perversion!! Övriga länder skrattar sig halvt fördärvade när de ser våra svenska nyliberala skolpolitiker. Sverige, mitt fosterland, gråter.

  http://www.ilovechile.cl/chile-daily-news-brief-end-profit-making-education/

  SvaraRadera
 11. OT, men verkar som om vi är i den maniska fasen av bostadsbubblan nu...

  http://www.eventbrite.com/e/investera-i-fastigheter-skapa-positivt-kassaflode-vid-sidan-om-ditt-jobb-tickets-16199654603

  SvaraRadera
 12. De är dårar de som just nu styr Sverige. Undrar hur länge det håller ? Att ta bort medborgares möjligheter att välja skola för sina barn om kommunens skola inte duger kommer inte att tas emot bra av väljarna. Vad kommer härnäst ? DNA-prov av respektive för att avgöra om man är genetiskt kompatibla. Sluta detaljstyra - den tiden är över !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästa steg? Mest troligt är väl att socialnämnderna i kommunerna får först rätt och sedan skyldighet att hämta barn från familjer där båda är sverigedemokrater så att dessa kan fosterhemsplaceras i annan miljö...

   Radera
 13. Lite OT Lars men nu när du verkar ha bytt stil lite grann... Kanske du skulle ta ut svängarna lite grann hårdare när du kör satir och vara lite mer sann(svensk) när du kör faktagrejer. Spänn upp verkligheten lite mer så blir den bara så mycket intressantare för oss dödliga.

  SvaraRadera
 14. "Mediegymnasiet Nacka Strand AB (källa: Public Service/SVT och bekräftat enligt uppgift)"
  Den meningen säger allt.
  Uppgifter från Public Service bör lämpligen kollas mot andra källor.

  SvaraRadera
 15. Detta är ett ytterligare argument, som ej kan framföras offentligt för regeringens ställningstagande. Bravo Fridolin.

  SvaraRadera
 16. Man ska inte glömma bort vad han gjorde tidigt i sin "karriär" Misstänker att han är portad i Israel efter det här som hände på nyårsafton 2003:
  http://www.dn.se/nyheter/politik/gustav-fridolin-gripen-av-israelisk-militar/

  SvaraRadera
 17. Jag tycker att Fridde ska lägga ut fler videosnuttar på tuben. Otroligt underhållande! Jag skrattade så tårarna rann! Först trodde jag att det var en parodi med Björn Gustafsson men insåg snart att det var muppen själv. Skickligt och begåvat! Bättre än Dum Dummare. Ge oss mer Gustav!!

  SvaraRadera
 18. Jag fattar absolut ingenting. Varför skulle inte Gustav Fridolin kunna vara emot friskolor bara för att han själv gick på en? Hur ser slutledningen ut? Post hoc...

  SvaraRadera
 19. någon av er som vet hurr betygsresulatet ser ut för svenska friskolor som har IB utbildning?
  finns denna utbildning i vanliga svenska skolor?
  svenska skolor jämförda med svenska skolor i utlandet?

  frågvis morfar...

  SvaraRadera