Cornucopia?

2015-04-17 16:27

Fredagsmys: Förbandsreserven aktiveras - åter 120 stridsvagnar i armén

Dags för lite härligt ofinansierat fredagmüs igen.

Jag missade två meningar i min tidigare sammanställning av det nya ofinansierade försvaret. Man genomför inte bara Insatsorganisation "m. Hultqvist" med närvaro på Gotland och en motoriserad ny livgardesbataljon, utan även Insatsorganisation "m. Grundevik". Sverige kommer ha åtta stridsvagnskompanier och 120 förbandsatta strv-122 igen.

Tidigare arméchefen Grundevik föreslog att man skulle förbandssätta samtliga stridsvagnar i mekbataljonerna, och sätta ett stridsvagnskompani på Gotland, samt införa en stadsskyttebataljon på Livgardet på Kungsängen. Personalkravet för ett stridsvagnskompani är avsevärt lägre, då man inte har några skyttesoldater, i princip 8*14=112 personer. Med fem mekbataljoner innebär det alltså 560 soldater och gruppchefer färre, vilket med omkostnader för övning etc kan schablonöversättas till en besparing på åtminstone en halv miljard kronor om året. Samtidigt höjs slagkraften för mekbataljonerna kraftigt.

Denna IO2014 m/Grundevik införs i praktiken nu, fast något kraftfullare.

Istället för en stadsskyttebataljon vid Kungsängen får vi nu motoriserad bataljon, som förstås kan ses som en livbataljon för hufvudstaden och rimligtvis kommer öva en hel del runt och i Stockholm.

Därtill går vi från tre stridsvagnskompanier till åtta. Citat från överenskommelsen:
"Samtliga stridsvagnar förbandsätts i de mekaniserade bataljonerna och i stridsgrupp Gotland. Med denna omorganisation ökar antalet stridsvagnar i krigsförbanden avsevärt."
Dessa stridsvagnar står idag i malpåse eller depå (skillnad beror på att depå innebär att de inte är avväpnade) i den sk förbandsreserven, som var avsedd just för att användas vid ett återtagande av svensk försvarsförmåga. Vilket nu sker, åtminstone på pappret.

Åtta stridsvagnskompanier, varav ett i Stridsgrupp Gotland, ger sju kompanier till fem mekbataljoner. Exempelvis får därmed 191:a, 192:a och 42:a bataljonerna var sitt stridsvagnskompani, och 41:a och 72:a bataljonen får två stridsvagnskompanier. Tillägg: Man kan också tänka sig att man reducerar antalet vagnar per kompani, från fjorton till tolv, så samtliga mekbat får två stridsvagnskompanier var.

Personaluppfyllnaden blir därmed raskt mycket större på mekskytte, när fyra mekskyttekompanier stryks och personalen flyttas om. Sedan tillkommer ett mekskyttekompani på Stridsgrupp Gotland.

Förslagsvis kommer 1:a/12:e motoriserade bataljonen på Kungsängen helt besättas med  de återinförda värnpliktiga GSS/P. Tillgången till värnpliktiga ungdomar i Stor-Stockholm är massiv och de kan vid mobilisering snabbt infinna sig lokalt på sina mobiliseringsplatser, om de så måste ta cykel till området runt Kungsängen.

Kvar i förbandsreserven blir motsvarande tre mekaniserade bataljoner, nu med enbart stridsfordon 90 och utan stridsvagnar.

Låt oss kalla den nya organisationen IO2020 m/Hultqvist enligt nedan.
Markstridskrafter Insatsorganisation 2020 "m. Hultqvist"

Återinförandet av riktig slagstyrka med stridsvagnar på mekbataljonerna är en tydlig signal att fokus för dessa är försvar av Sverige. Det har aldrig varit aktuellt att sätta in stridsvagnar i svenska utlandsinsatser.

Dock kvarstår problematiken att upprustningen inte är finansierad, då den inte ens tillför hälften av pengarna som behövdes till den gamla organisationen, trots att en lång rad av önskemål på materialanskaffning sägs genomföras.

Enda förklaringe när att värnpliktiga GSS/P och minskat personalbehov på grund av mer stridsvagnar och färre mekskytte skakar fram ytterligare utrymme. Annars kommer detta sluta som en papperstiger.

