Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2015-04-09 15:37

GD för Finansinspektionen avgår

Finansinspektionens (FI) generaldirektör Martin Andersson slutar oväntat och blir konsult ("partner") på Oliver Wyman. Frågan är vad detta får för konsekvenser för FI:s drivande av demokratiskt oberoende finans- och bankpolitik framöver.

Som oberoende myndighet ligger Finansinspektionen bland annat bakom bolånetaket och de nu kommande amorteringskraven. I form av för bankerna reglerande myndighet kan man utan demokratisk översyn fatta tvingande beslut kring bankerna, men exempelvis inte kring skattesystemet. Därför har man inte kunnat göra något åt ränteavdraget.

Martin Andersson.
Foto: Finansinspektionen.
Samtidigt kan förstås regeringen (utan stöd av riksdagen) köra över Finansinspektionen genom regleringsbrev, men det har man inte gjort. Både bolånetaket och amorteringskraven har än så länge alltså politikernas passiva stöd.

Både bolånetaket och amorteringskraven har alltså införts under Martin Andersson, och det är inte heller orimligt att Andersson ligger bakom politikernas acceptans för dessa förändringar. FI har länge varnat för bostadsbubblan och skuldbubblan.

Med ett skifte vid ratten på FI kan vi också få se ett skifte i deras bankpolitik. Med en ny GD vid rodret kanske både bolånetak och amorteringskrav stryks, då nästa GD heller vill se skuldbubblan och bostadsbubblan växa sig rätt in i kaklet. Eller så blir det ännu stramare tyglar. Eller ingen ändring alls.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

3 kommentarer:

 1. Blir väl en bra tjänst för Lars E.O. Svensson

  :)

  SvaraRadera
 2. Kan vi få höra en förutsägelse över vad som händer efter den första augusti om amorteringskravet införs?
  Självklart kommer man att som Cornu säger ha 100% fel, men det skulle vara kul att höra om Cornu och hans läsare tror att priserna inom det närmaste halvåret efter införandet kommer att:
  - Fortsätta stiga
  - Plana ut eller röra sig inom 2% ökning/minskning per år
  - Sjunka

  SvaraRadera
 3. Läser just att det framgångsrika Åländska försäkringsbolaget Ålands Ömsesidiga, med stor verksamhet i Sverige, helt vägrar att försäkra bostadsrättsföreningar i Sverige. Varför? Artikeln finns i morgondagens Ålandstidning. Dock bakom en betalvägg. Hur och var försäkrar sig bostadsrättsföreningarna?

  SvaraRadera