Synd, då detta är ett avsevärt förbättrat försvar, speciellt om den fullständigt orealistiska tidsplanen om fullt genomförande till år 2020 skulle hålla. Enda man kunde önskat ytterligare på armésidan är två haubitsbataljoner till och en ytterligare, nu lätt, mekbrigad med enbart mekskytte och stridsfordon 90, dvs resten av förbandsreserven. En fördelningsstab tillförs, förutom ytterligare en brigad (och brigadspaningskompani etc). Den fjärde haubitsbataljonen blir då en fördelningsresurs. Visst, man kunde önskat två luftvärnsbataljoner till förstås. 

Men man kan inte få allt och IO2020 m. Hultqvist är en fin papperstiger med rejält förbättrad slagkraft mot tidigare. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

35 kommentarer:

 1. Men Visby-korvetterna kommer fortfarande inte få lv-robotar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. -Vilket i praktiken gör korvetterna värdelösa?

   Radera
  2. Kanske man skulle fråga Norge om de kan låna ut någon/några ev sina Fritjof Nansen-fregatter till flottan. Det verkar ju som om de byggt 5 st för sina oljepengar men kan bara bemanna 1-2st av dem (med reservation för att media kan ha fått något om bakfoten)

   Radera
 2. Då återstår väl att se hur lång tid det tar för PRIO att hitta stridsvagnarna och försätta dem i stridbart skick igen.

  SvaraRadera
 3. Verkligheten kommer att tvinga fram mer pengar så detta kommer att fungera bra som en "mental" omställning. Min prognos är att putler startar en ny offensiv efter det ryska firandet den 9 maj av segern över fd vapenbrodern nazityskland. Så förbered er för en större rysk offensiv i Ukraina i mitten/slutet av maj med nya stenhårda sanktioner från väst och då t ex att ryska banker slängs ut från Swift-systemet. Problemet är sedan att ryssland är slut ekonomiskt. Frågan är - vad gör putler sedan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär min analys också. Jag hoppas USA fått en massa defensiva vapen inskeppade i Ukraina så de kostar för Putler. EU är tyvärr för passiv här. Det kommer vi få äta upp 10 ggr om senare.

   Radera
  2. Ryssland kommer inte att göra en militär insats i Ukraina. Det behövs inte då Ukraina är på god väg att ruttna inifrån. Det är bara för Ryssland att ta det lugnt och se tiden an.

   Radera
  3. Jo, fast om de inte lyckas själva, så kan han säkert ge en hjälpande hand med demoleringen. Det verkar ju börja bubbla där igen.

   Radera
  4. Ja bubblande tycks ju bestå av införande av amerikanskt krigsmaterial och ett par hundra man som skall lära ukrainarna krigandes ädla konst.

   Radera
  5. @wikstrom "Ryssland kommer inte att göra ännu en militär insats i Ukraina."

   Du missade visst ett ord så jag rättade till det.

   Radera
 4. Hur ser luftförsvaret avGotland ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget om jag förstått allting rätt. Vi har väl bara luftvärn över Halmstad?
   -Sedan finns det väl CV90 med AA-mount lite varstans, men jag vet inte hur effektiva de är...vet någon här på bloggen något?

   Radera
  2. Lvkv 9040 är ju till för att skydda det mekaniserade förbandet mot attackhelikoptrar. Något stort hot mot attackflyg eller inkommande styrda attackvapen är de nog inte. Det de möjligen gör är att tvinga flyget att flyga lite högre. Men luftförsvaret av Gotland sker ju medelst Gripen från F17.

   Radera
 5. Kanske de har kommit överens om att införa partiell värnplikt igen, men talar inte om det ännu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men det sade han väl, Hultqvist, att de skulle kika på Norge och Danmark och se hur de gör. Ännu en utredning med andra ord.

   Radera
  2. En utredning om hur man får finansministern att slanta upp vore annars en väl behövlig utredning. Kanske FM kan skicka en delegation till Migrationsverket för att studera deras arbetssätt, de tycks ju ha nått viss framgång på det områden.

   Radera
  3. En fråga värdig egen bloggpost kanske - Blir det kvinnlig värnplikt den här gången?

   Kvinnor i sena tonåren har numera bättre genomsnittliga betyg än män, bättre genomsnittlig kondition än män, bredare sociala nätverk än unga män (kan vara viktigt i en motståndssituation om svenskt territorium blir ockuperad) och inte minst har ju genuspolitiken kommit så långt att det normalt anses helt okontroversiellt att det skall vara jämställt mellan könen inom alla andra viktiga samhällsområden.

   Kan verkligen Löfvén gå fram i det här läget och säga "vi återinför värnplikt och vapenträning - men bara för unga män".

   Radera
 6. Jag tycker att vi skall satsa försvar på det vi är bra på, genusteori och miljösamarbete. Föreslår att vi startar en uttröttningskampanj mot Putin, och skickar dit Schyman, Fridolin och Romson för att slå tre flugor i en smäll, för mesta möjliga skada där, medan skadan minimeras här. Putin lär snabbt bli medgörlig och gå med på allt bara för att slippa.

  SvaraRadera
 7. Förundrar mig över att man endast pratade om kronor och ören, men inte förmåga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Typiskt politikersnack. Ju fler miljarder man lovar (eller bränner) så framstår man som "handlingskraftig".
   Samma logik som att lova "traineejobb" för några miljoner per tjänst. "Då måste det ju vara bra när det kosta så mycket" !!

   Just försvaret förlorar ju någon miljard+ kr när samma politiker nu ökar arbetsgivaravgifterna för unga.

   För varje flygtimme våra politiker pendlar mellan ARN-BMA så förlorar Flygvapnet pengar.

   Staten "hyr" byggnader till försvaret och kräver duktig "vinst" på den hyran.


   Så "nettot" av denna framgång är betydligt lägre än alla lovade miljarder.

   Radera
 8. Ett vettigt inlägg i försvarsdebatten från en vänsterpartist, kors i taket! Undrens tid är inte förbi!
  Vi kan få mycket mera pang för pengarna

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att vara kommunist verkar han märkligt nog halvvettig, men glöm inte att varje jämförelse med Finland blir fel: de har värnpliktiga soldater som får några tior per dygn, våra soldater är offentliganställda med månadslön, OB-tillägg etc.
   /Ulf

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 9. Det enda man kan säga att det är ett mikrosteg i rätt riktning - ökat försvar som ambition. Sen när det gäller ambitionsnivån så ligger det i linje med de "stärka internationella affärer" som hade presskonferens i veckan - med 250 MSEK vilket kan anses löjligt i jämförelse med näringslivets omfattning. Ett förstärkt försvar med lite ambition hade inneburit +10 miljarder år 1, + 20 miljarder år 2, + 30 miljarder år 3. Materialinköp och systemstruktur. Nu är det bara "politik as usual" - de vill men de kan inte.

  SvaraRadera
 10. OT om en lurad slav som hela sitt liv röstat på kommunisterna därför att de "heter moderaterna". Nu klagar han på vad kommunisterna som han röstat på gjort med försvaret, brottsligheten, invandringen m.m. hur kommer det sig att härskarna som har makten att ensidigt använda tvång mot sina slavar, inte bryr sig ett dugg om sina slavars välgång? Kan det förklaras med en konspiration, eller med simpel vardaglig incitamentsteori?
  http://www.svd.se/opiniOT om en lurad slav som on/brannpunkt/mitt-parti-maste-lyssna-pa-valjarna_4497318.svd

  SvaraRadera
 11. Finns det någon med insikt i svensk offentlig styrning som kan hjälpa till att förklara en sak: vad händer när regleringsbrev och budget inte stämmer överens med varandra?
  Jag antar att uppräkningen av förband och förmågor kommer översättas till ett regleringsbrev för myndigheten försvarsmakten, dvs det närmaste en bindande order regeringen kan ge till en myndighet. Jag har förstått det som att regleringsbreven är bindande för en myndighet och att myndighetschefer inte har rätt att bryta mot det som står i regleringsbrevet.
  Sedan har vi budgeten, som via riksdagsbeslut har status som lag, och myndigheten är bunden av den.
  Denna konflikt verkar lösas upp olika i olika myndigheter (vissa drar över budgeten, andra stoppar verksamheten). Hur fungerar detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fungerar inte. Det vet väl alla. Går tåget?

   Radera
 12. Men var i helsike ar artilleriet?

  Nulli secundus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Artilleriet? Den pjäsen är väl i en container i Borås.

   Radera
 13. Om du tar två strvkomp per mekbataljon + ett kompani på gotland (under antagande att 12 vagnar per kompani) blir det inte 11 kompanier (132strv) då? Hur löser du det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. HAde förresten inte Italien några av sina Centauro "tank destroyer" till salu Ersätt ett eller två av pskytte på hjul med dessa så minskar personalmängden ytterligare

   Radera
 14. Stridsgrupp Gotland blev en reducerad Bataljon som även får ett reducerat Stab/Understöds kompani och ett reducerat Trosskompani.

  7 bataljonen döptes om till 31 bataljonen när K3 tog över hela ansvaret !

  SvaraRadera